Dieta kapuściana to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych diet odchudzających. Cieszy się uznaniem wielu osób, ponieważ nie jest zbyt restrykcyjna, nie wymaga szczególnych przygotowań i nakładów finansowych, a efekty są zauważalne w krótkim czasie. Znacznie mniej entuzjastyczni są jednak lekarze i dietetycy, którzy podkreślają, że mamy do czynienia z tzw. dietą niedoborową, która nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu na białka, tłuszcze, węglowodany i minerały.
Spis Treści
Dieta kapuściana a dieta Kwaśniewskiego
Kuracja oparta na spożywaniu kapusty wywodzi się z Norwegii, gdzie pierwotnie miała służyć jako pomoc dla chorych z problemami układu krążenia. W Polsce została spopularyzowana dzięki prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, który ponoć znacznie schudł na skutek jej stosowania. Stąd zapewne wzięło się synonimiczne stosowanie pojęć „dieta kapuściana” i „dieta Kwaśniewskiego”. Tymczasem dieta prezydencka, czyli właśnie kapuściana, nie ma nic wspólnego ze skrajnie odmienną, wysoko tłuszczową kuracją doktora Jana Kwaśniewskiego.
Dieta kapuściana – zasady

Jest to kuracja mono-składnikowa, której podstawę stanowi zupa z kapusty, jedzona praktycznie bez ograniczeń. Można ją stosować maksymalnie przez 7 dni.
Podstawa menu, czyli zupa prezydencka, sporządzana jest z kapusty białej, kiszonej lub włoskiej, z dodatkiem takich warzyw, jak papryka, seler, cebula, pomidory, marchew oraz ziół. Do zupy można dodać maksymalnie dwie łyżki oliwy dziennie, ewentualnie 100 g chudego mięsa drobiowego.
Co jeszcze można, a czego nie wolno jeść i pić? Otóż oprócz zupy przez pierwsze trzy dni możemy jeść owoce z niską zawartością cukrów oraz warzywa, z wyjątkiem strączkowych.
W czwartym dniu pojawiają się chude produkty mleczne, niewielkie ilości ryżu, ziemniaków czy bananów. Przygotowanie zupy jest bardzo proste, co więcej, można ją sporządzić na zapas i schować do lodówki na następny dzień czy dwa. Żeby się nie znudzić monotonnym posiłkiem, można go urozmaicać zmieniając rodzaj kapusty, bądź dodając coraz to inne warzywa i przyprawy.

Konieczne jest picie dużej ilości płynów, minimum 2 litry dziennie, najlepiej wody mineralnej lub herbatek ziołowych, ewentualnie zielonej herbaty i świeżych soków. W ten sposób szybciej następuje detoksykacja organizmu, co jest niezbędnym warunkiem skutecznej diety odchudzającej.
Absolutnie nie wolno natomiast spożywać alkoholu, tłustych potraw, słodyczy, rozmaitych przekąsek.
Dieta kapuściana – efekty
Mimo iż jednoskładnikowa, dieta ta nie powoduje uczucia głodu, gdyż stanowiąca jej podstawę zupa kapuściana dostarcza dość błonnika, aby przyczynić się do powstania stanu sytości, ponadto nie musimy się ograniczać, jeśli chodzi o ilość spożywanego posiłku. Ponieważ kuracja trwa krótko, organizm nie powinien odczuć niedoborów składników odżywczych, a jednocześnie w ciągu tygodnia powinniśmy dostrzec wymierne efekty w postaci utraty kilku kilogramów.
Warto jednak zaznaczyć, że jeśli po zakończeniu kuracji odchudzającej nie zadbamy o wprowadzenie na stałe nowej, zdrowej diety i aktywnego trybu życia, efekty mogą się okazać krótkotrwałe.
Dzięki swoim cennym właściwościom kapusta nie tylko pełni rolę czynnika przyspieszającego odchudzanie, ale ma też uznawane od czasów starożytnych właściwości lecznicze:
- Skutecznie usuwa wszelkie toksyny wchłaniane przez organizm i pozostałości przemiany materii.
- Dzięki obecności błonnika ułatwia i przyspiesza trawienie dając zarazem uczucie sytości. Jest przy tym niskokaloryczna.
- Odżywia organizm, zawiera bowiem witaminy C, A, E, K oraz z grupy B, jak również ważne minerały: wapń, magnez i potas, żelazo i kwas foliowy.
- Pomaga na stawy i anemię.
- Podnosi odporność.
- Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jeśli zdecydujemy się na przeprowadzenie kapuścianej kuracji odchudzającej i będziemy w stosowaniu diety konsekwentni, z pewnością uda się nam zgubić 3 do 7 kg wagi. A jeżeli po zakończeniu kuracji przejdziemy na mniej kaloryczną niż dotychczas dietę i zaczniemy aktywnie ćwiczyć, nie tylko nie grozi nam efekt jojo, ale będziemy chudnąć dalej.
Dieta kapuściana – przepis na odchudzającą zupę z kapusty
Składniki:
- główka kapusty włoskiej,
- 4 cebule ze szczypiorkiem,
- papryka,
- seler naciowy,
- kilka świeżych pomidorów lub 2 puszki z pomidorami,
- dowolne przyprawy, byle bez soli.
Przygotowanie:
Umyte warzywa kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystko zalewamy w garnku około 3 litrami wody i gotujemy około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy wybranymi ziołami. Zupę można jeść na ciepło, zmiksować albo zjeść jako chłodnik.
Zupa z kapusty w nieco innej wersji:

Oprócz kapusty dodajemy: 3 marchewki, 3 pietruszki, 2 papryki, kilka pomidorów lub pomidory w puszce, 4 cebule, pora, zioła i przyprawy, na przykład pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, cząber, paprykę suszoną, paprykę wędzoną. Sposób przygotowania taki sam jak w poprzedniej wersji.
Najlepiej dodawać przyprawy, które przyspieszają metabolizm: pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkumę, kminek, kolendrę, majeranek, ziele angielskie, koper włoski, czosnek, ewentualnie zioła prowansalskie.
Pierwszy dzień:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – surówka z warzyw, na przykład rukoli, jarmużu, pomidora, papryki
- obiad – zupa kapuściana, zielona herbata
- kolacja – owoce o niskiej zawartości cukru
Drugi dzień:
- śniadanie – warzywa (marchew, kalafior, zielony ogórek, rzodkiewki)
- drugie śniadanie – owoce
- obiad – zupa kapuściana
- kolacja – gotowane na parze warzywa
Trzeci dzień:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – owoce w postaci sałatki czy koktajlu
- obiad – pieczone warzywa
- kolacja – mała porcja zupy kapuścianej
Czwarty dzień:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – 2 banany
- obiad – 2 ziemniaki w mundurkach z masłem, bez soli
- kolacja – 2 szklanki odtłuszczonego mleka
Piąty dzień:
- śniadanie – surówka z pomidorów
- drugie śniadanie: owoce
- obiad – 300g chudej ryby pieczonej w folii lub gotowanej na parze
- kolacja – mała porcja zupy kapuścianej
Szósty dzień:
- śniadanie – koktajl owocowy z dodatkiem chudego mleka
- drugie śniadanie – zupa kapuściana
- obiad – 200 g chudego mięsa drobiowego
- kolacja – warzywa
Siódmy dzień:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – sok owocowo-warzywny
- obiad – brązowy ryż/kasza z warzywami
- kolacja – sałatka owocowa
Dieta kapuściana – opinie

Według niektórych opinii, dieta kapuściana jest godna polecenia. Nie jest szczególnie uciążliwa, trwa krótko, nie powoduje uczucia dojmującego głodu, pozwala w przeciągu tygodnia oczyścić organizm z nadmiaru wody i szkodliwych substancji oraz pozbyć się kilku kilogramów.
Jest więc skuteczna, ale jej efekty mogą okazać się nietrwałe, jeśli po tygodniu wyrzeczeń wrócimy do dawnych nawyków żywieniowych i braku ruchu. Okazuje się satysfakcjonująca pod warunkiem, że potraktujemy ją jako dobry początek dłuższego procesu normalizowania wagi. Jeśli zaś zaczniemy sobie folgować z kalorycznym jedzeniem i odpuścimy aktywność fizyczną, bardzo prawdopodobne, że szybko doczekamy się efektu jojo.
Jednak część osób stosujących dietę kapuścianą nie poleciłoby jej z uwagi na niekorzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jest ona bowiem niskokaloryczna i monotonna, co może skutkować osłabieniem, zmęczeniem, sennością, zaburzeniami pracy serca, krótkotrwałą anemią. Ponadto kapusta ma działanie moczopędne i wzdymające, wreszcie nie każdy lubi jej smak, zwłaszcza w wydaniu codziennym. Mimo wszystko dieta kapuściana jest stosunkowo łatwym i mało restrykcyjnym sposobem na schudnięcie.
SPRAWDŹ: RANKING NAJSKUTECZNIEJSZYCH
TABLETEK NA ODCHUDZANIE
11 komentarzy
Wreszcie artykuł, w którym można znaleźć wszystkie informacje o tej diecie włącznie z przepisem na zupę kapuścianą (i to w dwu wersjach 😉 ) oraz jadłospisem. Właśnie przystępuje od jutra do tej diety, mam już wszystkie składniki na pierwsze dwa dni – jutro gotuję i zajadam 🙂 Moim celem jest zrzucenie 5 kg, a zależy mi na czasie (niebawem urlop), dlatego wybrałam dietę kapuścianą, bo podobno jest mistrzem jeśli chodzi o ekspresowe odchudzanie. Ma ktoś doświadczenia z tą dietą? Jeśli tak to ile udało wam się schudnać?
dieta sama w sobie jest skuteczna ale jak się ją za dlugo trzyma to można sobie zrobić więcej zlego niż dobrego. Ja pojechałam po całości i trzymałam tą diete prawie miesiąc. Jadlam zupe z kapusty plus rzeczy dozwolone np. niewielkie ilosci chudego miesa czy pół szklanki kaszy lub ryżu. Chyba dorobilam się jakiejs anemii, zaczęly wypadac mi włosy, cera pogorszyla się, ciągle czułam się zmęczona. Schudłam z 10 kg z hakiem ale co z tego, jak po zakończeniu diety dosłownie rzuciłam się na jedzenie i przybyłam na wadze znowu. Moja rada: stosujcie dietę kapuścianą tylko przez tydzień, a potem przejdzcie na bardziej urozmaiconą dietę np. 1500 kalorii. Wtedy nie dorobicie się efektu jojo.
Cześć dziewczyny 🙂 Też myślę o pozbyciu się kilku kilo przed wakacjami, więc ta dieta będzie w sam raz – jest szybka i skuteczna. Problemem jest jednak to, że nie przepadam za kapustą. Macie jakieś pomysły, co zrobić, żeby jak najbardziej zamaskować smak kapusty w zupie?
do Misiula93 – ja też nie lubię kapusty (białej ani włoskiej) i też przymierzam się do tej diety 🙂 Przyszło mi do głowy kilka rzeczy, które mogłyby się sprawdzić w maskowaniu smaku kapusty. Po pierwsze przyprawy – stawiam na curry, gałkę muszkatołową, imbir, zioła prowansalskie, czosnek. Oczywiście nie wszystkie naraz 😉 Wyraziste przyprawy mogą nadać zupie całkiem innego smaku. Po drugie – wyraziste warzywa. Jednego dnia zupa kapuściana z dużą ilością pomidorów, drugiego dnia – z dużą ilością kopru, trzeciego dnia – z dużą ilością papryki i cebuli… Dobrym patentem może też być użycie kapusty kiszonej zamiast białej. Ja kiszoną bardzo lubię, więc mi to odpowiada 🙂
dzięki Kaja. Na pewno wykorzystam Twoje patenty podczas diety 🙂 jak mi zbrzydnie już każdy wariant to będę miksować zupę i wypijać duszkiem 😉
Z tą nazwą dieta Kwaśniewskiego to też niezła jazda, kiedyś ktoś mi polecił dietę Kwaśniewskiego i miał na myśli dietę kapuścianą. A ja wyszukałam info o diecie Jana Kwaśniewskiego i mało brakowało, bym zaczęła wcinać golonki i salcesony. Hahaha 😀
jestem 3 dzień na tej diecie i nie jest lekko. Jednak zbyt monotonna jak dla mnie. Przez pierwsze 2 dni jeszcze jakoś ta zupka podchodziła, ale dziś już nie mogę na nią patrzeć, a co będzie dalej… Dobrze, że są inne produkty dozwolone w tej diecie, mało bo mało, ale jednak. Mój plan to oprzeć się na nich, a zupkę zmiksować i wypić w nie za dużej ilości. Może wytrwam tydzień… Optymistyczny w tym wszystkim jest fakt, że waga spadła mi prawie 3 kg 😀 I to mnie trzyma!
tydzień to nie tak długo, można się przemęczyć. Jeśli ktoś jest zdeterminowany… ja właśnie jestem. Mam tylko problem z solą. Przeraża mnie fakt, że nie można solić zupy. Nie cierpie niedosolonych rzeczy…
@domatorka możesz dodać dużo ziół i przypraw, które trochę zrekompensują ci brak soli. Unikaj jednak gotowych mieszanek przyprawowych, w których często jest sól.
a mnie się udało przejść tą dietę – 7 dni i 5 kg mniej!!! przyznam, że pod koniec nie było łatwo, ale się przemęczyłam. Przez ostatnie 3 dni zupę traktowałam jak niedobre lekarstwo – byle szybko przełknąć, hehe. Blendowałam i wypijałam. Natomiast resztę menu opierałam na: surówkach, sałatkach z owoców zawierających stosunkowo mało cukrów, kaszy zmieszanej z warzywami. Jednego dnia przygotowałam sałatkę z ryżem brązowym i piersią kurczaka i papryką plus przyprawy. W sumie dbałam o to, by każdego dnia wprowadzać coś innego, dobrego i żeby zjeść to z apetytem 🙂
jestem na diecie kapuścianej drugi dzień i właśnie szukam urozmaiceń. @Bigsmile te sałatki to świetny pomysł 🙂 oczywiście tylko z produktów dozwolonych 🙂 ja jeszcze myślę o koktajlach warzywnych i lekkich zapiekankach z warzyw. Mam też pomysł na faszerowane warzywa, np. cukinie, tylko jeszcze muszę dopracować kwestię nadzienia… Może taki zestaw: kasza plus pomidor plus papryka plus czosnek plus pieczarki 🙂