Zdrowie nerek i dróg moczowych ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza codzienna dieta może mieć dodatni lub ujemny wpływ na kondycję układu moczowego. Jakie produkty warto uwzględnić w diecie, a czego lepiej unikać, aby wspierać ten ważny system? Podstawą zdrowej diety dla nerek jest odpowiednia ilość płynów, dzięki którym mogą one sprawnie pracować i odprowadzać toksyny z ustroju. Ważna jest również odpowiednia ilość białka w diecie, ale to nie wszystko. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie produkty są dobre dla nerek i pęcherza, jakiej żywności unikać oraz jak komponować jadłospis przyjazny dla całego układu moczowego.
Spis Treści
- 1 Jaką rolę odgrywają nerki w organizmie i dlaczego zdrowie układu moczowego jest tak ważne?
- 2 Kiedy zastosować dietę na nerki i drogi moczowe?
- 3 Jaką rolę odgrywa odpowiednia dieta w przypadku problemów z układem moczowym?
- 4 6 złotych zasad diety nerkowej. Jakich zaleceń dietetycznych warto przestrzegać, dbając o zdrowie dróg moczowych?
- 5 Produkty wskazane w diecie na nerki
- 6 Dieta na nerki – czego unikać i co ograniczyć?
- 7 Jakie płyny spożywać w diecie na nerki i w jakich ilościach?
- 8 Dieta w przewlekłej niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych chorobach nerek – o czym trzeba pamiętać?
- 9 Dieta na nerki i drogi moczowe – przykładowy jadłospis
- 10 Przykładowe przepisy w diecie dla zdrowia nerek i dróg moczowych
Jaką rolę odgrywają nerki w organizmie i dlaczego zdrowie układu moczowego jest tak ważne?

Nerki to małe, ale niezwykle ważne narządy pełniące wiele istotnych funkcji. Znajdują się po obu stronach kręgosłupa, tuż pod dolnymi żebrami i są odpowiedzialne między innymi za filtrowanie krwi oraz regulację poziomu płynów ustrojowych, co jest istotne dla utrzymania homeostazy w organizmie.
Jedną z najważniejszych funkcji nerek jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki spełniają rolę regulatora wielu procesów. Między innymi normują poziom elektrolitów, takich jak sód, potas i wapń, co ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów.
Nerki regulują ponadto ciśnienie osmotyczne i zapobiegają wydalaniu substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Narządy te spełniają też funkcje wewnątrzwydzielnicze, w tym uczestniczą w produkcji niektórych enzymów i hormonów. Biorą także udział w metabolizmie witaminy D, co ma znaczenie dla zdrowia naszych kości.
Podstawowe funkcje nerek:
- produkcja moczu,
- usuwanie z krwi zbędnych produktów przemiany materii, toksyn i nadmiaru wody,
- regulacja poziomu elektrolitów,
- produkcja hormonów kontrolujących ciśnienie krwi,
- stymulowanie produkcji czerwonych krwinek,
- utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- regulacja objętości płynów w organizmie.
Co istotne, równowaga kwasowo-zasadowa organizmu w dużej mierze zależy od pracy nerek. Wpływają na zakwaszanie moczu, usuwając tym samym nadmiar kwasów z organizmu. W ten sposób przyczyniają się do utrzymania pH krwi w normie. Poprzez regulację objętości płynów w organizmie nerki normują ciśnienie krwi, co jest ważne dla zdrowia układu krążenia.
Zdrowie nerek i dróg moczowych jest niezwykle istotne dla naszego stanu zdrowia. Zaburzenia w jego funkcjonowaniu mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie, anemia, zaburzenia elektrolitowe, a nawet niewydolność nerek. Dlatego warto zadbać o dietę przyjazną dla układu moczowego, która przyczyni się do utrzymania jego prawidłowej pracy.
Kiedy zastosować dietę na nerki i drogi moczowe?

Stosowanie na co dzień diety wspomagającej nerki i drogi moczowe to profilaktyczne działanie, dzięki któremu układ moczowy będzie mógł sprawniej funkcjonować. Taka dieta szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku gdy występują już pewne dolegliwości ze strony tego układu. Właściwa dieta może:
- wspomóc funkcjonowanie naszych nerek,
- zapobiegać przeciążeniu nerek i pogorszeniu ich stanu,
- minimalizować objawy schorzeń układu moczowego,
- prowadzić do szybszego zażegnywania zakażeń dróg moczowych,
- usprawnić detoksykację ciała.
Odpowiednia dieta stanowi ważny element terapii i zapobiegania chorobom nerek i dróg moczowych. Szczególnej uwagi dietetycznej wymagają przewlekłe choroby nerek. Za pomocą odpowiedniego jadłospisu możemy zmniejszyć obciążenie nerek i przeciwdziałać ich dalszemu uszkadzaniu. Również infekcje dróg moczowych, problemy z oddawaniem moczu, nietrzymanie moczu oraz kamienie nerkowe mogą być łagodzone poprzez modyfikację diety.
Oto przypadki, w których warto sięgnąć po dietę na nerki i drogi moczowe:
- przewlekłe choroby nerek, w tym niewydolność nerek (odpowiednie menu wpływa na odciążenie nerek i poprawę ich czynności),
- kamica nerkowa (dieta może pomóc w rozpuszczaniu kamieni, zapobieganiu powstawania nowych kamieni oraz w łagodzeniu bólu związanego z kamieniami),
- infekcje dróg moczowych (zmiana diety może wpłynąć na przyspieszenie leczenia infekcji i zapobiec ich nawrotom),
- problemy przy oddawaniu moczu,
- nadciśnienie tętnicze (choroba ta często towarzyszy problemom z nerkami, a odpowiednia dieta może pomóc w jej kontrolowaniu),
- cukrzyca (diabetycy są narażeni na uszkodzenia nerek, dlatego dieta, która wspiera zdrowie nerek, jest dla nich szczególnie ważna).
Dokładne sugestie co do kształtu diety mogą różnić się w zależności od stanu zdrowia. Dlatego zmagając się z jakimikolwiek dolegliwościami ze strony układu moczowego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który pomoże w opracowaniu planu żywieniowego odpowiadającego indywidualnym potrzebom pacjenta.
Sprawdź naturalny preparat wspomagający zdrowie układu moczowego: Urinofix
Jaką rolę odgrywa odpowiednia dieta w przypadku problemów z układem moczowym?

Właściwy sposób żywienia to priorytet w przypadku problemów z układem moczowym. Optymalizacja dawek poszczególnych składników odżywczych, unikanie pewnych produktów przy zwiększeniu podaży innych produktów to czynniki, które przekładają się na poprawę pracy całego układu moczowego, redukcję objawów chorób i infekcji oraz zmniejszenie ryzyka powikłań.
W przypadku osób z dolegliwościami ze strony układu moczowego, a także przy nadciśnieniu i cukrzycy dieta nerkowa daje wiele pozytywnych efektów, w tym:
- usprawnia czynność nerek,
- wspomaga naturalne procesy filtracyjne w nerkach,
- zmniejsza obciążenie nerek,
- przeciwdziała tworzeniu się złogów i kamieni nerkowych,
- łagodzi objawy przewlekłych chorób nerek,
- poprawia ogólną równowagę elektrolitową w organizmie,
- redukuje stany zapalne w drogach moczowych,
- poprawia ciśnienie krwi poprzez regulację płynów,
- wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych,
- zwiększa wydalanie toksyn z organizmu.
6 złotych zasad diety nerkowej. Jakich zaleceń dietetycznych warto przestrzegać, dbając o zdrowie dróg moczowych?
Kreując menu w diecie sprzyjającej zdrowiu nerek i dróg moczowych, warto kierować się kilkoma zasadami. Oto 6 reguł diety nerkowej:
- Ogranicz ilość białka. Nadmierne spożycie białka może obciążać nerki, dlatego zaleca się umiarkowane jego spożycie. Jeśli chodzi o wybór źródeł białka, najlepiej sprawdzą się: strączki, np. fasola, ciecierzyca, soczewica i bób (ale w nie za dużych dużych ilościach), chude mięso, ryby, chude mleko, chude sery.
- Spożywaj odpowiednie ilości oraz odpowiednie rodzaje węglowodanów. Węglowodany są głównym źródłem energii, ale nie wszystkie są tak samo zdrowe. Należy jeść przede wszystkim węglowodany złożone, które znaleźć można w pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach i warzywach. Unikać należy rafinowanego cukru, słodyczy i wysoko przetworzonych produktów.
- Kontroluj spożycie soli. Nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia i obciążać nerki. Zaleca się ograniczenie soli w diecie poprzez unikanie wysoko przetworzonych produktów i zastępowanie soli kuchennej ziołami i przyprawami.
- Pij dużo wody. Odpowiednia ilość płynów pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji nerek i wspiera proces usuwania toksyn. Należy pić około 2 litry wody dziennie, chyba że lekarz zaleci inaczej.
- Spożywaj pokarmy bogate w potas z umiarem. Potas jest ważny dla równowagi elektrolitowej, ale jego nadmiar może być szkodliwy dla osób z chorobami nerek. Warzywa i owoce, takie jak banany, pomidory, ziemniaki, należy jeść w umiarkowanych ilościach.
- Jedz małe, regularne posiłki. Zamiast trzech dużych posiłków, podziel swoje jedzenie na pięć lub sześć mniejszych porcji dziennie. To pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zmniejsza obciążenie nerek.
Produkty wskazane w diecie na nerki

W diecie na nerki i drogi moczowe należy stawiać na żywność, która wspomaga funkcjonowanie nerek, nie obciąża ich nadmiernie oraz pomaga zapobiegać uszkodzeniom nerek. Sprawdzą się również produkty wykazujące właściwości antyoksydacyjne (ochraniają komórki układu moczowego) i przeciwzapalne (przyspieszają zwalczanie infekcji).
Oto produkty żywnościowe polecane w diecie na nerki:
- Warzywa. Takie warzywa jak: cukinia, papryka, kapusta, kalafior, brokuły i ogórki są niskopotasowe i doskonale nadają się do diety nerkowej. Ogranicz zaś warzywa bogate w potas, takie jak pomidory i seler.
- Owoce. Jabłka, jagody, gruszki, winogrona i ananas są zalecane ze względu na ich niską zawartość potasu. Owoce te można spożywać na surowo lub w formie koktajli i sałatek.
- Białka. Chude mięso, takie jak drób bez skóry, ryby, jajka oraz białka roślinne. Należy jednak kontrolować ilość białka w diecie, aby nie przeciążać nerek (zwłaszcza w przypadku poważniejszych schorzeń nerek).
- Nabiał. Mleko niskotłuszczowe, jogurty naturalne i sery o niskiej zawartości tłuszczu są dobrymi źródłami białka, ale powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.
- Produkty zbożowe. Takie produkty jak pieczywo razowe, pełnoziarniste makarony i brązowy ryż są źródłem cennego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i całej gamy ważnych składników mineralnych. Wspomagają trawienie, pomagają regulować metabolizm i dostarczają energii.
- Orzechy i nasiona. Chociaż są bogate w zdrowe tłuszcze i białko, powinny być spożywane z umiarem ze względu na zawartość fosforu. Migdały, orzechy włoskie i nasiona chia są bardzo dobrym wyborem.
- Tłuszcze. Należy wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej słonecznikowy i awokado. Wspomagają zdrowie serca i naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają odporność, co jest istotne przy problemach z układem moczowym.
Dieta na nerki – czego unikać i co ograniczyć?
W diecie na nerki zaleca się ograniczenie spożywania artykułów żywnościowych, które mogą spowalniać i zakłócać pracę nerek. Istnieją też produkty, które całkowicie powinniśmy wyeliminować z menu. Prawidłowy dobór składników diety może poprawić zdrowie układu moczowego i polepszyć ogólne samopoczucie.
W diecie na nerki należy unikać takich produktów jak:
- Produkty wędzone, w tym wędzone ryby, wędliny i mięsa. Zawierają dużą ilość soli i szkodliwych substancji konserwujących.
- Sery topione. Mają wysoką zawartość soli i tłuszczu, przez co mogą obciążać nerki.
- Podroby. Wątróbka, nerki, serca i inne podroby są bogate w puryny i mogą podnosić poziom kwasu moczowego.
- Przetwory mięsne takie jak konserwy i pasztety. Zawierają duże ilości konserwantów, soli i tłuszczów nasyconych.
- Tłuste wędliny, m.in. boczek, baleron, kiełbasa wiejska, salami. Zawierają duże ilości niezdrowych tłuszczów nasyconych i soli.
- Kostki rosołowe, zupy w proszku, gotowe sosy. Zawierają bardzo duże ilości soli i sztucznych dodatków.
- Produkty wysoko przetworzone, takie jak chipsy, fast foody, gotowe dania instant. Zawierają dużo soli, niezdrowych tłuszczów trans, węglowodanów prostych i konserwantów.
Ograniczyć zaś należy:
- Żółtka jaj. Mimo że są źródłem wartościowego białka, zawierają także dużo fosforu i cholesterolu.
- Zupy i sosy na bazie tłustych mięs, z dodatkiem śmietany, sera.
- Sery żółte. Charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu, ich spożycie powinno być ograniczone.
- Nasiona roślin strączkowych. Mają właściwości wzdymające i zawierają duże ilości fosforu i potasu.
- Produkty bogate w potas takie jak banany, pomidory, ziemniaki. Mogą być problematyczne dla osób z przewlekłymi chorobami nerek.
- Słodkie napoje, słodycze i soki (ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych).
Jakie płyny spożywać w diecie na nerki i w jakich ilościach?
Systematyczne nawadnianie organizmu to czynnik, który korzystnie wpływa na pracę nerek, usprawnia ich zdolności filtracyjne, pomaga w oczyszczaniu dróg moczowych i wspiera funkcjonowanie całego układu moczowego.
Woda mineralna niegazowana powinna być głównym źródłem płynów, zaleca się picie co najmniej 2 litrów dziennie. Herbaty ziołowe, takie jak rumianek, mięta, pokrzywa i zielona herbata, również są wskazane.
Należy zmniejszyć ilość mleka i unikać takich napojów jak: płynna czekolada, kakao, kolorowe napoje, mocna kawa i herbata, alkohol. Mogą one bowiem przeciążać nerki i pogarszać ich funkcjonowanie.
Dieta w przewlekłej niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych chorobach nerek – o czym trzeba pamiętać?
Dieta w chorobach nerek wymaga naszej szczególnej uwagi. Zarówno w przypadku niewydolności nerek, jak i innych chorób nerek konieczne jest monitorowanie spożycia sodu, potasu, fosforu i białka. Ilość tych składników powinna być dostosowana od stopnia upośledzenia czynności nerek. Ważne jest też znaczne ograniczenie spożycia soli i kontrolowanie płynów. Co więcej, przy niewydolnych nerkach zalecane są regularne konsultacje z lekarzem lub dietetykiem.
Dieta na nerki i drogi moczowe – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis dla osób zmagających się z problemami z nerkami i drogami moczowymi:
Dzień 1
- Śniadanie: Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem
- 2 śniadanie: Jogurt naturalny z jagodami
- Obiad: Pieczony łosoś z warzywami (cukinia, brokuły) i brązowym ryżem
- Podwieczorek: Marchewki z hummusem
- Kolacja: Sałatka z rukolą, grillowanym kurczakiem i oliwą z oliwek
Dzień 2
- Śniadanie: Koktajl z banana, szpinaku, migdałów i wody mineralnej
- 2 śniadanie: Kanapka z pełnoziarnistego chleba z awokado i jajkiem na twardo
- Obiad: Duszona pierś z indyka z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami
- Podwieczorek: Sałatka owocowa (jabłko, gruszka, winogrona)
- Kolacja: Zupa krem z dyni z dodatkiem pestek słonecznika
Dzień 3
- Śniadanie: Jajecznica z 2 jaj na parze z dodatkiem szczypiorku i pełnoziarnistego chleba
- 2 śniadanie: Smoothie z mango, jogurtu naturalnego i wody
- Obiad: Grillowana pierś z kurczaka z komosą ryżową i mieszanką sałat
- Podwieczorek: Pieczone jabłko z cynamonem
- Kolacja: Ryba duszona na parze z puree z kalafiora i marchewki
Dzień 4
- Śniadanie: Tosty z pełnoziarnistego chleba z awokado i pomidorem
- 2 śniadanie: Kisiel z owocami leśnymi
- Obiad: Duszony dorsz z kaszą gryczaną i warzywami (papryka, cukinia, brokuły)
- Podwieczorek: Koktajl z truskawek, jogurtu naturalnego i wody mineralnej
- Kolacja: Sałatka z quinoa, pieczonymi burakami i fetą
Przykładowe przepisy w diecie dla zdrowia nerek i dróg moczowych

Oto szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe, pożywne i korzystne dla zdrowia nerek i dróg moczowych przepisy:
Sałatka z quinoa, pieczonymi burakami i fetą
Składniki:
- quinoa (1 szklanka),
- pieczone buraki (2 średnie),
- feta (100 g),
- rukola (2 garści),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- sok z cytryny (1 łyżka),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź. Pieczone buraki pokrój w kostkę. Wymieszaj quinoa, buraki, pokruszoną fetę i rukolę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podawaj.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- dynia (1 kg),
- marchewka (2 sztuki),
- cebula (1 sztuka),
- czosnek (2 ząbki),
- bulion warzywny (1 litr),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pokrój dynię, marchewkę, cebulę i czosnek na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj dynię i marchewkę, smaż przez kilka minut. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem i podawaj na ciepło.
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami
Składniki:
- pierś z kurczaka (2 sztuki),
- cukinia (1 sztuka),
- papryka (1 sztuka),
- bakłażan (1 sztuka),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- sok z cytryny (1 łyżka),
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pokrój warzywa na kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, ziołami, solą i pieprzem. Pierś z kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Grilluj kurczaka i warzywa na grillu lub patelni grillowej przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. Danie można podać z dipem jogurtowym.
Duszony dorsz z kaszą gryczaną
Składniki:
- filet z dorsza (2 sztuki),
- kasza gryczana (1 szklanka),
- cebula (1 sztuka), czosnek (2 ząbki),
- pomidory z puszki (1 puszka),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pomidory z puszki i gotuj przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj filety z dorsza. Dusz na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną (możesz ją zastąpić brązowym ryżem lub pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami).
Pieczone bataty z jogurtowym sosem
Składniki:
- bataty (2 sztuki),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- jogurt naturalny (1 szklanka),
- czosnek (1 ząbek),
- sok z cytryny (1 łyżka),
- świeże zioła (koperek, pietruszka),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Bataty obierz i pokrój na kawałki, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut aż będą miękkie i lekko przypieczone. W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Podawaj pieczone bataty z jogurtowym sosem jako zdrową przekąskę lub dodatek do dania głównego.