Strona główna Zdrowie Dieta przy niedoczynności tarczycy – prosty sposób na poprawę stanu zdrowia

Dieta przy niedoczynności tarczycy – prosty sposób na poprawę stanu zdrowia

by Karolina Karo
5 komentarzy

Dieta przy niedoczynności tarczycy nie jest zbyt surowa ani skomplikowana i wprowadzenie jej w życie nie powinno stanowić większego problemu. Jeśli borykasz się z niedoczynnością, zmodyfikuj swój plan żywienia jak najprędzej. Może to być klucz do poprawy pracy tarczycy, a co za tym idzie zażegnania wielu nieprzyjemnych symptomów, z którymi borykasz się na co dzień. Podajemy podstawowe zasady diety w niedoczynności tarczycy. Zobacz, co jeść i czego unikać, aby usprawnić działanie gruczołu.

Znaczenie diety przy niedoczynności tarczycy

Przy niedoczynności tarczycy mamy do czynienia z zakłóconą gospodarką hormonalną, która skutkuje szeregiem objawów, między innymi spowolnieniem przemiany materii, problemami z trawieniem, przyrostem masy ciała, trudnościami z koncentracją, przewlekłym zmęczeniem i sennością, pogorszeniem stanu włosów i skóry. W zależności od konkretnego przypadku, leczenie niedoczynności może przebiegać z udziałem środków farmakologicznych lub bez ich asysty.

Bez względu na to, czy przyjmujemy leki na niedoczynność, czy też nie, powinniśmy wprowadzić specjalną dietę, gdyż to ona ma kluczowe znaczenie dla sprawności tarczycy. Niektóre składniki pokarmowe, na przykład jod, miedź czy aminokwas tyrozyna, wyjątkowo wspomagają funkcjonowanie gruczołu tarczowego i pobudzają go do wytwarzania hormonów, a tym samym hamują objawy niedoczynności, w tym tycie. Inne składniki, na przykład witamina D, przeciwdziałają stanom zapalnym i stymulują układ odpornościowy, co korzystnie odbija się na zdrowiu tarczycy.

Z drugiej strony, jest wiele pokarmów, które wyjątkowo nie służą tarczycy (na przykład produkty z palety żywności przetworzonej), spowalniają jej pracę, zaburzają absorpcję jodu i innych ważnych składników, obniżają odporność organizmu i zakłócają gospodarkę hormonalną. Warto więc zapoznać się z listą produktów wskazanych i nieodpowiednich w diecie przy niedoczynności tarczycy i na tej podstawie utworzyć nowy jadłospis.

A oto składniki pokarmowe, których systematyczne uzupełnianie jest szczególnie istotne dla osób z niedoczynnością tarczycy:

  • jod;
  • cynk i selen;
  • miedź;
  • żelazo;
  • witaminy z grupy B;
  • witamina D;
  • witamina C;
  • witamina A;
  • witamina E;
  • pełnowartościowe białko;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – co jeść?

łosoś na talerzu posypany szczypiorkiem

Produkty zalecane dla osób borykających się z niedoczynnością tarczycy, to:

  • chude mięso (zawiera dobrze przyswajalne białko bogate w cenne dla tarczycy aminokwasy, w tym tyrozynę);
  • ryby morskie, np. śledź, sardynka, makrela, halibut, dorsz, łosoś, morszczuk (obfitują w jod, kwasy omega 3, pełnowartościowe białko, witaminę D, selen);
  • owoce morza (są bogate w jod, witaminę D i białko);
  • chudy nabiał, np. maślanka, jogurt naturalny, kefir, twaróg (źródło białka i cennych dla zachowania prawidłowych funkcji tarczycy bakterii probiotycznych);
  • jaja (są zasobne w pełnowartościowe białko, witaminę D, witaminę A, witaminy z grupy B);
  • płatki i otręby zbożowe, kasze, pieczywo razowe (źródło cynku, żelaza, witamin z grupy B);
  • rośliny strączkowe takie jak groszek zielony i ciecierzyca (zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, cynk i selen, żelazo);
  • pestki i nasiona, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie (zawierają cynk, selen, miedź, witaminę E);
  • olej lniany, oliwa (źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych);
  • warzywa takie jak: pomidory, papryka, cukinia, marchew, burak, czosnek, warzywa liściaste (źródło błonnika pokarmowego, witaminy C, witaminy A);
  • owoce, np. cytrusy, jabłka, banany, porzeczki (bogate w antyoksydanty, enzymy, witaminy).

Ważnym składnikiem diety przy niedoczynności są też wody mineralne. Najlepiej pić je w ilości ok. 1,5-2 l dziennie. Dobrym pomysłem jest również sięgnięcie po suplementy diety wspierające tarczycę. Najskuteczniejsze to takie, które bazują na bogatych w jod algach i zawierają dodatkowe składniki usprawniające działanie gruczołu (np. Thyrolin).

Stosując dietę wspierającą pracę tarczycy warto też zwrócić uwagę na sposób jedzenia. Powinno się spożywać 5-6 niezbyt dużych posiłków dziennie, zachowując między nimi dystans około 3 godzin. Takie odstępy czasu to sposób na uniknięcie uczucia głodu, spadków poziomu cukru we krwi oraz spowolnienia metabolizmu.

Czego unikać w diecie przy niedoczynności tarczycy?

Niektóre produkty mogą osłabiać aktywność tarczycy, nasilać objawy niedoczynności i wzmagać procesy autoagresji. Oto żywność, jakiej warto unikać:

  • żywność przetworzona;
  • fast-foody;
  • słodycze i słone przekąski;
  • białe pieczywo, produkty z białej mąki;
  • kapusta;
  • brukselka;
  • rzepa;
  • kalarepa;
  • brokuły;
  • kalafior;
  • jarmuż;
  • soja;
  • alkohol;
  • kolorowe słodkie napoje.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – jadłospis

Dzień 1

  • Śniadanie: owsianka z bananem i cynamonem
  • 2 śniadanie: kanapki z chleba pełnoziarnistego z pastą z makreli i twarogu
  • Obiad: chili con carne z mielonym indykiem, ryż brązowy
  • Podwieczorek: smoothie z cytrusów, kiwi i pestek dyni
  • Kolacja: kanapka z szynką drobiową, twarożek z ogórkiem

Dzień 2

  • Śniadanie: omlet z pomidorami
  • 2 śniadanie: tosty z serem brie, grejpfrut
  • Obiad: kaszotto z grzybami
  • Podwieczorek: krem z zielonego groszku posypany prażonym słonecznikiem
  • Kolacja: sałatka z krewetkami, chleb razowy

Dzień 3

  • Śniadanie: grahamka z wędzonym łososiem, papryką i koperkiem
  • 2 śniadanie: koktajl z maślanki, owoców i otrąb
  • Obiad: danie jednogarnkowe z pomidorami, cukinią, papryką, cebulą, czosnkiem, piersią kurczaka pokrojoną w kostkę, do tego tosty pełnoziarniste lub razowy makaron
  • Podwieczorek: twarożek z rodzynkami, słonecznikiem, miodem, siemieniem lnianym
  • Kolacja: kanapki z pastą jajeczną, sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i papryki

Dzień 4

  • Śniadanie: jaglanka z suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i sezamem
  • 2 śniadanie: kanapki z chleba razowego z serem z niebieską pleśnią i oliwkami
  • Obiad: zupa krem z dyni, ryba pieczona z warzywami podawana z ryżem brązowym
  • Podwieczorek: roladki z szynki z twarogowo-warzywnym nadzieniem
  • Kolacja: lekki gulasz ze schabu lub łopatki wieprzowej i pieczarek

Może Cię zainteresować:

Czytaj więcej

5 komentarzy

MagdalenaGora 26 marca 2019 - 15:08

Mam mniej typową postać niedoczynności, bo nie tyję, za to nękają mnie inne objawy. Hormonów brać nie zamierzam, moje pytanie – czy ktoś wyleczył się poprzez samą dietę?

Odpowiedź
Tulipan 27 marca 2019 - 11:23

MagdalenaGora – to chyba zależy od osoby, ale z tego co wiem w większości przypadków dieta bardzo pomaga. Mnie samej wyeliminowała praktycznie wszystkie objawy. Czuje się dobrze, organizm funkcjonuje bez zarzutu. Ale nie od razu tak było, z parę miesięcy upłynęło zanim na dobre zaczęło się normować.

Odpowiedź
Mirabelka 30 marca 2019 - 17:47

Mnie też dieta mega, mega pomogła. Jestem na niej cały czas od 3 lat. Ja zażywam jeszcze różne zioła na tarczycę, stosuję dużo przypraw przyspieszających metabolizm. Spróbuj też suplementów na tarczycę, przynajmniej w początkowym okresie, żeby „rozbujać” pracę tarczycy 😉

Odpowiedź
PaolaKa 4 kwietnia 2019 - 21:56

Z tymi produktami wskazanymi i niedozwolonymi to same sprzeczności w różnych źródłach. Gdzieś znalazłam wiadomości, że zbóż raczej powinno się unikać, ale teraz za to już w 5 z rzędu artykułach zboża, ziarna są polecane. Jak tu nie zwariować?

Odpowiedź
GaWrona 6 kwietnia 2019 - 13:45

@ PaolaKa też zauważam nieraz sprzeczne informacje. Dawniej (parę lat temu) jak wylądowałam u lekarza z niedoczynnością, zalecił mi restrykcyjne żywienie, właśnie bez zbóż, nabiału i jeszcze paru innych rzeczy. Co innego teraz. W sumie na dzień dzisiejszy panuje przekonanie, że te składniki też są potrzebne i nie powinno się z nich rezygnować, choć oczywiście wszystko musi być zbilansowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu. Myślę, że jeśli komuś dobrze służy nabiał czy produkty zbożowe, nie ma sensu z nich rezygnować. Jeśli komuś szkodzi, to owszem.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek