Strona główna Odchudzanie Co jeść, żeby schudnąć? Żywność, która sprzyja odchudzaniu i produkty zakazane

Co jeść, żeby schudnąć? Żywność, która sprzyja odchudzaniu i produkty zakazane

by Karolina Karo
3 komentarze

Nie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania, obok aktywności fizycznej, jest podstawą procesu odchudzania. Tylko wdrożenie stałych nawyków dotyczących diety gwarantuje skuteczną i trwałą utratę wagi. Zatem co jeść, żeby schudnąć, a jakich potraw powinniśmy się wystrzegać? Sprawdź, czytając ten artykuł!

Charakterystyka dobrej diety odchudzającej

Mniej więcej wiemy wszyscy, że odchudzając się powinniśmy unikać potraw tłustych i smażonych, słodyczy i wysoko przetworzonej żywności, białego pieczywa i fast foodów. Nasze menu powinno natomiast zawierać duże ilości warzyw i niektórych owoców, zbożowe produkty pełnoziarniste, ryby i chude mięso, naturalne jogurty i inne przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, wreszcie pestki i orzechy.

Ale na tym nie koniec. Warto również wiedzieć, że istnieją takie pokarmy, które regulując procesy trawienne, wprost przyczyniają się do gubienia zbędnych kilogramów. Równocześnie dostarczają wielu niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Te tak zwane superprodukty charakteryzują się na ogół niską kalorycznością, a jednocześnie obfitują w najcenniejsze substancje odżywcze, których nie znajdziemy na przykład w przetworzonej żywności.

Superprodukty sprzyjając procesowi odchudzania, wzmacniają zarazem układ odpornościowy i minimalizują ryzyko większości chorób cywilizacyjnych. Są to między innymi: miód, czosnek, kiszona kapusta, brokuły, kasza jaglana, ryby morskie, orzechy włoskie, jajka.

Czytaj też: Kapsaicyna na odchudzanie

Co jeść, żeby schudnąć?

warzywa i miarka na stole

Warzywa

Warzywa to zdecydowanie najcenniejsze narzędzie w walce z nadwagą. Niskokaloryczne, a bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, stanowią podstawę współczesnej piramidy żywieniowej. Nie tylko znakomicie zaspokajają apetyt, ale też wpływają kojąco na nasze jelita, a zawarty w nich błonnik kapitalnie wspiera odchudzanie.

Niektóre z warzyw, jak na przykład soczewica, wręcz zapobiega powstawaniu otyłości brzusznej. Inne, jak chociażby brokuły, ze względu na obfitość antyoksydantów, wykazują silne działanie antynowotworowe. Oprócz wspomnianych, do codziennego jadłospisu powinno się na stałe wprowadzić marchew, pomidory, szpinak, seler, zieloną pietruszkę, buraki, cukinię, ziemniaki, ogórki, kalafior.

Szczególną rolę w zdrowym i sprzyjającym utracie wagi odżywianiu odgrywają kiszonki. I tak, kiszona (nie kwaszona octem) kapusta, to naturalne źródło witaminy C oraz szeregu innych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, oczyszcza jelita, wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu, blokuje łaknienie.

Dowiedz się: Jak zmniejszyć apetyt

Owoce

Współczesna dietetyka zaleca spożywanie warzyw jak najczęściej, natomiast owoców nieco mniej, w proporcji ¾ warzywa, ¼ owoce. Przy tym najlepiej jeść owoce nie później, niż do godzin popołudniowych, ponieważ organizm może nie nadążyć ze spaleniem węglowodanów przed nocnym odpoczynkiem.

W procesie odchudzania ogromną rolę mogą odegrać zwyczajne jabłka. Zjedzone jako przystawka, obniżają kaloryczność głównego posiłku, ograniczają apetyt, a z uwagi na obecność błonnika, korzystnie wpływają na trawienie. Ważnym dla odchudzania owocem jest grejpfrut, ponieważ przyspiesza metabolizm, a dodatkowo skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. W diecie odchudzającej warto także uwzględnić gruszki oraz truskawki, maliny, jagody np. acai, kiwi, ananasy, awokado.

Produkty zbożowe pełnoziarniste

Są nie tylko sprzymierzeńcem odchudzania, ale także źródłem niezbędnych dla organizmu minerałów, takich jak cynk, żelazo, magnez, witamin z grupy B oraz błonnika, mającego ogromny wpływ na pozbywanie się zbędnych kilogramów. To dzięki niemu mamy mniejszy apetyt, nasze jelita pracują sprawniej, przemiana materii przebiega szybciej, łatwiej pozbywamy się z organizmu szkodliwych substancji. Jedzmy zatem pieczywo z pełnego przemiału, grube kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane, otręby.

Niezastąpiona pomoc w odchudzaniu: Błonnik witalny Fibre Select

Fibre Select

Mleko i produkty mleczne

Mleko i jego przetwory są w jadłospisie niezbędne, ponieważ dostarczają organizmowi białka, wapnia i witaminy B2, powinny się więc znaleźć także w prawidłowo zbilansowanej diecie odchudzającej. Jednak z uwagi na poziom kalorii, wybierajmy mleko o mniejszej zawartości tłuszczu oraz naturalne jogurty, czy chudy biały ser (nieprzetworzony, w naturalnej postaci). Pamiętajmy, że spożywanie chudego nabiału to doskonały sposób na podkręcenie tempa metabolizmu i zahamowanie apetytu. Tym bardziej warto sięgać po produkty z tej kategorii podczas odchudzania.

Jajka, ryby, chude mięso

W diecie odchudzającej powinno się też uwzględnić jajka, najlepiej gotowane, a jeśli smażone, to bez tłuszczu. Gotowane jajko dostarcza białka, witamin i żelaza, jest dobrym zamiennikiem mięsa, daje na długo uczucie sytości. Natomiast jeśli mięso, to tylko chude, przede wszystkim drobiowe, gotowane lub pieczone bez tłuszczu. Unikajmy za to wszelkich kiełbas i innych przetworów mięsnych.

Minimum 2 razy w tygodniu powinno się jeść morskie ryby, gotowane na parze lub pieczone w folii, makrele, tuńczyki, śledzie, dorsze, łososie, owoce morza. Oprócz innych ważnych składników odżywczych zawierają one cenne kwasy omega-3, które pomagają uzyskać szczupłą sylwetkę.

Orzechy, nasiona, pestki

Co prawda orzechy, nasiona i pestki to produkty o wysokiej wartości energetycznej, ale jednocześnie obfitujące w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Znakomite jako dodatki do sałatek czy przekąski, wpływają na hamowanie apetytu, minimalizują ryzyko powstawania tkanki tłuszczowej. Zawierają niezbędny dla organizmu w małych ilościach zdrowy tłuszcz i antyoksydanty.

Jeśli chodzi o tłuszcze, to znajdują się one na samym wierzchołku piramidy żywieniowej, co oznacza, że należy je spożywać w minimalnych dawkach (najlepiej w postaci olejów roślinnych, a nie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego).

Woda

W diecie odchudzającej absolutnie niezbędna jest woda. Dzięki pobudzeniu metabolizmu i oczyszczaniu organizmu, sprzyja utracie wagi. Zapotrzebowanie na płyny wynosi dziennie około 2,5 litra, co z czego 1,5 powinna stanowić właśnie woda, przy czym osoby z nadwagą powinny jej pić nieco więcej.

Czytaj też: Woda z cytryną na odchudzanie

Jak jeść, żeby schudnąć?

sałatka warzywna z rybą i jajkami i owoce
  1. Spożywać mniejsze posiłki, ale częściej – 5 posiłków dziennie co 3 godziny, ostatni, najlżejszy, nie później niż na 4 godziny przed snem.
  2. Jemy wolno, nie zajmując się w tym czasie niczym innym. Chodzi o to, by przez nieuwagę nie pochłonąć zbyt dużo.
  3. Nie najadamy się do syta.
  4. Nie jemy na mieście, spożywamy wyłącznie zdrowe, domowe potrawy.
  5. Przed posiłkiem dobrze jest wypić powoli szklankę wody.

Czego nie jeść i nie pić, żeby schudnąć?

  1. Żywności wysoko przetworzonej.
  2. Alkoholu, ponieważ są to tzw. puste kalorie, a dodatkowo może on potęgować apetyt.
  3. Gotowych potraw i półproduktów (sosów, zupek instant, pierogów, płatków śniadaniowych, chipsów, paluszków itp.)
  4. Potraw smażonych, szczególnie w głębokim tłuszczu.
  5. Słodkich napojów.
  6. Białego pieczywa, wypieków i wszelkich słodyczy.
  7. Należy ograniczyć spożywanie soli i cukru.

Sprawdź: Przegląd najskuteczniejszych tabletek odchudzanie

Czytaj więcej

3 komentarze

Kawecka 15 marca 2019 - 14:23

Ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że przejście na dietę opartą na warzywach to sukces murowany w odchudzaniu. Zgubiłam ok. 10 kg bez większego wchodzenia w sport, głównie dzięki modyfikacjom w jadłospisie. Z warzyw, strączków i kasz da się zrobić niemal wszystko 😉 polecam

Odpowiedź
Dagmara1234 17 marca 2019 - 21:19

Ja tam za nic w świecie nie mogę schudnąć, tzn. za nic w świecie nie umiem utrzymać diety. Zapał do nowej diety trwa u mnie najdłużej kilka dni.

Odpowiedź
Kahaa 21 marca 2019 - 15:27

Dagmaro, ja też miałam taki słomiany zapał do diet. Ale w końcu nadwaga zaczęła mi tak przeszkadzać, że się wzięłam za to na poważnie. Zaczęłam stopniowo wprowadzać zmiany w żywieniu. I jakoś poszło

Odpowiedź

Skomentuj Dagmara1234 Cancel Reply

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie