Bioway

Nawigacja

Kremowa zupa z marchwi

Składniki:

  • marchew - 1/2 kg,
  • cebula - 0,5 sztuki (mniejszej),
  • masło - 20 g,
  • rozmaryn - 1/8 łyżeczki,
  • tymianek - 1/4 łyżeczki,
  • kurkuma - 1/4 łyżeczki,
  • pieprz czarny - 1/8 łyżeczki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • woda - 1 l.

Przygotowanie:

  1. Marchew i cebulę obierz i pokrój drobno.
  2. Rozgrzej garnek (minimum 2 l) na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją około 1 minuty. Następnie dodaj wodę i pokrojoną marchew. Gotuj po przykryciem 20-30 minut, tak długo, aż marchew będzie miękka.
  3. Dodaj przyprawy oraz sól i zmiksuj zupę blenderem na gęsty krem.

Możesz podawać ją przyozdobioną odrobiną śmietany i posypaną drobnymi kostkami grzanek lub drobno pokrojonym serem capri, warto posypać ją także czymś zielonym - odrobiną kolendry lub pietruszki.

 

Te i inne przepisy znajdziesz w książce Piotra Henschke „Kuchnia wegetariańska. W malinowym chruśniaku” wydanej przez Medical Education Sp. z o.o.

Do góry

Przepisy