Strona główna Odchudzanie Dieta pomidorowa (efekty, charakterystyka, jadłospis) – skuteczne odchudzanie bez dużych wyrzeczeń

Dieta pomidorowa (efekty, charakterystyka, jadłospis) – skuteczne odchudzanie bez dużych wyrzeczeń

by Karolina Karo
8 komentarzy

Dieta pomidorowa wywołuje coraz większy entuzjazm wśród osób szukających skutecznych metod zrzucenia nadwagi. Bazuje na jednym z najsmaczniejszych warzyw, nie wprowadza zbyt dużych restrykcji żywieniowych, jest łatwa do przejścia, daje dobre efekty i nie trwa zbyt długo – to jest to, czego potrzebują amatorki odchudzania.

Dlaczego właśnie pomidory?

soczyste pomidory

Dieta oparta na tych produktach jest czymś więcej niż tylko kuracją odchudzającą. Owszem, pomidory sprzyjają zrzucaniu wagi, ale też korzystnie wpływają na zdrowie i kondycję organizmu. Co więcej, polepszają stan skory, włosów i paznokci, a więc naszą urodę. Ponadto dieta pomidorowa, w odróżnieniu od wielu innych kuracji odchudzających, wcale nie musi być monotonna. Zazwyczaj bowiem nie opiera się wyłącznie na jedzeniu tych warzyw.

Co prawda pomidory powinny znajdować się w składzie każdego z głównych posiłków, ale oprócz nich możemy jeść także inne zdrowe produkty, mianowicie kasze, chude mięso, ryby, inne warzywa i owoce. Ważne jest tylko, aby nie przekroczyć dziennego limitu kalorii.

Przed jednostajnością diety dodatkowo chroni możliwość zjadania pomidorów w najróżniejszej postaci: przede wszystkim surowe, ale także gotowane, pieczone, smażone, duszone, grillowane, w postaci soku i z dodatkiem innych warzyw.

Pomidor – sprzymierzeniec odchudzania i zdrowia

Pomidor to jeden z tych produktów żywnościowych, który idealnie nadaje się na bazę diety odchudzającej. W znaczącej części składa się z wody, co sprawia, że zawiera znikome ilości kalorii (ok. 30 kcal w jednym pomidorze!). Możemy zatem jeść je w dowolnych ilościach bez obawy, że przytyjemy.

Pomidory zawierają wiele witamin i minerałów oraz innych ważnych dla zdrowia substancji. Na pierwszym miejscu trzeba wymienić potas, który zapewnia prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu minimalizując ryzyko udaru, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Potas wpływa na gospodarkę wodną organizmu i równowagę kwasowo-zasadową, działa moczopędnie i wpływa na działanie hormonów.

W pomidorach znajdziemy także likopen, silny przeciwutleniacz, który również zapobiega miażdżycy i chorobom serca oraz niektórym chorobom nowotworowym, na przykład rakowi szyjki macicy. Istotne znaczenie mają witaminy – C wzmacniająca odporność, czy A mająca korzystny wpływ między innymi na oczy i kondycję skóry, włosów, paznokci.

Co więcej, w pomidorach znajduje się dużo błonnika pokarmowego, który wpływa na uczucie sytości i podkręca tempo przemiany materii. Błonnik dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy, reguluje trawienie.

Na czym polega dieta pomidorowa?

Jak większość diet odchudzających, również dieta pomidorowa doczekała się kilku odmian, bardziej i mniej restrykcyjnych. 3-dniowa dieta pomidorowa oraz 5-dniowa dieta pomidorowa (podczas których jemy prawie wyłącznie pomidory) są bardziej nastawione na kompleksowy detoks organizmu niż na spalanie tkanki tłuszczowej, więc odchudzające się osoby raczej powinny skłonić się innemu wariantowi tej diety.

Jeśli zależy nam na trwałym efekcie wyszczuplenia ciała, najlepiej sprawdzi się długotrwała dieta pomidorowa. Wprowadzając ją nie jesteśmy skazane na spożywanie tylko tego warzywa. Ma ono stanowić podstawowy składnik naszego codziennego jadłospisu, ale oczywiście możemy pozwolić sobie również na posiłki bez jego udziału.

Oto główne zasady długotrwałej diety pomidorowej:

  • dieta trwa około 10-14 dni
  • codziennie spożywamy ok. 1200-1300 kcal, przy czym w posiłkach główną rolę odgrywa pomidor
  • jemy 5 niedużych posiłków dziennie
  • dbamy o urozmaicone menu – spożywamy pomidory w różnych formach: na surowo, pod postacią soków, smoothies, past, sałatek i jako dodatek do dań na ciepło
  • oprócz pomidorów do jadłospisu włączamy: inne warzywa, chude mięso i ryby, chudy nabiał, owoce, pieczywo razowe, kasze, ryż, płatki zbożowe, otręby, pełnoziarnisty makaron
  • rezygnujemy ze słodyczy, alkoholu, fast-foodów, gotowych dań, wszelkich tłustych i mącznych potraw
  • codziennie pijemy około 3 litrów płynów – niegazowanej wody mineralnej, zup, herbat ziołowych, soków warzywnych lub owocowych naturalnych

Dieta pomidorowa – ile można schudnąć?

mnóstwo pomidorów na misach

Ile kg można zrzucić na diecie pomidorowej? Wiele zależy od tego, z jak dużą nadwagą się borykamy (na ogół osoby, które mają dużo do zrzucenia, chudną szybciej) oraz od indywidualnych predyspozycji organizmu, jednak średnio przez ok. 10-14 dni możemy zrzucić ok. 2-3 kg. Jeśli jest to dla nas zbyt mały ubytek na wadze, po zakończeniu diety warto odżywiać się lekko, zdrowo i unikać tuczących pokarmów. Po ok. miesiącu możemy powtórzyć dietę pomidorową.

Ponieważ mamy do czynienia z kuracją niskokaloryczną, nawet jeśli złagodzimy restrykcje, ale zachowamy zdrową, zbilansowaną dietę o obniżonej wartości energetycznej, w dłuższej perspektywie możemy spodziewać się trwałego efektu w postaci zachowania szczupłej sylwetki przez całe lata.

Dieta pomidorowa – efekty (nie tylko odchudzające)

Jak już wspomniano, pomidor jest bardzo zasobny w cenne dla naszego organizmu substancje. Zawiera witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy oraz minerały: potas, magnez, fosfor, mangan, wapń, miedź. Ponadto obfituje w likopen, bardzo cenny dla naszego organizmu składnik, należący do grupy antyoksydantów. Z uwagi na bogaty skład pomidora, dieta opata na tym warzywie może odbić się korzystnie nie tylko na naszej wadze, ale także na zdrowiu i urodzie.

Dieta pomidorowa pomoże w zwalczaniu nadciśnienia i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Wpłynie pozytywnie na pracę naszego mózgu, serca i układu krążenia oraz na naszą odporność. Zjadając duże ilości pomidorów będziemy także skutecznie pozbywać się toksyn z organizmu oraz polepszymy przemianę materii i pracę układu trawiennego.

Na diecie pomidorowej, dzięki obecności cennych substancji, skorzysta także nasza skóra – będzie gładsza, jędrniejsza, bardziej promienna i młodsza. Witamina C dotlenia bowiem skórę i poprawia jej wygląd, witaminy A i E chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem, podobnie jak likopen i beta-karoten, które zwalczają wolne rodniki.

Kto może, a kto nie powinien stosować kuracji pomidorowej?

W zasadzie jedynymi przeciwwskazaniami są ciąża i choroby nerek. Poza tym korzystać z niej mogą wszyscy, bez względu na stan zdrowia czy wiek. Jest szczególnie polecana, co oczywiste, osobom borykającym się z nadwagą, ale także chorym z nadciśnieniem tętniczym czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Z uwagi na to, że pomidory stanowią bogate źródło potasu, kurację rekomenduje się też osobom z niedoborami tego ważnego pierwiastka.

Jakie pomidory są najlepsze?

Otóż wartość odżywcza i skuteczność w zakresie odchudzania wcale nie zależy od rodzaju pomidora. A mamy ich do dyspozycji całkiem sporo. Oprócz najbardziej popularnych okrągłych czerwonych, są malinowe, bardzo soczyste, delikatne i lekko słodkawe; karłowate – sprzedawane z gałązkami, o intensywnym smaku i zapachu, bardzo soczyste; maleńkie koktajlowe; paprykowe – przypominające zewnątrz paprykę, czy wreszcie tzw. bawole serca – podłużne, o twardym miąższu i z mniejszą ilością soku i pestek.

Oprócz czerwonych, dostępne są również pomidory żółte, o słodkim, ziołowym smaku; zielone, przypominające trochę w smaku cukinię, a nawet czarne. Wszystkie one są równie wartościowe, a jedynym kryterium wyboru, którym powinniśmy się kierować, jest świeżość owocu i jego pochodzenie. Jeśli pomidor jest jędrny i ma wyrazisty, przyjemny zapach, to znaczy, że dojrzewał w naturalnych warunkach.

Dieta pomidorowa – jadłospis

notes, długopis, miarka krawiecka i pomidor

Wprowadzając dietę pomidorową starajmy się, aby co najmniej 3 z pięciu codziennych posiłków zawierały pomidory lub jego przetwory. W przerwach między posiłkami nie zapominajmy o popijaniu wody mineralnej, która jest niezbędnym składnikiem niemal wszystkich diet odchudzających. Oto przykładowe jadłospisy w diecie pomidorowej:

Propozycja nr 1

  • Śniadanie: kanapki z chleba razowego z pastą przyrządzoną z pomidorów, orzechów i natki pietruszki
  • Drugie śniadanie: grejpfrut
  • Obiad: ok. pół szklanki brązowego ryżu, udka kurczaka zapiekane w pomidorach, surówka z marchwi
  • Przekąska: wafel ryżowy, szklanka soku z pomidorów
  • Kolacja: pomidory faszerowane jajami na twardo

Propozycja nr 2

  • Śniadanie: twarożek z pomidorami, chleb razowy
  • Drugie śniadanie: pomidory z cebulką i jogurtem naturalnym
  • Obiad: lekka zupa warzywna (z pomidorów, papryki, cukinii, pora, selera, marchwi, fasolki szparagowej) przyprawiona bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą
  • Przekąska: sałatka owocowa
  • Kolacja: grahamka, sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, oliwek i rzodkiewek (przyprawiona sokiem z cytryny, oliwą, ziołami)

Propozycja nr 3

  • Śniadanie: dwie kromki pełnoziarnistego chleba, 4 plasterki polędwicy drobiowej, sok pomidorowy
  • Drugie śniadanie: ryż na mleku z owocami
  • Obiad: łosoś z piekarnika z pomidorami i sałatą
  • Przekąska: kromka chrupkiego pieczywa z pastą z pomidorów i białego sera
  • Kolacja: zapiekanka z cukinii, papryki i pomidorów

Propozycja nr 4

  • Śniadanie: jajecznica z 2 jajek, pomidor, ciemne pieczywo
  • Drugie śniadanie: wafel ryżowy, jogurt naturalny, owoc
  • Obiad: spaghetti z pomidorem i tuńczykiem
  • Przekąska: sałatka grecka
  • Kolacja: dwie kromki ciemnego pieczywa z chudą wędliną, sok pomidorowy

Propozycja nr 5

  • Śniadanie: twarożek naturalny, duży pomidor posypany zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, herbata ziołowa
  • Drugie śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, mała porcja szprotek w sosie pomidorowym
  • Obiad: pierś kurczaka w pomidorach, dwa małe ziemniaki
  • Przekąska: jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców
  • Kolacja: omlet z groszkiem

Kliknij i poznaj najlepsze suplementy diety na odchudzanie, które pomogą ci wytrwać na diecie i spotęgują efekty wyszczuplające!

Źródła:

Czytaj więcej

8 komentarzy

Panna Cota 7 stycznia 2018 - 10:25

Czytałam coś o tym że jedząc dużo pomidorów można szybko i skutecznie schudnąć. Nie wiem tylko czy aż tyle co podajecie, 3 kilogramy przez 2 tygodnie jedząc same pomidory? Nie chce mi się wierzyć.

Odpowiedź
Justa 10 stycznia 2018 - 12:36

To poczytaj o samych pomidorach, to się przekonasz jak duże znaczenie mają dla naszego zdrowia. To jedno z najbogatszych źródeł potasu i są polecanym składnikiem każdej diety odchudzającej, dzięki temu że są niskokaloryczne, jeden ma tylko 20 – 30 kalorii. W sieci znajdziesz mnóstwo innych przepisów i naprawdę można szybko zgubić wagę.

Odpowiedź
Morka 12 stycznia 2018 - 23:27

Prawda, pomidory odchudzają i to jest potwierdzone. Oczywiście nie można bezkarnie jeść wszystkiego plus pomidory i potem dziwić się dlaczego przybywa a nie ubywa kilogramów. Pomidor musi być podstawą zdrowej diety, zarówno surowy jak i gotowany, wychodzą z niego smaczne sosy, które je się z ciemnym ryżem lub dietetycznym razowym makaronem i obiad gotowy.

Odpowiedź
Ilona 17 stycznia 2018 - 06:15

Dieta pomidorowa jest idealna dla każdego, a zwłaszcza tych którzy dodatkowo mają problemy z wysokim ciśnieniem. Podoba mi się w niej niska kaloryczność posiłków i nie ma mowy, aby przy jedzeniu maksymalnie 1300 kalorii dziennie nie schudnąć. Jednocześnie pomidory dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, więc można stosować tają dietę bez żadnego ryzyka.

Odpowiedź
Beata23 20 stycznia 2018 - 14:46

Dla mnie bomba, uwielbiam pomidory w każdej postaci, szkoda tylko, że przy diecie nie można jeść tych z puszki bo zawierają za dużo cukru. Nie mam za bardzo cierpliwości do odchudzania, ale jakoś tych kilogramów trzeba się pozbyć, a jak można to zrobić jedząc smaczne pomidorki, to od jutra się za siebie zabieram.

Odpowiedź
Pawi 26 stycznia 2018 - 02:09

Pomidory trzeba jeść i to w dużych ilościach, ale tylko polskie, uprawiane naturalnie bez żadnych nawozów. Najlepiej kupować je na lokalnych targowiskach, a nawet od zaufanych działkowców i tylko takie rzeczywiście pomogą zgubić nadwagę. Jedząc te chińskie z supermarketów to można się tylko jakiejś choroby nabawić a nie schudnąć.

Odpowiedź
Hania 3 lutego 2018 - 19:31

Uwielbiam pomidorki a najlepiej z chrupkim dietetycznym pieczywem, jeszcze tylko coś zielonego, sałata, szczypiorek lub pietruszka i jest idealna kanapka. Nie dość że smaczna to jeszcze zdrowa i niskokaloryczna. Dzięki pomidorom nie tylko schudłam już 5 kg, poprawiła się mi też przemiana materii, przestałam mieć niestrawności i wreszcie nie podjadam, bo zawsze mam wrażenie że jestem najedzona.

Odpowiedź
Eryk_34 6 lutego 2018 - 21:29

To nic tylko jeść. Przepisy wyglądają zachęcająco, znalazłem też dużo innych i zaczynam swoją walkę z kilogramami. Podoba mi się, że pomidory można prawie swobodnie mieszać z innymi dietetycznymi produktami, co daje możliwość tworzenia dowolnego menu które za szybko się nie znudzi.

Odpowiedź

Skomentuj Morka Cancel Reply

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie