Strona główna Zdrowie Czy drożdże są zdrowe? Czy drożdże pomagają na odporność? Sprawdź 12 korzyści z picia drożdży!

Czy drożdże są zdrowe? Czy drożdże pomagają na odporność? Sprawdź 12 korzyści z picia drożdży!

by Karolina Karo
0 komentarzy

Czy drożdże są zdrowe? Otóż, tak. Przez wiele lat wydawały się być jedynie składnikiem potrzebnym do produkcji chleba i wina, dziś ujawniają swoje zdumiewające właściwości zdrowotne. To nie tylko dodatek do wypieków i trunków, ale i zasobne źródło składników odżywczych, które wspierają odporność oraz korzystnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie. Drożdże pomagają także zredukować zmęczenie i mają szereg innych cennych atutów. O czym warto pamiętać, drożdże to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B, białka, minerałów i enzymów. Ich wpływ na nasze zdrowie jest duży, a możliwości zaskakujące. Przeczytaj artykuł i poznaj właściwości zdrowotne drożdży. Sprawdź, jak wzmacnianie odporności i dobroczynne działanie na organizm idzie w parze z poprawianiem kondycji skóry i włosów.

Czym są drożdże?

W dobie powszechnego poszukiwania naturalnych sposobów na wzmacnianie odporności w celu uzyskania lepszej ochrony organizmu przed patogenami i szkodliwymi czynnikami cywilizacyjnymi, coraz więcej uwagi przykuwają drożdże.

Czy drożdże są zdrowe i czy mają znaczący wpływ na organizm? Czy drożdże, które można kupić w każdym sklepie spożywczym, to rzeczywiście kopalnia cennych dla nas składników? Tak, ale trzeba pamiętać, że zwyczajne drożdże nie są też pozbawione minusów. Przede wszystkim wymagają odpowiedniego przygotowania do konsumpcji, by wykazywały działanie bioaktywne i by pomagały naszemu organizmowi, a nie mu szkodziły.

Chcąc spożywać drożdże w celach zdrowotnych, musimy także przygotować się na ich niezbyt przyjemny smak. Chyba, że skorzystamy z gotowych suplementów diety zawierających ekstrakty z drożdży. Nie będą nas one skazywać na niemiłe wrażenia smakowe. Ale o tym później.

Czym są drożdże? To organizmy jednokomórkowe zaliczane do królestwa grzybów, rodziny drożdżakowatych i rodzaju Saccharomyces. Istnieje wiele gatunków drożdży, ale w przemyśle spożywczym stosowany jest głównie gatunek Saccharomyces cerevisiae. Jego poszczególne szczepy, w tym piekarskie, piwne i winiarskie, są używane przez człowieka już od czasów starożytnych, czy to do pieczenia, czy wytwarzania napojów wyskokowych.

Drożdże są organizmami, które odżywiają się cukrami prostymi i dwucukrami, prowadząc w warunkach beztlenowych do fermentacji alkoholowej (na drodze przemian cukry są „zjadane” przez drożdże, po czym przekształcane są w alkohol i dwutlenek węgla).

Drożdże w stanie dzikim występują na całym świecie, w tym w glebie, wodzie, na warzywach, owocach, grzybach, w kiszonkach, wyrobach mięsnych i innych produktach spożywczych. Lubią środowisko ciepłe o pH lekko kwaśnym lub obojętnym. Żywe komórki drożdży dzikich można zaobserwować w formie białawego osadu, który czasami pojawia się na mocno dojrzałych owocach i warzywach. Drożdże należące do gatunków dzikich traktowane są jako szkodliwe i nasilające proces psucia pokarmów i napojów.

Do celów przemysłowych, szczególnie do produkcji wypieków, piwa i wina, drożdże są odpowiednio selekcjonowane i hodowane w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych. Hodowla drożdży spożywczych odbywa się w dużych zbiornikach fermentacyjnych, gdzie drożdże rosną i rozmnażają się, tworząc odpowiednie kultury, które następnie są wykorzystywane w produkcji różnych produktów spożywczych.

Drożdże hodowane w ten sposób są następnie używane jako startery w produkcji spożywczej. Ich aktywność fermentacyjna wpływa na smak i inne cechy charakterystyczne danego produktu (np. dzięki wytwarzanemu dwutlenkowi węgla wypieki uzyskują wysoki stopień spulchnienia).

Drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie… Rodzaje drożdży ze względu na zastosowanie

drożdże suszone na salaterce, obok drożdże świeże na talerzyku i zaczyn drożdżowy w miseczce

Pod względem zastosowania wyróżnia się następujące typy drożdży:

  • Drożdże piekarnicze (drożdże piekarskie) – wykorzystywane głównie do wypieku chleba, bułek, ciast i tym podobnych produktów. Ich główną funkcją jest fermentacja cukrów, co prowadzi do wytworzenia dwutlenku węgla, spulchnienia i wzrostu ciasta.
  • Drożdże piwowarskie (drożdże piwne) – używane są w procesie warzenia piwa. Podczas fermentacji cukrów zawartych w słodzie lub innych substancjach zbożowych drożdże piwowarskie przekształcają je w alkohol i dwutlenek węgla.
  • Drożdże winiarskie (drożdże winne) – drożdże specjalnie przeznaczone do fermentacji moszczu winogronowego, z którego powstają wina. Cukry zawarte w moszczu przekształcane są w alkohol.
  • Drożdże gorzelnicze – ten typ drożdży stosowany jest w produkcji alkoholi destylowanych, takich jak wódka, rum czy koniak. Ich główną funkcją jest przekształcanie cukrów zawartych w surowcu (np. zbożu, owocach, ziemniakach) w alkohol.
  • Drożdże kefirowe – wykorzystywane do fermentacji mleka w procesie produkcji kefirów. Wraz z bakteriami kwasu mlekowego przekształcają laktozę w kwas mlekowy.
  • Drożdże probiotyczne – szczepy drożdży mające korzystny wpływ na zdrowie jelit i układu pokarmowego. Są stosowane jako suplementy diety w celu poprawy flory bakteryjnej jelit.
  • Drożdże odżywcze (nieaktywne) – choć nie są aktywne w sensie fermentacyjnym, są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, białka, minerały i aminokwasy. Stosowane są głównie w suplementacji.

Typy drożdży ze względu na formę

Ze względu na postać, w jakiej występują, drożdże można usystematyzować następująco:

  • Drożdże świeże – drożdże w postaci świeżego, miękkiego bloku, zawierające żywe, aktywne kultury drożdży. Najczęściej używane są do wypieków.
  • Drożdże suszone – drożdże dostępne w formie płatków lub granulek, powstające poprzez usunięcie wody (dzięki temu są trwalsze i łatwiejsze w przechowywaniu niż drożdże świeże). Do aktywacji wymagają wykonania rozczynu.
  • Drożdże instant (drożdże suche aktywne) – są suszone w specjalny sposób, by były bardziej aktywne i błyskawicznie rozpoczynały proces fermentacji. Nie wymagają wykonania rozczynu.

Jakie drożdże wybrać do celów zdrowotnych?

Wybór odpowiednich drożdży do celów zdrowotnych zależy głównie od indywidualnych potrzeb i celów zdrowotnych. W przypadku chęci wsparcia zdrowia jelit warto rozważyć drożdże probiotyczne, które zawierają korzystne mikroorganizmy wspierające mikroflorę jelitową.

Natomiast dla osób chcących wzmocnić odporność i nasycić organizm cennymi nukleotydami i składnikami pokarmowymi, drożdże odżywcze obecne w formie ekstraktów w rozmaitych suplementach diety będą dobrym rozwiązaniem.

Jakie witaminy i minerały zawierają drożdże? Wartości odżywcze drożdży

Drożdże zawierają bogate spektrum ważnych dla pracy ludzkiego organizmu, odporności oraz procesu odnowy tkanek związków. Jednym z nich są nukleotydy, czyli cząstki niezbędne do budowy m.in. DNA, RNA, enzymów, biorące udział we wszystkich aktywnościach komórek. Dzięki nim drożdże intensywnie wspierają funkcje immunologiczne i przyczyniają się do usprawnienia procesów regeneracyjnych w organizmie. Obecne w drożdżach nukleotydy odgrywają istotną rolę w syntezie białek, przekazywaniu impulsów hormonalnych i transporcie energii, przez co korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu.

Drożdże to także cała gama witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich również można szeroką pulę aminokwasów, białka, enzymy oraz stymulujące układ odpornościowy beta-glukany.

Składniki odżywcze obecne w drożdżach:

  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 (kwas pantotenowy), B6, biotyna, kwas foliowy, B12,
  • witamina E,
  • cholina,
  • minerały: cynk, żelazo, magnez, fosfor, jod, potas, wapń, selen, miedź, chrom, mangan,
  • aminokwasy: lizyna, walina, leucyna, izoleucyna,arginina, tryptofan, metionina, treonina,
  • białka,
  • peptydy,
  • glutation,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • selenometionina,
  • inozytol,
  • beta-glukany.

Czy drożdże są zdrowe? Właściwości zdrowotne drożdży

Znane od wieków drożdże odgrywają ważną rolę nie tylko w procesach piekarskich czy fermentacyjnych, ale także w utrzymaniu dobrego zdrowia. Te niepozorne mikroorganizmy mogą nas zaskoczyć swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Od poprawy odporności po wsparcie dla zdrowej skóry i układu trawiennego – drożdże stają się coraz częściej obiektem zainteresowania w kontekście zdrowego stylu życia.

Cenne właściwości drożdży:

  • regenerujące,
  • antyoksydacyjne,
  • immunomodulujące,
  • ochronne (m.in. dla serca, układu pokarmowego, układu kostnego),
  • usprawniające trawienie,
  • przeciwzapalne,
  • usprawniające funkcje mózgu,
  • wzmacniające,
  • rewitalizujące,
  • regulujące gospodarkę węglowodanową,
  • naprawcze, poprawiające stan włosów, skóry i paznokci.

Jak zrobić napój drożdżowy?

napój drożdżowy w szklance

Aby samodzielnie przygotować napój drożdżowy, wystarczy zaopatrzyć się w świeże drożdże (ewentualnie możemy wykorzystać suszone drożdże).

O czym należy pamiętać przed wypiciem, to „zabicie” drożdży przy pomocy bardzo gorącej wody lub mleka w celu ich dezaktywacji. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ żywe drożdże mogą osiedlić się w przewodzie pokarmowym i zacząć fermentować, co może wywołać biegunki i inne problemy żołądkowo-jelitowe.

Prosty przepis na napój drożdżowy:

Pokruszone drożdże świeże (ok. 1/3 paczki) włóż do dużego kubka. Zalej wrzącą wodą lub mlekiem (ok. 250 ml). Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Wypij.

Należy pamiętać, aby nie dodawać do napoju produktów zawierających cukry proste, gdyż mogą pozbawić drożdże cennych właściwości zdrowotnych.

Pierwsze efekty picia drożdży można zauważyć po 2-3 tygodniach.

Picie drożdży czy drożdże w suplementach?

Napój z drożdży jest skuteczną metodą na poprawę zdrowia i urody, ale niewątpliwie nie jest dla każdego. Delikatnie mówiąc, nie należy do atrakcyjnych w smaku. Dla niektórych jest wręcz nie do wypicia. Druga niedogodność to konieczność codziennego przygotowywania napoju drożdżowego. Nie każdy ma na to czas i ochotę.

Dla osób, które wolą szybsze i prostsze rozwiązania, dla tych, którzy nie wyobrażają sobie picia drożdży ze względu na zły smak oraz dla osób szukających silnego i szybko działającego wsparcia, z całą pewnością lepszą opcją będą gotowe suplementy diety z drożdżami niż standardowy drożdżowy drink.

Oo 12 dobroczynnych działań drożdży!

1. Drożdże na dobrą odporność organizmu

Drożdże działają korzystnie na odporność poprzez odpowiednio zbilansowany skład, który obejmuje nukleotydy, witaminy z grupy B, cynk, selen i inne kluczowe dla układu immunologicznego substancje. Nukleotydy wspomagają syntezę DNA i RNA, co jest istotne dla procesów regeneracji organizmu oraz dla produkcji komórek odpornościowych.

Witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w wytwarzaniu limfocytów, kluczowych komórek odpornościowych, a także przeciwciał i cytokin. Dodatkowo, cynk i selen są minerałami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych, a ich obecność w drożdżach może przekładać się na większą efektywność reakcji obronnych organizmu.

Dzięki bogatemu składowi drożdże przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia zdolności organizmu do zwalczania infekcji i chorób.

Wysoce aktywny ekstrakt z drożdży znaleźć można w preparacie NuviaLab Immune. Są w nim również inne składniki o podobnym działaniu, co przekłada się na większą skuteczność kapsułek.

2. Drożdże dla młodości i witalności organizmu

drożdże świeże na łyżce, obok drożdże suszone na łyżce

Dzięki białkom, enzymom, aminokwasom, witaminom, drożdże pomagają regulować procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Dzięki nukleotydom i antyoksydantom usprawniają regenerację, hamują procesy starzenia i stanowią płaszcz ochronny dla komórek. Pomagają dłużej zachować młodość i wigor, podnoszą poziom energii i wpływają na długowieczność.

3. Drożdże sojusznikiem zdrowej, dobrze funkcjonującej tarczycy

Spożywanie drożdży może korzystnie wpływać na tarczycę dzięki zawartości składników takich jak jod, selen i witaminy z grupy B. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które regulują wiele funkcji metabolicznych w organizmie. Również selen i witaminy z grupy B uczestniczą w produkcji hormonów tarczycy, wspierając prawidłowe działanie tego gruczołu.

4. Drożdże jako recepta na ograniczenie apetytu i lepszą kontrolę wagi ciała

Picie drożdży to dobry sposób na zahamowanie nadmiernego apetytu i lepszą kontrolę nad ilościami spożywanych kalorii. Obecność chromu w drożdżach to dobra wiadomość dla osób mających problem ze słodyczami.

5. Drożdże poprawią funkcjonowanie gospodarki glukozowo-insulinowej

Drożdże mogą wpływać na regulację poziomu cukru we krwi dzięki obecności substancji takich jak błonnik pokarmowy, beta-glukany i chrom. Składniki te usprawniają metabolizm glukozy, opóźniają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, przeciwdziałają gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi po posiłku i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki temu sprzyjają stabilizacji glikemii.

6. Drożdże pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi

Dzięki beta-glukanom (formie błonnika rozpuszczalnego) drożdże pomagają regulować gospodarkę cholesterolową. Wiążą się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym i stymulują jego wydalanie z organizmu. Regularne spożywanie drożdży może przyczynić się do zmniejszenia poziomu „złego” cholesterolu LDL.

7. Drożdże skarbnicą witamin z grupy B cennych dla układu nerwowego

Drożdże obfitują w witaminy z grupy B, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki tym witaminom drożdże redukują objawy zmęczenia, niwelują stany depresyjne, regulują nastrój. Poprawiają też koncentrację i korzystnie wpływają na wydajność umysłową.

8. Drożdże wspomogą pracę jelit

Drożdże wspomagają wzrost i rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej, usprawniają też procesy trawienne, zapobiegając dokuczliwym dolegliwościom gastrycznym.

9. Drożdże na mocne kości

Składniki drożdży takie jak: witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor i białko odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia kości poprzez wzmacnianie ich struktury, poprawę gęstości mineralnej oraz wspieranie procesów regeneracji. Regularne spożywanie drożdży może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i utrzymaniu sprawności fizycznej do późnych lat życia.

10. Drożdże na piękną skórę oraz mocne włosy i paznokcie

Dzięki zawartości witamin z grupy B, w tym biotyny (witaminy H), białek, aminokwasów, a także minerałów takich jak miedź, cynk, żelazo, selen i innych, drożdże wspierają proces regeneracji komórek skóry i stymulują produkcję nowych komórek skóry. Wzmacniają też cebulki włosowe i korzystnie wpływają na strukturę włosów. Poprawiają poziom elastyczności skóry, zapewniają paznokciom odżywienie i siłę, wpływając na ich zdrowszy wygląd.

11. Drożdże jako kompleksowe remedium na zanieczyszczenia skóry, drożdże na trądzik

Drożdże mają właściwości przeciwzapalne i oczyszczające skórę. Pomagają też w regulacji produkcji sebum, co wpływa na zmniejszenie częstotliwości powstawania wyprysków i zaskórników. Drożdże wspierają także zdrową florę bakteryjną skóry, zmniejszając podatność na infekcje i zmiany trądzikowe.

12.Drożdże jako baza maseczek regenerujących na zniszczoną i przemęczoną cerę

Drożdże mogą być korzystne dla regeneracji skóry zniszczonej i przemęczonej ze względu na zawartość witamin z grupy B, aminokwasów, białek oraz minerałów. Składniki te wspierają procesy naprawcze w skórze, poprawiając jej poziom elastyczności, nawilżenia, odżywienia, napięcia i gładkości. Wpływają też pozytywnie na koloryt cery.

Co więcej, drożdże zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym, które mogą łagodzić podrażnienia i uszkodzenia skóry, przyczyniając się do jej odnowy. Stosowanie masek na bazie drożdży to sposób na przywrócenie skórze zdrowego wyglądu.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie