Strona główna Zdrowie Co zawiera i jak działa tran?

Co zawiera i jak działa tran?

by Redakcja bioway.pl
0 komentarzy

Tran to olej z wątroby ryb dorszowatych, który w swoim składzie zawiera witaminy, minerały i kwasy z grupy omega. To produkt korzystnie wpływający na wiele procesów fizjologicznych organizmu. Reguluje układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny. Jest przeznaczony zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Tran i jego właściwości

Tran to ciekły tłuszcz, powszechnie znany jako olej, który jest otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Bywa także pozyskiwany z tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich, np. wielorybów i fok. W swoim składzie zawiera przede wszystkim cenne dla zdrowia nienasycone kwasy omega-3. Ponadto jest skoncentrowanym źródłem witamin, głównie A i D. Czasem bywa wzbogacany również o witaminę E. Ze względu na walory smakowe i zapachowe, jakimi charakteryzuje się tran, produkty dla najmłodszych są odpowiednio preparowane o naturalne dodatki aromatyczne i barwniki. W ten sposób są one lepiej akceptowane przez maluchy, ale jednocześnie nie tracą dobroczynnych właściwości. Takie zabiegi obejmują zwłaszcza olej w postaci ciekłej, ale nie tran kapsułki. Tranu nie należy mylić z olejem z wątroby rekina. Olej z wątroby rekina ma inny skład i właściwości. Ze względu na zawarte w tranie składniki odżywcze, cieszy się on opinią skutecznego suplementu wspomagającego odporność oraz pracę innych układów. Przede wszystkim układu nerwowego i krwionośnego – zarówno u dzieci i młodzieży, jak i dorosłych i seniorów. Tran szczególnie jest wskazany dla osób z osłabioną odpornością i przechodzących rekonwalescencję w przebiegu różnych chorób i stanów. Sprawdzi się również jako wsparcie dla zdrowia u palaczy i miłośników alkoholu, a także osób zapracowanych i narażonych na przewlekły stres. Można go stosować przez cały rok. Tran nie jest przeciwwskazany u kobiet w ciąży, aczkolwiek wymaga właściwego dawkowania.

Jak działa i na co pomaga tran?

Tran dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i wspiera jego pracę, zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, dostarczając organizmowi niezbędnych budulców do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Przyspiesza regenerację i pozwala utrzymać prawidłową kondycję błon śluzowych oraz skóry. Dzięki temu zmniejsza ryzyko infekcji drobnoustrojów chorobotwórczych oraz lepiej sobie z nimi radzi w sytuacji, kiedy się pojawią. Ponadto zawarte w tranie składniki przyczyniają się do poprawy przewodnictwa elektrycznego, usprawniając pracę centralnego układu nerwowego oraz procesy zapamiętywania i uczenia się. Dodatkowo olej z dorsza korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Obecność kwasów omega przyczynia się do poprawy funkcjonowania śródbłonka naczyniowego, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz obniżenia poziomu trójglicerydów, czyli tzw. złego cholesterolu. Jednocześnie zwiększa się stężenie tzw. dobrego cholesterolu, czyli HDL. Właściwości te sprawiają, że zmienia się krzepliwość krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich, jak zespół wieńcowy i miażdżyca. Składniki tranu przyczyniają się też do utrzymania prawidłowego widzenia oraz poprawy samopoczucia i ogólnego zdrowia. Dzięki niemu stają się mocniejsze również kości i zęby.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie