Strona główna Odchudzanie Chlorella i spirulina – odchudzanie w asyście dwóch niesamowitych alg

Chlorella i spirulina – odchudzanie w asyście dwóch niesamowitych alg

by Karolina Karo
0 komentarzy

Od pewnego czasu algi, znane i stosowane w medycynie Wschodu od tysięcy lat, robią zawrotną karierę na całym świecie. Nic dziwnego, zawierają niemal wszystkie składniki, jakich potrzebuje organizm, przede wszystkim cenne i łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy oraz wysokiej jakości białko. Obfitują między innymi w żelazo, kwasy omega 3 i omega 6, chlorofil, witaminę B i wiele pierwiastków śladowych.

Fascynujący świat glonów, czyli co wiemy o morskich algach?

glony na skale

Algi morskie, znane szeroko jako glony, występują we wszystkich niemal zbiornikach wodnych – oceanach, morzach, stawach, jeziorach. Jest to ekosystem bardzo zróżnicowany, zarówno pod względem wielkości poszczególnych egzemplarzy, jak i koloru oraz cech gatunkowych.

Są glony mikroskopijnych rozmiarów, ale i takie, które mierzą sobie kilkanaście metrów. Przybierają kolor zielony (zielenice), czerwony (krasnorosty), brunatny (brunatnice). Mogą być organizmami jednokomórkowymi i wielokomórkowymi. Większość z nich jest samożywna, one z kolei stanowią cenny pokarm dla podwodnych stworzeń.

Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze od dawna są stałym elementem diety ludności Dalekiego Wschodu, a od pewnego czasu cieszą się uznaniem na całym świecie. Do tego stopnia, że właśnie z uwagi na bogactwo mikroelementów, białka i witamin, zalicza się je do tzw. super żywności (superfood). Najbardziej obecnie znane i cenione algi to spirulina i chlorella.

Niesamowite właściwości niepozornych glonów

Prozdrowotny charakter alg jest przede wszystkim rezultatem bogactwa obecnych w nich minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor czy fluor.

Znajdują zatem zastosowanie w sytuacjach niedoborów tych pierwiastków, dla przykładu deficytu żelaza w przypadku anemii, czy niedostatku jodu w problemach z tarczycą. Wysoka użyteczność alg w tego typu schorzeniach wynika także z faktu, że mikroelementy znajdujące się w glonach morskich są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Znajdziemy w nich także cenne witaminy C, E i K, prowitaminę A czy wreszcie witaminy z grupy B. Co równie ważne, glony charakteryzują się wysoką zawartością pełnowartościowego białka i aminokwasów.

Są zdecydowanym faworytem wśród roślin, mają bowiem białka aż 65%, podczas gdy na przykład ceniona również z tego względu soja, ma go raptem 34%. Wodorosty obfitują też w błonnik, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej przemianie materii i sprzyja odchudzaniu.

Algi morskie wspomagają procesy trawienne i ułatwiają przyswajanie składników odżywczych pochodzących z innych pokarmów. Z kolei skoncentrowana ilość antyoksydantów sprawia, że stanowią one ochronę przed oddziaływaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia.

Nic dziwnego, że algi znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także farmaceutycznym oraz kosmetycznym.

Poznaj także cenną dla zdrowia i szczupłej sylwetki algę z rodziny brunatnic: Morszczyn pęcherzykowaty

Chlorella – właściwości i działanie jedynego w swoim rodzaju przedstawiciela zielenic

chlorella na łyżce i w szklance

Chlorella to słodkowodna alga o wyjątkowych właściwościach – szacuje się, że zawiera około 70 substancji leczniczych, w tym duże ilości witamin z grupy B, chlorofil, białka, aminokwasy, minerały.

Znajdziemy w niej także rzadki kwas gamma-linolenowy, o ogromnym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu. W związku z tak cenną zawartością chlorella ma bardzo szeroki zakres oddziaływań i zastosowań.

Chlorella należy do gromady zielenic, a swój intensywny kolor zawdzięcza dużej ilości chlorofilu, ważnego dla procesu detoksykacji.

Ten szczególnie lubiany w Japonii przysmak ma także właściwości bakteriobójcze, co sprzyja lepszemu gojeniu się ran i regeneracji uszkodzonych tkanek. Unikalne cechy tego glonu powodują, że jest on znakomitym remedium dla osób palących oraz osłabionych w wyniku chorób.

Przede wszystkim jednak, z uwagi na swoją unikalną budowę komórkową, chlorella skutecznie oczyszcza organizm z takich trucizn, jak ołów, rtęć, arsen, pestycydy i inne związki chemiczne. Stymuluje układ immunologiczny, wspomagając naturalne zdolności obronne organizmu.

Neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając procesom nowotworowym i odmładzając. Ponadto obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawia kondycję fizyczną i psychiczną, reguluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek, poprawia jakość i stan skóry, a nawet, dzięki obecności witaminy B12, korzystnie wpływa na sprawności intelektualne.

Chlorella na odchudzanie. Na ile jest pomocna?

W powszechnej opinii algi są niesłychanie pomocne podczas odchudzania. Dzięki swoim nadzwyczajnym własnościom chlorella efektywnie oczyszcza organizm z toksyn, a taki swoisty detoks jest niezbędnym elementem całego procesu.

Z kolei obecność błonnika działa hamująco na apetyt powodując uczucie sytości. Błonnik, tworząc śluzową osłonkę na tkankach jelit, ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz pozwala utrzymać równomierny poziom glukozy we krwi, co również ma wpływ na ograniczenie łaknienia.

Chlorella pobudza też perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na przemianę materii. Trzeba jednak pamiętać, że odchudzanie, aby było skuteczne, musi potrwać. Co więcej, muszą mu towarzyszyć trwałe zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.

Nie liczmy na to, że kilka dni zażywania chlorelli czy spiruliny zrównoważy duże ilości przetworzonej żywności, białego pieczywa, słodyczy i tłuszczów, czy brak aktywności fizycznej. Suplementacja alg powinna wspomagać inne nasze wysiłki mające na celu redukcję wagi.

Sławna spirulina – właściwości i działanie

spirulina z wodą w kieliszku

Mówi się, że nie ma żadnego innego naturalnego produktu spożywczego, który byłby tak bogaty w substancje odżywcze, jak spirulina. Charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasu gamma-linolenowego, niespotykanie dużą zawartością wysokowartościowego białka, którego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie.

Posiada łatwo przyswajalne żelazo i cenne aminokwasy o najwyższym stopniu koncentracji.

Decydująca dla prozdrowotnego oddziaływania spiruliny jest właśnie obfitość pełnowartościowego białka (nawet do 75%), zawierającego 12 aminokwasów endogennych i 8 aminokwasów egzogennych. Dzięki temu jest idealnym pożywieniem dla wegan i wegetarian oraz osób ograniczających spożycie mięsa.

Ponadto spirulina zawiera cenne lipidy i całe bogactwo witamin: C, E, K, PP, witaminy z grupy B, kwas foliowy, flawonoidy, beta-karoten, glukozaminę i szereg innych ważnych związków.

Jeśli chodzi o działanie spiruliny, to przede wszystkim uczestniczy ona w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu odpornościowego.

Spirulina zawiera antyoksydanty, opóźnia starzenie, korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje i przyspiesza metabolizm, jest też pomocna w leczeniu różnorodnych schorzeń i zatruć.

Spirulina na odchudzanie. Silne wsparcie w procesie zrzucania wagi

Analogicznie jak w przypadku chlorelli, suplementacja spiruliny ma wpływ na zmniejszenie apetytu i korzystną przemianę materii. Wysokowartościowe białko wywołuje wrażenie sytości, a błonnik reguluje procesy trawienia.

O właściwościach wspomagających odchudzanie decyduje zarówno obecność białka czy błonnika, jak i flawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających metabolizm, oczyszczanie organizmu i spalanie kalorii.

Wszystkie te substancje z pewnością pomogą zgubić zbędne kilogramy, ale nie zastąpią całkowicie zdrowego trybu życia. Niezbędne jest stosowanie zbilansowanej diety i uprawianie regularnej aktywności fizycznej. Jeśli zadbamy o dietę odchudzającą, będziemy jeść zdrowe posiłki i regularnie ćwiczyć, spirulina i chlorella okażą się z pewnością pomocne w osiągnięciu pożądanego rezultatu.

Chlorella i spirulina – opinie

W zdecydowanej większości opinie o spirulinie i chlorelli są bardzo korzystne. Obie algi są chwalone za dodatni wpływ na stan zdrowia, za pomoc w pozbyciu się różnorodnych dolegliwości, za polepszenie odporności, pozytywne działanie na samopoczucie, dobre właściwości w zakresie poprawy stanu skóry i włosów, a także świetne zdolności wyszczuplające.

Wiele osób uważa, że obie algi są jednymi z najlepszych metod na szybkie uzupełnienie niedoborów ważnych składników pokarmowych takich jak witaminy, białka i minerały. W licznych opiniach o chlorelli i spirulinie czytamy również, że nie ma lepszego sposobu na detoksykację i przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Chlorella i spirulina – jak stosować glony na co dzień?

chlorella w proszku na łyżeczce

Cenione jako suplementy diety mikro algi, czyli spirulina i chlorella, mogą być stosowane w zasadzie przez wszystkich. Są dostępne w różnych postaciach, zarówno sypkiej, jak również w tabletkach i kapsułkach.

Chlorella i spirulina w tabletkach albo w proszku jest szczególnie polecana alergikom, osobom cierpiącym na przewlekłe choroby zapalne lub nowotwory, a także sportowcom, osobom borykającym się z nadwagą, chorobami układu krążenia, cukrzykom. Mimo braku przeciwwskazań przy zażywaniu trzeba zawsze kierować się wskazówkami producenta co do zalecanej jednostkowej i dziennej dawki.

Chlorella i spirulina w proszku mają także szerokie zastosowanie w kuchni. Łyżeczkę zielonego proszku można śmiało dodać do napojów warzywnych lub owocowych, smoothie, sosów, koktajli, jogurtów, serków, pesto, lodów, pizzy, zapiekanek, makaronu i wielu innych potraw.

Forma przyjmowania alg nie ma większego znaczenia, ważna jest natomiast jakość produktu, o co zawsze warto zadbać. Trzeba tylko pamiętać, że ze względu na właściwości hydrofilowe, glony należy popijać dużą ilością płynu.

Chlorella i spirulina – przepisy

Oto kilka prostych, sprzyjających zdrowiu i szczupłej figurze przepisów z chlorellą i spiruliną:

Wiosenna zupa-krem z chlorellą i zielonymi warzywami

Przygotowujemy: 1 średnią cukinię, 1 pora, 1 brokuła, ok. 300 g fasoli szparagowej zielonej, 2 pietruszki, 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego, pęczek natki pietruszki. Cukinię i pietruszkę kroimy w dużą kostkę, brokuła dzielimy na cząstki, pora kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. Dodajemy dwie łyżki chlorelli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dużą szczyptę pieprzu, sól do smaku, posiekaną natkę pietruszki, dużą szczyptę oregano i bazylii. Blendujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Rewitalizujący i wzmacniający koktajl ze spiruliną oraz czerwonymi i fioletowymi warzywami i owocami

Przygotowujemy: 2 duże buraki, 1 czerwoną paprykę, pęczek botwinki (możemy ją zastąpić natką pietruszki), 1 szklankę aronii albo czarnych porzeczek, garść malin, 1 łyżkę spiruliny, pół łyżeczki imbiru. Wszystkie składniki blendujemy. W razie potrzeby uzupełniamy koktajl wodą.

Ciekawe pesto z chlorellą

Składniki potrzebne do przygotowania pesto z chlorellą to: duży pęczek świeżej bazylii, ok. 100 g pestek dyni, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, sól, szczypta papryki chili, 1 łyżeczka chlorelli, sok z cytryny do smaku. Pestki dyni blendujemy chwilę z bazylią i łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki, blendujemy ponownie.

Sałatka-detoks ze spiruliną

Na sałatkę-detoks potrzebujemy następujących produktów: 3 garści jarmużu, 3 garści porwanych liści sałaty, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 6 pokrojonych w grubsze plasterki rzodkiewek, 1 pokrojona w pasy papryka, 3 pokrojone w grubsze plasterki ogórki gruntowe, pół posiekanej drobno cebuli, 1 pokrojone w plastry awokado, 2 garści ziaren słonecznika, 1 łyżka spiruliny, sok z cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, sól, pieprz cayenne, imbir.

Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy ziarna słonecznika oraz dużą szczyptę imbiru i spirulinę, doprawiamy dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oleju, miodu, soli i pieprzu cayenne.

Korzyści zdrowotne płynące z suplementacji alg

Regularne spożywanie morskich glonów nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale też przynosi szereg korzyści zdrowotnych, bowiem algi wspierają proces oczyszczania organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych. Dostarczają cennych substancji odżywczych zapobiegając wielu chorobom, w tym nowotworowym. Poprawiają odporność na różnego rodzaju alergie czy infekcje.

Jeśli szukasz wysokiej jakości suplementu diety ze spiruliną i chlorellą w wygodnej formie kapsułek, zwróć uwagę na preparat Spirulin Plus. Genialnie oczyszcza z toksyn, redukuje apetyt, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Dzięki tym właściwościom cieszysz się lepszym samopoczuciem i zdrowiem, a zbędne kilogramy szybciej znikną z twojego ciała.

spirulin plus

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek