Nie udaje ci się wytrwać na surowych dietach? Nie trać na nie czasu! Zamiast rozpoczynać następną okrojoną do granic możliwości i skutkującą ciągłym uczuciem głodu dietę, postaw na zdrowy, lekki jadłospis o nieco obniżonej kaloryczności. W regularnym pozbywaniu się zbędnych kilogramów pomogą ci zupy dietetyczne – proste w wykonaniu, sycące i pożywne, a jednocześnie bardzo cenne dla twojego metabolizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, dlaczego zupy warzywne to wielki sojusznik szczupłej sylwetki i jak komponować dietetyczne zupy. Poznaj też ciekawe przepisy na zupy odchudzające!
Spis Treści
Zupy ditetyczne kluczem do szczupłej sylwetki
Dietetyczne zupy to doskonała alternatywa dla minimalistycznych posiłków złożonych z kawałka chudego mięsa i garści sałaty albo łyżki ryżu i miseczki warzyw lub tym podobnych ubogich zestawów wchodzących w skład menu wielu diet odchudzających.
Lekkie zupy warzywne mają jedną bardzo ważną cechę – z jednej strony są treściwe i są w stanie dobrze zaspokajać głód, a z drugiej strony nie powodują przybierania na wadze. Możemy je jeść w dużych ilościach, a one i tak nie będą zagrażać naszej sylwetce. Mało tego, nie tylko nie spowodują efektu tycia, ale nawet będą aktywnie wspierać spalanie nadmiarowych kilogramów.
Dlaczego zupy mają odchudzającą moc?
Wszystko to zasługa warzyw, które są bogatym skarbcem takich składników jak błonnik pokarmowy, antyoksydanty i enzymy, czyli wszystkiego tego, co powoduje, że organizm sprawnie się odtruwa, ma szybki metabolizm, doskonale trawi, nie doświadcza wyrzutów insuliny, nie gromadzi nadmiaru tłuszczu, nie magazynuje wody.
Jeśli w jednej zupie wykorzystamy kilka warzyw w różnych kolorach, podrasujemy je zdrowymi dodatkami, otrzymamy danie będące prawdziwą esencją cennych dla metabolizmu i pracy organów substancji. Taka pokaźna porcja bio-składników to duża pomoc przy redukowaniu wagi.
Jemy i chudniemy!
Zupy dietetyczne przygotowane na bazie samych jarzyn albo gotowane na najchudszych partiach mięs, bez tuczących dodatków, mają bardzo niewiele kalorii. Nawet, gdy zafundujemy sobie dokładkę w postaci drugiego talerza lub miseczki fit zupy warzywnej, dostarczymy organizmowi zaledwie 100-150 kalorii, a jednocześnie uzyskamy efekt sytości, który potrwa przez dłuższy czas.
Dodatki, jakich powinniśmy unikać, gotując dietetyczną zupę
- tłusta śmietana,
- zasmażka,
- zaklepka z mąki,
- smażone skwarki z boczku lub kiełbasy,
- tłuste partie mięs,
- masło,
- smalec.
Właściwości wyszczuplające zup
Płynne wywary warzywne nasilają oczyszczanie organizmu z toksyn i stymulują usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a tym samym przyczyniają się do redukcji wodnego cellulitu i obrzęków ciała. Duże znaczenie dla odchudzania ma także wspomniany wcześniej błonnik pokarmowy obecny w warzywach. Porcja zupy zrobionej z dużej ilości różnych jarzyn dostarcza pokaźną dawkę błonnika, a ten, jak wiadomo, jest specjalistą od regulowania przemiany materii, usprawniania pracy jelit oraz zapobiegania gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi i atakom wilczego głodu.
Co więcej, dodatki używane do zup, odpowiedzialne za ich wyrazisty aromat i smak, czyli i zioła i przyprawy, poprawiają nasz metabolizm. Imbir, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, pieprz, papryka chili to cenne termogeniki nasilające spalanie kalorii. Z kolei natka pietruszki, koper, botwina, szpinak, szczypiorek, por oraz pozostała zielenina to skarbnica chlorofilu, który oprócz korzystnego wpływu na metabolizmu, stymuluje detoks organizmu.
Sprawdź: Ranking Tabletek Na Odchudzanie
Zupa dietetyczna alternatywą dla niezdrowych, tuczących przekąsek
Spożywane często i w sporych ilościach zupy dietetyczne z warzyw mogą nam mocno ułatwić drogę do szczupłej figury. Warto zastępować nimi inne posiłki, szczególnie te niezbyt zdrowe i niesprzyjające odchudzaniu. Talerz warzywnej zupy zamiast słodkiej bułki, hod-doga, rogalika z czekoladowym nadzieniem czy gotowego dania z mikrofalówki to zdecydowanie lepszy pomysł!
Musimy tylko nauczyć się przyrządzać dietetyczne zupy, tak, żeby ze zdrowych, sprzyjających odchudzaniu dań nie stały się bombami kalorycznymi. Z drugiej strony, nasze zupy powinny być po prostu smaczne, szczególnie, jeśli mamy zamiar uczynić z nich bazę jadłospisu, czyli sięgać po nie codziennie lub prawie codziennie. Nic nie może bowiem bardziej zniechęcić do diety niż pozbawione smaku, wyrazistości i aromatu, jałowe potrawy.
Jak komponować zupy dietetyczne?
Żeby podkręcić smak warzywnych zup oraz wzmocnić ich odchudzające i prozdrowotne właściwości, warto urozmaicać je świeżą zieleniną, suszonymi ziołami, przyprawami korzennymi.
Jeżeli lubimy wyraziste smaki, doskonałymi dodatkami do dietetycznych zup będą:
- chrzan,
- czosnek,
- kawałek sera pleśniowego,
- papryka wędzona,
- suszone pomidory,
- pikantne papryczki,
- pasta curry,
- ocet jabłkowy,
- sos sojowy.
Jeśli zależy nam na tym, aby nasza zupa fit była gęsta i treściwa, możemy dodać do niej:
- jogurt grecki,
- pastę warzywną,
- zblendowaną fasolę, groszek lub cieciorkę,
- kaszę gryczaną lub jęczmienną,
- ryż brązowy,
- zmiksowane orzechy,
- prażone ziarna,
- serek śmietankowy.
Kolejna ważna kwestia to właściwy dobór składników. Zupy dietetyczne najlepiej jest komponować z kilku różnych warzyw, najlepiej w różnych barwach i o różnych akordach smakowych (neutralne i słodkawe zestawiajmy z wyrazistymi, ostrzejszymi, kwaskowymi). Śmiało żonglujmy składnikami i stosujmy coraz to nowe kombinacje. Dzięki temu unikniemy monotonii kulinarnej i będziemy konsumować nasze fit zupy z dużym apetytem.
Skuteczny sposób na detoks organizmu i pozbycie się kilku kilo: Zielone koktajle
Zupy dietetyczne – przepisy
Wyszczuplająca zupa kapuściana
Nie bez powodu zupa z kapusty (białej lub włoskiej) jest bohaterką jednej z najpopularniejszych diet odchudzających – diety kapuścianej. Zupa ta świetnie wpływa na proces gubienia kilogramów, usprawnia przemianę materii, pozwala łatwo pozbyć się nadmiaru podskórnej wody, pobudza trawienie i zapewnia poczucie sytości.
Składniki:
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej
- 2 papryki
- 4 pomidory świeże lub puszka pomidorów w zalewie
- 1 por
- seler naciowy (pęczek)
- 2-3 marchewki
- 3 cebule
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, curry, majeranek, tymianek, bazylia, chili
- sos sojowy lub sól
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obierz ze skórki. Kapustę poszatkuj, wszystkie inne warzywa pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Do garnka wlej ok. 3 l wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, warzywa i część natki. Gotuj zupę ok. 30 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj pozostałą część natki oraz inne przyprawy. Dosól do smaku.
Fit zupa buraczkowa z czerwoną fasolką
Dietetyczna zupa buraczkowa jest lekką alternatywą dla tradycyjnego, dużo bardziej kalorycznego barszczu ukraińskiego. Robi się ją bardzo szybko, jest sycąca i doskonale smakuje, musimy tylko pamiętać, by przy jej przyrządzaniu nie skąpić ziół i przypraw! Dla podkręcenia smaku koniecznie dodajmy szczyptę wędzonej papryki.
Składniki:
- 6 dużych buraków
- pęczek włoszczyzny
- 1 puszka czerwonej fasoli
- po pół pęczka natki pietruszki i koperku
- filet drobiowy (ok. 300-400 g)
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, rozmaryn, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek, sok z cytryny
Przygotowanie:
Obierz warzywa. Buraki pokrój w kostkę, a włoszczyznę w talarki. Do garnka wlej 2-3 l wody. Umyte mięso włóż do garnka i podgotuj przez 10 minut. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz warzywa. Gotuj zupę ok. pół godziny, dodaj posiekany koperek, natkę oraz inne przyprawy. Dopraw sokiem z cytryny i opcjonalnie łyżką chudego jogurtu.
Zupa odchudzająca z cukinii, pomidorów i papryki
Ta zupa na pewno trafi w gust każdej miłośniczki śródziemnomorskich klimatów. Jest pyszna, lekka, orzeźwiająca, dobrze zaspokaja głód i prawie wcale nie zawiera kalorii.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 2 spore cukinie
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 cebule
- świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, kolendra
- czosnek, papryka chili, sól, sok z limonki
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, marchewki w talarki, a cukinię w grubsze półplasterki lub w kostkę. Na łyżce oliwy podsmaż cebulkę, paprykę, marchew i cukinię. Wrzuć podsmażone warzywa do ok. 2 l wody. Dodaj pomidory, wymieszaj, gotuj zupę ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Dodaj przyprawy, dopraw odrobiną soku z limonki, gotuj jeszcze kilka minut.
Pomysł na zupę brokułową w urozmaiconym stylu
Brokuły to warzywo o bardzo niskiej kaloryczności, a zarazem o bardzo wielkiej mocy zdrowotnej. Jest źródłem wykazującego właściwości antyrakowe przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Co więcej, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. W naszej dietetycznej zupie brokułowej wykorzystamy też zapewniające uczucie sytości pieczarki i soczewicę oraz kilka innych warzyw i przypraw.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 3 marchewki
- 6-8 dużych pieczarek
- pół selera korzeniowego
- 2 pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku i koperku
- 1 mały por
- 1 szklanka ugotowanej żółtej soczewicy
- 0,75 l bulionu warzywnego
- przyprawy: sos sojowy lub sól, papryka słodka, pieprz, tymianek, oregano, kurkuma, ziele angielskie, ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki oczyść. Brokuły podziel na cząstki. Marchewki, pora i pietruszki pokrój na grubsze plasterki. Selera pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Pieczarki pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki, obsmaż, dodaj trochę tymianku i oregano, smaż jeszcze przez moment, po czym zdejmij grzyby z patelni. Teraz podsmaż pokrojone warzywa.
Do dużego garnka włóż brokuły, dodaj podsmażone warzywa, zalej bulionem, gotuj 20 minut. Następnie dolej trochę wody, dodaj pieczarki i soczewicę, dodaj też przyprawy, gotuj jeszcze 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodaj łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki serka śmietankowego rozprowadzonego wodą. Wymieszaj i gotowe.