Świeże, letnie owoce to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych, toteż dbając o zdrowie i urodę, warto w sezonie jak najczęściej wprowadzać je do menu. Sprawdzamy, jakie właściwości kryją w sobie czerwone wakacyjne owoce.
Wiśnia – właściwości
Przez wiele osób wiśnia pomijana jest na rzecz słodszej od siebie czereśni. Tymczasem kryje ona w sobie prawdziwą skarbnicę cennych witamin i minerałów, a także pyszny, orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. Dzięki dużej ilości obecnych w wiśniach przeciwutleniaczy, owoce te wpływają w sposób opóźniający na proces starzenia organizmu oraz chronią go przed nowotworami.
Warto też wspomnieć o znamiennej roli występujących w wiśniach antocyjanów oraz pektyn, które mają dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia minimalizując przy tym ryzyko zawału i miażdżycy.
W wiśniach znajdziemy duże pokłady ważnych witamin i minerałów, w tym witaminy C, kwasu foliowego, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Owoce te wzmacniają odporność organizmu, wykazują działanie antywirusowe i antybakteryjne, chronią przed anemią oraz pozytywnie oddziałują na układ mięśniowy i nerwowy. Dla osób dbających o linię, dieta bogata w wiśnie to gwarancja lepszej przemiany materii (za sprawą zawartego w nich błonnika pokarmowego). Według najnowszych badań, dzięki obecności melatoniny, wiśnie mogą pomóc osobom cierpiącym na kłopoty ze snem.
Malina – właściwości
Nie bez przyczyny o malinie często mówi się jako o leku zwalczającym stany zapalne i choroby typu przeziębienie lub grypa. Tajemnicą prozdrowotnego działania maliny są zawarte w niej cenne kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy – główny składnik lekarstw na gorączkę i dolegliwości około-grypowe. Wykazując działanie napotne, maliny pomagają pozbyć się podwyższonej temperatury, ponadto rozprawiają się z buszującymi po organizmie bakteriami i wirusami.
Wymieniając cenne składniki malin, nie sposób nie wspomnieć o pokaźnych ilościach antyoksydantów, które chronią przed rakiem oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest też działanie odchudzające malin. Błonnik, który występuje w tych owocach w pokaźnych ilościach, wpływa w sposób usprawniający na procesy trawienne i reguluje przemianę materii.
W malinach znajdziemy też całą gamę cennych witamin i minerałów, w tym: witaminę C, A, E, K, potas, magnez, mangan, żelazo czy miedź. Malina pomoże nam wzmocnić bariery odpornościowe organizmu oraz korzystnie wpłynie na pracę serca, układ krążenia i układ nerwowy.
Czerwona porzeczka – właściwości
W czerwonej porzeczce kryje się cały arsenał prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim, podobnie, jak wiśnie i maliny, zawiera ona duże ilości cennych przeciwutleniaczy, ale to dopiero jedna z jej zalet.
Czerwona porzeczka dostarczy nam witaminy C, witaminy PP, A, B1 oraz B2. Owoc ten zawiera też cenne minerały, w tym potas i żelazo. Dzięki zawartym witaminom i pierwiastkom, czerwona porzeczka podbudowuje nasz układ immunologiczny, pomaga regulować poziom cholesterolu, wspomaga układ nerwowy oraz chroni przed anemią.
Jeśli zależy nam na przyspieszeniu metabolizmu i eliminacji nadwagi, czerwone porzeczki nam w tym pomogą. Zawierają duże ilości pektyn, które wypełniając żołądek, hamują apetyt. Nie bez znaczenia dla odchudzających się osób jest też wspomaganie perystaltyki jelit i przeciwdziałanie problemom trawiennym. Dla zmagających się z problemami skórnymi dobra wiadomość – dzięki zawartości garbników, czerwona porzeczka wykazuje działanie ściągające, oczyszczające, przeciwbakteryjne i tonizujące w stosunku do skóry.