Strona główna Zdrowie Domowe sposoby na odporność. Jak wzmocnić osłabiony organizm naturalnymi metodami?

Domowe sposoby na odporność. Jak wzmocnić osłabiony organizm naturalnymi metodami?

by Karolina Karo
5 komentarzy

Odporność to naturalna właściwość organizmu chroniąca go przed atakiem patogenów i chorobą. Składa się na nią cały system zwany układem immunologicznym. Analogicznie jak każda inna cecha, może ona jednak ulec osłabieniu na skutek działania rozmaitych czynników. Obniżona odporność sprawia, że infekcje pojawiają się częściej, mają poważniejszy przebieg niż zazwyczaj, mogą też przekształcić się w groźne dla zdrowia, a nawet życia schorzenie. Warto wiedzieć, jak w naturalny sposób wzmocnić swój organizm. Oto sprawdzone domowe sposoby na odporność.

Zmiana sposobu odżywiania

Nie zawsze trzeba sięgać po farmaceutyki, aby wzmocnić słabą odporność organizmu. W wielu przypadkach, a w zasadzie w większości sytuacji, wystarczy zmienić dotychczasowy styl życia i ewentualnie wspomóc się domowymi, znanymi od wieków miksturami. Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę, że źródłem dobrego funkcjonowania organizmu jest energia, którą czerpie on z pożywienia. Tak więc najprostszą metodą jego wzmocnienia jest modyfikacja sposobu odżywiania.

Codzienny jadłospis należy uzupełnić w pierwszym rzędzie o produkty zasobne w witaminy oraz mikro- i makroelementy korzystnie wpływające na pracę układu immunologicznego. Chodzi między innymi o witaminy A, C, B, D, E oraz takie minerały, jak żelazo, wapń, magnez, cynk czy potas.

Oznacza to zwiększenie ilości spożywanych warzyw, głównie surowych lub gotowanych na parze oraz owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału np. otrębów, ryb i nabiału. Zrezygnować natomiast powinniśmy z żywności przetworzonej, słodyczy i używek. Te ostatnie niszczą niezbędne witaminy i minerały, jak również przyczyniają się do powstawania wolnych rodników.

Ważnym elementem odżywiania mającym wpływ na wzmocnienie organizmu, szczególnie zimą, są popularne w polskiej kuchni zupy. Nie tylko znakomicie rozgrzewają, między innymi dzięki obecności korzystnych dla zdrowia przypraw (chili, imbiru, pieprzu, papryki, czosnku), ale też dostarczają mnóstwa cennych wartości odżywczych. Dzięki temu są doskonałym naturalnym lekiem na spadek odporności.

Nie możemy też zapominać o innych trwale obecnych w kuchni polskiej produktach, mianowicie kiszonkach. Zawierają one duże ilości ważnych składników odżywczych, w tym witaminy C, A i K oraz probiotyki korzystnie oddziałujące na mikroflorę jelit.

Zasłużone babcine metody na wzmocnienie odporności

czosnek i cytryna sposoby na odporność

Bez wątpienia na czele listy znanych od dawna środków na wzmocnienie osłabionej odporności należy umieścić tran. Ten koncentrat oleju z ryb dorszowatych zawiera ogromną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i D. Zawarte w tranie substancje korzystnie wpływają na pracę mózgu i przede wszystkim stymulują produkcję hormonów usprawniających działanie układu immunologicznego. Do równie ważnych naturalnych pokarmów należy miód posiadający silne właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe, zapobiegający infekcjom i obfitujący w cenne składniki odżywcze.

Nie sposób nie wymienić w tym miejscu stosowanych także przez nasze babcie w celu wzmocnienia organizmu, mikstur ziołowych. Są to między innymi: napar z czarnego bzu o właściwościach napotnych i przeciwbólowych, doskonały na infekcje dróg oddechowych, napar z lipy o podobnym działaniu, a także przeciwzapalny i poprawiający odporność sok lub napar z liści malin.

Do ziół o szerokim spektrum oddziaływania należy popularny ostatnio czystek, będący bogatym źródłem polifenoli wybitnie wspomagających układ odpornościowy. Zioło to jest pomocne w oczyszczaniu organizmu oraz zwalczaniu drobnoustrojów i stanów zapalnych. Przyczynia się też do opóźniania procesów starzenia. Czystek dostępny jest w formie suszu do zaparzania albo w wygodnej formie kapsułek (np. preparat Cistus Plus).

Jeśli dysponujemy wolnym czasem, możemy sami sporządzić zdrowotne koktajle i eliksiry, na przykład w postaci syropu czosnkowego, syropu z imbiru, czy nalewki z aloesu. O czosnku wiadomo od dawna, że działa jak naturalny antybiotyk, skutecznie zapobiegając infekcjom. Imbir ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, aloes, oprócz wielu innych atrybutów prozdrowotnych i leczniczych, silnie stymuluje system immunologiczny.

Czytaj też: Koktajle i soki na odporność

Wzmocnienie osłabionego organizmu – kilka uwag dodatkowych

Rzecz wydawałaby się banalna, ale na na pytanie, jak wzmocnić odporność, jedna z odpowiedzi brzmi: regularnie jadać śniadania. Pierwszy posiłek powinno się spożyć nie później, niż w godzinę po wstaniu z łóżka, aby dostarczyć organizmowi niezbędnej do działania i walki z potencjalnym zagrożeniem energii. Niezmiernie ważny jest też tryb życia, dobry i odpowiednio długi sen, unikanie kumulacji stresu i wypoczynek, wreszcie aktywność fizyczna i dostarczanie organizmowi maksymalnej ilości świeżego powietrza – ruch na dworze i częste wietrzenie mieszkania.

Na koniec kwestie najbardziej prozaiczne, ale też często lekceważone – właściwy sposób ubierania się (w zimne dni najlepiej na tzw. cebulkę) oraz zachowywanie podstawowych środków ostrożności w okresie jesienno-zimowym, czyli unikanie miejsc i osób zakażonych. W ten sposób zmniejszymy ryzyko własnego zachorowania, a przecież każda infekcja oznacza osłabienie odporności.

Czytaj więcej

5 komentarzy

Alka1234 4 lutego 2019 - 17:51

Przetworzona żywność to praktycznie większa część jadłospisów większości z nas. Jak się dzień w dzień je śmieci pozbawione wartości odżywczych, a zdrowego jedzenia tyle co na lekarstwo, to trudno się potem dziwić że nie ma się w ogóle odporności. Niestety żyjemy w czasach gdy prawie wszystko naszpikowane jest chemią i wyjałowione jest z cennych substancji odżywczych, dlatego trzeba podwójną uwagę przykładać do tego co się kupuje i je.

Odpowiedź
kropelka 5 lutego 2019 - 12:01

Ja tam jem zdrowo, a i tak mam słabą odporność. Jestem też alergikiem. Tylko u mnie te problemy ciągną się od dzieciństwa niestety. Chociaż i tak już jest o niebo lepiej niż jeszcze parę lat temu. W sumie dzięki produktom bio – różnym sokom, ziołom, algom, zielonemu jęczmieniowi itd. i także dzięki zielonym koktajlom, które regularnie pijam udało mi się zmniejszyć ilość zachorowań. Alergie też mnie już mniej męczą.

Odpowiedź
RainbowPP 7 lutego 2019 - 14:36

Walczę z ciągłymi przeziębieniami, osłabieniem. Niestety nadmiar antybiotyków rozwalił mi system immunologiczny. Jem sporo czosnku, duże ilości owoców, piję syropy babcine ziołowe, a i tak poprawa jest niewielka. Znacie jakiś sposób na odbudowę odporności po antybiotykach?

Odpowiedź
Kometa929 7 lutego 2019 - 20:14

Najlepszym sposobem na odzyskanie odporności po antybiotykach są probiotyki. Mnie pomogły i to bardzo. Możesz jeść codziennie jogurty, pić kefiry i maślankę, jeść kiszoną kapustę i ogórki, któe też zawierają probiotyki. Albo możesz gotowe kapsułki z probiotykami kupić. Ja robiłam kurację pół na pół, czyli sporo jogurtów i kefirów, a do tego co drugi dzień kapsułki z probiotykami. Żeby nie za dużo, bo za dużo też nie dobrze.

Odpowiedź
Dionizos 15 lutego 2019 - 19:23

Muszę wam powiedzieć, że naprzemienne polewanie się zimną i ciepłą wodą pod prysznicem rzeczywiście pomaga na wzmocnienie odporności. Byłem sceptycznie nastawiony do tego sposobu, a jednak działa 🙂

Odpowiedź

Skomentuj Kometa929 Cancel Reply

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie