Strona główna Uroda Czarna rzepa – na włosy, na cerę, na dobre zdrowie… Naturalna recepta na liczne dolegliwości!

Czarna rzepa – na włosy, na cerę, na dobre zdrowie… Naturalna recepta na liczne dolegliwości!

by Karolina Karo
7 komentarzy

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2021

Czarna rzepa to cenne koło ratunkowe dla osób szukających naturalnych metod na poprawę kondycji włosów albo na polepszenie zdrowia, albo na jedno i drugie! Wcierki z czarnej rzepy to dawniej często stosowana domowa metoda na wzmocnienie osłabionych i skłonnych do wypadania włosów. Dziś, w dobie rozkwitu branży kosmetycznej, czarna rzepa poszła nieco w zapomnienie, jednak zdecydowanie warto poznać ją bliżej ze względu na dobroczynny wpływ na włosy, liczne właściwości prozdrowotne, a także na walory kulinarne! Dla osób preferujących zdrową dietę i dbających o linię, czarna rzepa będzie idealnym surowcem do kreowania dań. Dowiedz się, co zawiera i jak działa czarna rzepa i sprawdź, jak wykorzystać to niepozorne, aczkolwiek bardzo wartościowe warzywo!

Czarna rzepa – warzywo zdecydowanie niedoceniane

Czarna rzepa, inaczej czarna rzodkiew, to warzywo, które nie cieszy się u nas zbyt dużą popularnością. A szkoda. Ma wiele walorów kulinarnych, a co najważniejsze – zawiera bogatą paletę składników odżywczych i antyoksydantów, jest pomocna w zwalczaniu licznych dolegliwości, sprzyja także naszej urodzie – pielęgnuje i regeneruje cerę, włosy oraz skórę głowy.

Niezwykle cenny, stosowany przy niektórych schorzeniach i spadku odporności jest sok z rzepy, który można wycisnąć za pomocą sokowirówki lub wyciskarki albo kupić gotowy w sklepie z produktami bio.

Nie bez przyczyny zatem używa się niekiedy określenia „zdrowy jak rzepa”. Wśród innych warzyw czarna rzepa wyróżnia się intensywnym, zdecydowanym, stosunkowo ostrym smakiem i twardą konsystencją. Ten smak to efekt obecności w miąższu glikozydów gorczycznych zawierających między innymi cenne związki siarki, bardzo przydatne w przemyśle kosmetycznym.

Wydawałoby się, że ze względu na ów specyficzny smak rzepa nie ma szczególnych walorów kulinarnych. Nic bardziej mylnego, tylko na pozór jest to warzywo o wąskim zastosowaniu w kuchni. Tak naprawdę niesie ze sobą wiele możliwości wykorzystania.

Można ją dodawać chociażby do rozmaitych surówek i sałatek, twarożków, past, przekąsek, farszów, tostów, kanapek, zup, sosów, warzywnych dań jednogarnkowych. Można ją gotować, piec, smażyć i dusić. Można też ją wykorzystać do koktajli z blendera.

Czarna rzepa – skład i właściwości

trzy czarne rzepy z liśćmi

W bulwie czarnej rzepy znajdują się fitoncydy, które można uznać za naturalne antybiotyki. Składniki te eliminują drobnoustroje chorobotwórcze, w tym bakterie, grzyby czy wirusy.

Zawiera ona ponadto duże ilości witaminy C, a także witaminę A, witaminy z grupy B (B1 oraz B2), oraz rzadko występującą witaminę PP, która reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Witamina PP pozytywnie wpływa również na stan naszej skóry.

Oprócz witamin, w czarnej rzepie odnajdziemy składniki mineralne, między innymi żelazo, potas, fosfor, wapń, cynk, magnez, molibden, i siarkę. Jej atutem jest również obecność błonnika pokarmowego, białek i enzymów, jak również antocyjanów, fitosteroli i substancji z grupy glukozynolanów.

Taka obfitość i różnorodność składników odżywczych powoduje, że czarna rzepa ma wielorakie oddziaływania zdrowotne.

Przede wszystkim potęguje wydzielanie soków trawiennych, ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne, przez co wspomaga pracę wątroby, moczopędne, odtruwające i odkażające. Działa rozkurczowo, intensyfikując perystaltykę jelit i niwelując nadprodukcję gazów. Pomaga w kamicy moczowej, pobudza krążenie krwi.

Wyciąg z korzeni czarnej rzodkwi jest istotnym składnikiem wielu preparatów farmakologicznych. I tak na przykład wykorzystywany w schorzeniach wątroby lek Raphacholin zawiera między innymi ekstrakt z bulwy tego warzywa. Stosowany regularnie wspomaga czynność wątroby, a także odchudzanie. Działa rozkurczowo, przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa nadmiar gazów, pomaga usuwać szkodliwe substancje.

Rzepa na reumatyzm i schorzenia górnych dróg oddechowych

Specyficzna zawartość leczniczych substancji obecnych w bulwie tego warzywa sprawia, że czarna rzodkiew, działając przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, może stanowić istotne wsparcie w zwalczaniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, kaszlu, a nawet reumatyzmu. Stosowany zaś zewnętrznie sok znacząco pomaga w przypadku zapalenia korzonków nerwowych czy nerwobólach.

Ze względu na bogaty skład i rozliczne właściwości, czarna rzepa należy do czołówki prozdrowotnych warzyw. Warzywo wywiera dobroczynny wpływ niemal na wszystkie układy naszego ciała, wspiera pracę wielu organów, stymuluje procesy regeneracji tkanek. Poprawia odporność, zwalcza patogeny, wzmacnia cały organizm i poprawia jego funkcjonowanie.

Najważniejsze właściwości czarnej rzepy

  • zwalcza szkodliwe drobnoustroje,
  • redukuje stany zapalne,
  • wspiera układ odpornościowy i krwionośny,
  • pomaga w zwalczaniu anemii,
  • działa przeciwrakowo,
  • korzystnie wpływa na wątrobę, wspiera jej regenerację,
  • działa żółciopędnie,
  • działa lekko moczopędnie, wspomaga pracę nerek,
  • poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym,
  • detoksykuje organizm,
  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych,
  • pomaga w reumatyzmie,
  • wzmacnia cebulki włosowe,
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych skóry głowy, redukuje łupież i nadmierne przetłuszczanie,
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Polecamy również: Witaminy na włosy

Czarna rzepa na włosy i urodę

trzy czarne rzepy, w tle łąka

Ponieważ czarna rzodkiew charakteryzuje się bogactwem witaminy C oraz antyoksydantów, jest znakomitym środkiem służącym zachowaniu jędrnej i gładkiej skóry, a nawet, ze względu na właściwości antyseptyczne, narzędziem w walce z trądzikiem czy innymi stanami chorobowymi skóry.

Nic dziwnego, że znajduje ona szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej, przede wszystkim w szamponach, odżywkach i maskach wzmacniających włosy, a także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry.

Do dyspozycji mamy cały szereg gotowych preparatów do włosów z czarną rzepą. Oto niektóre z nich:

  • Herbal Care szampon do włosów
  • Szampon Czarna Rzepa Joanna,
  • Farmona Herbal Care Czarna Rzepa Odżywka i Szampon do Włosów Wypadających,
  • kosmetyki z linii Farmona Seboravit z Czarną Rzepą,
  • Barwa Ziołowa Szampon i Odżywka Czarna Rzepa.

W jakich włosowych problemach możemy liczyć na pomoc czarnej rzepy? Warzywo to przede wszystkim sprawdzi się w przypadku osłabionych, wypadających, kruchych i pozbawionych życia włosów. Wzmocni je, zregeneruje, doda blasku, sprawi, że będą bardziej odporne na uszkodzenia i będą szybciej rosły.

Czarna rzepa pomoże też w przypadku łupieżu i nadmiernego przetłuszczania się włosów – ograniczy nadmierną produkcję sebum, poprawi kondycję skóry głowy, pozytywnie wpłynie na wygląd włosów.

Czarna rzepa – domowe sposoby na włosy

Zdecydowanie warto wykorzystać atuty tego warzywa „zewnętrznie”, stosując domowe zabiegi na włosy pod postacią wcierek i masek. Napary i okłady z czarnej rzepy korzystnie wpływają zarówno na włosy, jak i na skórę głowy. Pobudzają mikrokrążenie, stymulują rozwój nowych komórek włosowych, ograniczają wypadanie włosów, redukują nadmiar sebum, odkażają skórę, nawilżają włosy.

Wzmacniająca i odżywiająca włosy wcierka z czarnej rzepy

Znakomicie działający sok z rzepy pozyskujemy, przepuszczając warzywo przez sokowirówkę lub ścierając je na tarce, a następnie przeciskając przez gazę.

Aplikujemy sok na skórę głowy (za pomocą palców dłoni lub butelki z atomizerem), następnie delikatnie go wcieramy, po czym owijamy głowę folią i ręcznikiem.

Pod wpływem ciepła składniki aktywne lepiej się wchłoną i skuteczniej podziałają. Po około 30 minutach spłukujemy wcierkę i myjemy włosy łagodnym szamponem. Zabieg powtarzamy co 3-5 dni.

Wcierkę z czarnej rzepy możemy dodatkowo wzbogacić również innymi składnikami o działaniu wzmacniającym i rewitalizującym włosy, np.: olejkiem arganowym, olejem lnianym, żółtkiem jaja etc.

Czarna rzepa w naszej kuchni

czarna rzepa - pokrojona i cała

Wiadomą jest rzeczą, że najlepsze efekty osiąga się działając kompleksowo. Zatem niezależnie od zewnętrznych zabiegów, warto zadbać również o obecność tego warzywa w naszym menu.

Dania, koktajle, surówki i przekąski z czarną rzodkwią powinien włączyć do jadłospisu każdy, kto boryka się z problemami z włosami. Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie potraw, możemy sięgnąć po gotowy, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością sok z czarnej rzepy.

Surówka z czarnej rzepy na zdrowe, mocne włosy

Surówkę z czarnej rzepy możemy skomponować z wybranych warzyw, w zależności od własnych upodobań. By spotęgować efekt dobroczynnego działania czarnej rzepy na włosy, proponujemy dodać do niej kilka innych składników o podobnych właściwościach.

Oto sprawdzony przepis na surówkę z czarnej rzepy na włosy:

Składniki:

  • 2 czarne rzepy
  • 1 seler bulwiasty
  • 2 marchwie
  • natka pietruszki
  • 1-2 jabłka
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sok z cytryny, pieprz, sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Warzywa i jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy trochę soku z cytryny i soli, mieszamy, aby warzywa nieco zmiękły. Dużą garść natki pietruszki drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy olej lniany, resztę soku z cytryny, pieprz, sól, cukier do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Równie smaczne surówki otrzymamy łącząc rzepę na przykład z jabłkiem i kwaśną śmietaną, z ananasem, z cukinią, z pomarańczami, z bakaliami, z jabłkiem i mandarynką czy innymi składnikami według indywidualnego uznania.

Inne sposoby wykorzystania czarnej rzepy w kuchni

Smaczny i zdrowy sok

Oczywiście sok z czarnej rzodkwi można i trzeba spożywać w postaci napoju, do którego dodamy również inne składniki. Taka mikstura ma mnóstwo zalet – nie tylko poprawia kondycję skóry i losów, ale także wspomaga wątrobę, oczyszcza organizm i dostarcza mu licznych składników odżywczych.

Najpierw, podobnie jak w przypadku wcierki, należy zetrzeć rzepę na tarce i przecisnąć powstały płyn przez gazę. Następnie dodajemy sok z jabłek, sok z cytryny i łyżeczkę miodu. Mieszamy i pijemy bezpośrednio po sporządzeniu.

Zupa krem z czarnej rzepy

Składniki:

  • 4 rzepy
  • cebula
  • pietruszka
  • por
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy olej, podsmażamy do zeszklenia cebulę i pora, dodajemy pokrojone w kostkę rzepy, ziemniaki, pietruszkę, dusimy kilka minut, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Zaprawiamy jogurtem, po zagotowaniu odstawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami i zieloną pietruszką.

Twarożek z czarną rzepą

Składniki:

  • około 20 dkg półtłustego białego sera
  • 1 rzepa
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, czerwona papryka słodka mielona

Przygotowanie:

Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną. Rzepę ścieramy na tarce, łączymy z serem, dodajemy sól, pieprz i paprykę, opcjonalnie natkę pietruszki.

Jeśli chcemy maksymalnie przyspieszyć i zwielokrotnić efekty, połączmy kurację czarną rzepą z fachowym suplementem diety wzmacniającym i rewitalizującym włosy oraz pobudzającym ich porost, takim jak multi-składnikowe kapsułki Locerin lub pyszne witaminowe żelki Jelly Bear Hair!

Sprawdź również: Dieta na włosy i rzęsy

Źródła:

Czytaj więcej

7 komentarzy

Paula 2 marca 2018 - 15:35

Jest dobra, tylko jak robię sama wcierkę to po soku trochę piecze skóra. Stary, sprawdzony sposób, jeszcze moja Babcia stosowała, teraz ja to robię i włosy są mocniejsze a najważniejsze, że przestały wypadać.

Odpowiedź
Lana 5 marca 2018 - 17:49

Cudowna roślina, nie ma nic lepszego niż czarna rzepka Zaczęłam ją używać kilka miesięcy temu i różnica w wyglądzie włosów kolosalna. Nie wypadają, są wyraźnie grubsze, zdrowsze i błyszczą jak świeżo po umyciu, działa też rewelacyjnie na skórę głowy. Stosuję zarówno własnoręcznie wyciskany sok, jak i kosmetyki z jego dodatkiem, tak jest po prostu wygodniej i szybciej.

Odpowiedź
Estella 10 marca 2018 - 22:18

Szampony z rzepą Joanna są mega. Nie myję włosów niczym innym. Na sok to bym się nie zdecydowała, kiedyś wtarłam, to faktycznie piekło, zapach też delikatnie mówiąc nieciekawy. Po co sobie utrudniać jak są gotowe środki.

Odpowiedź
Ruda 12 marca 2018 - 00:16

Nie ma sensu męczyć się z tarciem i wyciskaniem, gotowe wyciągi kosztują grosze i starczają na bardzo długo. Poprzednią Joannę używałam ponad 2 tygodnie.

Odpowiedź
Marcin1987 19 marca 2018 - 10:32

Naturalny sok lepszy, bardziej skoncentrowany więc ma silniejsze działanie. Zapach może i brzydki, ale i tak nakłada się go przed myciem głowy, więc po umyciu znika. Sprawdzony przy wypadaniu, smaruję regularnie tam gdzie mam prześwity i powoli zarastają nowymi włoskami.

Odpowiedź
Vika 21 marca 2018 - 20:14

Ja to używam na przetłuszczanie i łupież, zawsze wracają nawet mimo leków, więc stosuję rzepę, po co się truć tabletkami jak to wystarczy aby się pozbyć tego na długi czas. Rzepa ogranicza łojotok więc włosy nie wyglądają ciągle na tłuste. Szkoda tylko, że soku nie można długo przechowywać.

Odpowiedź
Marta 24 marca 2018 - 11:47

Jestem w totalnym szoku. Katowałam swoje włosy wszystkim co możliwe, żeby dobrze wyglądały a rozwiązanie miałam w zasięgu ręki. Dopiero kilka dni myję je szamponem z rzepą i jeszcze nigdy nie były takie lśniące i mięciutkie. Tylko mam wrażenie że zrobiły się o pół odcienia ciemniejsze, nie żeby mi się to nie podobało, ale jakby lekko ściemniały.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie