Strona główna Zdrowie Dieta na nerki i drogi moczowe (dieta nerkowa) – zalecenia i jadłospis. Co jeść, a czego unikać dla zdrowia układu moczowego?

Dieta na nerki i drogi moczowe (dieta nerkowa) – zalecenia i jadłospis. Co jeść, a czego unikać dla zdrowia układu moczowego?

by Karolina Karo
0 komentarzy

Zdrowie nerek i dróg moczowych ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza codzienna dieta może mieć dodatni lub ujemny wpływ na kondycję układu moczowego. Jakie produkty warto uwzględnić w diecie, a czego lepiej unikać, aby wspierać ten ważny system? Podstawą zdrowej diety dla nerek jest odpowiednia ilość płynów, dzięki którym mogą one sprawnie pracować i odprowadzać toksyny z ustroju. Ważna jest również odpowiednia ilość białka w diecie, ale to nie wszystko. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie produkty są dobre dla nerek i pęcherza, jakiej żywności unikać oraz jak komponować jadłospis przyjazny dla całego układu moczowego.

Jaką rolę odgrywają nerki w organizmie i dlaczego zdrowie układu moczowego jest tak ważne?

Depositphotos 496045730 S

Nerki to małe, ale niezwykle ważne narządy pełniące wiele istotnych funkcji. Znajdują się po obu stronach kręgosłupa, tuż pod dolnymi żebrami i są odpowiedzialne między innymi za filtrowanie krwi oraz regulację poziomu płynów ustrojowych, co jest istotne dla utrzymania homeostazy w organizmie.

Jedną z najważniejszych funkcji nerek jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki spełniają rolę regulatora wielu procesów. Między innymi normują poziom elektrolitów, takich jak sód, potas i wapń, co ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów.

Nerki regulują ponadto ciśnienie osmotyczne i zapobiegają wydalaniu substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Narządy te spełniają też funkcje wewnątrzwydzielnicze, w tym uczestniczą w produkcji niektórych enzymów i hormonów. Biorą także udział w metabolizmie witaminy D, co ma znaczenie dla zdrowia naszych kości.

Podstawowe funkcje nerek:

  • produkcja moczu,
  • usuwanie z krwi zbędnych produktów przemiany materii, toksyn i nadmiaru wody,
  • regulacja poziomu elektrolitów,
  • produkcja hormonów kontrolujących ciśnienie krwi,
  • stymulowanie produkcji czerwonych krwinek,
  • utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
  • regulacja objętości płynów w organizmie.

Co istotne, równowaga kwasowo-zasadowa organizmu w dużej mierze zależy od pracy nerek. Wpływają na zakwaszanie moczu, usuwając tym samym nadmiar kwasów z organizmu. W ten sposób przyczyniają się do utrzymania pH krwi w normie. Poprzez regulację objętości płynów w organizmie nerki normują ciśnienie krwi, co jest ważne dla zdrowia układu krążenia.

Zdrowie nerek i dróg moczowych jest niezwykle istotne dla naszego stanu zdrowia. Zaburzenia w jego funkcjonowaniu mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie, anemia, zaburzenia elektrolitowe, a nawet niewydolność nerek. Dlatego warto zadbać o dietę przyjazną dla układu moczowego, która przyczyni się do utrzymania jego prawidłowej pracy.

Kiedy zastosować dietę na nerki i drogi moczowe?

Depositphotos 316543072 S

Stosowanie na co dzień diety wspomagającej nerki i drogi moczowe to profilaktyczne działanie, dzięki któremu układ moczowy będzie mógł sprawniej funkcjonować. Taka dieta szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku gdy występują już pewne dolegliwości ze strony tego układu. Właściwa dieta może:

  • wspomóc funkcjonowanie naszych nerek,
  • zapobiegać przeciążeniu nerek i pogorszeniu ich stanu,
  • minimalizować objawy schorzeń układu moczowego,
  • prowadzić do szybszego zażegnywania zakażeń dróg moczowych,
  • usprawnić detoksykację ciała.

Odpowiednia dieta stanowi ważny element terapii i zapobiegania chorobom nerek i dróg moczowych. Szczególnej uwagi dietetycznej wymagają przewlekłe choroby nerek. Za pomocą odpowiedniego jadłospisu możemy zmniejszyć obciążenie nerek i przeciwdziałać ich dalszemu uszkadzaniu. Również infekcje dróg moczowych, problemy z oddawaniem moczu, nietrzymanie moczu oraz kamienie nerkowe mogą być łagodzone poprzez modyfikację diety.

Oto przypadki, w których warto sięgnąć po dietę na nerki i drogi moczowe:

  • przewlekłe choroby nerek, w tym niewydolność nerek (odpowiednie menu wpływa na odciążenie nerek i poprawę ich czynności),
  • kamica nerkowa (dieta może pomóc w rozpuszczaniu kamieni, zapobieganiu powstawania nowych kamieni oraz w łagodzeniu bólu związanego z kamieniami),
  • infekcje dróg moczowych (zmiana diety może wpłynąć na przyspieszenie leczenia infekcji i zapobiec ich nawrotom),
  • problemy przy oddawaniu moczu,
  • nadciśnienie tętnicze (choroba ta często towarzyszy problemom z nerkami, a odpowiednia dieta może pomóc w jej kontrolowaniu),
  • cukrzyca (diabetycy są narażeni na uszkodzenia nerek, dlatego dieta, która wspiera zdrowie nerek, jest dla nich szczególnie ważna).

Dokładne sugestie co do kształtu diety mogą różnić się w zależności od stanu zdrowia. Dlatego zmagając się z jakimikolwiek dolegliwościami ze strony układu moczowego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który pomoże w opracowaniu planu żywieniowego odpowiadającego indywidualnym potrzebom pacjenta.

Sprawdź naturalny preparat wspomagający zdrowie układu moczowego: Urinofix

Jaką rolę odgrywa odpowiednia dieta w przypadku problemów z układem moczowym?

Depositphotos 192692380 S

Właściwy sposób żywienia to priorytet w przypadku problemów z układem moczowym. Optymalizacja dawek poszczególnych składników odżywczych, unikanie pewnych produktów przy zwiększeniu podaży innych produktów to czynniki, które przekładają się na poprawę pracy całego układu moczowego, redukcję objawów chorób i infekcji oraz zmniejszenie ryzyka powikłań.

W przypadku osób z dolegliwościami ze strony układu moczowego, a także przy nadciśnieniu i cukrzycy dieta nerkowa daje wiele pozytywnych efektów, w tym:

  • usprawnia czynność nerek,
  • wspomaga naturalne procesy filtracyjne w nerkach,
  • zmniejsza obciążenie nerek,
  • przeciwdziała tworzeniu się złogów i kamieni nerkowych,
  • łagodzi objawy przewlekłych chorób nerek,
  • poprawia ogólną równowagę elektrolitową w organizmie,
  • redukuje stany zapalne w drogach moczowych,
  • poprawia ciśnienie krwi poprzez regulację płynów,
  • wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych,
  • zwiększa wydalanie toksyn z organizmu.

6 złotych zasad diety nerkowej. Jakich zaleceń dietetycznych warto przestrzegać, dbając o zdrowie dróg moczowych?

Kreując menu w diecie sprzyjającej zdrowiu nerek i dróg moczowych, warto kierować się kilkoma zasadami. Oto 6 reguł diety nerkowej:

  • Ogranicz ilość białka. Nadmierne spożycie białka może obciążać nerki, dlatego zaleca się umiarkowane jego spożycie. Jeśli chodzi o wybór źródeł białka, najlepiej sprawdzą się: strączki, np. fasola, ciecierzyca, soczewica i bób (ale w nie za dużych dużych ilościach), chude mięso, ryby, chude mleko, chude sery.
  • Spożywaj odpowiednie ilości oraz odpowiednie rodzaje węglowodanów. Węglowodany są głównym źródłem energii, ale nie wszystkie są tak samo zdrowe. Należy jeść przede wszystkim węglowodany złożone, które znaleźć można w pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach i warzywach. Unikać należy rafinowanego cukru, słodyczy i wysoko przetworzonych produktów.
  • Kontroluj spożycie soli. Nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia i obciążać nerki. Zaleca się ograniczenie soli w diecie poprzez unikanie wysoko przetworzonych produktów i zastępowanie soli kuchennej ziołami i przyprawami.
  • Pij dużo wody. Odpowiednia ilość płynów pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji nerek i wspiera proces usuwania toksyn. Należy pić około 2 litry wody dziennie, chyba że lekarz zaleci inaczej.
  • Spożywaj pokarmy bogate w potas z umiarem. Potas jest ważny dla równowagi elektrolitowej, ale jego nadmiar może być szkodliwy dla osób z chorobami nerek. Warzywa i owoce, takie jak banany, pomidory, ziemniaki, należy jeść w umiarkowanych ilościach.
  • Jedz małe, regularne posiłki. Zamiast trzech dużych posiłków, podziel swoje jedzenie na pięć lub sześć mniejszych porcji dziennie. To pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zmniejsza obciążenie nerek.

Produkty wskazane w diecie na nerki

Depositphotos 212048330 S

W diecie na nerki i drogi moczowe należy stawiać na żywność, która wspomaga funkcjonowanie nerek, nie obciąża ich nadmiernie oraz pomaga zapobiegać uszkodzeniom nerek. Sprawdzą się również produkty wykazujące właściwości antyoksydacyjne (ochraniają komórki układu moczowego) i przeciwzapalne (przyspieszają zwalczanie infekcji).

Oto produkty żywnościowe polecane w diecie na nerki:

  • Warzywa. Takie warzywa jak: cukinia, papryka, kapusta, kalafior, brokuły i ogórki są niskopotasowe i doskonale nadają się do diety nerkowej. Ogranicz zaś warzywa bogate w potas, takie jak pomidory i seler.
  • Owoce. Jabłka, jagody, gruszki, winogrona i ananas są zalecane ze względu na ich niską zawartość potasu. Owoce te można spożywać na surowo lub w formie koktajli i sałatek.
  • Białka. Chude mięso, takie jak drób bez skóry, ryby, jajka oraz białka roślinne. Należy jednak kontrolować ilość białka w diecie, aby nie przeciążać nerek (zwłaszcza w przypadku poważniejszych schorzeń nerek).
  • Nabiał. Mleko niskotłuszczowe, jogurty naturalne i sery o niskiej zawartości tłuszczu są dobrymi źródłami białka, ale powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.
  • Produkty zbożowe. Takie produkty jak pieczywo razowe, pełnoziarniste makarony i brązowy ryż są źródłem cennego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i całej gamy ważnych składników mineralnych. Wspomagają trawienie, pomagają regulować metabolizm i dostarczają energii.
  • Orzechy i nasiona. Chociaż są bogate w zdrowe tłuszcze i białko, powinny być spożywane z umiarem ze względu na zawartość fosforu. Migdały, orzechy włoskie i nasiona chia są bardzo dobrym wyborem.
  • Tłuszcze. Należy wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej słonecznikowy i awokado. Wspomagają zdrowie serca i naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają odporność, co jest istotne przy problemach z układem moczowym.

Dieta na nerki – czego unikać i co ograniczyć?

W diecie na nerki zaleca się ograniczenie spożywania artykułów żywnościowych, które mogą spowalniać i zakłócać pracę nerek. Istnieją też produkty, które całkowicie powinniśmy wyeliminować z menu. Prawidłowy dobór składników diety może poprawić zdrowie układu moczowego i polepszyć ogólne samopoczucie.

W diecie na nerki należy unikać takich produktów jak:

  • Produkty wędzone, w tym wędzone ryby, wędliny i mięsa. Zawierają dużą ilość soli i szkodliwych substancji konserwujących.
  • Sery topione. Mają wysoką zawartość soli i tłuszczu, przez co mogą obciążać nerki.
  • Podroby. Wątróbka, nerki, serca i inne podroby są bogate w puryny i mogą podnosić poziom kwasu moczowego.
  • Przetwory mięsne takie jak konserwy i pasztety. Zawierają duże ilości konserwantów, soli i tłuszczów nasyconych.
  • Tłuste wędliny, m.in. boczek, baleron, kiełbasa wiejska, salami. Zawierają duże ilości niezdrowych tłuszczów nasyconych i soli.
  • Kostki rosołowe, zupy w proszku, gotowe sosy. Zawierają bardzo duże ilości soli i sztucznych dodatków.
  • Produkty wysoko przetworzone, takie jak chipsy, fast foody, gotowe dania instant. Zawierają dużo soli, niezdrowych tłuszczów trans, węglowodanów prostych i konserwantów.

Ograniczyć zaś należy:

  • Żółtka jaj. Mimo że są źródłem wartościowego białka, zawierają także dużo fosforu i cholesterolu.
  • Zupy i sosy na bazie tłustych mięs, z dodatkiem śmietany, sera.
  • Sery żółte. Charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu, ich spożycie powinno być ograniczone.
  • Nasiona roślin strączkowych. Mają właściwości wzdymające i zawierają duże ilości fosforu i potasu.
  • Produkty bogate w potas takie jak banany, pomidory, ziemniaki. Mogą być problematyczne dla osób z przewlekłymi chorobami nerek.
  • Słodkie napoje, słodycze i soki (ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych).

Jakie płyny spożywać w diecie na nerki i w jakich ilościach?

Systematyczne nawadnianie organizmu to czynnik, który korzystnie wpływa na pracę nerek, usprawnia ich zdolności filtracyjne, pomaga w oczyszczaniu dróg moczowych i wspiera funkcjonowanie całego układu moczowego.

Woda mineralna niegazowana powinna być głównym źródłem płynów, zaleca się picie co najmniej 2 litrów dziennie. Herbaty ziołowe, takie jak rumianek, mięta, pokrzywa i zielona herbata, również są wskazane.

Należy zmniejszyć ilość mleka i unikać takich napojów jak: płynna czekolada, kakao, kolorowe napoje, mocna kawa i herbata, alkohol. Mogą one bowiem przeciążać nerki i pogarszać ich funkcjonowanie.

Dieta w przewlekłej niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych chorobach nerek – o czym trzeba pamiętać?

Dieta w chorobach nerek wymaga naszej szczególnej uwagi. Zarówno w przypadku niewydolności nerek, jak i innych chorób nerek konieczne jest monitorowanie spożycia sodu, potasu, fosforu i białka. Ilość tych składników powinna być dostosowana od stopnia upośledzenia czynności nerek. Ważne jest też znaczne ograniczenie spożycia soli i kontrolowanie płynów. Co więcej, przy niewydolnych nerkach zalecane są regularne konsultacje z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta na nerki i drogi moczowe – przykładowy jadłospis

Depositphotos 48153047 S

Oto przykładowy jadłospis dla osób zmagających się z problemami z nerkami i drogami moczowymi:

Dzień 1

  • Śniadanie: Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem
  • 2 śniadanie: Jogurt naturalny z jagodami
  • Obiad: Pieczony łosoś z warzywami (cukinia, brokuły) i brązowym ryżem
  • Podwieczorek: Marchewki z hummusem
  • Kolacja: Sałatka z rukolą, grillowanym kurczakiem i oliwą z oliwek

Dzień 2

  • Śniadanie: Koktajl z banana, szpinaku, migdałów i wody mineralnej
  • 2 śniadanie: Kanapka z pełnoziarnistego chleba z awokado i jajkiem na twardo
  • Obiad: Duszona pierś z indyka z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami
  • Podwieczorek: Sałatka owocowa (jabłko, gruszka, winogrona)
  • Kolacja: Zupa krem z dyni z dodatkiem pestek słonecznika

Dzień 3

  • Śniadanie: Jajecznica z 2 jaj na parze z dodatkiem szczypiorku i pełnoziarnistego chleba
  • 2 śniadanie: Smoothie z mango, jogurtu naturalnego i wody
  • Obiad: Grillowana pierś z kurczaka z komosą ryżową i mieszanką sałat
  • Podwieczorek: Pieczone jabłko z cynamonem
  • Kolacja: Ryba duszona na parze z puree z kalafiora i marchewki

Dzień 4

  • Śniadanie: Tosty z pełnoziarnistego chleba z awokado i pomidorem
  • 2 śniadanie: Kisiel z owocami leśnymi
  • Obiad: Duszony dorsz z kaszą gryczaną i warzywami (papryka, cukinia, brokuły)
  • Podwieczorek: Koktajl z truskawek, jogurtu naturalnego i wody mineralnej
  • Kolacja: Sałatka z quinoa, pieczonymi burakami i fetą

Przykładowe przepisy w diecie dla zdrowia nerek i dróg moczowych

Depositphotos 218327052 S

Oto szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe, pożywne i korzystne dla zdrowia nerek i dróg moczowych przepisy:

Sałatka z quinoa, pieczonymi burakami i fetą

Składniki:

  • quinoa (1 szklanka),
  • pieczone buraki (2 średnie),
  • feta (100 g),
  • rukola (2 garści),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • sok z cytryny (1 łyżka),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź. Pieczone buraki pokrój w kostkę. Wymieszaj quinoa, buraki, pokruszoną fetę i rukolę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • dynia (1 kg),
  • marchewka (2 sztuki),
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (2 ząbki),
  • bulion warzywny (1 litr),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pokrój dynię, marchewkę, cebulę i czosnek na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj dynię i marchewkę, smaż przez kilka minut. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem i podawaj na ciepło.

Grillowana pierś z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • pierś z kurczaka (2 sztuki),
  • cukinia (1 sztuka),
  • papryka (1 sztuka),
  • bakłażan (1 sztuka),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • sok z cytryny (1 łyżka),
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pokrój warzywa na kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, ziołami, solą i pieprzem. Pierś z kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Grilluj kurczaka i warzywa na grillu lub patelni grillowej przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. Danie można podać z dipem jogurtowym.

Duszony dorsz z kaszą gryczaną

Składniki:

  • filet z dorsza (2 sztuki),
  • kasza gryczana (1 szklanka),
  • cebula (1 sztuka), czosnek (2 ząbki),
  • pomidory z puszki (1 puszka),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pomidory z puszki i gotuj przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj filety z dorsza. Dusz na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną (możesz ją zastąpić brązowym ryżem lub pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami).

Pieczone bataty z jogurtowym sosem

Składniki:

  • bataty (2 sztuki),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • jogurt naturalny (1 szklanka),
  • czosnek (1 ząbek),
  • sok z cytryny (1 łyżka),
  • świeże zioła (koperek, pietruszka),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Bataty obierz i pokrój na kawałki, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut aż będą miękkie i lekko przypieczone. W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Podawaj pieczone bataty z jogurtowym sosem jako zdrową przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek