Strona główna Zdrowie Dieta antywirusowa, czyli co jeść, żeby wzmocnić organizm i nie chorować?

Dieta antywirusowa, czyli co jeść, żeby wzmocnić organizm i nie chorować?

by Karolina
2 komentarze

Dieta antywirusowa to sposób na poprawę odporności organizmu oraz zmniejszenie ryzyka infekcji, głównie na tle wirusowym, ale także bakteryjnym czy grzybiczym. Z utrzymaniem wysokiej odporności ma dziś problem duża część społeczeństwa. Niezdrowy tryb życia i nieprawidłowy sposób odżywiania przyczyniają się do osłabienia naturalnych zdolności organizmu do blokowania patogenów oraz hamowania ich rozwoju, jeśli już zdążą przedostać się do ustroju. Dieta antywirusowa, poprzez wykorzystanie dużej ilości pokarmów mających właściwości immunostymulujące, przyczyni się do polepszenia zaburzonej odporności i zmniejszenia podatności na infekcje. Pomoże nam lepiej chronić się przed grypą, zakażeniami grypopodobnymi i paraliżującym ostatnio naszą cywilizację koronawirusem (Covid-19). Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak komponować menu, żeby wzmocnić organizm i nie chorować!

Dlaczego częściej chorujemy jesienią i zimą?

Wraz z nadejściem sezonu jesienno-zimowego wzrasta zapadalność na infekcje dróg oddechowych, przeziębienia, grypę i zakażenia grypopodobne w społeczeństwie. Niska temperatura otoczenia, silny wiatr, opady to dla nas warunki niekorzystne, prowadzące do częstego stanu wyziębienia ciała, co z kolei przyczynia się do osłabienia odporności i zwiększenia podatności na szkodliwe działanie patogenów.

Inne czynniki mające wpływ na zwiększoną zachorowalność jesienią i zimą to: nasilona sezonowa aktywność wielu typów wirusów i drobnoustrojów, prowadzona przez nas dieta – znacznie uboższa w warzywa i owoce niż latem oraz dużo rzadsze przebywanie na słońcu, a jak wiadomo, promienie słoneczne pobudzają produkcję ważnej dla naszej odporności witaminy D.

Wszystko to sprawia, że jesienią i zimą znacznie łatwiej o przeziębienie i grypę, przy czym dla większości z nas przejście chociaż raz lub dwa razy w roku infekcji dróg oddechowych jest standardem. Nie każde zakażenie jest jednak takie samo. Infekcje dzielą się na te pochodzenia wirusowego i bakteryjnego. Czym charakteryzują się jedne i drugie?

Infekcja wirusowa a infekcja bakteryjna – jakie są różnice między nimi i podstawowe objawy?

Infekcje wirusowe i bakteryjne co prawda są do siebie podobne, ale istnieją między nimi pewne różnice, pozwalające stwierdzić, z którą z nich mamy do czynienia.

Infekcje wirusowe rozpoczynają się dość gwałtownie, w ciągu zaledwie kilku lub kilkunastu godzin możemy przejść od dobrego samopoczucia i całkowitego braku objawów do znacznego pogorszenia samopoczucia i pojawienia się wielu symptomów w dużym natężeniu. Infekcjom wirusowym zazwyczaj towarzyszy stan podgorączkowy albo umiarkowana gorączka, rozbicie i duże osłabienie organizmu.

Infekcja wirusowa przeważnie trwa około tygodnia. W tego typu infekcjach nie stosuje się antybiotyków, a jedynie leki przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, wykrztuśne, redukujące katar i kaszel.

Najczęstsze objawy infekcji wirusowych:

  • utrzymujące się cały czas uczucie zmęczenia, osłabienia,
  • zły nastrój,
  • rozbicie,
  • podwyższona temperatura,
  • dreszcze,
  • bóle mięśni, kości, stawów,
  • bóle głowy,
  • wodnisty katar,
  • suchy kaszel,
  • ból gardła,
  • brak apetytu.

Infekcje bakteryjne z reguły nie mają gwałtownego początku, rozwijają się w wolniejszym tempie. Stopniowo nasze samopoczucie pogarsza się, a poszczególne objawy z dnia na dzień przybierają na sile. W infekcji bakteryjnej często występuje wysoka gorączka, a także duże osłabienie, ciągła senność oraz dolegliwości ze strony układu trawiennego. Infekcja bakteryjna, w przeciwieństwie do wirusowej, może być leczona antybiotykami.

Najczęstsze objawy infekcji bakteryjnych:

  • wysoka gorączka,
  • zmęczenie, apatyczność,
  • gęsty, śluzowo-ropny katar,
  • dokuczliwy mokry kaszel, znaczna ilość odkrztuszanej wydzieliny,
  • duszność,
  • mocno zaczerwienione, silnie bolące gardło, często też z białymi, ropnymi nalotami,
  • bóle brzucha,
  • nudności, biegunka.

Jak chronić się przed infekcjami?

dłoń zatrzymująca atak wirusów

Koronawirus, wirus grypy, rynowirusy, adenowirusy – te i inne patogeny codziennie atakują setki osób, wywołując dokuczliwe objawy chorobowe z gorączką, katarem i kaszlem na czele. Przeważnie infekcje dotykają górnych dróg oddechowych, od zatok i nosa do gardła i krtani. Jednak niekiedy zakażenie rozwija się i zaczyna zajmować dalsze odcinki układu oddechowego – oskrzela i płuca, co wiąże się z dużym obciążeniem organizmu i zwiększonym ryzykiem poważniejszych komplikacji zdrowotnych.

Aby zastopować infekcję w zarodku i uniknąć niebezpiecznych powikłań infekcji dróg oddechowych, bardzo istotne jest rozpoczęcie leczenia (m.in. poprzez podanie leków przeciwzapalnych i przeciwgorączkowych) już w momencie pojawienia się pierwszych objawów.

Ważna jest też profilaktyka i codzienne budowanie odporności w sposób naturalny, między innymi poprzez odpowiednie odżywianie – pomoże nam to nie tylko lżej i łagodniej przechodzić wszelkie infekcje, ale także ogólnie wzmocnić barierę obronną organizmu przed patogenami i zredukować ryzyko zakażeń.

Dieta antywirusowa podstawą profilaktyki przeciwko patogenom

Dieta antywirusowa lub dieta przeciwwirusowa to nic innego, jak trwałe wprowadzenie w życie jadłospisu obfitującego w żywność, która służy wzmacnianiu naszego układu immunologicznego (odpornościowego), budowaniu blokady przed patogenami oraz poprawie zdolności organizmu do unieszkodliwiania czynników chorobotwórczych w chwili ich wtargnięcia do ustroju.

Jednym z zadań układu odpornościowego jest wychwytywanie wirusów, bakterii i innych szkodliwych drobnoustrojów i zapobieganie ich przenikaniu do komórek. Kiedy nasz układ immunologiczny jest w dobrej kondycji, potrafi sprawnie rozpoznawać patogeny oraz błyskawicznie wysyłać odpowiedź odpornościową, w wyniku której dochodzi do pochłonięcia i unicestwienia patogenów.

Za reakcję odpornościową, wychwytywanie i likwidację czynników chorobotwórczych odpowiedzialne są między innymi komórki odpornościowe takie jak makrofagi, neutrofile i limfocyty oraz specjalne białka, w tym przeciwciała i cytokiny.

Istnieje cały szereg produktów żywnościowych, a także ziół i roślin leczniczych stosowanych chociażby w suplementach diety, które wspierają układ immunologiczny poprzez wzmocnienie mechanizmów odpornościowych oraz pobudzenie aktywności komórek odpornościowych, cytokin i przeciwciał. Wiele z tych produktów wykazuje ponadto działanie stymulujące oczyszczanie organizmu z toksyn, co również przekłada się na poprawę odporności. Jakie to produkty? Jak skomponować dietę przeciwdziałającą wirusom i innym patogenom?

Dieta antywirusowa – zasady, co jeść i czego unikać?

Kluczowa zasada diety antywirusowej to oparcie jadłospisu na żywności jak najbardziej naturalnej, charakteryzującej się niskim lub zerowym stopniem przetworzenia, a jednocześnie unikanie żywności przetworzonej. Musimy wiedzieć, że wszelka przetworzona żywność (m.in. gotowe dania, zupki i sosy instant, fast foody, słodycze, słone przekąski, konserwy, półprodukty) jest niemal całkowicie pozbawiona wartości odżywczych, za to zawiera wiele sztucznych, niezdrowych substancji. Oprócz chwilowego zaspokojenia głodu nie przynosi nam żadnego pożytku, a wręcz nam szkodzi.

W diecie antywirusowej komponujemy menu na bazie takich produktów żywnościowych, jak:

  • warzywa (np. burak, por, czosnek, cebula, warzywa strączkowe, seler, szpinak, jarmuż, brokuł, papryka, chrzan, natka pietruszki, kapusta, sałata, marchew, brukselka),
  • źródła pełnowartościowego białka (nabiał, jajka, chude mięso, ryby, algi takie jak chlorella i spirulina),
  • pełnoziarniste i razowe pieczywo,
  • grube kasze,
  • ryże,
  • makarony z pełnego ziarna zbóż,
  • produkty kiszone,
  • fermentowane przetwory mleczne,
  • oleje roślinne,
  • ziarna i orzechy,
  • płatki zbożowe, kiełki, zarodki zbóż,
  • owoce (np. aronia, maliny, truskawki, brzoskwinie, śliwki, cytrusy, porzeczki, kiwi, jabłka),
  • przyprawy i zioła (np. imbir, kurkuma, bazylia, oregano, cynamon, nagietek, szałwia, pokrzywa).

Na jakie składniki pożywienia szczególnie zwracać uwagę, komponując dietę przeciwwirusową i podnoszącą odporność:

  • witamina A (w dużych ilościach obecna m.in. w: pomidorach, marchwi, papryce, szpinaku, sałacie, brokułach, natce pietruszki, jarmużu, botwinie, grapefruitach, pomarańczach, wiśniach, śliwkach, brzoskwini, wątróbce, maśle, śmietanie, mleku, jajkach),
  • witamina E (obecna w: płatkach owsianych, otrębach, chlebie razowym, kaszach, nasionach i pestkach, migdałach, kiełkach, mleku, zielonych warzywach, olejach roślinnych),
  • witamina C (obecna w dużej ilości w: cytrusach, papryce, czarnych porzeczkach, dzikiej róży, truskawkach, kiwi, jarmużu, brukselce, natce pietruszki, pomidorach),
  • witamina D (jej źródła to: ryby morskie, żółtko jaj, tran, masło, żółty ser),
  • cynk (obecny m.in. w pestkach dyni, ziarnie słonecznika, mięsie i podrobach, sezamie, jajkach),
  • selen (dobre źródła to: ryby np. tuńczyk, łosoś, jajka, mięso drobiowe, pszenica, grzyby, orzechy brazylijskie, ryż, pełnoziarniste produkty zbożowe, czosnek),
  • żelazo (najlepsze źródła to: wątróbka, mięso, kakao, żółtka jaj, fasola, natka pietruszki, brokuły, szpinak, buraki, morele, śliwki, otręby pszenne, kasza gryczana, orzechy, makrela, śledź),
  • siarka (najlepsze źródła to: cebula, por, czosnek, brokuł, kalafior, chrzan, rzodkiewka, rzeżucha, rzepa, mięso, podroby, mleko, jajka),
  • probiotyki (najlepsze źródło to fermentowane przetwory mleczne takiej jak maślanka, kefir, jogurt, zsiadłe mleko, a także ogórki kiszone, kapusta kiszona, kwas chlebowy, mleko sojowe, tofu),
  • beta-glukany (obecne w płatkach owsianych, płatkach żytnich, płatkach jęczmiennych, otrębach pszennych, owsianych i żytnich, kaszy jęczmiennej, grzybach boczniakach, drożdżach),
  • antyoksydanty (najlepsze źródła: aronia, czarny bez, jagody, porzeczki, truskawki, wiśnie, maliny, granaty, morele, grapefruity, pomarańcze, awokado, dynia, papryka, zielone warzywa, seler, brokuł, pomidory, rośliny strączkowe, zielona herbata, kakao, yerba mate, hibiskus, ziarna, orzechy, oliwa).

Dieta antywirusowa – jadłospis (przykładowe menu na 4 dni)

Chcąc wzmocnić naturalną barierę przeciw wirusom i bakteriom, powinniśmy zadbać o regularne jedzenie zdrowych, wartościowych posiłków i jak największe ograniczenie sztucznych, niezdrowych pokarmów, które zatruwają organizm, blokują metabolizm i osłabiają odporność.

Najlepiej jeść około 4-5 posiłków dziennie, dbając o to, aby w każdym z nich znajdowały się warzywa i owoce, a w większości z nich pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty białkowe oraz źródła zdrowych typów tłuszczów (np. orzechy, ziarna, oleje roślinne, olej kokosowy).

W codziennym menu warto również często sięgać po pobudzający mechanizmy odpornościowe miód, a także po zioła o działaniu immunostymulującym i pobudzającym wydzielanie substancji przeciwwirusowych w organizmie takie jak: jeżówka purpurowa, żeń-szeń, czarny bez, traganek błoniasty, acerola, dzika róża, aloes.

Przydatne dla wzmocnienia odporności będą również zioła lub suplementy stymulujące detoks organizmu (np. fiołek trójbarwny, pokrzywa, mniszek lekarski albo gotowy preparat Spirulin Plus).

Przykładowy jadłospis w diecie antywirusowej:

Dzień 1

  • Śniadanie: bogata owsianka, w skład której wchodzi miks płatków zbożowych (np. owsianych, jęczmiennych, żytnich), rodzynki, żurawina, orzechy, nasiona chia z pełnotłustym mlekiem i miodem
  • 2 śniadanie: grahamka z pastą z awokado, szklanka soku pomarańczowego
  • Obiad: zupa krem z brokułów i zielonego groszku, pieczone bataty z wędzonym łososiem, ziołami (koperkiem, szczypiorkiem, oregano, bazylią) oraz serem mozzarella
  • Podwieczorek: jogurt z dodatkiem wiórków kokosowych i brzoskwini, szklanka soku z czarnego bzu lub aronii
  • Kolacja: kanapki z chleba razowego z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kiełkami, rzodkiewką, pomidorem

Dzień 2

  • Śniadanie: tosty z chleba pełnoziarnistego z jajkiem i żółtym serem, grejpfrut
  • 2 śniadanie: twarożek ze startą na tarce czarną rzepą, zielonym ogórkiem i nasionami chia, zielona herbata
  • Obiad: botwina albo barszcz ukraiński, brązowy ryż, potrawka z soczewicy, kukurydzy, pieczarek, pomidorów i piersi indyka z dodatkiem imbiru, curry i kurkumy
  • Podwieczorek: placuszki z cukinii posmarowane hummusem
  • Kolacja: galaretka z kurczaka, papryka, sałata, pomidor, kromka razowego chleba

Dzień 3

  • Śniadanie: owsianka na jogurcie z bananami, kakao, miodem i cynamonem
  • 2 śniadanie: koktajl warzywno-owocowy z dodatkiem otrąb
  • Obiad: pulpeciki drobiowe w sosie chrzanowo-koperkowym, do tego makaron pełnoziarnisty, surówka z marchwi i selera
  • Podwieczorek: omlet z czerwonymi i fioletowymi owocami (np. malinami, jeżynami, borówkami, truskawkami, wiśniami, śliwkami) i jogurtem
  • Kolacja: kanapki z chleba żytniego na zakwasie z pastą z sera twarogowego i makreli albo pastą warzywną, do tego lekka sałatka z ogórka kiszonego, rzodkiewek, papryki, szczypiorku

Dzień 4

  • Śniadanie: tosty z chleba razowego ze świeżymi liśćmi szpinaku, jajkiem sadzonym, pomidorem, posypane prażonym słonecznikiem
  • 2 śniadanie: sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, cieciorką, ryżem, papryką, ogórkiem kiszonym, porem, natką i odrobiną majonezu
  • Obiad: zupa krem z dyni i jabłek z dodatkiem imbiru, kasza gryczana, wątróbka drobiowa, sałatka z buraczków z dodatkiem cebulki przyprawiona oliwą i sokiem z cytryny
  • Podwieczorek: koktajl z kefiru i owoców (np. truskawek, mango, borówek)
  • Kolacja: leczo z papryki, pomidorów, cebuli, cukinii i piersi kurczaka

Źródła:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31426423/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23688939/
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health
https://www.healthline.com/health/cold-flu/immune-boosting-tips-to-prep-for-winter

Czytaj więcej

2 komentarze

DariaAlex 5 grudnia 2020 - 16:17

Bardzo cenne porady. Z wszystkich skorzystałam i moja dieta od ponad tygodnia wygląda zupełnie inaczej niż kiedyś. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, jak ubogą i rujnującą odporność dietę prowadzę. Strasznie jałowa była i pozbawiona wartości. Jadłam co popadnie, często na mieście albo firmowy catering albo gotowe dania z marketu. Warzyw i owoców prawie w ogóle, czasem tylko jakiś banan, jakiś sok albo surówka do obiadu. A potem się dziwić, że co rusz łapałam jakieś wirusy, ciągle byłam przeziębiona, często też łapałam infekcje skórne. Dzisiaj jem zdrowo i kolorowo, od paru dni nie korzystam z niczego gotowego. Czy uodporniłam się? Za wcześnie by jeszcze o tym mówić, dopiero parę dni, ale na pewno czuję się lepiej, mam więcej wigoru i jestem mniej zmęczona pod koniec dnia.

Odpowiedź
Olga_38 23 grudnia 2020 - 12:34

Dieta się świetnie sprawdza. Jest idealnym rozwiązaniem dziś, gdy szaleje Covid-19 i inne wirusy. Stosuję dietę antywirusową 4 tydzień i czuję się znakomicie. Odporność coraz lepsza, organizm mocniejszy. Na co dzień mam też dużo więcej energii i lepszy nastrój. To bardzo ważne, szczególnie teraz w tych ciemnych, bezsłonecznych, smutnych, ospałych grudniowych dniach 🙂

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie