Od pewnego czasu algi, znane i stosowane w medycynie Wschodu od tysięcy lat, robią zawrotną karierę na całym świecie. Nic dziwnego, zawierają niemal wszystkie składniki, jakich potrzebuje organizm, przede wszystkim cenne i łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy oraz wysokiej jakości białko. Obfitują między innymi w żelazo, kwasy omega 3 i omega 6, chlorofil, witaminę B i wiele pierwiastków śladowych.
Spis Treści
- 1 Fascynujący świat glonów, czyli co wiemy o morskich algach?
- 2 Niesamowite właściwości niepozornych glonów
- 3 Chlorella – właściwości i działanie jedynego w swoim rodzaju przedstawiciela zielenic
- 4 Chlorella na odchudzanie. Na ile jest pomocna?
- 5 Sławna spirulina – właściwości i działanie
- 6 Spirulina na odchudzanie. Silne wsparcie w procesie zrzucania wagi
- 7 Chlorella i spirulina – opinie
- 8 Chlorella i spirulina – jak stosować glony na co dzień?
- 9 Chlorella i spirulina – przepisy
- 10 Korzyści zdrowotne płynące z suplementacji alg
Fascynujący świat glonów, czyli co wiemy o morskich algach?
Algi morskie, znane szeroko jako glony, występują we wszystkich niemal zbiornikach wodnych – oceanach, morzach, stawach, jeziorach. Jest to ekosystem bardzo zróżnicowany, zarówno pod względem wielkości poszczególnych egzemplarzy, jak i koloru oraz cech gatunkowych.
Są glony mikroskopijnych rozmiarów, ale i takie, które mierzą sobie kilkanaście metrów. Przybierają kolor zielony (zielenice), czerwony (krasnorosty), brunatny (brunatnice). Mogą być organizmami jednokomórkowymi i wielokomórkowymi. Większość z nich jest samożywna, one z kolei stanowią cenny pokarm dla podwodnych stworzeń.
Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze od dawna są stałym elementem diety ludności Dalekiego Wschodu, a od pewnego czasu cieszą się uznaniem na całym świecie. Do tego stopnia, że właśnie z uwagi na bogactwo mikroelementów, białka i witamin, zalicza się je do tzw. super żywności (superfood). Najbardziej obecnie znane i cenione algi to spirulina i chlorella.
Niesamowite właściwości niepozornych glonów
Prozdrowotny charakter alg jest przede wszystkim rezultatem bogactwa obecnych w nich minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor czy fluor.
Znajdują zatem zastosowanie w sytuacjach niedoborów tych pierwiastków, dla przykładu deficytu żelaza w przypadku anemii, czy niedostatku jodu w problemach z tarczycą. Wysoka użyteczność alg w tego typu schorzeniach wynika także z faktu, że mikroelementy znajdujące się w glonach morskich są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.
Znajdziemy w nich także cenne witaminy C, E i K, prowitaminę A czy wreszcie witaminy z grupy B. Co równie ważne, glony charakteryzują się wysoką zawartością pełnowartościowego białka i aminokwasów.
Są zdecydowanym faworytem wśród roślin, mają bowiem białka aż 65%, podczas gdy na przykład ceniona również z tego względu soja, ma go raptem 34%. Wodorosty obfitują też w błonnik, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej przemianie materii i sprzyja odchudzaniu.
Algi morskie wspomagają procesy trawienne i ułatwiają przyswajanie składników odżywczych pochodzących z innych pokarmów. Z kolei skoncentrowana ilość antyoksydantów sprawia, że stanowią one ochronę przed oddziaływaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia.
Nic dziwnego, że algi znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także farmaceutycznym oraz kosmetycznym.
Poznaj także cenną dla zdrowia i szczupłej sylwetki algę z rodziny brunatnic: Morszczyn pęcherzykowaty
Chlorella – właściwości i działanie jedynego w swoim rodzaju przedstawiciela zielenic
Chlorella to słodkowodna alga o wyjątkowych właściwościach – szacuje się, że zawiera około 70 substancji leczniczych, w tym duże ilości witamin z grupy B, chlorofil, białka, aminokwasy, minerały.
Znajdziemy w niej także rzadki kwas gamma-linolenowy, o ogromnym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu. W związku z tak cenną zawartością chlorella ma bardzo szeroki zakres oddziaływań i zastosowań.
Chlorella należy do gromady zielenic, a swój intensywny kolor zawdzięcza dużej ilości chlorofilu, ważnego dla procesu detoksykacji.
Ten szczególnie lubiany w Japonii przysmak ma także właściwości bakteriobójcze, co sprzyja lepszemu gojeniu się ran i regeneracji uszkodzonych tkanek. Unikalne cechy tego glonu powodują, że jest on znakomitym remedium dla osób palących oraz osłabionych w wyniku chorób.
Przede wszystkim jednak, z uwagi na swoją unikalną budowę komórkową, chlorella skutecznie oczyszcza organizm z takich trucizn, jak ołów, rtęć, arsen, pestycydy i inne związki chemiczne. Stymuluje układ immunologiczny, wspomagając naturalne zdolności obronne organizmu.
Neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając procesom nowotworowym i odmładzając. Ponadto obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawia kondycję fizyczną i psychiczną, reguluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek, poprawia jakość i stan skóry, a nawet, dzięki obecności witaminy B12, korzystnie wpływa na sprawności intelektualne.
Chlorella na odchudzanie. Na ile jest pomocna?
W powszechnej opinii algi są niesłychanie pomocne podczas odchudzania. Dzięki swoim nadzwyczajnym własnościom chlorella efektywnie oczyszcza organizm z toksyn, a taki swoisty detoks jest niezbędnym elementem całego procesu.
Z kolei obecność błonnika działa hamująco na apetyt powodując uczucie sytości. Błonnik, tworząc śluzową osłonkę na tkankach jelit, ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz pozwala utrzymać równomierny poziom glukozy we krwi, co również ma wpływ na ograniczenie łaknienia.
Chlorella pobudza też perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na przemianę materii. Trzeba jednak pamiętać, że odchudzanie, aby było skuteczne, musi potrwać. Co więcej, muszą mu towarzyszyć trwałe zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.
Nie liczmy na to, że kilka dni zażywania chlorelli czy spiruliny zrównoważy duże ilości przetworzonej żywności, białego pieczywa, słodyczy i tłuszczów, czy brak aktywności fizycznej. Suplementacja alg powinna wspomagać inne nasze wysiłki mające na celu redukcję wagi.
Sławna spirulina – właściwości i działanie
Mówi się, że nie ma żadnego innego naturalnego produktu spożywczego, który byłby tak bogaty w substancje odżywcze, jak spirulina. Charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasu gamma-linolenowego, niespotykanie dużą zawartością wysokowartościowego białka, którego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie.
Posiada łatwo przyswajalne żelazo i cenne aminokwasy o najwyższym stopniu koncentracji.
Decydująca dla prozdrowotnego oddziaływania spiruliny jest właśnie obfitość pełnowartościowego białka (nawet do 75%), zawierającego 12 aminokwasów endogennych i 8 aminokwasów egzogennych. Dzięki temu jest idealnym pożywieniem dla wegan i wegetarian oraz osób ograniczających spożycie mięsa.
Ponadto spirulina zawiera cenne lipidy i całe bogactwo witamin: C, E, K, PP, witaminy z grupy B, kwas foliowy, flawonoidy, beta-karoten, glukozaminę i szereg innych ważnych związków.
Jeśli chodzi o działanie spiruliny, to przede wszystkim uczestniczy ona w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu odpornościowego.
Spirulina zawiera antyoksydanty, opóźnia starzenie, korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje i przyspiesza metabolizm, jest też pomocna w leczeniu różnorodnych schorzeń i zatruć.
Spirulina na odchudzanie. Silne wsparcie w procesie zrzucania wagi
Analogicznie jak w przypadku chlorelli, suplementacja spiruliny ma wpływ na zmniejszenie apetytu i korzystną przemianę materii. Wysokowartościowe białko wywołuje wrażenie sytości, a błonnik reguluje procesy trawienia.
O właściwościach wspomagających odchudzanie decyduje zarówno obecność białka czy błonnika, jak i flawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających metabolizm, oczyszczanie organizmu i spalanie kalorii.
Wszystkie te substancje z pewnością pomogą zgubić zbędne kilogramy, ale nie zastąpią całkowicie zdrowego trybu życia. Niezbędne jest stosowanie zbilansowanej diety i uprawianie regularnej aktywności fizycznej. Jeśli zadbamy o dietę odchudzającą, będziemy jeść zdrowe posiłki i regularnie ćwiczyć, spirulina i chlorella okażą się z pewnością pomocne w osiągnięciu pożądanego rezultatu.
Chlorella i spirulina – opinie
W zdecydowanej większości opinie o spirulinie i chlorelli są bardzo korzystne. Obie algi są chwalone za dodatni wpływ na stan zdrowia, za pomoc w pozbyciu się różnorodnych dolegliwości, za polepszenie odporności, pozytywne działanie na samopoczucie, dobre właściwości w zakresie poprawy stanu skóry i włosów, a także świetne zdolności wyszczuplające.
Wiele osób uważa, że obie algi są jednymi z najlepszych metod na szybkie uzupełnienie niedoborów ważnych składników pokarmowych takich jak witaminy, białka i minerały. W licznych opiniach o chlorelli i spirulinie czytamy również, że nie ma lepszego sposobu na detoksykację i przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Chlorella i spirulina – jak stosować glony na co dzień?
Cenione jako suplementy diety mikro algi, czyli spirulina i chlorella, mogą być stosowane w zasadzie przez wszystkich. Są dostępne w różnych postaciach, zarówno sypkiej, jak również w tabletkach i kapsułkach.
Chlorella i spirulina w tabletkach albo w proszku jest szczególnie polecana alergikom, osobom cierpiącym na przewlekłe choroby zapalne lub nowotwory, a także sportowcom, osobom borykającym się z nadwagą, chorobami układu krążenia, cukrzykom. Mimo braku przeciwwskazań przy zażywaniu trzeba zawsze kierować się wskazówkami producenta co do zalecanej jednostkowej i dziennej dawki.
Chlorella i spirulina w proszku mają także szerokie zastosowanie w kuchni. Łyżeczkę zielonego proszku można śmiało dodać do napojów warzywnych lub owocowych, smoothie, sosów, koktajli, jogurtów, serków, pesto, lodów, pizzy, zapiekanek, makaronu i wielu innych potraw.
Forma przyjmowania alg nie ma większego znaczenia, ważna jest natomiast jakość produktu, o co zawsze warto zadbać. Trzeba tylko pamiętać, że ze względu na właściwości hydrofilowe, glony należy popijać dużą ilością płynu.
Chlorella i spirulina – przepisy
Oto kilka prostych, sprzyjających zdrowiu i szczupłej figurze przepisów z chlorellą i spiruliną:
Wiosenna zupa-krem z chlorellą i zielonymi warzywami
Przygotowujemy: 1 średnią cukinię, 1 pora, 1 brokuła, ok. 300 g fasoli szparagowej zielonej, 2 pietruszki, 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego, pęczek natki pietruszki. Cukinię i pietruszkę kroimy w dużą kostkę, brokuła dzielimy na cząstki, pora kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. Dodajemy dwie łyżki chlorelli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dużą szczyptę pieprzu, sól do smaku, posiekaną natkę pietruszki, dużą szczyptę oregano i bazylii. Blendujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Rewitalizujący i wzmacniający koktajl ze spiruliną oraz czerwonymi i fioletowymi warzywami i owocami
Przygotowujemy: 2 duże buraki, 1 czerwoną paprykę, pęczek botwinki (możemy ją zastąpić natką pietruszki), 1 szklankę aronii albo czarnych porzeczek, garść malin, 1 łyżkę spiruliny, pół łyżeczki imbiru. Wszystkie składniki blendujemy. W razie potrzeby uzupełniamy koktajl wodą.
Ciekawe pesto z chlorellą
Składniki potrzebne do przygotowania pesto z chlorellą to: duży pęczek świeżej bazylii, ok. 100 g pestek dyni, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, sól, szczypta papryki chili, 1 łyżeczka chlorelli, sok z cytryny do smaku. Pestki dyni blendujemy chwilę z bazylią i łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki, blendujemy ponownie.
Sałatka-detoks ze spiruliną
Na sałatkę-detoks potrzebujemy następujących produktów: 3 garści jarmużu, 3 garści porwanych liści sałaty, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 6 pokrojonych w grubsze plasterki rzodkiewek, 1 pokrojona w pasy papryka, 3 pokrojone w grubsze plasterki ogórki gruntowe, pół posiekanej drobno cebuli, 1 pokrojone w plastry awokado, 2 garści ziaren słonecznika, 1 łyżka spiruliny, sok z cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, sól, pieprz cayenne, imbir.
Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy ziarna słonecznika oraz dużą szczyptę imbiru i spirulinę, doprawiamy dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oleju, miodu, soli i pieprzu cayenne.
Korzyści zdrowotne płynące z suplementacji alg
Regularne spożywanie morskich glonów nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale też przynosi szereg korzyści zdrowotnych, bowiem algi wspierają proces oczyszczania organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych. Dostarczają cennych substancji odżywczych zapobiegając wielu chorobom, w tym nowotworowym. Poprawiają odporność na różnego rodzaju alergie czy infekcje.
Jeśli szukasz wysokiej jakości suplementu diety ze spiruliną i chlorellą w wygodnej formie kapsułek, zwróć uwagę na preparat Spirulin Plus. Genialnie oczyszcza z toksyn, redukuje apetyt, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Dzięki tym właściwościom cieszysz się lepszym samopoczuciem i zdrowiem, a zbędne kilogramy szybciej znikną z twojego ciała.
Źródła: