Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) to aromatyczna przyprawa, a jednocześnie roślina lecznicza, o której coraz częściej mówi się jako o niezawodnym sojuszniku diabetyków. Pośród licznych gatunków cynamonowca właśnie cynamonowiec cejloński jest najbardziej wartościowy zarówno pod względem walorów kulinarnych, jak i leczniczych. Nie przez przypadek uznawany jest za jeden z najlepszych naturalnych środków pomocnych dla osób z problemami na tle cukrzycowym. Jego kora zawiera substancje czynne, takie jak cynamaldehyd i kwas cynamonowy mające zdolność do usprawniania gospodarki insulinowej i regulacji glikemii. Cynamonowiec cejloński to nie tylko strażnik unormowanego poziomu cukru we krwi, ale także wyposażony w silne działanie antyoksydacyjne roślinny suplement pomocny każdej osobie dbającej o zdrowy styl życia.
Spis Treści
- 1 Cynamonowiec cejloński – niezastąpiona przyprawa, a jednocześnie znakomity ziołowy lek
- 2 Cynamonowiec cejloński – skład
- 3 Równoważenie poziomu cukru we krwi, czyli kluczowe działanie prozdrowotne cynamonowca cejlońskiego
- 4 Cynamonowiec cejloński – właściwości lecznicze
- 5 Czy cynamon cejloński ma właściwości przeciwnowotworowe?
- 6 Zastosowanie cynamonowca cejlońskiego
- 7 Cynamonowiec cejloński – Interakcje z lekami
- 8 Gdzie kupić cynamon cejloński?
- 9 Cynamonowiec cejloński a cynamonowiec cassia
Cynamonowiec cejloński – niezastąpiona przyprawa, a jednocześnie znakomity ziołowy lek
W świecie przypraw cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) wyróżnia się zarazem wyjątkowym smakiem i aromatem oraz potężnymi właściwościami leczniczymi. Dodaje sznytu wypiekom, deserom i potrawom na ostro, a jednocześnie daje nam moc korzyści zdrowotnych.
Cynamonowiec cejloński należy do rodziny wawrzynowatych i jest drzewem dorastającym do około 10 m. Ma podłużne obszerne liście, małe żółto-zielonkawe kwiaty i jasnozielone owoce w formie pestkowców. Posiada także delikatną, cienką korę, która stanowi jego główny surowiec leczniczy i przyprawowy. Występuje w krajach strefy tropikalnej.
Cynamonowiec cejloński wywodzi się z obszarów Azji Południowej. Swą nazwę zaczerpnął od Cejlonu, czyli jednej z wysp Sri Lanki, na której rośnie. Występuje również w Indiach, Birmie, na Sumatrze, Jawie, Madagaskarze, Karaibach. Uprawiany jest w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej i Środkowej.
Cynamonowiec ma w historii ludzkości bardzo długą tradycję. W Azji ceniono jego właściwości lecznicze i przyprawowe już w czasach starożytnych. Stosowano go jako środek moczopędny, zmniejszający bóle, łagodzący problemy trawienne i odtruwający. W medycynie ludowej sprawdzał się również jako remedium na przeziębienia – rozgrzewał, wzmacniał organizm i przynosił ulgę w dokuczliwych objawach.
Kora cynamonowca cejlońskiego pozyskiwana jest 2 lub 3 razy do roku. Poddaje się ją krótkiej fermentacji, oczyszcza z zewnątrz, następnie kroi w paski i suszy na słońcu. Właśnie w fazie suszenia kora cynamonowca zwija się z obu stron, tworząc rurki, które są cechą charakterystyczną dla roślin z rodzaju Cinnamomum.
Ususzone rurki kory cynamonowca, zwane laskami cynamonu, są powszechnie dostępne w sprzedaży. Oprócz lasek cynamonu cejlońskiego dużą popularnością cieszy się także mielony cynamon cejloński, który stanowi bardziej przystępną i uniwersalną formę tej aromatycznej przyprawy.
Cynamonowiec cejloński – skład

Cynamonowiec to połączenie słodkiego smaku z korzennymi nutami i elementem ostrości. W przypadku cynamonowca cejlońskiego nietuzinkowy smak idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Roślina w swojej korze zawiera szeroką gamę bioaktywnych substancji, które działają jako antyoksydanty i pomagają utrzymać cukier we krwi na właściwym poziomie, a także na inne sposoby wspomagają nasz organizm.
Najważniejsze składniki aktywne cynamonowca cejlońskiego to:
- Aldehyd cynamonowy (cynamaldehyd, cynamal). Jednym z głównych składników aktywnych cynamonowca cejlońskiego jest aldehyd cynamonowy. To właśnie on nadaje cynamonowi charakterystyczny aromat i smak. Składnik ten jest znany z silnych właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i antyseptycznych. Co więcej, jest on odpowiedzialny za działanie przeciwcukrzycowe (uwrażliwia tkanki na działanie insuliny i redukuje stężenie glukozy we krwi). Stymuluje też metabolizm tłuszczów, będąc cenną pomocą w procesie likwidacji dodatkowych kilogramów.
- Kwas Cynamonowy. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że cynamonowiec cejloński jest skutecznym środkiem w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników niszczących zdrowe komórki. Wykazuje także właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa immunostymulująco i ochronnie na wątrobę.
- Flawonoidy. Cynamonowiec cejloński posiada w składzie paletę flawonoidów, takich jak katechiny, epikatechiny, taniny cynamonowe i kwercetyna. Te związki roślinne posiadają potężne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które mogą spowolnić procesy starzenia i pomóc w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami.
- Eugenol, pinen, limonen. Są to związki aromatyczne z grupy monoterpenów wykazujące właściwości przeciwbólowe, przeciwwrzodowe, rozluźniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na pracę dróg żółciowych, układu trawiennego i układu nerwowego,
Inne związki aktywne w cynamonowcu cejlońskim to:
- polisacharydy,
- proantocyjanidyny,
- kwas chlorogenowy,
- kwas kawowy,
- minerały: wapń, mangan, żelazo, fosfor, potas,
- witaminy z grupy B, witamina A, witamina K, witamina E, witamina C,
- garbniki,
- kumaryny,
- śluzy,
- żywice,
- diterpeny.
Równoważenie poziomu cukru we krwi, czyli kluczowe działanie prozdrowotne cynamonowca cejlońskiego

Cynamonowiec cejloński jest coraz częściej badany pod kątem zdolności do balansowania poziomu cukru we krwi. Wiele testów wykazało, że spożywanie cynamonu może być pomocne w regulowaniu gospodarki insulinowej i obniżaniu poziomu glukozy, co może być szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub predyspozycjami do jej rozwoju.
Głównym mechanizmem, poprzez który cynamonowiec cejloński może wpływać na poziom cukru we krwi, jest podnoszenie wrażliwości tkanek na insulinę oraz zwiększanie wydzielania insuliny przez trzustkę. Aldehyd cynamonowy, jedna z głównych substancji aktywnych obecnych w cynamonowcu cejlońskim, odgrywa istotną rolę w tych procesach.
Aldehyd cynamonowy usprawnia metabolizm glukozy. Poprawia transport glukozy i oddziałuje na komórki mięśniowe, aktywizując je do pobierania glukozy z krwi. Dodatkowo stymuluje uwalnianie insuliny z trzustki, co może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku. Te działania sprzyjają lepszemu wykorzystaniu glukozy przez organizm i zapobiegają jej nadmiarowemu gromadzeniu się we krwi.
Oprócz aldehydu cynamonowego cynamonowiec cejloński zawiera też szereg innych składników aktywnych, takich jak kwas cynamonowy i flawonoidy, które mogą wspomagać zdrową gospodarkę węglowodanową.
Flawonoidy poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny, co przyczynia się do utrzymania zrównoważonego poziomu cukru we krwi. Kwas cynamonowy zmniejsza insulinooporność, ochrania komórki trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny przed uszkodzeniami i przeciwdziała utrzymywaniu się zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi (wspierając obniżanie glikemii na czczo).
Ekstrakt z cynamonowca cejlońskiego stabilizującego poziom cukru we krwi wraz z innymi składnikami poprawiającymi glikemię znaleźć można w preparacie NuviaLab Sugar Control.
Cynamonowiec cejloński – właściwości lecznicze
Cynamonowiec cejloński to wartościowy surowiec dla osób walczących o unormowaną glikemię. Jednak oprócz stabilizowania poziomu cukru we krwi zioło wykazuje także szereg innych dobroczynnych właściwości. Poprzez silne działanie przeciwzapalne może być ważnym czynnikiem wspomagającym układ odpornościowy. Może być receptą na szybsze wygaszanie infekcji, poprawę trawienia i lepszą pracę układu krążenia.
Prozdrowotne właściwości cynamonu cejlońskiego, o których warto pamiętać:
- cynamonowiec cejloński ma właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, hamuje m.in. wzrost i rozwój bakteri E. coli, Salmonelli i grzybów Candida,
- cynamonowiec rozgrzewa, działa napotnie, detoksykująco, zwalcza stany zapalne, łagodzi bóle, dlatego jest pomocny w profilaktyce i leczeniu przeziębień i infekcji dróg oddechowych,
- cynamon cejloński to cenne wspomaganie dla osób dążących do obniżenia wagi ciała (przyspiesza przemianę materii, stymuluje spalanie tłuszczu, usprawnia gospodarkę glukozowo-insulinową),
- cynamon wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych,
- cynamonowiec może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez regulację ciśnienia krwi, poprawę krążenia, obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- cynamon cejloński stymuluje procesy trawienne, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, niestrawności, zgadze, dolegliwościom jelitowym,
- cynamon cejloński jest cennym wsparciem dla dróg żółciowych, wątroby i trzustki.
Czy cynamon cejloński ma właściwości przeciwnowotworowe?
Istnieją badania naukowe sugerujące, że cynamonowiec cejloński może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Związki obecne w cynamonie cejlońskim, takie jak kwas cynamonowy, aldehyd cynamonowy i flawonoidy, wykazują potencjał w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych. Wiele związków zawartych w korze cynamonowca cejlońskiego wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni komórki przed mutacjami powodowanymi przez wolne rodniki tlenowe.
Zastosowanie cynamonowca cejlońskiego

Cynamonowiec cejloński znalazł zastosowanie w fitoterapii, w świecie kulinarnym, a także w kosmetyce.
- Zastosowanie kulinarne. Cynamon cejloński jest powszechnie stosowany jako przyprawa do całej gamy różnorodnych potraw, od deserów po dania mięsne i warzywne. Dodaje charakterystycznego, wyrazistego, korzennego, a zarazem słodkawego smaku i aromatu, idealnie komponując się z naleśnikami, daniami ryżowymi i makaronowymi na słodko (np. ryżem z jabłkami, makaronem z serem), owsiankami, herbatami, grzańcami, kompotami i innymi przysmakami. Jest to także świetny dodatek do musów owocowych, np. jabłkowych oraz wypieków, w tym ciast, ciastek, muffinek. W kuchni azjatyckiej cynamon jest również często używany do przygotowywania pikantnych dań, np. curry. Stanowi też ciekawy składnik marynat do pieczonych mięs.
- Zastosowanie kosmetyczne. Olejek cynamonowy i ekstrakty z cynamonowca cejlońskiego są powszechnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, wyrównującym koloryt i przeciwzapalnym cynamon jest stosowany w produktach do pielęgnacji skóry, zwłaszcza do walki z trądzikiem, przebarwieniami i innymi problemami skórnymi. Dzięki właściwościom rozgrzewającym i ujędrniającym, cynamonowiec doskonale sprawdza się jako składnik peelingów. Dodatkowo jego zapach jest często wykorzystywany w perfumach i świecach.
- Zastosowanie zdrowotne. Cynamonowiec cejloński jest doceniany ze względu na liczne dobroczynne właściwości zdrowotne. Substancje aktywne obecne w cynamonie są pomocne w regulacji poziomu cukru we krwi, poprawie trawienia, redukcji stanów zapalnych, wzmacnianiu układu immunologicznego oraz poprawie funkcji mózgu. Cynamonowiec cejloński jest również wykorzystywany jako środek przeciwdrobnoustrojowy i antyoksydacyjny w naturalnej medycynie.
Cynamonowiec cejloński – Interakcje z lekami
Cynamon cejloński może oddziaływać z niektórymi lekami, zwłaszcza stosowanymi w celu regulacji poziomu cukru we krwi. Może też potencjalnie zmniejszać skuteczność niektórych leków przeciwzakrzepowych.
Osoby z nadwrażliwością na cynamon powinny unikać jego spożywania, ponieważ może to prowadzić do reakcji alergicznych, w tym skórnych. Co więcej, cynamon zawiera związki, które mogą powodować podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej, dlatego też osoby z nadwrażliwym przewodem pokarmowym powinny ograniczyć jego spożycie.
Nadmierna konsumpcja cynamonu może być niebezpieczna dla osób z chorobą wrzodową, chorobami wątroby i nerek. Zaleca się ostrożność w przypadku stosowania cynamonu u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Gdzie kupić cynamon cejloński?
Cynamonowiec cejloński jest dostępny w dużych marketach i sklepach zielarskich oraz w licznych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, ziołami, przyprawami, herbatami, produktami ekologicznymi. Można go znaleźć w postaci całych lasek cynamonu lub proszku.
Cynamonowiec cejloński a cynamonowiec cassia
Laski cynamonowca cejlońskiego są delikatniejsze w strukturze. Zbudowane są z wielu cienkich zwojów zwiniętych w rulon (ruloniki są wypełnione w środku). Laski cynamonu cejlońskiego mają jasnobrązową barwę i łatwo się kruszą.
Laski cynamonowca cassia są ciemniejsze, grubsze i dużo twardsze, są też puste w środku.
Cynamon cejloński ma subtelny, słodkawy, lekko korzenny smak, przez co idealnie komponuje się z daniami deserowymi. Wyróżnia się wyraźnym, ciepłym, bardzo przyjemnym aromatem. Cynamon kasja ma intensywniejszy, ostrzejszy smak i jest mniej aromatyczny.
Źródła: