Bioway

Nawigacja

Halawa z marchwi

Składniki:

  • marchew - 1 kg,
  • masło - 150 g,
  • cukier - 300 g,
  • kardamon mielony - 1/2 łyżeczki,
  • płatki migdałów - 100 g,
  • wiórki kokosowe  - 100-150 g,
  • cukier z prawdziwą wanilią - 3 łyżeczki.

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce z większymi oczkami.
  2. W garnku na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj startą marchew. Smaż ją na maśle, ciągle mieszając. Po chwili marchew powinna puścić soki (jeśli marchew jest zbyt sucha i nie puszcza soków, możesz dodać odrobinę wody), smaż ja tak długo, aż soki odparują (15-20 minut), po czym dodaj cukier, kardamon i cukier z wanilią. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż marchew usmaży się w cukrze i stanie się szklista.
  3. Płatki migdałów i wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na kolor złotobrązowy i wymieszaj z marchwią.

Halawę można podawać na gorąco i na zimno przyozdobioną świeżymi listkami mięty. Zamiast migdałów można użyć pistacji, które nie tylko będą wspaniale smakować, ale także będą pięknie kontrastować swoim jasnozielonym kolorem z pomarańczową marchwią.

 

Te i inne przepisy znajdziesz w książce Piotra Henschke „Kuchnia wegetariańska. W malinowym chruśniaku” wydanej przez Medical Education Sp. z o.o.


 

Do góry

Przepisy