Strona główna Odchudzanie Garcinia cambogia (garcynia kambodżańska) – egzotycznie brzmiąca nazwa, pod którą kryje się skuteczny aktywator odchudzania

Garcinia cambogia (garcynia kambodżańska) – egzotycznie brzmiąca nazwa, pod którą kryje się skuteczny aktywator odchudzania

by Karolina Karo
10 komentarzy

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2021

Garcinia cambogia (garcynia kambodżańska) to jedna z czołowych roślin wykorzystywanych w zwalczaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Stosowana regularnie, czy to pod postacią kapsułek, czy w formie sproszkowanej, stanowi skuteczną broń przeciwko zbędnym kilogramom. Dzieje się tak z uwagi na zawarty w tej roślinie kwas hydroksycytrynowy (HCA), który wykazuje wysoką aktywność w regulowaniu metabolizmu, blokowaniu syntezy kwasów tłuszczowych i likwidacji zaburzeń apetytu. Dla osób dążących do redukcji masy ciała Garcinia cambogia może być odpowiedzią na wszelkie trudności, jakie pojawiają się w żmudnym procesie odchudzania. Zobacz, jak działa Garcinia cambogia i pod jaką postacią sprawdzi się najlepiej, jeśli naszym celem jest szybka likwidacja tkanki tłuszczowej.

Garcinia cambogia – owoc o dużym potencjale odchudzającym

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia, czyli inaczej garcynia kambodżańska, mangostan kambodżański lub tamaryndowiec malabarski, to tropikalna roślina z rodziny kluzjowatych, która ze względu na liczne prozdrowotne właściwości, od setek lat, a w zasadzie już od czasów starożytności, wykorzystywana jest w medycynie naturalnej (na przykład w medycynie hinduskiej). Stosowana była między innymi w łagodzeniu dolegliwości trawiennych i jako remedium na reumatyzm.

W stanie naturalnym Garcinia cambogia występuje głównie w Indonezji, Indiach, Malezji, Tajlandii. Jej największe uprawy usytuowane są w południowo-wschodniej Azji oraz w środkowej i zachodniej części Afryki. Do Europy tamaryndowiec malabarski został przywieziony przez marynarzy podróżujących do Indii.

Oprócz wartości prozdrowotnej Garcinia cambogia ma także wartość kulinarną. Jest często stosowaną w kuchni azjatyckiej przyprawą (głównie do dań mięsnych i rybnych). Również świeże owoce garcynii niosą ze sobą wiele walorów smakowych. Co ciekawe, uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców na świecie. W stanie surowym rzadko są one jednak spotykane w naszym kraju.

Chcąc skorzystać z dobrodziejstw tamaryndowca malabarskiego, mamy do dyspozycji owoce suszone, mielone, a także liczne suplementy diety zawierające ekstrakty z tej rośliny.

Tamaryndowiec malabarski ma formę wiecznie zielonego drzewa. Owoc tamaryndowca z wyglądu przypomina miniaturowej wielkości, żółtą, pomarańczową lub zieloną dynię. To właśnie owoc tej rośliny jest najwartościowszy dla przemysłu farmaceutycznego i parafarmaceutycznego.

Ekstrakty z owoców Garcinia cambogia stanowią skarbnicę kwasu hydroksycytrynowego (HCA), dlatego często stanowią składnik suplementów diety przyspieszających odchudzanie. Jednak obok właściwości wyszczuplających Garcinia cambogia wykazuje też sporo innych cennych działań.

Garcinia cambogia – skład. Jakie biosubstancje znajdziemy w owocach tamaryndowca?

Kwas hydroksycytrynowy to niejedyny cenny składnik owoców garcynii kambodżańskiej. Jest ich o wiele więcej, a wśród nich pokaźna reprezentacja antyoksydantów.

W składzie Garcinia cambogia znajdziemy takie biosubstancje jak:

  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • polifenole (w tym katechiny),
  • ksantony,
  • błonnik pokarmowy,
  • białko,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwasy organiczne (kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, kwas octowy, kwas hydroksycytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy),
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • sód,
  • miedź,
  • mangan.

Garcinia cambogia – właściwości odchudzające

Za korzystny wpływ Garcinia cambogia na organizm walczący z nadwagą odpowiedzialny jest wspomniany kwas hydroksycytrynowy, którym roślina ta została szczególnie szczodrze obdarowana przez naturę.

Dzięki wysokiej zawartości kwasu hydroksycytrynowego Garcinia cambogia oddziałuje na metabolizm węglowodanów, blokuje enzym uczestniczący w transformacji cukrów w tłuszcze i sprawia, że nie są one spychane do rezerw tłuszczowych, ale zostają lepiej wykorzystane przez nasz organizm.

Innymi słowy, za sprawą kwasu hydroksycytrynowego węglowodany, które dostarczamy w pożywieniu, są na bieżąco rozdysponowywane po różnych tkankach, gdzie zostają zużytkowane jako źródło energii. Jednocześnie zostaje zahamowany mechanizm przekształcania nadwyżek węglowodanów w tłuszcze.

Dostarczone w pożywieniu cukry zostają „na chwilę” zmagazynowane w wątrobie i w mięśniach jako glikogen, a potem bezpośrednio „przerobione” na energię. Tym samym nie ulegają przekształceniu w tkankę tłuszczową. W konsekwencji przestajemy przybierać na wadze.

Kwas hydroksycytrynowy wywiera znaczący wpływ na metabolizm tłuszczów – przyspiesza ich rozpad, przez co sprzyja szybszej redukcji masy ciała. Co więcej, ogranicza przyswajanie tłuszczów z pożywienia, chroniąc nas przed przyrostem tkanki tłuszczowej i powstawaniem nieestetycznych fałdek na naszej sylwetce.

Garcinia cambogia hamuje zjawisko lipogenezy, podczas której dochodzi do syntezy nowych kwasów tłuszczowych i tycia. Blokując lipogenezę, jednocześnie nasila lipolizę, podczas której organizm częściej czerpie energię wprost z tkanki tłuszczowej i dynamiczniej ją spala.

To jednak nie wszystko, Garcinia cambogia wykazuje także właściwości termogeniczne. Prowadząc do wzrostu produkcji ciepła i podniesienia temperatury ciała, sprawia, że nasza przemiana materii przyspiesza. Tym samym zwiększa się wydatek energetyczny organizmu, a kalorie są szybciej spalane.

Tamaryndowiec malabarski stanowi również doraźną pomoc w ograniczeniu spożywanych kalorii – doskonale hamuje apetyt, potęguje uczucie sytości oraz zapobiega napadom ostrego głodu. Dzięki zawartości kwasu hydroksycytrynowego Garcinia cambogia wspomaga transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co owocuje produkcją związków ketonowych i wyraźnym zmniejszeniem apetytu.

Dzięki tym właściwościom stanowi skuteczną broń przeciwko wzrostom masy ciała. Szczególnie jest pomocna dla osób mających słabość do słodyczy lub innych tuczących przekąsek i osób borykających się z podjadaniem czy brakiem umiejętności trzymania apetytu w ryzach. Stosowana codziennie Garcinia cambogia to duże wsparcie w kontrolowaniu diety.

Co potwierdziły badania, garcynia kambodżańska przyczynia się do utraty masy ciała o 0,88 kg więcej w parę tygodni niż u osób, które przyjmowały placebo.

Garcinia cambogia – właściwości prozdrowotne

garcinia cambogia 342760 640 1

Działanie antyoksydacyjne

Wspomaganie i przyspieszanie odchudzania przez tamaryndowiec malabarski idzie w parze z innymi właściwościami korzystnymi dla naszego organizmu. Biorą się one między innymi z dużego potencjału antyoksydacyjnego tej rośliny.

Garcinia cambogia jest niezwykle bogata w antyoksydanty, w tym w jedne z najsilniejszych – ksantony i katechiny.

Zarówno ksantony, katechiny, jak i inne antyoksydanty obecne w Garcinia cambogia chronią nas przed powstawaniem w ustroju szkodliwych reaktywnych form tlenu i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu komórek.

Neutralizują wolne rodniki, redukują stany zapalne w organizmie i zwiększają naszą naturalną zdolność do regeneracji. Hamują też procesy starzenia i zmniejszają ryzyko licznych chorób: nowotworów, miażdżycy, demencji, Alzheimera, cukrzycy, chorób serca, chorób oczu.

Wspomaganie układu krążenia

Garcinia cambogia wspomaga nasze serce i układ krwionośny oraz poprawia profil lipidowy. Usprawnia krążenie i zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów, a tym samym przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej, zmniejsza ryzyko udarów, zawałów i choroby niedokrwiennej serca. Jest także wsparciem dla osób borykających się z podwyższonym ciśnieniem tętniczym – pomaga przywracać je do prawidłowego poziomu.

Pozytywny wpływ na trawienie

Naturalny żółty barwnik występujący w skórce owoców Garcinia cambogia– garcinol, to jednocześnie cenna biosubstancja korzystnie wpływająca na nasz układ pokarmowy i przyczyniająca się do unormowania stężenia cholesterolu. Garcinol należy do grupy polifenoli, co oznacza, że wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwrakowe.

Bogata w garcinol Garcinia cambogia chroni nasz układ pokarmowy i poprawia jego funkcjonowanie. Usprawnia proces trawienia i redukuje dokuczliwe dolegliwości takie jak wzdęcia brzucha, niestrawność, biegunki. Niweluje też uszkodzenia wyściółki układu pokarmowego i chroni przed wrzodami żołądka.

Regulowanie poziomu cukru we krwi

Dodatni wpływ kwasu hydroksycytrynowego na gospodarkę węglowodanową w organizmie przekłada się na jego zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi. Reguluje produkcję insuliny i zwiększa wrażliwość tkanek na ten hormon. Tym samym zapobiega utrzymywaniu się zbyt wysokiego stężenia glukozy w krwiobiegu.

Co więcej, kwas HCA zmniejsza wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego, przeciwdziałając gwałtownym zaburzeniom glikemii. Normując poziom cukru, zwalcza zjawisko nagłych ataków wilczego głodu oraz poposiłkowej senności i znużenia.

Z uwagi na wymienione właściwości Garcinia cambogia często jest stosowana przy problemach na tle cukrzycowym, bez względu na to, czy mamy do czynienia z początkowymi, sporadycznymi epizodami wahań poziomu glukozy we krwi, czy z takimi zjawiskami jak insulinooporność lub stan przedcukrzycowy.

Po ekstrakty z tej rośliny sięgają też osoby cierpiące na cukrzycę typu 2. Jednak, w przypadku gdy mamy już zdiagnozowaną tę chorobę i przyjmujemy leki obniżające cukier, zanim sięgniemy po preparaty z wyciągami z tamaryndowca, powinniśmy poradzić się lekarza.

Inne cenne właściowści Garcinia cambogia

  • podnosi poziom serotoniny, poprawia nastrój, dodaje witalności i energii,
  • zwiększa poziom glikogenu w mięśniach, wzmagając przy tym uczucie sytości,
  • hamuje przyrost tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym wspomaganiu budowania tkanki mięśniowej, tym samym wspiera proces modelowania sylwetki,
  • zwiększa wytrzymałość, poprawia wydolność treningową,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
  • pomaga w zwalczaniu rozmaitych infekcji (np. dróg moczowych i oddechowych),
  • pomaga w zwalczaniu bólów stawów i mięśni (w tym na tle reumatycznym).

Garcinia cambogia – skutki uboczne

Jak każda substancja wspomagająca odchudzanie, również Garcinia cambogia doczekała się opinii na temat rzekomych negatywnych skutków ubocznych czy niezbyt korzystnego wpływu na zdrowie. Są to jednak opinie wyssane z palca albo też dotyczą preparatów kiepskiej jakości i o wątpliwym pochodzeniu.

Wiele osób mających doświadczenie w suplementacji preparatów wspomagających odchudzanie, o garcynii kambodżańskiej wypowiada się w samych superlatywach. Są zdania, że podczas stosowania preparatów z Garcinią tempo spalania nadprogramowych kilogramów jest dużo szybsze. Jednocześnie nie pojawia się pogorszenie samopoczucia ani żadne inne efekty uboczne.

Tak naprawdę nie ma żadnych dowodów na to, iż produkty zawierające wyciągi z Garcinia cambogia, powodują jakiekolwiek niekorzystne skutki uboczne. Dla osoby zdrowej zażywanie dobrej jakości suplementów diety z Garcinia cambogia (zgodnie z zaleceniami producenta), jest bezpieczne dla zdrowia. Jednak warto też wspomnieć, że nie jest to środek zupełnie obojętny dla organizmu. Tak więc jeśli ktoś cierpi na jakieś choroby, powinien najpierw zasięgnąć porady lekarza. To samo dotyczy kobiet w ciąży i matek karmiących.

Garcinia cambogia – opinie

Według wielu osób Garcinia cambogia daje zdecydowane i szybkie rezultaty w postaci spadków wagi, zmniejszenia obwodów ciała i ogólnego, wizualnego wysmuklenia sylwetki. Podczas gdy na samej diecie o obniżonej kaloryczności połączonej z systematyczną aktywnością fizyczną chudnie się wolno, ok. 0,5 kg tygodniowo albo jeszcze mniej, Garcinia cambogia przyspiesza cały proces.

W wielu opiniach o Garcinia cambogia czytamy, że składnik ten pozwala chudnąć w tempie ok. 1-2 kg tygodniowo. Co często można wyczytać w komentarzach, Garcinia cambogia znakomicie hamuje apetyt. Sprawia, że jemy zdecydowanie mniej, rzadziej sięgamy po pożywienie. Nie podjadamy i nie odczuwamy nagłego, silnego ssania w żołądku prowadzącego nas wprost do kuchni po ulubione przysmaki. Nie miewamy też zachcianek kulinarnych kończących się konsumpcją setek nadprogramowych kalorii. Nasz apetyt jest na wyrównanym poziomie i łatwo nam prowadzić racjonalną, zdrową dietę.

Jednocześnie mamy więcej energii, którą łatwo zamienić na intensywną aktywność fizyczną. Według licznych opinii Garcinia sprawia, że z tygodnia na tydzień czujemy się coraz lżej, a na ciele wciąż widać coraz mniej tłuszczu.

Wiele tego typu opinii o reduktorach tłuszczu zawierających ekstrakt z Garcinia cambogia można znaleźć w sieci internetowej. Klienci często podkreślają, iż stosując takie preparaty dużo szybciej się chudnie (średnio ok. 5-7 kg w miesiąc). Ich mocną stroną jest też wzmaganie uczucia sytości i eliminacja głodu. Pomagają ujarzmić nadmierny apetyt i powrócić do normalnego, zdrowego systemu odżywiania.

Garcinia cambogia – tabletki, kapsułki i inne preparaty. Co wybrać?

Garcinia cambogia spotykana jest w sprzedaży w różnych postaciach. Suszone owoce tej rośliny często wchodzą w skład herbatek i mieszanek ziołowych wspomagających odchudzanie. Jednak tego typu produkty działają bardzo delikatnie. Silniejsze właściwości wykazuje czysty owoc Garcinia cambogia w formie sproszkowanej.

Najlepsze rezultaty dają jednak kapsułki i tabletki zawierające optymalną dawkę ekstraktu z tej rośliny, a dodatkowo inne składniki stymulujące proces odchudzania.

Jednym z takich produktów jest Garcinia Cambogia Actives – aktualnie najbardziej rozbudowany i najmocniejszy suplement diety na odchudzanie zawierający owoc Garcinia. Arsenał składników aktywnych w tym preparacie jest nie dość, że szeroki, to jeszcze doskonale skomponowany: guarana, pieprz cayenne, czarny pieprz, zielona herbata, zielona kawa, no i oczywiście garcynia kambodżańska – to silne gremium szybko zniszczy zbędną tkankę tłuszczową.

Garcinia Cambogia Actives

Inny reduktor tłuszczu o silnym działaniu, stanowiący unikalne połączenie liści moringa z ekstraktem z Garcinia cambogia, piperyną i chromem to Moringa Actives.

Moringa Actives

Czytaj więcej

10 komentarzy

Alicja 30 sierpnia 2017 - 23:25

Nowość i już rewelacja, kolejna zresztą. Na szczęście działa więc można bezpiecznie używać. Takiego suplementu jeszcze nie miałam, z przyjemnością wypróbuję. Gruba co prawda nie jestem, ale parę centymetrów to mogłabym jeszcze zgubić

Odpowiedź
Weronika 3 września 2017 - 09:50

Świetna sprawa dla kobiety dążącej do szczupłej figury, dużo czytałam o tej roślinie i widzę że faktycznie może być skuteczna. Może przełomowym odkryciem bym tego nie nazwała, ale spalanie tłuszczu rzeczywiście przyspiesza, a to przecież podstawa każdego odchudzania, oprócz diety i ćwiczeń.

Odpowiedź
Sandra26 5 września 2017 - 13:47

Supli na utratę wagi jest mnóstwo, ale tak naprawdę to mało kto zna właściwości Garcinia Cambogia. Dla mnie jest wyjątkowy, szybko spala tłuszcz, a najważniejsze że wreszcie coś zmniejszyło mój apetyt. Miałam z tym olbrzymie problemy, ciągle podjadałam i nie było mowy abym schudła. Teraz w końcu pozytywna zmiana, już 3 kg mniej, polecam wszystkim.

Odpowiedź
Aurora 8 września 2017 - 21:23

Ja też czegoś takiego szukałam, w tym jest prawdziwa moc. Nie ma żadnych skutków ubocznych, bo to bezpieczna roślina, a w połączeniu ze zdrowym odżywianiem i reżimem treningowym czyni prawdziwe cuda. Nie tylko szybko zgubicie wagę, ale dodatkowo bez jojo.

Odpowiedź
Natalia 9 września 2017 - 02:16

Wspomaganie odchudzania tak, ale inne cudowne właściwości to nie. Tabletki jak wiele innych, tylko że mają ten polecany jeden składnik. Jest też w innych preparatach, ale o Garcinia Cambogia Actives muszę pomyśleć, może okazać się całkiem spoko.

Odpowiedź
Tino 13 września 2017 - 11:48

Natalia, nie może okazać się, tylko jest dobry. Kliknij sobie ten odnośnik i poczytaj dokładnie. To nie tylko garcinia, lecz także wiele innych składników odpowiedzialnych za spalanie tłuszczów, przemianę materii czy blokowanie łaknienia. Spalisz kalorie momentalnie a jeśli coś ćwiczysz to dostaniesz takiego speeda jakiego jeszcze nie miałaś.

Odpowiedź
Umber_142 18 września 2017 - 19:02

Potwierdzam wszystko co pisze Tino, schudłem już 8 kilo w dwa miesiące, biorę te tabletki, tłuszcz się redukuje i przez ten cały czas nie opuściłem ani jednego treningu. Nie jest to żadna siłka, tylko rower i zwykle aero, ale jak coś wspomaga proces odchudzania, to i efekty są o wiele lepsze. Nie kosztuje to majątku, więc najlepiej samemu kupić i się przekonać.

Odpowiedź
Alex 24 września 2017 - 10:53

Cudownym lekiem na wszystko to one nie są. Największa wada dla mnie, to trochę za wolne działanie. Plusy to zmniejszenie apetytu co przy moim spożyciu słodyczy to i tak już duży sukces. Jakiegoś dziwnego działania ubocznego nie zaobserwowałem więc biorę dalej, a jeśli chodzi o siłę do ćwiczeń to faktycznie jakby jej trochę przybyło. Dokładnie wypowiem się za kilka miesięcy i wtedy napiszę ile wagi straciłem.

Odpowiedź
Ola 29 września 2017 - 18:37

Sama Garcinia Cambogia to na pewno za mało ale i tak warto się nią zainteresować. Wszyscy spece od diety twierdzą że to prawdziwy hicior i nie ma podstaw żeby im nie wierzyć. Zresztą znam jedną babkę która sobie takie tabletki kupiła za granicą, kiedy u nas jeszcze nie było i schudła momentalnie i trzyma swoją wagę cały czas. Chciała mi to kupić w USA, ale nareszcie są też u nas, o wiele tańsze i przesyłają prosto do domu.

Odpowiedź
Jankos 2 października 2017 - 14:56

To trzeba zamówić i wziąć się za swój mięsień piwny. Za dużo niezdrowego żarcia, piwa i efekty, ale te negatywne widać od razu. Bez wspomagania tego nie zgubię, nie ma szans.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie