Strona główna Zdrowie Dieta na cholesterol – jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą prostego jadłospisu?

Dieta na cholesterol – jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą prostego jadłospisu?

by Karolina Karo
0 komentarzy

Zbyt wysoki poziom cholesterolu staje się coraz powszechniejszym problemem i dotyka osoby w coraz młodszym wieku. To już nie tylko zmartwienie seniorów. Niezdrowy styl życia i złe nawyki żywieniowe u osób młodych i w średnim wieku sprawiają, że cholesterol dostarczany w pożywieniu, zamiast być na bieżąco neutralizowany i wydalany z organizmu, kumuluje się w nim. Cholesterol, choć jest niezbędny dla wielu procesów w organizmie, staje się niemałym problemem, gdy jego poziom jest zbyt wysoki. Podwyższony poziom cholesterolu może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, w tym chorób serca i udarów. Dlatego też coraz bardziej zauważalny staje się trend poszukiwania skutecznych metod obniżania poziomu cholesterolu, a jedną z tych najważniejszych jest odpowiednia dieta.

Wysoki cholesterol – problem zdrowotny o wysokim natężeniu w społeczeństwie

przekrój tętnicy z blaszką miażdżycową

Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi to jeden z palących problemów w dzisiejszym świecie. Jest niezwykle istotny, ponieważ stanowi wstęp do całej gamy chorób cywilizacyjnych (głównie chorób układu krążenia), a także stanów chorobowych niosących bezpośrednie zagrożenie życia, takich jak zawał serca.

Czym jest cholesterol? Cholesterol to rodzaj lipidów z grupy steroidów obecny w każdej komórce naszego organizmu (jest składnikiem błon komórkowych). Może być wytwarzany w wątrobie albo dostarczany do organizmu wraz z niektórymi produktami żywnościowymi (tymi zawierającymi tłuszcze zwierzęce). Jest składnikiem otoczki mielinowej nerwów. Uczestniczy m.in. w produkcji witaminy D, kwasów żółciowych i hormonów steroidowych.

W codziennej mowie nazwy „cholesterol” używa się w odniesieniu do cząstek białkowo-tłuszczowych, czyli lipoprotein. Obecne są one w osoczu krwi i zawierają estry cholesterolu i trójglicerydów. Pewna ilość cholesterolu jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale nadmiar cholesterolu w organizmie jest bardzo niebezpieczny.

Zła dieta zawierająca duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów TRANS powoduje, że cholesterol, zamiast być na bieżąco wykorzystywany przez organizm lub usuwany z ustroju, odkłada się na ścianach tętnic, tworząc tzw. blaszkę miażdżycową i stopniowo zmniejszając drożność tętnic.

Przewlekle utrzymujący się stan nadmiaru cholesterolu we krwi wpływa na zmniejszanie się światła tętnic, a to z kolei niesie ryzyko wielu niebezpiecznych stanów chorobowych, w tym:

  • udarów,
  • zawałów,
  • chorób naczyń obwodowych ciała,
  • miażdżycy (w tym miażdżycy tętnic szyjnych, tętnic mózgowych, tętnic kończyn dolnych),
  • niedokrwienia kończyn,
  • choroby niedokrwiennej serca (choroby wieńcowej),
  • chorób nerek,
  • ostrego zapalenia trzustki,
  • tętniaków aorty brzusznej.

Dobry cholesterol HDL i zły cholesteroli LDL – jakie jest prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi?

Cholesterol to jednocześnie przyjaciel i wróg zdrowia. Stanowi fundamentalny składnik naszych komórek, bierze udział w syntezie wielu hormonów i innych ważnych aktywnych biologicznie cząstek. Ale substancja ta występująca w nadmiarze w organizmie może przerodzić się w cichego zabójcę naszego układu krążenia.

Cholesterol całkowity dzieli się na tzw. dobry cholesterol HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) i zły cholesterol LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). O wysokim poziomie cholesterolu (czyli tzw. hipercholesterolemii) mówimy, kiedy krew zawiera za dużo lipoprotein niskiej gęstości (LDL).

Jakie są normy cholesterolu we krwi?

  • Prawidłowe stężenie cholesterolu LDL wynosi maksymalnie 115 mg/dl
  • Prawidłowy poziom cholesterolu HDL wynosi minimum 40 mg/dl
  • Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego wynosi maksymalnie 190 mg/dl

Hipercholesterolemia, podobnie jak nadciśnienie tętnicze, może rozwijać się bardzo powoli, w pierwszych latach nie dając żadnych wyraźnych objawów. Dlatego jeśli chcemy dobrze zaopiekować się swoim układem sercowo-naczyniowym, warto oprócz wprowadzenia zdrowego trybu życia, co jakiś czas przeprowadzać profilaktyczne badania cholesterolu.

Jak obniżyć poziom złego cholesterolu – domowe sposoby i farmaceutyki

W dążeniu do zbicia cholesterolu warto wprowadzić w życie strategię obejmującą zarówno domowe sposoby, jak i wspomaganie farmakologiczne. W walce z bardzo wysokim poziomem złego cholesterolu LDL (szczególnie u osób zagrożonych chorobami układu krążenia lub mających już zdiagnozowane choroby układu krążenia) często sięga się po klasyczne farmaceutyki.

Statyny to jedna z najczęściej przepisywanych grup leków na cholesterol. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu, hamując proces wytwarzania tego związku w wątrobie. Inne leki znajdujące zastosowanie w regulowaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi to tzw. inhibitory wchłaniania cholesterolu oraz fibraty.

Obok farmakoterapii inną często stosowaną formą zbijania cholesterolu jest regularne korzystanie z naturalnych sposobów. Przede wszystkim chodzi tutaj o modyfikacje dietetyczne. Wprowadzenie do menu zwiększonych ilości błonnika pokarmowego (który znajdziemy m.in. w owocach, warzywach i produktach z pełnego ziarna zbóż), to jedna z najprostszych, ale bardzo efektywnych metod. Błonnik wiąże się bowiem z cholesterolem, ułatwiając jego wydalanie z organizmu.

Warto również sięgać po preparaty witaminowe i roślinne suplementy diety wspomagające obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Bardzo pomocna w stabilizowaniu poziomu cholesterolu całkowitego może być niacyna (niweluje poziom cholesterolu LDL jednocześnie podnosząc HDL) oraz cholina (reguluje gospodarkę lipidową w ustroju). Warto też zwrócić uwagę na naturalne ekstrakty, w tym z takich roślin jak: ostryż długi, kocanka włoska, oliwka, czerwony ryż, karczoch. Bogaty zestaw ekstraktów i witamin dla zdrowego serca i niskiego cholesterolu zawiera m.in. preparat Lipid Control Plus.

Wreszcie, kluczową rolę odgrywa świadomość i zaangażowanie w proces zmiany stylu życia. Skuteczna redukcja cholesterolu to często rezultat sumy drobnych, ale konsekwentnych działań. Połączenie zdrowej diety, aktywności fizycznej i ewentualnie farmakoterapii, prowadzone pod stałą opieką specjalisty, stanowi kompleksowe podejście do utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu i chronienia serca przed potencjalnymi zagrożeniami.

Dieta cholesterolowa – zasady

zdrowa żywność w salaterce w kształcie serca

Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że dieta pełni kluczową rolę w regulacji poziomu cholesterolu. Wybór odpowiednich produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na zdrowie serca. Unikanie dań tłustych i całej gamy produktów z grona żywności przetworzonej oraz zastąpienie ich zdrowymi alternatywami to pierwszy krok w kierunku utrzymania cholesterolu na właściwym poziomie.

Niezwykle znaczący w walce z wysokim cholesterolem jest nasz stosunek do tłuszczów. Zdecydowanie priorytetową zasadą w diecie obniżającej cholesterol jest zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi.

Zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy m.in. w oliwie, oleju lnianym, oleju rzepakowym i innych olejach roślinnych, a także w rybach i ziarnach. Natomiast unikać powinniśmy produktów obfitujących w nasycone kwasy tłuszczowe, a więc głównie tłustych mięs. W przypadku podwyższonego cholesterolu uważać trzeba także na masło i tłusty nabiał.

Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) najważniejszą rolę w zbijaniu cholesterolu odgrywają kwasy tłuszczowe omega 3, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a równolegle podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Produkty bogate w kwasy omega 3 to m.in. ryby morskie, siemię lniane i orzechy.

Innym składnikiem diety, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i który w związku z tym powinno się włączyć do codziennego jadłospisu, są sterole roślinne (fitosterole). Występują one w błonach komórkowych roślin. Są bardzo podobne w budowie do cholesterolu, ale w przeciwieństwie do niego, nie odkładają się w tętnicach i nie tworzą blaszki miażdżycowej. Nie tylko nie wywołują chorób serca, ale przeciwdziałają im. Hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim, a co za tym idzie aktywnie uczestniczą w regulowaniu poziomu cholesterolu całkowitego. Główne źródła steroli w pożywieniu to oleje roślinne.

Dieta na cholesterol – co jeść, a czego nie jeść?

Dieta na cholesterol jest prosta i smaczna, ale niekiedy wymaga poczynienia dużych zmian w nawykach żywieniowych. Dla zdrowego serca warto jednak zmienić zawartość swojego koszyka zakupowego.

Dążąc do obniżenia poziomu cholesterolu, warto zacząć od zaopatrzenia się w produkty zawierające duże ilości błonnika pokarmowego i kwasów omega 3. Zmobilizują nasz organizm do intensywnego usuwania nadmiaru złego cholesterolu i pozytywnie wpłyną na nasz profil lipidowy.

Co jeść przy wysokim poziomie cholesterolu:

  • ryby morskie (np. dorsz, łosoś, sardynki, mintaj, śledź, morszczuk, tuńczyk, makrela),
  • chude mięsa,
  • razowe pieczywo,
  • ryż i makaron pełnoziarnisty,
  • awokado,
  • olej kokosowy,
  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany, olej z pestek dyni, olej rzepakowy i inne oleje roślinne,
  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • ziarno słonecznika, pestki dyni,
  • orzechy i migdały,
  • płatki owsiane i inne płatki zbożowe,
  • otręby zbożowe,
  • błonnik witalny (łuski babki jajowatej i nasiona babki płesznik),
  • chudy nabiał (np. sery twarogowe, maślanki, jogurty),
  • rośliny strączkowe,
  • owoce i warzywa.

Czego nie jeść przy wysokim poziomie cholesterolu:

  • czerwone mięso,
  • tłusty drób,
  • tłuste wędliny,
  • konserwy, pasztety,
  • wyroby garmażeryjne,
  • gotowe dania, fast foody,
  • chipsy i inne tego typu przekąski,
  • masło,
  • smalec,
  • produkty z tłuszczami trans (np. cukierki, ciastka i inne słodycze, margaryny, gotowe sosy, dania instant).

Należy też zmniejszyć częstotliwość spożywania tłustych serów, tłustego mleka, masła.

Dieta na cholesterol – jadłospis

Oto przykładowy jadłospis w diecie na obniżenie cholesterolu:

  • Śniadanie: owsianka z jagodami i orzechami
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny z plasterkami banana
  • Obiad: ryż pełnoziarnisty, duszona pierś kurczaka, sałata z pomidorami, świeżym ogórkiem i sosem winegret
  • Podwieczorek: kanapka z chleba razowego z hummusem, koktajl warzywno-owocowy
  • Kolacja: grillowany łosoś z sosem ziołowym, kasza z warzywami
  • Śniadanie: duży omlet z warzywami (papryka, szpinak, pomidory)
  • 2 śniadanie: kiwi, garść migdałów lub orzechów
  • Obiad: zupa z soczewicy, pieczony dorsz, pieczone bataty, surówka z kapusty pekińskiej
  • Podwieczorek: sałatka grecka
  • Kolacja: pieczywo razowe, twarożek z rzodkiewką i kiełkami, 2 plasterki polędwicy z indyka

Jakie jeszcze diety sprzyjają obniżeniu cholesterolu we krwi?

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska to styl żywienia inspirowany tradycyjnymi nawykami żywieniowymi panującymi w obszarze basenu Morza Śródziemnego. Bazuje na świeżych warzywach, owocach, oliwie z oliwek, rybach, orzechach i produktach pełnoziarnistych. Znana z niskiego spożycia czerwonego mięsa i umiarkowanego spożycia wina. Korzystnie wpływa na zdrowie serca i poprawia samopoczucie.

Dieta DASH

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) to plan żywieniowy opracowany w celu kontrolowania ciśnienia krwi i zapobiegania nadciśnieniu tętniczemu. Skupia się na bogactwie warzyw, owoców, zbóż, chudego mięsa i niskotłuszczowych produktów mlecznych. Ogranicza głównie czerwone mięso, sól i cukier. Bazuje na produktach o znikomym stopniu przetworzenia.

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska wyklucza spożycie mięsa i ogranicza się do owoców, warzyw, orzechów, nasion i innych produktów roślinnych. W niektórych wariantach dopuszcza spożywanie jajek, mleka i przetworów mlecznych. Dieta ta może mieć różne przesłanki, w tym etyczne, zdrowotne lub ekologiczne.

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek