Strona główna Zdrowie Choroba Hashimoto – objawy, leczenie, dieta

Choroba Hashimoto – objawy, leczenie, dieta

by Karolina Karo
3 komentarze

Tarczyca pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Od tego gruczołu wydzielania wewnętrznego zależy gospodarka hormonalna, prawidłowa przemiana materii, praca serca, samopoczucie, kondycja skóry. Kiedy zawodzi tarczyca, skutki tego odczuwalne są w pracy niemal każdego organu. Niestety, czasami ten ważny narząd zawodzi, a jednym z najczęściej dotykających go schorzeń jest choroba Hashimoto.

Czym jest choroba Hashimoto?

Określana inaczej jako przewlekłe limfocytarne zapalenie gruczołu tarczowego, została po raz pierwszy opisana na początku XX wieku przez japońskiego lekarza, od którego nazwiska pochodzi jej nazwa. Jest to choroba autoimmunologiczna, co oznacza, że w wyniku zaburzeń układ odpornościowy niszczy własne komórki, w rezultacie czego dochodzi do niedoczynności tarczycy. Do innych chorób autoimmunologicznych, nazywanych także chorobami z autoagresji, należą między innymi cukrzyca typu 1, podczas której uszkodzeniu ulegają komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny, stwardnienie rozsiane, toczeń, czy choroba Basedowa.

Choroba Hashimoto ma z reguły charakter postępujący – niedoczynność tarczycy nasila się i często łączy ze zmianami wielkości tarczycy, na ogół jej powiększeniem. Niekiedy jednak choroba nie rozwija się, a nawet spotykane są przypadki remisji, czyli zmniejszenia zmian zapalnych i spadku przeciwciał. Z tym ostatnim zjawiskiem mamy zazwyczaj do czynienia, gdy wystąpienie choroby związane było z czynnikami środowiskowymi. Schorzenie to dotyka najczęściej kobiety po czterdziestce.

Choroba Hashimoto – objawy

Objawy limfocytarnego zapalenia tarczycy mogą być bardzo różne, mogą też, zwłaszcza w pierwszym stadium, nie występować w ogóle. Ponadto jeśli pojawiają się pewne symptomy, to wynikają one raczej z niedoczynności tarczycy, niż z samej choroby Hashimoto. Właściwe rozpoznanie jest możliwe dopiero po wykonaniu specjalistycznych badań laboratoryjnych, w tym między innymi stężenia przeciwciał aTPO. Stosuje się też badanie USG i histopatologiczne.

Na co wobec tego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Jeśli towarzyszą nam takie objawy jak:

  • uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia, senność i apatia;
  • problemy z koncentracją, spowolnienie ruchowe i umysłowe;
  • niestabilność emocjonalna, skłonność do depresji;
  • nieuzasadniony przyrost masy ciała;
  • stałe uczucie zimna;
  • zaburzenia miesiączkowania;
  • problemy ze skórą i włosami (skóra blada i sucha, włosy łamliwe, wypadające);
  • powiększenie gruczołu tarczowego, obrzęk twarzy lub szyi;

zdecydowanie powinniśmy skorzystać z porady lekarza. Zjawiska te bowiem bardzo często sygnalizują właśnie problemy z tarczycą. W dalszej kolejności niedoczynność tarczycy spowodowana chorobą Hashimoto może prowadzić do przerostu serca skutkującego niewydolnością krążenia, gromadzenia się płynu w worku osierdziowym lub jamie brzusznej, problemów z oddychaniem, osłabienia mięśni, kłopotów z trawieniem, zmian w błonie śluzowej żołądka, zaburzeń miesiączkowania, osłabienia lub utraty słuchu.

Choroba Hashimoto – leczenie

Po przeprowadzeniu koniecznych badań hormonalnych i zdiagnozowaniu, leczy się skutki choroby, a konkretnie niedoczynności tarczycy, jako że nie ma w zasadzie efektywnej metody leczenia choroby Hashimoto. Terapia polega na podawaniu hormonów tarczycy, przede wszystkim farmaceutyków na bazie lewotyroksyny, syntetycznej substancji imitującej hormony tarczycy, prowadzeniu zdrowego trybu życia i odpowiedniej diecie oraz łagodzeniu objawów niedoczynności.

W przypadku łagodnych, nie wymagających interwencji lekarza, problemów z tarczycą, można sięgnąć po suplementy diety wspomagające zdrowie tarczycy i usprawniające jej funkcjonowanie. Jednym z nich jest na przykład Thyrolin, zawierający kompozycję składników roślinnych, witamin i minerałów, który nie tylko wspiera tarczycę, ale także wzmacnia organizm, przywraca równowagę hormonalną oraz usprawnia metabolizm.

Choroba Hashimoto – dieta, jaką powinniśmy stosować

Dla łagodzenia objawów, a nawet remisji choroby, kluczowe znaczenie ma dieta, tym bardziej, że jak dowiedziono naukowo, większość schorzeń ma swoje źródło w jelitach. Co więcej, właśnie zaburzenia jelitowe są najbardziej prawdopodobną przyczyną chorób z autoagresji, gdyż w błonie śluzowej jelit znajduje się około 80% komórek układu odpornościowego.

Co zatem powinny jeść osoby dotknięte limfocytarnym zapaleniem gruczołu tarczowego?

Po pierwsze, produkty obfitujące w błonnik. W przypadku tego schorzenia jelita pracują wolniej, tymczasem błonnik pobudza ich perystaltykę, usuwa z organizmu toksyny, zwiększa uczucie sytości. Tę nad wyraz pożyteczną substancję znajdziemy w produktach zbożowych pełnoziarnistych, burakach, marchwi i innych warzywach, jabłkach, bananach i innych owocach, przede wszystkim niskocukrowych.

Po drugie, białko, ale nie w każdej postaci. Wskazane jest mięso, jajka, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe, sery kozie i owcze. Natomiast powinno się raczej unikać mleka krowiego i jego przetworów, tym bardziej, że chorobie Hashimoto często towarzyszy nietolerancja laktozy.

Po trzecie, dobre węglowodany, czyli nie tzw. cukry proste, które znajdują się w słodyczach typu cukierki czy batoniki, ale węglowodany złożone, których dostarczają na przykład, kasze, ryż, ziemniaki, makaron, rośliny strączkowe, czy wreszcie inne warzywa i owoce.

Czego należy unikać?

Zaleca się ograniczenie spożywania tzw. roślin krzyżowych, czyli kapusty, brukselki, kalafiorów, brokułów, jarmużu, rzodkiewki, kaszy jaglanej, orzeszków. Zawierają one bowiem związki chemiczne, które wiążą jod. Jeśli chodzi o wymienione warzywa, trzeba je gotować w odkrytym garnku, wtedy szkodliwe substancje się ulatniają.

Należy zrezygnować z soi i potraw ją zawierających, czyli między innymi gotowych wędlin, gdyż soja niekorzystnie wpływa na chorą tarczycę.

W przypadku nietolerancji laktozy zrezygnować z mleka i jego przetworów, w przypadku nietolerancji glutenu, usunąć z jadłospisu wszelkie produkty zbożowe.

Zdecydowanie wykluczamy żywność wysoko przetworzoną, alkohol, mocną kawę i herbatę, ograniczamy do minimum cukier lub wręcz zastępujemy go słodzikiem, jak ognia unikamy słodyczy.

Ogólnie rzecz biorąc, sposób odżywiania przy chorobie Hashimoto powinien być urozmaicony, jadłospis bogaty w składniki odżywcze, ale jednocześnie łagodzący stany zapalne, nie powodujący komplikacji trawiennych. Najbardziej wskazana wydaje się być dieta zbliżona do śródziemnomorskiej, bazująca na warzywach, owocach, rybach i skorupiakach, dobrej jakości oliwie i wodzie.

Czytaj też:


Czytaj więcej

3 komentarze

Paranoic9 18 marca 2019 - 15:31

Właśnie wracam z diagnozą od lekarza – Hashimoto. Szczerze mówiąc jestem trochę przerażona, z drugiej strony dobrze w końcu znać przyczynę złego samopoczucia czy tycia bez powodu. Dostałam leki, mam też zaleconą dietę. Ale czy to pomoże?

Odpowiedź
RenataPalczynska 19 marca 2019 - 09:36

Pomoże, pomoże. Mnie leki i zmiana diety zdecydowanie pomogły. Choroba wcale nie jest uciążliwa, jeśli się o siebie na bieżąco dba.

Odpowiedź
Ilona111 22 marca 2019 - 14:09

Potwierdzam, Hashimoto nie takie straszne, jak je malują. Wprowadzenie zdrowego trybu życia mnie bardzo pomogło – dieta, suplementy na tarczycę, aktywność, brak stresu. Objawy choroby jak na razie ustąpiły.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie