Co zastosować na odchudzanie? Jak zoptymalizować proces redukcji masy ciała, żeby nie przeciągnął się na kolejnych kilka lat, a przebiegł szybko i sprawnie? Jeśli chcemy skutecznie schudnąć w krótkim czasie, warto przede wszystkim przejść na dietę o obniżonej kaloryczności oraz wprowadzić do grafiku zajęć trochę aktywności fizycznej. Niekiedy jednak, mimo podjętych zmian w diecie i stylu życia, proces odchudzania nie przebiega tak dynamicznie, jak byśmy chcieli, więc rozglądamy się za dodatkowymi formami wspomagania. Dobrym patentem na nasilenie redukcji tkanki tłuszczowej są gotowe preparaty na odchudzanie, czyli spalacze tłuszczu. Ale warto również przyjrzeć się zwykłym produktom kulinarnym, spośród których wiele wykazuje właściwości wyszczuplające. Co na odchudzanie sprawdzi się najlepiej? Jakie są najskuteczniejsze naturalne spalacze tłuszczu i jak wykorzystać ich potencjał?
Spis Treści
- 1 Co na odchudzanie? Odpowiedni jadłospis to podstawa!
- 2 Dieta sprzyjająca szybkiej utracie wagi – jakich produktów unikać?
- 3 Co jeść, żeby schudnąć?
- 4 Co na odchudzanie – produkty żywnościowe, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej
- 4.1 Naturalne spalacze tłuszczu prosto z kuchni – chudy nabiał
- 4.2 Nieoceniony pomocnik w odchudzaniu – błonnik pokarmowy
- 4.3 Reduktory tkanki tłuszczowej prosto z kuchennej szafki
- 4.4 Oczyszczająca moc ziół i alg morskich!
- 4.5 Warzywne koktajle z blendera kołem ratunkowym odchudzających
- 4.6 Ananasy, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki… Czyli owoce, które odchudzają
- 5 Naturalne suplementy diety na odchudzanie
Co na odchudzanie? Odpowiedni jadłospis to podstawa!
Wiele osób, które z sukcesem przeszły przez proces odchudzania, podkreśla, najlepszą drogą do intensywnej redukcji tkanki tłuszczowej jest stosowanie spalaczy tłuszczu razem z dietą o obniżonej kaloryczności (najlepiej przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu aktywności fizycznej). Nie ulega wątpliwości, że to właśnie od sposobu odżywiania odchudzanie się zaczyna. Jeśli dobrze dostosujemy menu pod kątem zawartości kalorii i rodzaju spożywanych pokarmów, mamy połowę sukcesu w odchudzaniu.
Druga połowa to dobór naturalnych spalaczy tłuszczu oraz ruch, który genialnie wpływa na tempo metabolizmu. Nie musimy rzucać się na intensywne, wytężone treningi, wystarczy umiarkowana aktywność w dowolnej formie, ważne, by była regularna. Siedzący tryb życia to wróg szczupłej figury, i odwrotnie – ruch to sprzymierzeniec spalania nadwyżek kalorycznych i bloker przybierania na wadze.
Dieta sprzyjająca szybkiej utracie wagi – jakich produktów unikać?
Jak skomponować jadłospis, żeby zbędne kilogramy zaczęły znikać z ciała? Najważniejsza kwestia to obniżenie podaży węglowodanów. Redukując je do ok. 150-250 g na dobę, po pierwsze, zyskujemy bardzo dobry start do zablokowania dalszego procesu tycia, po drugie, zaczynamy intensywnie spalać skumulowany już wcześniej tłuszcz.
Węglowodany (zwłaszcza węglowodany proste), spożywane w nadmiarze, są przekształcane w tkankę tłuszczową i kumulowane jako rezerwowy materiał energetyczny. Stąd tak szybkie i znaczne przyrosty masy ciała u osób, u których bazę diety stanowią fast foody, produkty z białej mąki, frytki, słodycze i inne produkty naszpikowane niezdrowymi typami cukrów.
Obniżenie spożycia węglowodanów to wyraźny sygnał dla organizmu do mobilizacji tłuszczu. Węglowodany stanowią źródło bezpośredniej energii dla tkanek i jeśli nagle zaczniemy spożywać je w zdecydowanie mniejszych ilościach, automatycznie, w celu pozyskania paliwa, organizm zacznie sięgać po energetyczny materiał zapasowy, czyli zgromadzoną tkankę tłuszczową.
Obniżenie spożycia węglowodanów warto połączyć z obniżeniem spożycia tłuszczów, zwłaszcza tych nasyconych i trans. Żywność gotowa, półprodukty, żywność instant, fast foody, słodycze, słone przekąski także powinniśmy wyrzucić z menu, jeśli na poważnie myślimy o pozbyciu się oponki na brzuchu i nadprogramowego tłuszczu zalegającego w innych partiach ciała.
Co jeść, żeby schudnąć?
Dieta sprzyjająca spadkom wagi i wysmuklaniu sylwetki musi być przede wszystkim naturalna i bogata w wartości odżywcze. Na pewno nie może być dietą niedoborową, tym bardziej głodową. Takie diety prowadzą do spowolnienia metabolizmu i zakłócają pracę organizmu, skutkując między innymi pogorszeniem samopoczucia, osłabieniem, bólami głowy i spadkiem odporności.
Radykalne diety, w ramach których drastycznie obcinamy spożywane kalorie albo całkowicie eliminujemy całe grupy produktów lub pewne składniki odżywcze, niemal w stu procentach przypadków kończą się efektem jojo.
Posiłki w diecie wspomagającej odchudzanie powinny być częste, ale nie za duże. Nie powinniśmy chodzić głodni, ale też nie możemy przejadać się. Najlepiej sprawdza się system 3 głównych posiłków i 2 małych przekąsek. Przygotowując śniadania i kolacje, korzystajmy z razowego pieczywa zamiast białego, zaś komponując obiady, stawiajmy na chude gatunki mięs i unikajmy ciężkostrawnych, tłustych i mącznych dań.
- warzywa,
- rośliny strączkowe,
- ryby,
- jaja,
- chude mięso,
- chude wędliny,
- owoce morza,
- chudy nabiał,
- pieczywo razowe,
- grube kasze,
- ryż brązowy,
- makarony razowe,
- naturalne płatki zbożowe (np. owsiane, gryczane, żytnie),
- otręby,
- nasiona, pestki,
- orzechy,
- oleje roślinne w małych ilościach,
- przyprawy korzenne, zioła.
Przeczytaj także: Błonnik witalny (opinie i właściwości)
Co na odchudzanie – produkty żywnościowe, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej
Wiele produktów żywnościowych, które mamy w kuchniach, to przydatne narzędzia w kształtowaniu szczupłej sylwetki. Przyspieszają metabolizm, zwiększają wydatki kaloryczne, regulują procesy trawienne i pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej.
Są to między innymi: produkty z wysoką zawartością białka – chudy nabiał, ryby morskie, chude mięsa, ale również owoce (jabłka, cytrusy, truskawki), zioła (np. natka pietruszki) i popularne przyprawy takie jak cynamon czy pieprz cayenne. Liczne produkty przyspieszające metabolizm jednocześnie wspomagają detoksykację organizmu i stymulują usuwanie nadmiaru wody z ustroju, przez co także ułatwiają odchudzanie i wyszczuplanie sylwetki.
Naturalne spalacze tłuszczu prosto z kuchni – chudy nabiał
W poszukiwaniu naturalnych środków na odchudzanie, warto zajrzeć do lodówki. Wszelkie produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu i cukrów to naturalne spalacze tłuszczu. Są to takie produkty jak: maślanka, kefiry, serki wiejskie, sery twarogowe, jogurty naturalne, zsiadłe mleko. Ze względu na wysoką zawartość białka organizm, do ich strawienia musi zużyć większe pokłady energii. Dając efekt termogenny, przyspieszają przemianę materii i prowadzą do nasilenia spalania kalorii. Świetnie też oddziałują na pracę jelit, stanowią skarbnicę cennych bakterii probiotycznych, przez co wspomagają budowanie zdrowej mikroflory jelitowej i przeciwdziałają dolegliwościom trawiennym.
Co więcej, chude produkty nabiałowe obfitują w wapń, który przyczynia się do sprawniejszego rozpadu składników pokarmowych, w tym tłuszczów. Dla odmiany za mała podaż wapnia w diecie skutkuje intensywniejszym odkładaniem się tłuszczów z pożywienia i przerostem tkanki tłuszczowej, a w rezultacie nadwagą i otyłością. Chudy nabiał zawiera także kwas CLA (sprzężony kwas linolowy), który stoi na straży prawidłowego trawienia cukrów, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zapobiega magazynowaniu tłuszczu.
Warto także podkreślić, że jogurty, sery twarogowe i inne chude przetwory mleczne dobrze zaspokajają głód, dostarczając jednocześnie niewielu kalorii. Mogą być przez to niezwykle pomocne w kontrolowaniu i utrzymywaniu diety o zmniejszonej kaloryczności. Warto więc jak najczęściej wprowadzać je do jadłospisu.
Nieoceniony pomocnik w odchudzaniu – błonnik pokarmowy
O ile produkty zawierające duże ilości cukrów prostych, nie są wskazane w procesie odchudzania, o tyle produkty bogate w węglowodany złożone, w tym błonnik frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, są wskazane.
Produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego, które warto często włączać do menu
- otręby i płatki zbożowe,
- warzywa,
- ziarna i pestki,
- kasze,
- ryż brązowy,
- owoce świeże i suszone,
- mąka razowa,
- mąka orkiszowa,
- strączki,
- trawa pszeniczna, młody jęczmień,
- nasiona (np. babka jajowata, babka płesznik, siemię lniane, nasiona chia).
Produkty błonnikowe są z wielu względów przydatne dla osób walczących z nadwagą. Wspomagają procesy trawienne, zapobiegają zaparciom i wzdęciom, sprzyjają uczuciu lekkości, przeciwdziałają gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi.
Pozytywnie wpływają na przemianę materii i stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn (poprawiając ruchy perystaltyczne jelit, wymiatają z ustroju resztki pokarmowe, złogi i toksyny). Co więcej, są strażnikiem ilości spożywanych przez nas kalorii. Produkty z dużą zawartością błonnika mają zdolność do pęcznienia w żołądku, skutecznie zabijają głód i hamują apetyt na słodkie, pomagając nam trzymać dietę w ryzach.
Przeczytaj także: Detoksykacja organizmu
Reduktory tkanki tłuszczowej prosto z kuchennej szafki
Oprócz produktów obfitujących w białko i błonnik pokarmowy, istnieją także inne naturalne spalacze tłuszczu, będące w powszechnym kulinarnym zastosowaniu. Oto niektóre z nich:
Zielona herbata
Zielona herbata korzystnie wpływa na trawienie i przemianę materii. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega dolegliwościom trawiennym, usprawnia przebieg przemian metabolicznych. Dzięki wysokiej zawartości katechin (szczególnie EGCG) wpływa także na redukcję tkanki tłuszczowej oraz ogranicza namnażanie i wzrost komórek tłuszczowych.
Ranking Tabletek Na Odchudzanie
Herbata pu-erh
Herbata pu-erh, czyli czerwona herbata pochodząca z Chin, to jeden z popularniejszych ziołowych sposobów na wspomaganie odchudzania. Nazywana bywa nawet zabójcą tłuszczu. Przyczyną jest niecodzienny skład tej herbaty, w którym znajdziemy kompozycję kofeiny i dużej ilości enzymów trawiennych o wysokiej aktywności biologicznej.
Dzięki tej mieszance składników herbata pu-erh reguluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i pobudza spalanie tłuszczu z ciała. Wspomagając przemiany tłuszczów i innych składników pokarmowych, zapobiega także uczuciu ciężkości i pełności w żołądku po dużych, sytych posiłkach.
Intensywne przyprawy
Pikantne i wyraziste przyprawy, takie jak: pieprz czarny, papryka chili, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, curry, kardamon, kmin rzymski, kurkuma, to cenny oręż przeciwko nadmiernym kilogramom. Zwiększając ciepłotę ciała (dając efekt termogenny) zmuszają organizm do większego zużycia energii (w celu schłodzenia). Tym samym sprawiają, że spalamy więcej kalorii.
Ocet jabłkowy
Cennym wsparciem w odchudzaniu jest także to także naturalny ocet jabłkowy. Zawiera arsenał cennych enzymów regulujących procesy trawienne, poprawia przemianę materii, normalizuje poziom cukru we krwi, hamuje głód, stymuluje detoksykację organizmu, zmniejsza poziom podskórnej wody, ułatwia spalanie zgromadzonej tkanki tłuszczowej i przyspiesza spadki wagi ciała.
Cykoria
Cykoria to ostatnio nieco zapomniane warzywo liściaste (z wyglądu przypominające kapustę pekińską lub sałatę) o cennych właściwościach spożywczych, leczniczych oraz wyszczuplających. Liście cykorii stosowane są w formie świeżej, jako dodatek do potraw i przekąsek, natomiast korzeń cykorii to surowiec zielarski, dostępny najczęściej w formie rozdrobnionej i wysuszonej.
Cykoria zawiera duże ilości cennych dla naszego organizmu składników, w tym błonnik pokarmowy, białko, flawonoidy oraz bogatą pulę witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i wątroby, pomaga w przemianie tłuszczów, stymuluje produkcję soków trawiennych, reguluje wypróżnianie, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom. Normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn.
Morwa biała
Morwa biała to zioło dobrze znane osobom zmagającym się z problemami na tle cukrzycowym: cukrzycą, insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym. Jej regularne stosowanie przynosi dobre efekty w regulowaniu gospodarki węglowodanowej w organizmie. Morwa biała zwiększa wrażliwość komórek i tkanek na działanie insuliny, spowalnia trawienie węglowodanów w jelicie cienkim, tym samym zmniejsza tempo ich uwalniania do krwiobiegu i przeciwdziała gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi.
Normując poziom cukru we krwi, morwa biała wspomaga także proces odchudzania – stabilna gospodarka węglowodanowa w organizmie oznacza bowiem lepszą kontrolę nad apetytem, ograniczenie ataków głodu oraz mniejszą ochotę na słodycze.
Kawa
Kawa, choć samodzielnie nie pozbawi nas nadwagi, może być cennym wsparciem w procesie odchudzania. Zawiera kofeinę, dzięki której przyspiesza metabolizm i pomaga szybciej spalać kalorie. Co więcej, dzięki właściwościom moczopędnym, pomaga pozbywać się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu, przeciwdziałając cellulitowi i obrzękom.
Oczyszczająca moc ziół i alg morskich!
Uczucie ociężałości, brak energii, zaparcia i inne dolegliwości trawienne, powolna przemiana materii, złe samopoczucie, skłonność do tycia, bóle głowy, osłabienie – wszystko to symptomy kumulacji toksyn w organizmie, który nie nadąża z ich usuwaniem.
Jeśli chcemy zacząć systematycznie chudnąć, powinniśmy zadbać o regularne oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji dostarczanych m.in. wraz z niezdrowym pożywieniem i używkami. W wolnym od toksyn organizmie przemiana materii jest szybsza, a organy funkcjonują sprawniej, przez co prędzej pozbywamy się zbędnych kilogramów.
Dążąc do detoksykacji organizmu i przyspieszenia procesu redukcji masy ciała, warto przede wszystkim przejść na zdrowy tryb życia (ograniczyć używki, wprowadzić aktywność fizyczną i zbilansowaną, racjonalną dietę, unikać kontaktu z zanieczyszczonym środowiskiem). Dużym wsparciem może być też stosowanie odpowiednich ziół oraz alg.
Na uwagę zasługują tu szczególnie dwie najbardziej znane i cenione algi – chlorella i spirulina. Wykazują wysoką aktywność w mobilizowaniu organizmu do eliminowania toksyn. Pomocne mogą być również napary z takich roślin leczniczych, jak: mniszek lekarski, brzoza, pokrzywa, fiołek trójbarwny, czystek, nawłoć, ostropest plamisty, zielona herbata.
Jeśli preferujemy szybsze i wygodniejsze rozwiązania, niewymagające parzenia naparów ani przygotowywania mikstur ziołowych do picia, warto sięgnąć po gotowy preparat wspomagający gruntowne oczyszczanie i odkwaszanie organizmu, a zarazem wspomagający wyszczuplanie ciała – Spirulin Plus. Łączy w sobie detoksykującą siłę alg i ziół, zawiera między innymi spirulinę, chlorellę, mniszek lekarski i zieloną herbatę.
Warzywne koktajle z blendera kołem ratunkowym odchudzających
Jeśli z koktajli warzywnych uczynimy jeden z posiłków w ciągu dnia (np. drugie śniadanie lub podwieczorek) kosztem tuczących przekąsek czy kupnych fast foodów, przyspieszymy proces eliminacji zbędnych kilogramów. Takie koktajle z warzyw znakomicie wpływają na metabolizm, wspomagają detoksykację organizmu, dają nam dawkę energii i pokaźny zastrzyk witamin i minerałów. Poza tym dobrze sycą i wspierają walkę z podjadaniem, pozwalając nam dotrwać bez uczucia głodu do dużego posiłku.
Starajmy się wypijać każdego dnia ok. 2 szklanki koktajlu przyrządzonego z wybranych warzyw. Do takich mikstur z blendera świetnie pasują między innymi:
- pomidory,
- papryka,
- buraki,
- seler naciowy,
- szpinak,
- ogórki,
- jarmuż,
- marchew,
- pietruszka,
- pasternak,
- cukinia,
- kalarepa,
- rzodkiewki,
- kapusta.
Koktajle możemy wzbogacać też owocami, nasionami i ziarnami, orzechami, otrębami, płatkami zbożowymi, ugotowanymi grubymi kaszami, ugotowanymi strączkami (np. fasolą, soczewicą, ciecierzycą, groszkiem), przyprawami i ziołami.
Ananasy, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki… Czyli owoce, które odchudzają
Częste jedzenie ananasów i owoców cytrusowych to świetna metoda na naturalne odchudzanie. Zarówno ananasy, jak i cytrusy zawierają dużo błonnika, który, jak wiadomo, jest bardzo istotnym ogniwem w procesie odchudzania.
Co więcej, ananas zawiera enzym o nazwie bromelaina, który pobudza procesy trawienne, poprawia przemianę materii, wspomaga rozkład tłuszczów i skrobi oraz przeciwdziała przybieraniu na wadze. Zaś grejpfruty, cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki obfitują we flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz kwasy organiczne. Przyspieszają metabolizm, zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, usprawniają trawienie węglowodanów i hamują proces magazynowania tkanki tłuszczowej.
Naturalne suplementy diety na odchudzanie
Większość z nas, dążąc do redukcji tłuszczu i spadku wagi ciała, sięga po preparaty odchudzające. Stanowią one bardzo duże wsparcie, szczególnie, jeśli dany specyfik jest wielofunkcyjny, czyli jednocześnie spełnia wiele zadań: zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm, hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia, reguluje przemiany tłuszczów i węglowodanów, przeciwdziała dalszemu magazynowaniu tkanki tłuszczowej. Dobrze, jeśli równocześnie dodaje energii i witalności, dzięki czemu łatwiej nam realizować plany treningowe i ogólnie prowadzić aktywniejszy tryb życia.
Właściwości te wykazują wieloskładnikowe tabletki na odchudzanie, zawierające ekstrakty z wyselekcjonowanych roślin leczniczych w odpowiednio wysokich dawkach. Do najbardziej cenionych i najskuteczniejszych naturalnych substancji o właściwościach odchudzających należą:
- ekstrakt z gorzkiej pomarańczy (synefryna),
- garcinia cambogia,
- forskolina,
- chrom,
- piperyna,
- berberyna,
- kapsaicyna,
- zielona kawa,
- zielona herbata,
- kwas CLA,
- olej MCT,
- guarana.