Strona główna Zdrowie Suszone morele – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Dlaczego warto włączyć suszone morele do jadłospisu?

Suszone morele – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Dlaczego warto włączyć suszone morele do jadłospisu?

by Karolina Karo
0 komentarzy

Suszone morele to jeden z najbardziej cenionych suszonych owoców. Zawierają ogromne ilości ważnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, dzięki którym wspierają pracę wielu organów i uczestniczą w budowaniu odporności. Co najważniejsze, nie brak im także walorów kulinarnych, dlatego stanowią wręcz ideał wśród produktów żywnościowych – takie połączenie zalet zdrowotnych i smakowych zdarza się wyjątkowo rzadko. Jeśli morele suszone nie trafiły jeszcze do naszego jadłospisu, warto zrobić korektę i jak najszybciej je tam umieścić. Dlaczego warto jeść suszone morele? Czy suszone morele wspomagają proces odchudzania? Jakie właściwości zdrowotne mają suszone morele i jak wykorzystać je w kuchni?

Suszone owoce – skarbnica składników odżywczych i kulinarne koło ratunkowe w jednym

suszone owoce

Zdecydowanie zbyt małą wagę poświęcamy w planie odżywiania suszonym owocom. Na ogół stanowią tylko rzadko wykorzystywany dodatek do kilku potraw i deserów. Dla niektórych są kołem ratunkowym w okresie zimy, gdy jest bardzo mało świeżych owoców.

Powinniśmy jednak sięgać po suszone owoce nie sporadycznie i nie tylko zimą, ale często i przez cały rok! Posiadają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, które wynikają zarówno z bogatego składu owoców, jak i ze skondensowanej postaci suszonych owoców. Na drodze procesu suszenia zostaje usunięta woda z owocu, w efekcie czego mamy dużo większe zagęszczenie składników odżywczych w mniejszej objętości surowca.

Dlaczego warto często jeść suszone owoce?

  • Suszone owoce obfitują w błonnik pokarmowy, dzięki któremu są genialne na problemy trawienne, zaparcia, leniwą pracę jelit.
  • Suszone owoce stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Suszone owoce są znakomitym sposobem na uzupełnienie witamin i składników mineralnych w organizmie, zawierają ich dużo większe dawki niż świeże owoce.
  • Suszone owoce są bogate w przeciwutleniacze, dzięki którym chronią nas przed spadkami odporności, zwalczają stany zapalne, zabezpieczają komórki przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych i hamują procesy starzenia.
  • Suszone owoce zawierają w składzie witaminę A, miedź, cynk, witaminy z grupy B, dzięki którym pozytywnie wpływają na stan skóry i włosów.
  • Suszonymi owocami urozmaicimy mnóstwo dań na słodko i na ostro (świetnie komponują się z mięsem, pasują do dań warzywnych i ryżowych o orientalnym rodowodzie, dobrze łączą się z jogurtami, owsiankami itp.).
  • Suszone owoce są znakomitym sposobem na uzupełnienie węglowodanów po dużym wysiłku fizycznym, np. po ciężkim treningu.
  • Suszone owoce to wartościowa, dietetyczna, słodka przekąska stanowiąca znakomitą alternatywę dla tych niezdrowych i tuczących przekąsek.
  • Suszone owoce są świetnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Zawarte w nich elektrolity (potas, magnez i wapń) wspierają właściwe nawodnienie ciała. Ta pożywna przekąska doskonale spisze się jako składnik napojów izotonicznych domowej roboty.

Morela – jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie

morele

Morele to owoce pochodzące z Azji, dziś uprawiane na szeroką skalę na całym świecie. Wykorzystywane są szczególnie w przemyśle spożywczym, ale również zielarskim, farmaceutycznym i kosmetycznym. Morela jest rośliną wieloletnią zaliczaną do rodziny różowatych. Drzewo morela dorasta do około 8 m wysokości, wyposażone jest w jajowate, podwójnie piłkowane liście, białe, drobne kwiaty i niewielkie, kuliste owoce, które charakteryzuje piękny, głęboki żółto-pomarańczowy kolor.

W uprawie morela nie jest trudnym drzewem. Najlepiej rośnie i najobficiej owocuje na stanowiskach nasłonecznionych, ciepłych i osłoniętych od wiatru. Gleba pod morelę powinna być dość zwięzła, żyzna, próchnicza, pozbawiona nadmiaru wody, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Pierwsze owoce pojawiają się po 3-4 latach od posadzenia. Drzewo należy regularnie nawozić i przycinać, formując z gałęzi kulistą koronę.

Suszone morele – właściwości odżywcze. Jakie składniki znajdziemy w pomarańczowych owocach?

Morela to owoc, który zarówno w wariancie świeżym, jak i suszonym, wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem kulinarnym, aksamitnym, rześkim, słodkim smakiem oraz bogactwem składników pokarmowych. Z tym że w wersji suszonej składniki odżywcze występują w zwielokrotnionych ilościach!

Morele suszone słyną z bardzo dużej ilości witaminy A. Mają też dość wysoką zawartość witaminy C. Wyposażone są ponadto w szeroką pulę innych cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dzięki tak zasobnej zawartości mogą być godnym zastępcą dla niejednego kompleksu witamin i mikro- i makroelementów w tabletkach! Jeśli potrzebujemy zastrzyku witamin, ale chcemy zrobić sobie przerwę od gotowych preparatów, suszone morele będą w tym wypadku strzałem w dziesiątkę!

Cenne składniki zawarte w szuszonych morelach

  • witamina A (beta karoten),
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, niacyna, kwas pantotenowy, B6, kwas foliowy, B12),
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • bor,
  • miedź,
  • mangan,
  • antyoksydanty (m.in. flawonoidy, zeaksantyna, luteina),
  • błonnik pokarmowy,
  • pektyny,
  • białko,
  • fitosterole,
  • garbniki,
  • kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, jabłkowy).

Suszone morele – właściwości zdrowotne

suszone morele

Suszone morele wspomagają trawienie

Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika i pektyn, suszone morele korzystnie wpływają na przemianę materii, wspomagają trawienie, niwelują uczucie pełności i inne dolegliwości trawienne, np. występujące po ciężkim posiłku. Stymulując ruchy perystaltyczne jelit, pobudzają proces wymiatania z organizmu toksyn, złogów i wszelkich produktów odpadowych.

Suszone morele pomagają także stabilizować wydzielanie insuliny i zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Co więcej, suszone morele dzięki działaniu zasadotwórczemu, zwalczają nadmiar kwasów w organizmie, pomagając przy zgadze, refluksie i nadkwasocie żołądka.

Poprawiając motorykę jelit, morele suszone zwalczają zaparcia, wzdęcia i gazy i przywracają regularny, prawidłowy rytm wypróżnień. Jedzone w dużych ilościach mogą wykazywać lekkie działanie przeczyszczające.

Suszone morele wspierają pracę nerek

Korzystne działanie wykazują również suszone morele na nerki. Pomagają regulować czynność nerek i zwalczać stany zapalne w obrębie narządu. Są też cennym wsparciem w przypadku przewlekłych chorób nerek oraz pomagają w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

Pozytywny wpływ suszonych moreli na ciśnienie krwi oraz serce

Ze względu na wysoką zawartość potasu, z dobrodziejstw suszonych moreli powinny korzystać także osoby z arytmią, osoby mające tendencję do skoków ciśnienia krwi oraz walczące z nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Suszone morele pomagają stabilizować ciśnienie i pracę serca, wspierają prawidłowe krążenie krwi oraz dbają o dobrą kondycję naczyń krwionośnych.

Obecność fitosteroli w suszonych morelach sprzyja spadkowi poziomu złego cholesterolu we krwi. Zaś dzięki sporej dawce żelaza, suszone morele pomagają zapobiegać niedokrwistości.

Suszone morele chronią oczy

Atutem suszonych moreli jest również ochrona wzroku, głównie dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, czyli dwóch cennych przeciwutleniaczy z grupy ksantofili. Chronią oczy przed wpływem szkodliwego promieniowania UVA i UVB, przeciwdziałają chorobom aparatu wzroku. Opóźniając procesy starzenia, pomagają dłużej zachować poprawne, wyraźne widzenie.

Sprawdź preparat na dobry wzrok z dużą dawką witaminy A, luteiny i zeaksantyny: Opti Lutein

Budowanie odporności, działanie antyoksydacyjne i antyrakowe suszonych moreli

W składzie suszonych moreli znajdziemy całą listę substancji spełniających rolę antyoksydantów, w tym ksantofile, flawonoidy, witaminę A, C i E. Wszystkie one pobudzają układ odpornościowy do skuteczniejszej ochrony przed patogenami (m.in. wirusami, bakteriami, grzybami) i infekcjami przez nie wywoływanymi.

Obecne w suszonych morelach antyoksydanty chronią nas także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie, wytwarzanych głównie w wyniku niezdrowego trybu życia (palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, przebywanie w zanieczyszczonym powietrzu, jedzenie przetworzonej żywności i smażonych, tłustych potraw, nadmierna ekspozycja na słońce), powoduje, że komórki ulegają uszkodzeniom lub przedwcześnie obumierają. Dzięki antyoksydantom wolne rodniki są sprawnie neutralizowane, a co za tym idzie nasze komórki są lepiej chronione.

Działanie antyoksydacyjne suszonych moreli przekłada się na zwiększenie witalności organizmu, spowolnienie procesów starzenia i zmniejszenie ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, miażdżycy, schorzeń neurodegeneracyjnych.

Patent na dobrą odporność: Hey!Gummy

Suszone morele wsparciem dla mięśni, stawów, kości

Wysoka zawartość wapnia, potasu i magnezu sprawia, że suszone morele wspierają prawidłową pacę mięśni. Dzięki wymienionym biopierwiastkom oraz antyoksydantom są także korzystne dla stawów i kości – wzmacniają je, rewitalizują, zwalczają stany zapalne, chronią przed uszkodzeniami. Pozytywny wpływ na siłę i skład kości sprawia, że po suszone morele powinny regularnie sięgać osoby borykające się z osteoporozą oraz kobiety w okresie menopauzy i po menopauzie, kiedy to gęstość tkanki kostnej zaczyna się zmniejszać.

Suszone morele poprawiają stan skóry i włosów

Ponieważ suszone morele są bardzo bogatym źródłem witaminy A (kilka suszonych moreli pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), niezwykle korzystnie oddziałują na skórę. Witamina A przyspiesza proces odnowy naskórka, reguluje wydzielanie sebum i przeciwdziała nadmiernej utracie wody, tym samym kompleksowo poprawia kondycję skóry. Stymulując produkcję kolagenu i elastyny, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, utracie jędrności i powstawaniu zmarszczek.

Również zawarte w suszonych morelach witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, są sojusznikami pięknej, gładkiej, dobrze odżywionej skóry. Te same substancje dbają także o kondycję włosów i paznokci – wzmacniają je i sprawiają, że zdrowiej wyglądają.

Jeśli już o cennym działaniu moreli na skórę i włosy mowa, warto oprócz spożywania tych owoców, sięgnąć także po olejek morelowy (można go nabyć niemal w każdej drogerii i w internecie), który znakomicie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji. Można go stosować bezpośrednio na cerę, na ciało i na włosy albo dodawać do domowej roboty kosmetyków, np. maseczek, peelingów, balsamów.

Przeczytaj także: Jak odmłodzić twarz?

Suszone morele – właściwości odchudzające. W jaki sposób suszone morele wspierają wyszczuplanie sylwetki?

suszone morele

Niemal w każdej diecie odchudzającej pierwsze skrzypce grają produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego takie jak: produkty z pełnego ziarna zbóż, pestki i nasiona, kasze, rośliny strączkowe, warzywa oraz owoce, w tym owoce suszone, które zawierają dubeltowe ilości błonnika!

Dzięki błonnikowi morele suszone zadziałają na korzyść naszej sylwetki w różnoraki sposób: usprawnią procesy trawienne, pomogą szybciej i łatwiej pozbywać się z organizmu resztek pokarmowych, toksyn i złogów, wyregulują wypróżnianie, przyczynią się do eliminacji wzdęć i zaparć oraz zmniejszenia obwodu brzucha. Zapewnią nam też uczucie sytości, pomogą unormować poziom cukru we krwi, okiełznać apetyt i wytrwać na diecie o obniżonej zawartości kalorii. Ze względu na słodki smak będą dobrą alternatywą dla słodyczy.

W przeciwieństwie do słodyczy, paluszków, chipsów czy innych tuczących przegryzek, suszone morele doskonale sprawdzą się jako przekąska między posiłkami głównymi. Zwalczą na jakiś czas uczucie głodu i pozwolą „przetrwać” do obiadu czy kolacji a dodatkowo dostarczą organizmowi szereg ważnych elementów.

Jeśli paramy się jakąś formą aktywności fizycznej, warto po porcję suszonych moreli sięgać po treningu. Pozwoli nam to uzupełnić węglowodany oraz składniki mineralne.

Jak przyspieszyć i nasilić spalanie tłuszczu: Ranking Tabletek Na Odchudzanie

Suszone morele – kalorie. Czy morele suszone tuczą?

Choć morele suszone mają sporo węglowodanów, możemy bez obaw wprowadzić je do diety odchudzającej, oczywiście nie w astronomicznych ilościach. Kilka suszonych moreli dostarczy organizmowi około 100-150 kcal. To całkiem sporo jak na tak małą ilość produktu, ale nie zapominajmy, że wraz z owocem do naszego układu pokarmowego trafi mnóstwo błonnika i pektyn, które przyniosą nam wiele profitów, z przyspieszeniem pasażu jelitowego, detoksykacją organizmu oraz zaspokojeniem apetytu na słodkie na czele.

Reasumując, suszone morele to bardzo słodkie owoce, więc powinniśmy zachować umiar w ich spożyciu. Ze względu na sporą ilość zawartych w nich cukrów nie powinny być zjadane w godzinach wieczornych ani w znacznych ilościach, szczególnie przez osoby dążące do szybkiej redukcji masy ciała. Jednak garść lub dwie garście suszonych moreli dziennie z całą pewnością nie zaszkodzą naszej figurze.

Kulinarne zastosowanie suszonych moreli

bakalie na talerzu

Jak jeść suszone morele? Istnieje wiele sposobów na te pełne niepowtarzalnego smaku owoce. Dobrze komponują się z wszelkimi daniami na słodko, ale i pasują do wielu dań na słono takich jak: pieczeń z indyka z suszonymi morelami, łopatka lub schab z suszonymi morelami, polędwiczki z suszonymi morelami, risotto z suszonymi morelami, sałatka z morelami oraz szynką, mozzarellą i warzywami, tadżin z morelami, pilaw z suszonymi morelami, curry z kurczaka z suszonymi morelami.

Suszone morele możemy podjadać jako przekąskę bez żadnych dodatków albo zrobić z nich składnik smacznej i zdrowej potrawy na słodko: owsianki, jaglanki, gryczanki, deseru jogurtowego, ryżu na słodko, puddingu jaglanego, musu owocowego lub galaretki. Możemy też urozmaicać nimi koktajle z blendera.

Jeśli jesteśmy miłośnikami domowych ciast i ciastek, suszone morele dadzą nam znakomite pole do wyczynów kulinarnych. Pasują do serników, tortów, pierników, keksów, tart, drożdżówek, rogalików, mazurków oraz do wielu innych wypieków.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie