Granat to pochodzący z Azji bardzo smaczny i nadzwyczajnie soczysty owoc, a jednocześnie skarbnica prozdrowotnych składników. Bezsprzecznie jest jednym z najzdrowszych owoców świata. Jego walory doceniano już w starożytności. W dawnych kulturach uznawany był jako symbol płodności, energii, siły, zdrowia i rozkwitu. Regularne spożywanie granatu to droga do poprawy stanu organizmu na wielu poziomach. To także metoda na umocnienie bariery obronnej przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, poprawę kondycji układu krążenia i pozbycie się dolegliwości ze strony dróg moczowych. Dowiedz się, jakie są właściwości granatu i dlaczego warto go spożywać.
Spis Treści
- 1 Granat – znany od starożytności tropikalny owoc, który warto poznać bliżej
- 2 Granat – wartości odżywcze
- 3 Granat – właściwości lecznicze. Dlaczego warto wprowadzić do diety owoce granatowca?
- 4 Granat – wpływ na prostatę
- 5 Granat na drogi moczowe
- 6 Granat na cukrzycę
- 7 Antyoksydacyjne i antynowotworowe właściwości granatu
- 8 Granat – właściwości antycholesterolowe i kardioprotekcyjne
- 9 Olej z nasion granatu, sok z granatu – jak spożywać granat w celach leczniczych?
- 10 Jak jeść owoce granatu?
- 11 Jak się obiera owoce granatu?
- 12 Jak wykorzystać skórkę granatu?
Granat – znany od starożytności tropikalny owoc, który warto poznać bliżej
Granat właściwy (Punica granatum L.) należy do rodziny krwawnicowatych. Rośnie na niewysokich drzewach mających od 2 do 5 metrów wysokości. Jest owocem o charakterystycznym miąższu, który tworzy gęsta sieć błyszczących ziarenek. Każde z nich obleczone jest wypełnioną sokiem różowawą otoczką. Ów miąższ jest niezwykle smaczny – mocno słodki, a zarazem orzeźwiający, lekko kwaskowaty. Z wyglądu granat trochę przypomina jabłko. Ma podobne rozmiary i kolor (czerwonawy), ale jego skórka jest znacznie grubsza.
Choć granat wyróżnia się bardzo atrakcyjnym smakiem, przeważnie spożywany jest przez nas sporadycznie. A szkoda. Jest to owoc nie tyko o wysokich walorach kulinarnych, ale i o bardzo długiej liście zalet zdrowotnych, wśród których wymienić trzeba silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne. Zwany też owocem życia lub rajskim owocem granat wywodzi się z Azji. Obecnie jego największe plantacje umiejscowione są w Iranie, Indiach, Hiszpanii, Izraelu i USA.
Granat w celach leczniczych i spożywczych konsumowany był przez człowieka już wieki temu. Historia tego owocu sięga czasów starożytnych. Był doceniany m.in. w starożytnych Chinach, Egipcie, Mezopotamii i Grecji. Zwalczano nim rozmaite przypadłości, w tym choroby pasożytnicze i bakteryjne, biegunki, krwotoki, wrzody, infekcje gardła, problemy z sercem, dolegliwości ze strony dróg moczowych, bezpłodność. Przygotowywano też na jego bazie eliksiry miłości, młodości i witalności.
Granat – wartości odżywcze
Granat, jak każdy owoc, zawiera sporo węglowodanów, ale nie jest zagrożeniem dla naszej figury. Nie ma też tendencji do gwałtownego podnoszenia poziomu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny (35) i zawiera dużo cennego błonnika pokarmowego.
100 gramów owocu granatu dostarcza: 83 kcal, 18,7 g węglowodanów, 4 g błonnika, 1,7 g białka.
Granat to nadzwyczajny owoc bogaty w witaminy i minerały. W jego składzie znajdziemy: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę A, potas, cynk, magnez, wapń, selen, miedź, mangan, fosfor.
Granat zawiera też wiele związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych takich jak: polifenole, karotenoidy, taniny, antocyjany, kwasy organiczne. Warto zwrócić również uwagę na zawarte w owocach granatu fitoestrogeny, które silnie wspomagają gospodarkę hormonalną organizmu.
Granat – właściwości lecznicze. Dlaczego warto wprowadzić do diety owoce granatowca?
Granat wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Stymulując układ odpornościowy do pracy i hamując rozwój mikroorganizmów i pasożytów oraz wygaszając stany zapalne, pomaga w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji, czy to wewnętrznych, czy skórnych.
Granat doskonale sprawdzi się przy przeziębieniach, zakażeniach grypopodobnych, gorączce i infekcjach górnych dróg oddechowych. Co więcej, granat wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy. Usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, problemom z wypróżnianiem. Jest też pomocny w hamowaniu biegunek.
Owoc granatu to także cenne wsparcie dla układu hormonalnego. Pomaga normalizować stężenie hormonów, w tym testosteronu i estrogenów. Dzięki zawartym fitoestrogenom łagodzi objawy wahań hormonalnych (w tym objawy menopauzy i andropauzy). Owocom granatu nie brakuje również właściwości wzmacniających. Dzięki bogatej puli antyoksydantów, witamin i minerałów wspomaga organizm w stanach osłabienia i rekonwalescencji, przywraca siły witalne i usprawnia regenerację.
Granat – wpływ na prostatę
Systematyczne stosowanie granatu polecane jest mężczyznom borykającym się z problemami z prostatą. Owoc ten zmniejsza stany zapalne w obrębie gruczołu krokowego, przynosząc ulgę w dolegliwościach bólowych, a jednocześnie niweluje problemy z oddawaniem moczu i nadmiernym parciem na pęcherz.
Dzięki licznym związkom polifenolowym oraz innym składnikom o właściwościach antyoksydacyjnych owoc granatu działa ochronnie na komórki prostaty i znacząco obniża tempo postępu jej rozrostu. W jednym z badań wykazano, że związki zawarte w granacie redukują rozwój raka prostaty i spowalniają wzrost poziomu PSA.
Wysoce aktywny ekstrakt z granatu wraz z kompozycją innych składników korzystnie wpływających na zdrowie prostaty znaleźć można w preparacie Prostan Plus.
Owoc granatu pomaga także w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi, a wysoki cholesterol nierzadko nasila problemy z prostatą. Jeśli mowa o typowo męskich dolegliwościach, warto również wspomnieć, że owoc granatu ma pozytywny wpływ na potencję i erekcję.
Granat na drogi moczowe
Granat znacząco poprawia funkcjonowanie układu moczowego. Dzięki właściwościom moczopędnym przeciwdziała zaleganiu moczu w pęcherzu, usprawnia przepływ moczu, niweluje problem z zainicjowaniem oddawania moczu. Zmniejsza też częstotliwość wizyt w toalecie i przeciwdziała nietrzymaniu moczu. Działając przeciwzapalnie redukuje infekcje dróg moczowych.
Granat na cukrzycę
Z uwagi na duże stężenie związków fenolowych i błonnika pokarmowego w granacie owoc ten prowadzi do unormowania glukozy we krwi. Z tego względu często rekomendowany jest osobom chorym na cukrzycę, jak również będącym w stanie przedcukrzycowym i mającym insulinooporność.
Antyoksydacyjne i antynowotworowe właściwości granatu
Gdy szukalibyśmy produktów żywnościowych najbogatszych w antyoksydanty (przeciwutleniacze) owoc granatu znalazłby się na jednej z pierwszych lokat. Zawiera ich więcej niż zielona herbata i czerwone wino. Dzięki antyoksydantom jest silnym orężem przeciwko wolnym rodnikom, a co za tym idzie pozwala utrzymać komórki w lepszej kondycji i zapobiega ich uszkodzeniom i mutacjom.
Poprzez działanie antyoksydacyjne owoc granatu redukuje prawdopodobieństwo zaistnienia procesu nowotworowego. Co więcej, owoc jest cenną bronią w walce z rakiem. Hamuje rozwój komórek nowotworowych i pomaga w ich niszczeniu.
Granat – właściwości antycholesterolowe i kardioprotekcyjne
Jak wykazały badania, spożywanie 1 szklanki soku z granatów dziennie pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterol LDL. Owoc poprawia przepływ krwi, zapobiega tworzeniu się skrzepów i pomaga normować ciśnienie tętnicze. Za sprawą licznych antyoksydantów owoc granatu chroni serce i obniża ryzyko miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
Olej z nasion granatu, sok z granatu – jak spożywać granat w celach leczniczych?
Spożywanie granatu pod każdą postacią niesie ze sobą korzyści dla zdrowia. Sprawdzą się zarówno świeże owoce granatu, oleje z nasion granatu, soki z granatu, jak i ekstrakty na bazie granatu w płynie i ekstrakty z granatu w kapsułkach. Najlepsze działanie prozdrowotne i lecznicze uzyskamy przy stosowaniu granatu regularnie i w odpowiednio dużych ilościach (np. szklanka soku z granatu dziennie lub 500 mg ekstraktu dziennie).
Jak jeść owoce granatu?
Granat znakomicie nadaje się do jedzenia na surowo, ale też niesie ze sobą wiele innych zastosowań kulinarnych. Pasuje do typowych dań na słodko, jest też ciekawym słodko-owocowym przełamaniem w potrawach na słono.
Pestki granatu mogą posłużyć jako ozdoba dań, możemy też dodać je do sałaty, farszu naleśników, omleta, grzanek, zapiekanek albo do pieczonego lub grillowanego mięsa. Ze świeżego owocu granatu możemy wycisnąć sok lub dodać do koktajlu z blendera. Nasiona granatu to też idealny dodatek do sałatek owocowych, dżemów, wypieków, owsianek i wszelkiej maści deserów.
Jak się obiera owoce granatu?
Odcinamy czubek granatu. Następnie nacinamy łupinę tak, aby owoc był podzielony na ćwiartki. Wkładamy do naczynia z letnią wodą. Po upływie 15 minut, kiedy łupinka namięknie, odginamy ją i oddzielamy od niej pestki. Gdy opadną na dno, wyjmujemy je z wody i osuszamy.
Jak wykorzystać skórkę granatu?
Skórkę granatu możemy wysuszyć, a potem wykorzystać do przyrządzania naparów leczniczych dla skóry. Sprawdzą się one w przypadku rozmaitych infekcji, podrażnień, łojotoku, wykwitów skórnych. Napary mogą też być dodatkowym sposobem pielęgnacji skóry wymagającej rewitalizacji.
Źródła:
- https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pomegranates
- https://www.webmd.com/prostate-cancer/alternative-treatments-for-prostate-cancer2
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31298147/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7587354/