Berberyna to szybko zyskująca na popularności substancja roślinna o szerokiej gamie cennych właściwości. Dzięki niej między innymi uregulujemy poziom glukozy we krwi i przyspieszymy tempo spalania tkanki tłuszczowej. Choć dla wielu z nas berberyna to pewne novum, tak naprawdę substancja ta ma wielowiekową tradycję. Była stosowana już w starożytności, zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej, również w Europie i Ameryce już wiele stuleci temu wykorzystywana była jako naturalny lek na rozmaite przypadłości. Czym jest i jakie właściwości wykazuje berberyna?
Spis Treści
- 1 Co to jest berberyna i skąd jest pozyskiwana?
- 2 Berberyna – substancja o dużych możliwościach prozdrowotnych
- 3 Wielotorowe działanie berberyny
- 4 Berberyna – właściwości prozdrowotne
- 4.1 Berberyna a poziom cukru we krwi
- 4.2 Berberyna a odporność organizmu
- 4.3 Właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe berberyny
- 4.4 Berberyna a układ sercowo-naczyniowy
- 4.5 Berberyna a odchudzanie
- 4.6 Berberyna a układ pokarmowy
- 4.7 Wpływ berberyny na wątrobę
- 4.8 Berberyna jako wsparcie dla układu nerwowego
- 5 Berberyna – dawkowanie, jak stosować
- 6 Berberyna – skutki uboczne, przeciwwskazania
Co to jest berberyna i skąd jest pozyskiwana?

Berberyna to jedna z najbardziej bioaktywnych substancji roślinnych stosowanych w ziołolecznictwie i suplementacji. Wpływa na ogólną poprawę stanu organizmu, usprawnia metabolizm i zwalcza wiele dolegliwości, między innymi ze strony układu pokarmowego i układu krążenia. Pomaga także w zmniejszaniu poziomu tkanki tłuszczowej i obniżaniu masy ciała.
Berberyna działa na nasz organizm silnie, ale jednocześnie pozostaje bezpieczna dla zdrowia, co potwierdziły liczne badania nad tą substancją.
Berberyna to roślinny związek organiczny należący do grupy alkaloidów izochinolinowych. Rośliny zawierające berberynę to między innymi berberys pospolity, berberys indyjski, kopytnik, gorzknik kanadyjski, cynowód chiński, mahonia pospolita, kaczeniec błotny, glistnik jaskółcze ziele, korkowiec amurski, guduchi, maczek kalifornijski.
Jednak głównym źródłem, z którego pozyskiwana jest berberyna, jest wspomniany berberys. Zarówno korzenie, łodygi, liście, owoce, jak i kora berberysu zawierają tę cenną biosubstancję.
Berberyna – substancja o dużych możliwościach prozdrowotnych

Występująca w formie żółtego proszku berberyna wykazuje silną aktywność biologiczną i wyróżnia się bardzo szerokim zakresem pozytywnych działań na nasz organizm. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, zwiększa poziom komórek odpornościowych, ale to dopiero niektóre z rozlicznych atutów berberyny.
Ze względu na swe dobroczynne działania berberyna jest i wykorzystywana w lecznictwie od najdawniejszych czasów, a jej sława rozciąga się praktycznie na cały świat. Nieustannie trwają badania nad skutecznością berberyny w rozwiązywaniu wielu problemów natury zdrowotnej. Kolejne testy wypadają nad wyraz obiecująco. Nie ulega żadnej wątpliwości, że berberyna to substancja z ogromnym potencjałem leczniczym.
Wielotorowe działanie berberyny
Berberyna to naturalne remedium na liczne dolegliwości, zwłaszcza te, które wynikają z niezdrowego trybu życia. Zła dieta, nadmiar używek, przewlekły stres i przemęczenie, brak ruchu – wszystko to ma wpływ na pogorszenie stanu organizmu, osłabienie odporności i rozwój wielu przypadłości, takich jak nadwaga i otyłość, choroby serca, nadciśnienie, choroby wątroby, cukrzyca i insulinooporność, nowotwory, miażdżyca.
Jak berberyna chroni nasze zdrowie?
- Działa prewencyjnie, zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych.
- Spowalnia rozwój chorób cywilizacyjnych (między innymi cukrzycy typu 2) u osób, u których już wystąpiły.
- Reguluje procesy metaboliczne w organizmie, przeciwdziała nadwadze i otyłości oraz wynikającym z nich problemom zdrowotnym.
- Stymuluje procesy detoksykacyjne.
- Wspomaga procesy regeneracji komórek i tkanek.
- Zabezpiecza organizm przed szkodliwym wpływem patogenów i wolnych rodników.
Berberyna – właściwości prozdrowotne
Jednym z najważniejszych działań berberyny jest stabilizowanie glikemii i zapobieganie postępowi cukrzycy, co potwierdzają liczne wyniki badań. Jednakże takich cennych właściwości ma berberyna o wiele więcej. Poznajmy te najważniejsze.
Berberyna a poziom cukru we krwi

Berberyna pozytywnie wpływa na gospodarkę insulinowo-glukozową organizmu. Stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, aktywizuje receptory insulinowe, wzmaga wrażliwość tkanek na insulinę i zwiększa wychwyt glukozy przez komórki. Zmniejsza też produkcję glukozy w wątrobie. Regulując metabolizm węglowodanów, przeciwdziała zbyt szybkiemu wchłanianiu cukrów z pożywienia do krwiobiegu.
Berberyna normalizuje poziom cukru we krwi, chroni nas przed zaostrzaniem się problemów na tle cukrzycowym i pomaga lepiej kontrolować glikemię. Może być dla nas cennym wsparciem zarówno przy pierwszych problemach ze zbyt wysokim cukrem, przy insulinooporności, w stanie przedcukrzycowym, jak i już po zdiagnozowaniu cukrzycy typu 2.
Przeczytaj recenzję preparatu skutecznie obniżającego poziom cukru: Redusugar
Berberyna a odporność organizmu
Berberyna to jedna z najcenniejszych naturalnych substancji wspomagających nasz układ immunologiczny. Zwiększa aktywność makrofagów, czyli komórek odpornościowych, tym samym sprawia, że wirusy, bakterie, grzyby i inne patogeny są szybciej i skuteczniej wychwytywane i likwidowane.
Hamując ekspansję wirusów i drobnoustrojów, berberyna przyczynia się do tłumienia infekcji i przeziębień oraz łagodzenia ich przebiegu. Z uwagi na silne właściwości przeciwbakteryjne, nazywana bywa naturalnym antybiotykiem.
Obniżając stężenie cytokin zapalnych, berberyna skutecznie redukuje stany zapalne. Jest pomocna w przypadku biegunek na tle bakteryjnym, zwalcza infekcje ucha i zakażenia gronkowcem. Przeciwdziała replikacji wirusów takich jak wirus grypy, HIV, HPV, wirus opryszczki.
Właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe berberyny
Berberyna to także silny antyoksydant. Zwalcza szkodliwe wolne rodniki i chroni komórki naszego ciała przed uszkodzeniami i przedwczesnym obumieraniem. Hamuje procesy starzenia w organizmie, ma pozytywny wpływ na procesy regeneracji tkanek.
Co ważne, berberyna zmniejsza ryzyko nowotworów, niszczy komórki nowotworowe i blokuje proces ich namnażania (jest pomocna m.in. w przypadku nowotworu jelita grubego, szyjki macicy, wątroby, mózgu, piersi, tarczycy). Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym berberyna redukuje także ryzyko zaistnienia chorób układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych.
Berberyna a układ sercowo-naczyniowy
Berberyna wykazuje korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Chroni mięsień sercowy, normalizuje pracę serca. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, poprawia lipidogram. Polepsza kondycję naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej, tym samym przeciwdziała udarom i miażdżycy. Reguluje ponadto ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Berberyna a odchudzanie
Berberyna przyczynia się do ograniczenia procesu przybierania na wadze, a jednocześnie stymuluje rozbijanie nagromadzonej wcześniej tkanki tłuszczowej. Dzięki swej wysokiej aktywności biologicznej jest jedną z najbardziej wartościowych substancji wspomagających proces odchudzania.
Aktywuje enzym AMPK, dzięki czemu skutecznie przyspiesza metabolizm. Stoi na straży prawidłowo przebiegających przemian cukrów i lipidów. Hamuje wchłanianie węglowodanów z pożywienia, przeciwdziała wzrostowi komórek tłuszczowych oraz magazynowaniu tkanki tłuszczowej. Reguluje pracę hormonów mających wpływ na gospodarkę tłuszczową w organizmie, nasila tempo spalania i pozbywania się tłuszczu z ciała.
Berberyna chroni nas także przed atakami wzmożonego głodu, stabilizuje apetyt, tym samym sprawia, że łatwiej nam kontrolować dietę i obniżyć ilości spożywanych kalorii.
Przeczytaj recenzję silnego reduktora tłuszczu z berberyną: Berber Fast
Berberyna a układ pokarmowy
Dodatni wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego to kolejna cenna właściwość berberyny. Poprawia skład mikroflory bakteryjnej jelit, mianowicie zwiększa poziom dobroczynnych bakterii w jelitach, a obniża stężenie złych bakterii. Usprawnia procesy trawienne, poprawia pracę trzustki i jelit.
Wpływ berberyny na wątrobę
Berberyna korzystnie wpływa na pracę wątroby, wspomaga jej odtruwanie i chroni jej komórki (hepatocyty) przed uszkodzeniami. Jest pomocna przy niewydolności wątroby spowodowanej toksycznymi czynnikami, np. alkoholem etylowym i w schorzeniach wątroby, między innymi w stłuszczeniu i zwłóknieniu.
Berberyna jako wsparcie dla układu nerwowego
Chociaż stosunkowo mało się o tym mówi, berberyna wywiera bardzo korzystny wpływ na nasz system nerwowy. Usprawnia funkcje poznawcze, poprawia koncentrację i pamięć, polepsza zdolność przyswajania wiedzy. Dodatnio wpływa na wydajność intelektualną, sprzyja tworzeniu się nowych połączeń nerwowych.
Wykazuje też działanie ochronne w stosunku do komórek nerwowych (neuronów). Poprawia stopień ukrwienia i dotlenienia mózgu. Zabezpiecza neurony przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, przeciwdziała ich uszkodzeniom i obumieraniu. Pomaga dłużej zachować nienaganną sprawność umysłową. Zapobiega schorzeniom wieku starczego związanego z pracą mózgu takim jak Alzheimer, depresja starcza, otępienie.
Berberyna wpływa też pozytywnie na nasze samopoczucie i ogólny stan psychiczny. Przeciwdziała zaburzeniom depresyjnym, zwalcza wahania nastroju, łagodzi napięcie nerwowe, redukuje poziom stresu.
Berberyna – dawkowanie, jak stosować

Dawkowanie berberyny może być różne, w zależności od tego, z jakim preparatem i z jaką ilością berberyny w jednej porcji mamy do czynienia. Niekiedy wystarczy jedna kapsułka lub tabletka z berberyną na dzień, innym razem dwie lub trzy.
Bez względu na to, czy przyjmujemy wieloskładnikowe suplementy diety z berberyną czy samą berberynę, zawsze należy stosować się do wskazań producenta danego specyfiku i zażywać dokładnie taką dozę, jaka jest opisana na ulotce lub opakowaniu.
Dzienna dawka berberyny przeważnie oscyluje wokół 500 mg – 1500 mg. To duża rozpiętość, jednak wiele zależy od tego, czy stosujemy berberynę profilaktycznie, w celach odchudzających czy w celach leczniczych. Przy wyższych ilościach przyjmowanej berberyny stosuje się dawki dzielone.
Berberyna – skutki uboczne, przeciwwskazania
Berberyna jest substancją dobrze przebadaną i bezpieczną dla zdrowia. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie przekraczać zalecanych dawek preparatów z berberyną. Substancja ta przyjmowana w nadmiernych ilościach może wywołać szereg działań niepożądanych, głównie ze strony przewodu pokarmowego.
Możliwe skutki uboczne zażywania większych ilości berberyny
- bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunki,
- zaparcia,
- wzdęcia,
- skurcze żołądka i jelit.
Przeciwwskazania do stosowania berberyny
Berberyna nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Nie mogą jej też przyjmować dzieci. Zaś osoby zażywające rożnego rodzaju leki (np. leki przeciwcukrzycowe, antydepresanty, leki immunosupresyjne, beta-blokery, antybiotyki lub inne) powinny przed sięgnięciem po berberynę zasięgnąć porady lekarza. Z wieloma lekami berberyna może wchodzić w interakcje.