Strona główna Odchudzanie Dietetyczne sałatki do pracy – sposób na głód, metoda na szczupłą sylwetkę

Dietetyczne sałatki do pracy – sposób na głód, metoda na szczupłą sylwetkę

by Karolina
8 komentarzy

Dietetyczne sałatki do pracy to dobra alternatywa dla niesprzyjających szczupłej sylwetce drugich śniadań czy lunchów, złożonych chociażby z tradycyjnych kanapek albo gotowych dań. Jeśli białą bułkę z żółtym serem i kiełbasą, tłustego hamburgera lub kebab albo pełną chemii zupkę instant zamienimy na smaczną, naszpikowaną witaminami i innymi składnikami odżywczymi fit sałatkę, zyska na tym zarówno nasza figura, jak i cały organizm. Co ważne, szczególnie dla zabieganych, sałatki dietetyczne przyrządza się w ekspresowym tempie. Zaledwie w kilkanaście minut można wykreować lekkie danie do pracy, które pomoże nam bez uczucia ssania w żołądku przetrwać od śniadania do obiadu.

Drugie śniadania i lunche do pracy – najbardziej zaniedbywany posiłek dnia

dietetyczne kanapki

Posiłek, który zjadamy w pracy, ma za zadanie nie tylko odpędzić głód, ale i dodać nam energii. Niestety na ogół na drugie śniadanie lub lunch do pracy wybieramy to, co najłatwiej i najszybciej przygotować, a jednocześnie to, co prędko wypełni nam żołądek i zasyci na jakiś czas.

Przeważnie są to kanapki bądź gotowe dania do zalania wodą lub przyrządzenia w kuchence mikrofalowej. Niekiedy całkiem rezygnujemy z brania posiłku do pracy i korzystamy z rozwiązania wygodnego, ale niezdrowego, czyli z fast foodów, które kupujemy w okolicznych knajpkach.

Nie są to nawyki, które sprzyjają odchudzaniu. Choć kanapka z wędliną lub serem nie jest może specjalnie szkodliwa, ale nie ma zbyt wysokiej wartości odżywczej. Nie zapewnia też długotrwałego uczucia sytości i wysokiego poziomu energii przez kilka kolejnych godzin, jedynie zaspokaja pierwszy głód, i to na stosunkowo krótki czas.

Jeśli zaś chodzi o gotowe dania tudzież fast foody, nie są już one obojętne dla naszego zdrowia. Zawierają duże ilości tłuszczów i węglowodanów, i to tych najgorszych odmian, dostarczają pustych kalorii, nie mają prawie żadnych wartości odżywczych, powodują tycie. Co więcej, nie stronią od konserwantów, polepszaczy smaku i innych syntetyków, które zatruwają cały organizm.

Przeczytaj recenzję nowego koktajlu na odchudzanie: Slim Dream Shake

Dietetyczne sałatki do pracy sojusznikiem odchudzania

Dietetyczne sałatki są bezkonkurencyjnym sposobem na szybki posiłek w pracy, szczególnie jeśli dbamy o zdrowie i o zachowanie szczupłej figury lub jeśli akurat się odchudzamy. Dlaczego warto po nie sięgać?

  • Odpowiednio skomponowana sałatka dietetyczna zaspokoi głód na dłuższy czas.
  • Sałatka fit to posiłek niskokaloryczny, nieskutkujący tyciem.
  • Dietetyczna sałatka nie spowoduje gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi, tym samym nie wywoła nagłego spadku energii, znużenia i senności, co często ma miejsce po spożyciu słodyczy, produktów z białej mąki lub innej żywności zawierającej zbyt duże ilości węglowodanów.
  • Dietetyczna sałatka dostarczy nam wielu cennych składników pokarmowych, co pozytywnie wpłynie na naszą sprawność intelektualną i fizyczną.
  • Dietetyczna sałatka to sposób na zjedzenie czegoś smacznego, urozmaiconego, ciekawego i oryginalnego w przeciwieństwie do banalnych kanapek, fast foodów i gotowych dań.

Dietetyczne sałatki – przepisy

zdrowa sałatka

Jak tworzyć sałatki fit, żeby z jednej strony były pożywnym, sycącym posiłkiem, a z drugiej nie zagrażały naszej sylwetce, a nawet lekko podkręcały metabolizm i stymulowały spalanie tłuszczu i kalorii? Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Zacznijmy od bazy sałatki, którą powinny stanowić warzywa. Najlepiej wykorzystać ok. 4-5 różnych warzyw w rozmaitych kolorach, np.: sałatę, pomidory, rzodkiewki, żółtą paprykę, czarne oliwki, marchewkę itd.

Obok warzyw w fit sałatce powinny znaleźć się składniki, które wpłyną na jej pożywność: rośliny strączkowe, sery (np. mozzarella, odtłuszczona feta, twaróg, ser kozi), nieduża ilość pełnoziarnistego makaronu, kaszy lub ryżu, pokrojony w kostkę kurczak lub indyk, jajka na twardo, rozdrobniony tuńczyk itp.

Szlifu naszej sałatce dodadzą składniki zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, np. olej lniany, siemię lniane, ziarna słonecznika, oliwa z oliwek, orzechy, ryby. Komponenty te “dokarmią” nasz mózg i poprawią samopoczucie.

Kompozycję warto wzbogacić także o przyspieszające przemianę materii przyprawy, takie jak np.: kurkuma, pieprz czarny, curry, pieprz cayenne, bazylia, czosnek, ocet jabłkowy. W niektórych mieszankach sprawdzi się również dodatek owocowy: awokado, grejpfrut, jabłko, granat.

Sprawdzone przepisy na sałatki dietetyczne do pracy

sałatka z serem feta

Fit sałatka z kurczakiem, pełnoziarnistym makaronem i kompozycją warzyw

Składniki:
  • pół ugotowanej piersi kurczaka
  • garść ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • 3 garści porwanej na małe kawałki sałaty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony długi
  • 5 rzodkiewek
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki oliwy, sól, sok z cytryny, pieprz, curry
Przygotowanie:

Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę. Ogórka i rzodkiewki kroimy w grubsze półplasterki. Szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, sokiem z cytryny, oliwą.

Dietetyczna sałatka z tuńczykiem i cieciorką

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 garści jarmużu
  • 1 puszka cieciorki
  • pół pora
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy, pieprz cayenne, oregano i bazylia, szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:

Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, tuńczyka i jarmuż rozdrabniamy, pora siekamy w cienkie plasterki, po czym łączymy składniki. Dodajemy cieciorkę, mieszamy. Dodajemy jogurt, musztardę, przyprawy, dokładnie mieszamy.

Przepis na dietetyczną sałatkę z łososiem, jajkiem i ziarnem słonecznika

Składniki:
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • 2 jajka na twardo
  • 2 garstki ziaren słonecznika
  • miks sałat
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki selera naciowego
  • kilka gałązek koperku
  • pół cebuli
  • sos: 2-3 łyżki oliwy, sok z cytryny, 1 łyżeczka miodu, pieprz, sól, 1 ząbek czosnku, bazylia
Przygotowanie:

Łososia rozdrabniamy. Jajka kroimy w ćwiartki, a pomidorki w połówki. Selera kroimy na drobne kawałki. Koperek i cebulkę drobno siekamy. Przygotowujemy sos. Na dużej salaterce układamy sałatę, następnie kładziemy na niej pozostałe składniki. Posypujemy uprażonymi uprzednio na suchej patelni ziarnami słonecznika. Polewamy sosem, lekko mieszamy.

Orzeźwiająca, dietetyczna sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki:
  • ćwierć arbuza
  • paczka sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 garstki czarnych oliwek
  • 4 garstki świeżych liści szpinaku lub rukoli
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 1 długi ogórek zielony
  • świeża natka pietruszki lub kolendra
  • 2 łyżki oliwy, bazylia, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:

Fetę, paprykę, ogórka i arbuza kroimy w większą kostkę. Oliwki kroimy na grubsze plasterki. Natkę lub kolendrę siekamy drobno. Łączymy składniki, dodajemy oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, sokiem z cytryny.

Sprawdź: Ranking najskuteczniejszych tabletek na odchudzanie

Czytaj więcej

8 komentarzy

Jagoda1020 27 stycznia 2020 - 21:34

Ciekawe pomysły na sałatki podajecie 🙂 Na pewno skorzystam 🙂 Szukam sprawdzonych przepisów, bo zdecydowanie i chyba na zawsze mam dość kanapek zabieranych do pracy. Ile można jeść kanapki? Nie dość, że na śniadanie, zazwyczaj na kolację, to jeszcze w pracy… Nieee 🙂 Moja metoda ostatnio to tortilla z jakimś ciekawym farszem, ale też mi się zaczyna nudzić. Sałatki są lepsze, bo można je przyrządzać na tysiąc sposobów, nie nudzą się, każda inaczej smakuje, są lekkie i sycące. Czyli idealny lunch 🙂

Odpowiedź
Asja91 28 stycznia 2020 - 14:46

Dokładnie Jagoda, mam to samo. Też mam awersję ostatnio do kanapek. Próbowałam zmieniać pieczywo, najpierw różne chleby razowe, potem bułki, bagietki itd. W końcu wszystko mi się przejadło. Teraz nastał czas sałatek 😀

Odpowiedź
Fabiola 3 lutego 2020 - 16:29

Sałatki są świetne 🙂 Codziennie można robić inną, nie są nudne, smakują wyśmienicie, mają mega dużo witamin i pozwalają spokojnie wytrzymać do obiadu. Moj typ ostatnio to sałatka z kaszą kuskus oraz różnymi dodatkami, takimi jak papryka, papryczki chili, kukurydza, oliwki, pokrojony w kostkę kurczak, brokuł, sałata, cukinia, natka, a ostatnio też zaczęłam dorzucać orzechy. Drugi ulubiony typ to sałatka makaronowa. Najczęściej dodaję do niej brokuły, czerwoną fasolę, kabanosy, paprykę, pora, ogórka i sos z jogurtu z odrobiną majonezu. Spróbujcie sobie, naprawdę bomba 🙂

Odpowiedź
Ala.Gruszka 4 lutego 2020 - 20:51

Dziewczyny, znajdujecie czas na codzienne przygotowywanie takich sałatek?? Ja przyznam, że nie bardzo, zwłaszcza, że obiady codziennie gotuję. Za to korzystam z gotowych sałatek, ale to oczywiście nie to samo 😉 Macie jakiś przepis na naprawdę błyskawiczną, dobrą sałatkę do pracy? Może rano mi się uda coś wyczarować 😛

Odpowiedź
Paulina 6 lutego 2020 - 18:36

Ala, ja też nie mam za dużo czasu, ale jednak 2-3 razy w tygodniu udaje mi się przygotować jakąś sałatkę albo jakieś roladki czy coś w tym stylu do pracy. Zrobienie takiej sałatki czy innej przekąski zajmuje mi bardzo niedużo czasu na ogół, tylko trochę więcej niż zrobienie kanapki do pracy, więc zazwyczaj nie ma z tym problemu, chociaż grafik napięty 😉 Też często robię posiłek do pracy dopiero rano, dużo częściej niż wieczorem. Taki zrobiony rano jest świeższy i lepiej smakuje. Co do przepisu to mój ostatni faworyt (też przygotowywany rano) to sałatka z makaronem chińskim (może być taki z zupki chińskiej), którego nie trzeba gotować, zalewasz go tylko wrzątkiem na parę minut, potem zalewasz zimną wodą, studzisz i dodajesz dodatki. 15 minut i zrobione. Moje dodatki do tej sałatki to najczęściej: ananas, szynka pokrojona w kostkę, kukurydza, papryka, ogórki konserwowe pokrojone w kostke, szczypiorek, gotowy sos TaoTao.

Odpowiedź
Roxana24 7 lutego 2020 - 19:43

Super pomysł z tym makaronem chińskim i gotowym sosem. Jutro wypróbuję twój przepis 😀 😀 Sałatka do pracy – genialna sprawa, co ciekawe zawsze takiej sałatki zostanie na później, to i na kolację można coś pysznego opędzlować zamiast kanapek hehe 🙂 Ja też dodam swoje 3 grosze do tematu szybkich sałatek. Nie dalej jak wczoraj zrobiłam takie cudo: szklanka ryżu pozostałego z obiadu, soczewica z puszki, groszek z puszki, suszone pomidory, cebula, oliwki, kawałki tuńczyka, trochę oleju i soku z cytryny, papryka chili. Sałatka zniknęła w okamgnieniu i chyba nie muszę pisać, dlaczego 🙂 Polecam 🙂

Odpowiedź
roszponka 11 lutego 2020 - 12:04

Dziewczyny, podaję fajny przepis na szybką sałatkę do pracy – samo przyrządzenie jest błyskawiczne, tyle że wcześniej trzeba ugotować jajka na twardo i przesmażyć pieczarki pokrojone w kostkę, co w sumie zajmuje około 10 minut. Jajka siekamy, dodajemy usmażone pieczarki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone lub konserwowe, kukurydzę, pokrojonego pora lub szczypiorek, łyżkę musztardy, łyżkę majonezu i dużą łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiam solą, papryką słodką mieloną i pieprzem. Jak ktoś lubi akcent mięsny, to można dodać pokrojoną kiełbasę cienką lub np. krakowską lub żywiecką albo szynkę.

Odpowiedź
Czarnulka 14 lutego 2020 - 22:17

Zróbcie sobie sałatkę z serem pleśniowym, winogronami, orzechami włoskimi, rukolą, sałatą i szynką parmeńską. Poleciła mi koleżanka. Sałatka naprawdę wymiata 😉

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie