Detoks cukrowy to metoda na oczyszczenie i odnowę organizmu poprzez radykalne ograniczenie spożywania cukru. Konsumowany w znacznych ilościach cukier rozmontowuje sprawnie działającą gospodarkę hormonalną, sprzyja kumulacji toksyn, powoduje gwałtowne wahania poziomu energii, a nawet przyczynia się do powstawania poważnych chorób. Jedzenie cukru w nadmiarze to bardzo powszechne zjawisko, ponieważ dodawany jest on do większości produktów, które codziennie goszczą w naszym jadłospisie. Dowiedz się, jak przeprowadzić detoks cukrowy i polepszyć stan organizmu!
Spis Treści
Czym jest detoks cukrowy?
Nie bez powodu od kilku lat lekarze i dietetycy biją na alarm co do nadmiernego spożycia cukru w społeczeństwie. Według WHO powinno się spożywać więcej niż 12 łyżeczek cukru na dobę, tymczasem konsumujemy go znacznie więcej. Oczywiście nie chodzi tutaj jedynie o tradycyjny biały cukier, ale także o wszelkie produkty, które mają cukier w swoim składzie. Według statystyk dziennie spożywamy około 20 łyżeczek cukru. Zaś rocznie konsumujemy około 45 kg cukru, czyli o kilkanaście kg więcej niż jeszcze dekadę temu.
Cukier zawarty jest prawie we wszystkich typach żywności i w większości napojów. Najwięcej jest go oczywiście w słodyczach i kolorowych napojach gazowanych, ale niemałe jego ilości znajdziemy też w: gotowych daniach, słonych przekąskach, białym pieczywie i pieczywie cukierniczym, sosach, keczupie, miodach, dżemach, owocowych jogurtach, gotowych płatkach śniadaniowych i musli.
Przesycenie cukrem nie jest korzystne ani dla zdrowia, ani dla sylwetki. Cukier jest główną przyczyną nadwagi i otyłości oraz jednym istotnych czynników wpływających na szybsze starzenie się organizmu i rozwój chorób. Ciągłe sięganie po produkty z cukrem negatywnie odbija się też na funkcjonowaniu mózgu. Nieprawidłowości w metabolizmie i zaburzenia pH w ustroju, związane z nadmiarem spożywanych węglowodanów prostych, u wielu osób przyczyniają się też do pojawienia się problemów skórnych.
Detoks cukrowy to sprawdzony i przez wiele osób polecany sposób na kompleksową poprawę kondycji organizmu, począwszy od polepszenia pracy organów i układów, poprzez redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej, po udoskonalenie struktury skóry.
Ponieważ cukrowy detoks polega na pozbyciu się cukru z diety i zastąpieniu go innymi produktami spożywczymi, dla wielu osób stanowi nie lada wyzwanie. Jeśli przez całe lata stosowaliśmy dietę bazującą na cukrze, ciężko nawet wyobrazić sobie przejście na zupełnie inny tryb żywienia, w którym nie ma miejsca na słodycze, fast foody i błyskawiczne do przyrządzenia półprodukty.
Jednak przeprowadzenie detoksu cukrowego nie jest tak trudnym przedsięwzięciem, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy, że modyfikacje żywieniowe będziemy wprowadzać stopniowo, a nie raptownie, i że skorzystamy ze stosownych zamienników cukru.
Sprawdź: Ranking Spalaczy Tłuszczu
Jak cukier działa na mózg?
Cukier oddziałuje na neuroprzekaźniki w mózgu, a co za tym idzie wpływa na nastrój, odczuwalny poziom energii oraz wydajność umysłową. Działając na tzw. układ nagrody, podnosi poziom dopaminy, endorfiny i serotoniny – neurotransmiterów odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i szczęścia. Jego jedzenie sprawia, że zyskujemy lepszy humor, czujemy zadowolenie i radość.
Nie bez przyczyny cukier nazywany jest też pokarmem dla mózgu. Stanowi dla niego szybko uwalniane źródło energii, działa ożywczo i ułatwia przetwarzanie informacji. Jest też pomocny w przypadku wzmożonego wysiłku organizmu – ogranicza zmęczenie i pomaga „podładować akumulatory”. To akurat duża zaleta cukru, jednak co innego dostarczać organizmowi niewysokie dawki węglowodanów prostych w celu utrzymania prawidłowej pracy organizmu, a co innego pochłaniać cukry w zdecydowanie za dużych ilościach i regulować sobie nimi emocje.
Uzależnienie od cukru
Spożywany cukier działa na ośrodek przyjemności, dlatego tak ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kęsa lub kawałka, zamiast tego mamy chęć na więcej, i więcej. Wysyp pozytywnych emocji po spożyciu cukru co prawda sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, jednak niekiedy może być niebezpieczny. Sporadycznie zjedzone dwa kawałki czekolady na poprawę humoru jeszcze nikomu nie wyrządziły krzywdy, jednak gdy zaczynamy w sposób niekontrolowany pochłaniać cukier w celu pozbycia się złych stanów emocjonalnych, możemy mieć problem.
Zbyt częste korzystanie z dobrodziejstw cukru może prowadzić do uzależnienia. Osoba uzależniona używa go do „wyrzucania” z głowy negatywnych emocji, regulowania nastroju, niwelowania rozdrażnienia i stresu. Ponosi przy tym całą gamę konsekwencji, jakie niesie ze sobą każde uzależnienie, począwszy od wyrzutów sumienia, ogólnego pogorszenia stanu psychiki i poczucia braku kontroli, po długotrwałe negatywne skutki w postaci chorób.
Gdy coraz częściej i z coraz większym nasileniem sięgamy po cukier w celu poprawy nastroju czy zabicia stresu, nasz organizm zaczyna się do niego przyzwyczajać i żądać coraz większych dawek dla uzyskania tego samego efektu. Podobnie jak alkohol, narkotyki czy papierosy, cukier uzależnia fizycznie i psychicznie.
Dlaczego warto ograniczyć spożywanie cukru?
Wieloletnie nadużywanie cukru negatywnie odbija się na stanie zdrowia i kondycji ciała. Co gorsza, negatywne skutki spożywania nadmiernych ilości cukru mogą wystąpić dopiero po upływie lat.
Gdy konsumujemy posiłek obfitujący w cukry proste, gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi, po czym następuje wyrzut insuliny, by go zrównoważyć. Następnie poziom glukozy spada, a nadwyżki cukrów zostają zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Ciągłe wahania poziomu cukru we krwi skutkują rozwojem insulinooporności, a potem cukrzycy oraz napędzają proces tycia. Problemy glikemiczne i otyłość to jednak nie jedyne rezultaty nadużywania cukru.
Negatywne skutki spożywania dużych ilości cukru to między innymi:
- próchnica,
- nadwaga,
- otyłość,
- nadciśnienie,
- zaburzenia pracy układu krążenia, przyspieszony postęp miażdżycy,
- insulinooporność,
- cukrzyca,
- nagłe spadki energii, napady senności w ciągu dnia,
- ciągłe zmęczenie,
- nadpobudliwość (zwłaszcza u dzieci),
- huśtawki nastroju,
- problemy z koncentracją,
- zakwaszenie organizmu,
- zakłócony metabolizm,
- zaburzenia procesu samooczyszczania organizmu,
- obniżenie odporności organizmu, większa podatność na infekcje i choroby,
- dolegliwości skórne (np. wypryski, szara i zmęczona cera, sińce pod oczami, łojotok, nadmierna suchość skóry, szybsze starzenie się skóry).
Chcąc zadbać o zdrowie, sylwetkę i wygląd skóry, warto zdecydować się na detoks cukrowy polegający na znacznym ograniczeniu podaży węglowodanów prostych w diecie.
Trzeba przy tym pamiętać, że nie wszystkie cukry proste są równie niekorzystne i nie wszystkich powinniśmy unikać jak ognia. Owoce i inne produkty, w których obok cukrów prostych znajduje się także błonnik pokarmowy, są lepiej tolerowane i sprawniej przyswajane przez organizm. Znacznie gorsze dla organizmu są produkty zawierające duże ilości cukru sztucznie dodanego oraz produkty, które są przesycone cukrami prostymi i równocześnie pozbawione błonnika.
Zalety detoksu cukrowego:
- unormowanie gospodarki glukozowo-insulinowej,
- zmniejszenie ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych,
- wyszczuplenie sylwetki,
- unormowanie poziomu energii, ograniczenie napadów znużenia i senności,
- sprawniejsze oczyszczanie organizmu z toksyn,
- lepszy metabolizm,
- lepszy sen,
- wolniejsze starzenie organizmu,
- lepszy stan skóry i zębów.
Co ważne dla osób, którym ciężko schudnąć – mocne ograniczenie cukrów w diecie przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu aktywności fizycznej to jedna z najskuteczniejszych metod na szybkie pozbywanie się zbędnych kilogramów.
Bloker apetytu i spalacz tłuszczu w jednym: NuviaLab Keto
Jak odstawić cukier? Jak zrobić detoks cukrowy?
Żeby efektywnie wyeliminować cukier w swojej diecie, najlepiej zacząć od stopniowego ograniczania słodkich produktów, by przygotować ciało do nowego stylu żywienia. Mała uwaga, nigdy nie powinniśmy wykluczać cukrów prostych całkowicie, gdyż niewielka ich ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak korzystać z ich naturalnych źródeł, np. owoców, kaszy, ryżu, płatków zbożowych. Również miody spożywane w niedużych ilościach nie powinny nikomu zaszkodzić.
Jak ograniczyć cukier? Najlepiej zrobić to w 6 prostych krokach:
- Stopniowo zmniejszaj ilości zjadanych cukrów i częstotliwość ich spożywania. Początkowo spróbuj ograniczyć jedzenie produktów z cukrem do 1-2 razu dziennie i w zmniejszonych porcjach (np. zamiast 4 ciastek, 2 ciastka, zamiast całego batona, pół batona itp.), potem spróbuj jeść je co 2 dni w jeszcze mniejszych ilościach itd.
- Stosuj zamienniki cukru, szczególnie na początku detoksu cukrowego, kiedy twój organizm jest jeszcze mocno przyzwyczajony do słodkiego smaku. Doskonałą opcją są zdrowe słodziki, takie jak ksylitol i erytrol. Sprawdzą się też produkty pochodzenia roślinnego charakteryzujące się bardzo słodkim smakiem, ale nie zawierające cukrów prostych. Jest to m.in. stewia i lukrecja.
- Stosuj suplementy diety zawierające chrom, HCA i ekstrakty zmniejszające ochotę na słodkie. Pomagają w utrzymaniu diety o niskiej zawartości cukru, a jednocześnie przyspieszają utratę nadprogramowych kilogramów.
- Pij dużo wody i zielonej herbaty, stosuj także zioła i preparaty ziołowe stymulujące usuwanie toksyn z organizmu, poprawiające metabolizm i normalizujące poziom glukozy we krwi (np. morwa biała, pokrzywa, morszczyn pęcherzykowaty).
- W chwilach apetytu na coś słodkiego, sięgaj po niskocukrowe owoce (np. grejpfruty, truskawki, jabłka, porzeczki, jagody, maliny) lub po małe słodkie przekąski o dużej zawartości błonnika (np. rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, domowe ciastka owsiane i batoniki zbożowe bez cukru, chipsy z banana, pistacje).
- Nie stosuj zasady radykalnego zrywania z wszelkimi słodkościami, odrzuć jedynie te sklepowe, przesycone cukrami. Zacznij robić słodkie przekąski własnoręcznie, bez dodawania cukru. Takie dietetyczne desery jak: musy owocowe, puddingi jaglane, pieczone gruszki z bakaliami, brownie z fasoli, kulki z masła orzechowego i siemienia lnianego, pralinki kokosowe z kaszy jaglanej i inne, mogą być naprawdę wyborne.
Dieta bez cukru, czyli co możemy jeść na detoksie cukrowym, a czego warto unikać?
W diecie bezcukrowej wyrzucamy z menu wszelkie przetworzone produkty, gotowe dania, gotowe sosy, słodycze i kolorowe napoje. Generalnie unikamy produktów spożywczych z wysokim IG (indeksem glikemicznym). Prowadzą one do gwałtownych skoków glukozy we krwi i sprzyjają rozwojowi cukrzycy. Jednak jeśli chcemy gruntownie poprawić kondycję organizmu i sylwetki, samo ograniczenie cukru to za mało. Powinno iść w parze z wprowadzeniem nowych zdrowych nawyków żywieniowych na stałe.
Żeby zrównoważyć brak cukru, warto sięgać po produkty zasobne w węglowodany złożone, w tym owoce, warzywa, płatki owsiane, otręby, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, grube kasze. Będą dla nas efektywnym materiałem energetycznym, a do tego zapewnią organizmowi całą gamę zysków. W przeciwieństwie do węglowodanów prostych węglowodany złożone nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i zakłóceń w procesach metabolicznych ani nie tuczą.
Jednocześnie warto zwiększyć ilość zjadanych ziaren, orzechów, a także ryb morskich. Produkty te zawierają zdrowe typy tłuszczów (nienasycone kwasy tłuszczowe), dostarczają dużych ilości energii, a do tego są niezwykle korzystne dla mózgu, serca, układu krążenia i układu odpornościowego.
W diecie bezcukrowej warto też często sięgać po nabiał, zwłaszcza ten chudy (np. sery twarogowe, jogurty, kefiry, maślanki). Doskonale zaspokajają głód i ograniczają chrapkę na słodkie smaki.
Sprawdź: Ranking Tabletek Na Odchudzanie
Źródła: