Strona główna Odchudzanie Dieta przyspieszająca metabolizm (jadłospis, zasady, przepisy) – jak jeść, żeby schudnąć?

Dieta przyspieszająca metabolizm (jadłospis, zasady, przepisy) – jak jeść, żeby schudnąć?

by Karolina
5 komentarzy

Dieta przyspieszająca metabolizm, czyli przemianę materii, wypełniona produktami, które stymulują nasz organizm do intensywniejszego spalania kalorii, to patent na odchudzanie bez liczenia kalorii, bez uczucia głodu i bez monotonii żywieniowej. Jednak redukcja nadprogramowych kilogramów to niejedyny pozytyw płynący ze stosowania tej diety. Dzięki niej możemy poprawić stan zdrowia i usprawnić funkcjonowanie całego organizmu, w tym wyregulować gospodarkę węglowodanową, polepszyć pracę układu trawiennego, obniżyć cholesterol, zapobiec otłuszczeniu narządów wewnętrznych. Jeśli powolny metabolizm nie pozwala Ci schudną lub negatywnie odbija się na Twoim zdrowiu, przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak podkręcić tempo przemiany materii za pomocą prostych zmian w jadłospisie.

Co to jest metabolizm?

Metabolizm to zespół procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, niezbędnych do wzrostu i rozwoju komórek oraz utrzymania wszelkich życiowych funkcji i towarzyszących tym procesom ciągłych przemian energetycznych. Reakcje metaboliczne dzieli się na kataboliczne (reakcje rozpadu większych, bardziej złożonych cząstek na mniejsze, prostsze) i anaboliczne (reakcje wzrostu, czyli łączenia mniejszych cząstek w większe, bardziej złożone).

Pojęcie „metabolizm” (używane wymiennie z terminem „przemiana materii”) jest niezwykle szerokie i dotyczy wszelkich procesów zachodzących w naszym ustroju, w tym między innymi oddychania, utrzymywania właściwej ciepłoty ciała, trawienia (i rozpadu składników pokarmowych na mniejsze cząstki) czy usuwania substancji odpadowych z organizmu. Jednak najczęściej używamy go w kontekście tempa spalania kalorii przez organizm oraz indywidualnej tendencji do tycia lub chudnięcia.

Metabolizm i jego wpływ na odchudzanie

kobieta pije wodę

W przypadku wolnego metabolizmu organizm oszczędnie wydatkuje energię i wszelkie nadwyżki spycha do rezerw tłuszczowych, wywołując zjawisko tycia. Zaś w przypadku szybkiego metabolizmu, organizm intensywnie zużytkowuje energie, kalorie dostarczone w pożywieniu są na bieżąco spalane, zapasy pod postacią tkanki tłuszczowej nie są praktycznie kumulowane, waga ciała pozostaje na tym samym poziomie lub nawet spada (jeśli zapotrzebowanie na energię jest jeszcze większe niż ilość kalorii dostarczona w pokarmach).

Każdy z nas ma pewne wrodzone predyspozycje do szybkiego lub wolnego metabolizmu. Są osoby, które mogą spożywać bardzo duże ilości jedzenia, a mimo to pozostają szczupłe. Są też osoby (i jest ich zdecydowana większość), które muszą na każdym kroku pilnować kalorii, strzec się wszelkich nadprogramowych posiłków, zbyt dużych porcji jedzenia, słodyczy, żywności przetworzonej etc., bo wszelkie odstępstwa od dietetycznego jadłospisu natychmiastowo skutkują przyrostem wagi.

Dobra wiadomość jest taka, że tempo metabolizmu tylko w pewnym stopniu jest zależne od genetyki. Na jego prędkość składa się także kilka innych czynników, w tym wiek i tryb życia. Co najważniejsze dla osób borykających się ze zbyt powolną przemianą materii, istnieją skuteczne i łatwe sposoby, by ją przyspieszyć, a tym samym zahamować proces tycia i spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.

Czynniki mające wpływ na tempo metabolizmu

  • wiek (im jesteśmy starsi, tym metabolizm jest wolniejszy),
  • poziom aktywności ruchowej (siedzący tryb życia mocno spowalnia metabolizm),
  • temperatura otoczenia, klimat, w którym żyjemy,
  • zawartość posiłków (niektóre pokarmy działają termogenicznie i wywołują poposiłkowe podniesienie ciepłoty ciała, co sprzyja podwyższeniu tempa metabolizmu),
  • styl jedzenia – ilość i częstotliwość posiłków (jeśli chcemy trwale przyspieszyć metabolizm, 5 niedużych posiłków dziennie będzie dla nas lepszym rozwiązaniem niż 2-3 obfite),
  • skład posiłków (żywność przetworzona to zabójca szybkiego metabolizmu, produkty białkowe, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze roślinne to sprzymierzeńcy szybkiego metabolizmu),
  • ilość spożywanych płynów, zwłaszcza wody,
  • zakłócenia w gospodarce hormonalnej,
  • zbyt mała ilość snu, przewlekły stres.

RANKING NAJLEPSZYCH SPALACZY TŁUSZCZU

Czym charakteryzuje się powolny i szybki metabolizm?

Określenie „szybki metabolizm” kojarzy nam się z mogącymi jeść za dwóch właścicielami ultra-szczupłej sylwetki, na której próżno szukać fałdek czy jakichkolwiek śladów zgromadzonego tłuszczu. Jednak oznak szybkiej przemiany materii jest nieco więcej i dotyczą one nie tylko poziomu tkanki tłuszczowej, ale i innych aspektów funkcjonowania organizmu.

Objawy szybkiego metabolizmu

  • częste, niemal bezustanne uczucie głodu, nawet niedługo po posiłku,
  • kłopot z podniesieniem wagi ciała, nawet przy próbach zwiększenia ilości i kaloryczności posiłków,
  • szybki, regularny cykl wypróżnień, bezproblemowe pozbywanie się toksyn i ubocznych produktów przemiany materii z organizmu, a w związku z tym – lepsze zdrowie, mniej chorób, infekcji i alergii, ładniejszy wygląd skóry,
  • energiczność, żywiołowość,
  • nerwowość,
  • potliwość, uczucie gorąca, podwyższona temperatura ciała,
  • szybszy oddech, szybsza akcja serca,
  • problemy z zasypianiem.

Uwaga, choć z jednej strony szybki metabolizm wiąże się ze sprawnym oczyszczaniem organizmu z toksyn i innych zbędnych substancji oraz wpływa na witalność, dobre zdrowie i samopoczucie, z drugiej strony zbyt szybka przemiana materii to również zjawisko niewskazane.

Przy bardzo wysokim tempie metabolizmu dochodzi do nadmiernego wydatkowania energii i nasilenia ryzyka uszkodzeń komórek przez wolne rodniki. Może to prowadzić do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu. Dlatego posiadacze zbyt szybkiej przemiany materii powinni zadbać o zbilansowanie jej tempa.

Dużo częstszym zjawiskiem jest zbyt wolny metabolizm, charakteryzujący się nad wyraz oszczędnym użytkowaniem energii i skrupulatnym gromadzeniem zapasów tłuszczowych.

Objawy powolnego metabolizmu

  • skłonność do tycia,
  • skoki na wadze nawet przy jedzeniu tzw. normalnym, nie wykraczającym poza ramy dziennego zapotrzebowania na kalorie dla danego wieku, płci i trybu życia,
  • trudności ze zrzuceniem nadprogramowych kilogramów, mimo podejmowanych treningów i diety,
  • nadmierny apetyt na słodycze,
  • obniżony poziom energii,
  • częste uczucie zmęczenia i senności,
  • nadmierna suchość skóry,
  • wypadanie włosów i pogorszenie ich kondycji,
  • słabe paznokcie.

Wraz z powolną przemianą materii mogą pojawiać się również kłopoty z koncentracją i pamięcią, pogorszenie sprawności umysłowej, spadek kondycji fizycznej, apatia, złe samopoczucie.

Jak przyspieszyć metabolizm i zacząć sprawniej gubić zbędne kilogramy – 3 kluczowe metody

papryczki chili

Możemy skutecznie przyspieszyć metabolizm za pomocą kilku sprawdzonych metod. Naszym zadaniem jest mobilizacja organizmu do intensywniejszego spalania kalorii oraz częstszego sięgania do zapasów tłuszczowych w celu pozyskania energii.

Istnieją 3 sprawdzone sposoby na podkręcenie tempa przemiany materii, przy czym jednym z nich jest aktywność fizyczna. Warto wiedzieć, że niektóre rodzaje treningów dają na tym polu dużo bardziej spektakularne efekty, inne mniej.

Drugi sposób to zażywanie suplementów diety o działaniu termogenicznym (zazwyczaj stosowane są w połączeniu z treningiem fizycznym). Termogeniki nasilają wytwarzanie ciepła przez organizm, zmuszając go do większych wydatków energetycznych, a tym samym potęgując spalanie kalorii.

Trzeci sposób na przyspieszenie metabolizmu to odpowiednio skomponowana dieta, ale zanim do niej przejdziemy, warto powiedzieć kilka słów o aktywności fizycznej, która wywiera niebagatelny wpływ na naszą przemianę materii.

RANKING NAJLEPSZYCH SPALACZY TŁUSZCZU

Jak przyspieszyć przemianę materii za pomocą aktywności fizycznej? Czy potrzebne nam katorżnicze treningi?

Intensywne treningi siłowe lub interwałowe mogą być piekielnie skutecznym sposobem na trwałe podkręcenie metabolizmu. Mają tę zaletę, iż znacznie podnoszą wydatki energetyczne organizmu nie tylko w czasie wykonywania ćwiczeń, ale także przez wiele godzin po zakończeniu treningu.

Nie każdy jednak chce lub może oddawać się forsownym planom treningowym. I też wcale nie musi ich stosować. Lżejsze formy aktywności, na przykład treningi cardio, również mogą być sposobem na przyspieszenie przemiany materii, co prawda w nieco niższym stopniu, ale jednak. Nawet spacery po parku, taniec czy dynamiczne sprzątanie to formy ruchu, które sprzyjają nasileniu metabolizmu.

Grunt, to nie pozostawać w całkowitym spoczynku zbyt długo i jak najczęściej fundować sobie choćby drobne formy aktywności. Bezruch to niestety wielki sojusznik powolnej przemiany materii.

Dieta przyspieszająca metabolizm – zasady

Dieta na przyspieszenie metabolizmu pomoże nam efektywniej spalać kalorie i „zabrać się” za nagromadzoną tkankę tłuszczową. Musimy tylko nauczyć się odpowiednio dobierać składniki menu oraz wprowadzić zwyczaj regularnego spożywania posiłków, jeśli takowy dotąd nie był naszym nawykiem.

Dieta na przyspieszenie przemiany materii ma tę zaletę, że jest bogata, kolorowa i ciekawa. Stroni od monotonii, nie wprowadza wielkich restrykcji i nie zamęcza nas głodowymi porcjami pożywienia czy niskokalorycznymi, pozbawionymi charakteru potrawami.

Oto najważniejsze zasady diety przyspieszającej metabolizm. Sprawdźmy, co jeść i jak jeść, żeby nasza przemiana materii służyła szczupłej sylwetce:

  • Jemy porządne śniadanie, w którym nie brak produktów białkowych, produktów błonnikowych (płatków owsianych, chleba razowego lub innych produktów z pełnego ziarna zbóż), a także warzyw i owoców. Przed śniadaniem możemy też sięgnąć po szklankę wody z sokiem z cytryny lub z innego cytrusa.
  • Każdego dnia zjadamy 5 niezbyt dużych posiłków (oprócz śniadania, które powinno być obfitsze) – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację. Posiłki powinny zaspokajać głód, ale nie powodować efektu przesadnego objedzenia się.
  • Między posiłkami staramy się utrzymywać regularne, około 3-godzinne odstępy. Jest to skuteczny sposób na utrzymanie wysokiego tempa procesów metabolicznych. Nie robimy między posiłkami przerw dłuższych niż 4,5 godziny, inaczej nasz metabolizm znacznie spowolni. Ostatni posiłek zjadamy około 3 godziny przed pójściem spać.
  • Codziennie wypijamy około 1,5-2 l wody mineralnej. Dzielimy tę ilość na mniejsze porcje i popijamy pomiędzy posiłkami. Systematyczne uzupełnianie wody to nie tylko sposób na przyspieszenie przemiany materii, ale także na nawodnienie ciała i zablokowanie nadmiernego apetytu.
  • Do większości posiłków w ciągu dnia staramy się dodawać produkty zawierające duże ilości białka: sery twarogowe, kefiry, jogurty, maślanki, jaja, rośliny strączkowe, a także ryby i chude mięso. Białko, najbardziej z wszystkich składników pokarmowych, przyspiesza metabolizm.
  • Przyrządzając posiłki, używamy dużej ilości ziół i przypraw (oprócz gotowych mieszanek przyprawowych, które na ogół zawierają spore ilości soli i polepszaczy smaku).
  • Staramy się, aby nasz jadłospis bazował na produktach naturalnych o jak najniższym stopniu przetworzenia. Zamiast artykułów z białej mąki pszennej (chleb, makaron) wybieramy odpowiedniki z mąki razowej.

Dieta przyspieszająca metabolizm – produkty wskazane i niewskazane

pokrojone warzywa na talerzu

Jeśli naszym celem jest trwałe podkręcenie przemiany materii, powinniśmy oprzeć nasze menu na naturalnym jedzeniu pozbawionym tłuszczów trans, konserwantów, polepszaczy smaku i nadmiernych ilości węglowodanów prostych. Jadłospis wypełniony przetworzoną żywnością to najlepsza droga do powolnego metabolizmu, kumulacji toksyn w organizmie i zaburzeń gospodarki węglowodanowej w ustroju. Tak więc, pierwsze, co powinniśmy uczynić, chcąc zapewnić sobie szybką przemianę materii, zdrowie i szczupłą figurę, to wymiana zawartości koszyka zakupowego, w którym prym będą od teraz wiodły następujące produkty:

Produkty zalecane w diecie przyspieszającej metabolizm

1. Produkty białkowe. Jak już zostało wspomniane, białko posiada duży potencjał w dziedzinie zwiększania tempa metabolizmu. Wynika on z faktu, że do strawienia i przyswojenia białka organizm potrzebuje dużych pokładów energii. Spala więc kalorie ze zdwojoną mocą. Do rekomendowanych produktów zawierających duże ilości białka należą:

  • chudy nabiał (sery twarogowe, maślanki, kefiry, jogurty, zsiadłe mleko, chude mleko),
  • ser feta, sery pleśniowe, sery żółte (w ograniczonych ilościach),
  • jaja,
  • chude mięso (np. filet z piersi indyka i kurczaka, polędwica wieprzowa i wołowa),
  • chude wędliny (np. szynka drobiowa, polędwica wieprzowa),
  • ryby,
  • rośliny strączkowe (np. soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, bób, groszek),
  • ziarno słonecznika,
  • amarantus,
  • pestki dyni,
  • orzechy i migdały,
  • komosa ryżowa.

2. Produkty z pełnego ziarna zbóż oraz warzywa. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, usprawniają procesy trawienne, pobudzają motorykę jelit, ułatwiają usuwanie toksyn i produktów ubocznych przemiany materii z organizmu, sprzyjając szybkiemu i efektywnemu metabolizmowi. Polecane produkty błonnikowe to:

  • wszystkie warzywa,
  • wszystkie owoce,
  • rośliny strączkowe,
  • suszone owoce (np. rodzynki, śliwki, morele),
  • kasze (najlepiej grubsze odmiany),
  • brązowy ryż, dziki ryż,
  • chleb pełnoziarnisty, chleb żytni, chleb razowy, pieczywo graham, pumpernikiel,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • otręby,
  • płatki owsiane, płatki żytnie i inne płatki zbożowe,
  • orzechy i ziarna,
  • siemię lniane.

3. Przyprawy. Wiele przypraw to naturalne termogeniki, które nasilając wytwarzanie ciepła w organizmie, sprzyjają przyspieszeniu metabolizmu i intensyfikacji spalania kalorii. Zaletą ziół i przypraw jest również stymulowanie produkcji soku żołądkowego i żółci, usprawnianie trawienia, eliminowanie wzdęć i wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn. Tym bardziej warto jak najczęściej używać ich w swojej kuchni. Szczególnie polecane przyprawy to:

  • papryka chili,
  • pieprz czarny,
  • imbir,
  • curry,
  • kurkuma,
  • kminek,
  • kmin rzymski,
  • cynamon,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • kardamon,
  • gorczyca,
  • anyż,
  • oregano,
  • koper,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • ocet jabłkowy.

4. Produkty bogate w jod, cynk i selen. Wszystkie trzy pierwiastki mają wpływ na prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Dodatkowo jod reguluje wytwarzanie hormonów tarczycy i wspomaga pracę tego gruczołu, przyspieszając zaburzoną przemianę materii.

Jod znajdziemy między innymi w:

  • rybach morskich,
  • owocach morza (np. krewetki, kraby, ostrygi),
  • wodorostach morskich (np. kelp, spirulina, chlorella).

Źródła cynku to między innymi:

  • jaja,
  • mięso i podroby,
  • mleko,
  • ryby i owoce morza,
  • ziarna.

Produkty bogate w selen to:

  • orzechy brazylijskie,
  • grzyby,
  • ryby,
  • czosnek,
  • drób,
  • jaja.

Obok wymienionych, inne produkty przyspieszające przemianę materii to:

  • kawa,
  • guarana,
  • czerwona herbata,
  • kiszonki (np. kapusta kiszona, ogórki kiszone, buraki kiszone),
  • olej lniany,
  • olej kokosowy,
  • oliwa z oliwek,
  • masło orzechowe,
  • błonnik witalny.

Produkty niewskazane w diecie na przyspieszenie metabolizmu (spowalniające przemianę materii)

  • słodycze,
  • chipsy i inne słone przekąski,
  • żywność przetworzona (m. in. dania garmażeryjne, zupy w proszku, dania do zalania wodą, gotowe dania do podgrzania w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, konserwy, pasztety, parówki, twarde margaryny),
  • fast foody,
  • tłuste mięsa, tłuste wędliny,
  • smalec, masło,
  • białe pieczywo i produkty z białej, oczyszczonej mąki pszennej,
  • kolorowe, słodkie napoje i inne produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy,
  • alkohol.

Dieta przyspieszająca metabolizm – efekty

Najważniejszym rezultatem diety przyspieszającej metabolizm jest wydajniejsze spalanie kalorii przez organizm i częstsze sięganie do zapasów tłuszczowych w celu pozyskania energii, a co za tym idzie szybsza redukcja wagi, sprawniejsze pozbywanie się fałdek i sukcesywne smuklenie sylwetki.

Czas trwania diety na szybką przemianę materii jest nieograniczony, jest to bowiem dieta zdrowa, bazująca na artykułach o niskim stopniu przetworzenia, eliminująca niekorzystne dla naszego ciała produkty. Dobrze więc na stałe wprowadzić nawyki żywieniowe zgodne z zaleceniami tej diety. Jeśli dodatkowo wprowadzimy aktywność fizyczną, możemy liczyć na szybkie spadki wagi.

Inne efekty diety przyspieszającej metabolizm to:

  • więcej energii i witalności,
  • lepsza kondycja psychofizyczna,
  • lepsze samopoczucie,
  • wyregulowanie poziomu cukru we krwi,
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • zahamowanie nadmiernego apetytu,
  • lepsza praca organów wewnętrznych,
  • skuteczniejsze oczyszczanie organizmu z toksyn.

Sprawdź także recenzję suplementu wspomagającego gruntowny detoks organizmu: Spirulin Plus

Dieta przyspieszająca metabolizm – jadłospis

smażony łosoś

Oto przykładowy jadłospis w diecie na przyspieszenie metabolizmu na kilka dni:

Dzień 1

  • Przed śniadaniem szklanka wody z sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy
  • Śniadanie: kanapki z chleba pumpernikiel z pastą z jajek, szczypiorku, rzodkiewki, ziaren słonecznika (doprawioną jogurtem naturalnym i musztardą), sałata, ogórek, pomidor
  • 2 śniadanie: sałatka z miksu sałat, wędzonego łososia, papryki i pomidorków koktajlowych
  • Obiad: kasza gryczana, pulpety drobiowe w sosie na bazie jogurtu greckiego i chrzanu, surówka z selera
  • Podwieczorek: mus truskawkowy, garść orzechów
  • Kolacja: tosty razowe z pieczarkami, serem mozzarella i ketchupem

Dzień 2

  • Przed śniadaniem szklanka wody z sokiem z połowy cytryny
  • Śniadanie: owsianka na chudym mleku z masłem orzechowym, bananem, nasionami chia i cynamonem
  • 2 śniadanie: sałatka z kaszy, rzodkiewek, selera naciowego, papryki, natki pietruszki i fasoli
  • Obiad: zupa ogórkowa (z dodatkiem razowego makaronu zamiast ziemniaków), cukinie faszerowane mięsem mielonym drobiowym i pieczarkami, polane pikantnym sosem pomidorowym
  • Podwieczorek: koktajl z kefiru i borówek z dodatkiem otrąb, jabłko
  • Kolacja: kanapki z razowego chleba z hummusem, oliwkami, ogórkiem, rzodkiewkami

Dzień 3

  • Śniadanie: omlet z 2 jaj z płatkami owsianymi, serem feta, pomidorem i szczypiorkiem, grejpfrut
  • 2 śniadanie: kanapka z szynką parmeńską, rukolą lub sałatą i oliwkami, jabłko, garść orzechów
  • Obiad: ryż brązowy, polędwica wieprzowa z sosem na bazie jogurtu naturalnego i suszonych śliwek, surówka z kapusty białej lub pekińskiej
  • Podwieczorek: deser z jogurtu naturalnego i kakao
  • Kolacja: twarożek ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ogórkiem, rzodkiewkami, pestkami dyni, kromka chleba pełnoziarnistego

Dzień 4

  • Śniadanie: jaglanka na chudym mleku z mandarynkami, gruszką i kiwi
  • 2 śniadanie: grahamka z pastą z twarogu, ryby wędzonej i ogórka kiszonego, herbata z imbirem i cytryną,
  • Obiad: zupa brokułowa, kotlety z ciecierzycy, surówka z marchwi i chrzanu
  • Podwieczorek: sałatka z sera feta i arbuza
  • Kolacja: grillowany filet z kurczaka, sałata, pomidor, ogórek, papryka

Dieta przyspieszająca metabolizm – przepisy

Podkręcająca metabolizm zupa krem z białych warzyw

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 seler
  • 3 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalarepa
  • pół pora (część biała pora)
  • przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, koperek

Przygotowanie:

Cebulę, pietruszkę, kalarepę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. Pora i czosnek kroimy w plasterki, kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę i pora. Po 3-4 minutach dodajemy pozostałe warzywa, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy bulion, gotujemy ok. 30 minut do miękkości warzyw. Po częściowym ostudzeniu zupy blendujemy ją na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy koperkiem i prażonymi pestkami dyni. Możemy dodać także garstkę grzanek (najlepiej z chleba razowego).

Pikantna zupa a’la Meksyk na szybką przemianę materii

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • przyprawy: sól, papryka słodka, papryka chili, kmin rzymski, tymianek, oregano,

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, zdejmujemy z patelni. Następnie, również na łyżce oleju, podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojonego w plasterki pora. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i pokrojoną w plasterki marchew. Dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę chili i oregano, smażymy przez kilka minut.

Do dużego garnka wlewamy pomidory w zalewie, dodajemy podsmażonego kurczaka i warzywa. Dodajemy także odsączoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy, w razie potrzeby dodajemy trochę wody lub bulionu. Gotujemy ok. 30 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, papryką słodką i chili, kminem rzymskim, oregano, tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy zupę posiekaną natką lub kolendrą.

Dietetyczny deser przyspieszający metabolizm

Składniki:

  • ok. 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 owoce kiwi
  • 1 brzoskwinia
  • 3 łyżki borówek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane i rozdrobnione orzechy prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty. Jogurt mieszamy z miodem. Kiwi i brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. W wysokiej szklance lub pucharku układami warstwami: dżem, jogurt, płatki owsiane z orzechami, jogurt, kiwi, jogurt, brzoskwinia, jogurt, płatki z orzechami, jogurt, borówki.

Czytaj więcej

5 komentarzy

AdelajdaAga 7 marca 2020 - 21:17

Stosuję tą dietę 4 tydzień i muszę powiedzieć, że naprawdę działa. Zeszło mi już 2,5 kg i czuję, że mój metabolizm przyspieszył i mam wrażenie że będę chudnąć nadal w dobrym tempie 😛 Ta dieta to bardzo miła odmiana dla tych, które wcześniej stosowałam. Zrobiłam 4 monodiety i za każdym razem po zakończeniu tyłam w szybkim tempie. W końcu stwierdziłam, że to nie ma sensu. Lepsza taka dieta jak powyżej 🙂 Polecam tym, którzy się jeszcze zastanawiają czy na nią wejść.

Odpowiedź
Maximme 16 marca 2020 - 19:45

Bardzo ciekawie i dokładnie opisana dieta przyspieszająca metabolizm. Dzięki za cenne wskazówki. Wreszcie dokładnie wiem, jak się odżywiać, żeby zacząć chudnąć. Właśnie jestem 3 dzień na tej diecie i już czuję się lżej i lepiej 🙂 Mam nadzieję zrzucić 12 kg nawagi. To początek drogi, ale jestem dobrej myśli 🙂

Odpowiedź
Gillian 20 marca 2020 - 16:02

Mam tragicznie wolny metabolizm. Przez to niestety w ostatnich dwóch latach przytyłam 15 kg. Nigdy nie miałam super szybkiej przemiany materii, ale od jakiegoś czasu to jest istny dramat. Rozregulowała mi się po terapii lekowej i teraz szukam sposobów, żeby wszystko wróciło do normy. Znacie jakieś dobre suplementy diety nakierowane na przyspieszenie metabolizmu, które można by przyjmować wraz z dietą na przyspieszenie metabolizmu? Zależy mi na szybkich efektach. Zamierzam jednocześnie wejść w jakieś treningi stymulujące metabolizm. Śpieszy mi się, bo ślub na horyzoncie, no i nie chcę już dłużej być gruba! 😉 😉

Odpowiedź
Diuna300 22 marca 2020 - 17:56

Doskonale cię rozumiem, mnie też się metabolizm rozregulował. Kiedyś spalałam od razu wszystko to co zjadałam, waga latami była na wyrównanym poziomie, chociaż wcale nie odżywiałam się tak do końca dietetycznie 😉 Czy zjadłam paczkę ciastek, fast fooda plus inne posiłki w ciągu dnia czy śniadanie, lekki obiad, zero słodyczy i lekką kolację, waga stała w miejscu. Ale ostatnimi laty przemiana materii spowolniła. Może z wiekiem to jest związane albo ograniczeniem ruchu, albo jedno i drugie. Staram się nadrabiać. Zaczęłam dietę na szybki metabolizm i trening siłowy plus aerobowy 4 razy w tygodniu. Zobaczymy jak będzie. Co do suplementów, to chyba najlepsze efekty dają termogeniki.

Odpowiedź
AlicjaZkrainy 25 marca 2020 - 18:39

Racja termogeniki to super sposób na przyspieszenie metabolizmu. Dodałabym jeszcze zielone koktajle ze spiruliną i produkty wysokobiałkowe, w tym ryby. No i oczywiście te produkty wymienione w artykule 🙂 Co do treningów, to siłowy u mnie odpada, bo miałam problemy przeciążeniowe z kręgosłupem i nie chcę ryzykować. Za to ostatnio preferuję trening na orbitreku, przy czym staram się robić interwały. Efekty są bardzo dobre. Schudłam w 2 miesiące 6 kg.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie