Ostatnia aktualizacja: 10.08.2021
Imbir to jedna z najwartościowszych roślin o działaniu prozdrowotnym. Korzystnie wpływa na cały nasz organizm, zwalcza wiele powszechnie występujących przypadłości, a jednocześnie dostarcza nam ciekawych wrażeń kulinarnych. Imbir wykazuje bardzo liczne działania lecznicze, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, usprawnia procesy oczyszczania ciała z toksyn. Wspomaga nas także w redukowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Dobroczynne właściwości imbiru sięgają jednak dużo dalej – jest on też sojusznikiem pięknej skóry i mocnych włosów. Może być również wsparciem dla osób prowadzących aktywny tryb życia i dbających o nienaganną kondycję fizyczną.
Spis Treści
Imbir – niezwykły korzeń rodem ze świata orientu
Imbir kojarzymy z reguły z kuchnią indyjską, ale nie ma pewności co do jego pierwotnego pochodzenia. W stanie dzikim rośnie w Azji, ale występuje też w Australii, na wyspach Pacyfiku, w Afryce i Ameryce Południowej.
W celach przemysłowych uprawiany jest w wielu miejscach globu, jego plantacje znaleźć można m.in. w Chinach, Japonii, Indiach, Meksyku, Brazylii. Do Europy imbir trafił dzięki perskiemu lekarzowi i uczonemu, Awicennie, żyjącemu na przełomie X i XI wieku, który opisał jego zdrowotne właściwości.
Korzeń imbiru jest dzisiaj nie tylko przyprawą charakterystyczną dla kuchni dalekowschodnich, ale także rośliną cenioną ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz odchudzające. Korzystny wpływ imbiru na zdrowie doceniali już starożytni. Stosowany był m.in. jako naturalny lek na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jako afrodyzjak oraz jako antidotum na przeziębienia, stany zapalne i brak mocy witalnych.
Imbir – właściwości smakowe i zdrowotne
Roślina, którą znamy jako imbir, ma liczne odmiany. W Europie wykorzystujemy najczęściej tzw. imbir lekarski (Zingiber officinale), którego korzeń jest nie tylko smaczną przyprawą używaną do zup, mięs, sałatek czy deserów.
Smak imbiru jest bardzo wyszukany, wręcz jedyny w swoim rodzaju. Łączy w sobie nuty korzenne, goryczkowate i orzeźwiające z charakterystyczną ostrością. Dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi i smakowi, imbir stanowi jeden z najciekawszych i najszerzej wykorzystywanych dodatków do dań.
Jak już zostało wspomniane, obok przymiotów kulinarnych imbir wykazuje także szereg cech prozdrowotnych czy wręcz leczniczych. Dzieje się tak za sprawą unikalnej zawartości korzenia imbiru. Jest on niezwykle zasobny w związki biologicznie czynne, między innymi w liczne olejki eteryczne oraz żywice, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wartościowych dla naszego zdrowia substancji zawiera jednak imbir znacznie więcej.
W składzie korzenia imbiru znajdziemy:
- białko,
- tłuszcze,
- błonnik pokarmowy,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- związki fenolowe,
- gingerol,
- zinferon,
- shogaol,
- limonen,
- kamfen,
- zingiberol.
Co więcej, korzeń imbiru zawiera bogatą paletę witamin, a wśród nich: witaminę C, witaminę K, witaminę E, witaminę A, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6, kwas foliowy.
Do potwierdzonych badaniami właściwości korzystnych dla zdrowia zaliczyć należy między innymi:
- działanie rozgrzewające i przeciwbólowe,
- zwalczanie infekcji wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych i hamowanie stanów zapalnych;
- pobudzanie krążenia krwi,
- działanie przeciwzakrzepowe,
- zmniejszanie ryzyka zmian nowotworowych,
- opóźnianie procesu starzenia,
- pomoc w odchudzaniu i zwalczaniu cellulitu,
- silne działanie detoksykacyjne,
- wspomaganie trawienia, ochrona wątroby i żołądka,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- pomoc w zwalczaniu zgagi oraz nudności,
- poprawa wydajności umysłowej,
- działanie rozkurczające.
Imbir – właściwości lecznicze
Imbir na przeziębienie, imbir na odporność
Ponieważ korzeń imbiru zawiera szereg substancji o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, znakomicie leczy przeziębienia i drobne infekcje. Nie tylko doskonale rozgrzewa, ale i potęguje wydzielanie śluzu, dzięki czemu stanowi istotną pomoc w leczeniu dolegliwości układu oddechowego.
Z uwagi na właściwości napotne, pomaga szybciej pozbyć się gorączki. Redukuje też dolegliwości bólowe występujące przy okazji przeziębień, w tym bóle głowy czy mięśni i przynosi nam ogólną ulgę w trakcie choroby.
Imbir hamuje namnażanie szkodliwych drobnoustrojów, wirusów, grzybów, przez co gasi infekcje w zarodku albo mocno skraca i łagodzi ich przebieg. Ponadto roślina całościowo wzmacnia nasz organizm, dodaje krzepy i podnosi odporność.
Jak stosować imbir? Przy przeziębieniach, infekcjach dróg oddechowych, wyziębieniu organizmu i bólach reumatycznych niezwykle pomocne będzie nacieranie się świeżym imbirem. Doskonałe efekty daje też napar z imbiru wypijany raz lub dwa razy dziennie, a także herbata z imbirem i cytryną, syrop z imbiru i napój z imbiru, miodu i soku z cytryny.
Właściwości antyoksydacyjne i antyrakowe imbiru
Imbir to obok kurkumy, oregano, cynamonu, kminku jedna przypraw najbardziej bogatych w antyoksydanty. Rolę antyoksydantów spełnia w imbirze cały szereg substancji, w tym niektóre witaminy, olejki eteryczne oraz gingerol – związek fenolowy o bardzo wysokiej aktywności biologicznej.
Zawarte w imbirze antyoksydanty zwalczają wolne rodniki – niebezpieczne reaktywne formy tlenu. Wolne rodniki wywołują stres oksydacyjny komórek i przyczyniają się do ich niszczenia i przedwczesnego obumierania. Jeśli przez dłuższy czas poziom wolnych rodników w naszym organizmie jest zbyt wysoki, procesy starzenia zachodzą wcześniej, zwiększa się też ryzyko zaistnienia chorób cywilizacyjnych takich jak rak czy miażdżyca.
Dzięki zasobnemu w antyoksydanty imbirowi wolne rodniki są szybciej i skuteczniej neutralizowane, a my jesteśmy lepiej chronieni przed całą serią chorób: nowotworami, cukrzycą, miażdżycą, chorobami wzroku, chorobami neurodegeneracyjnymi, udarem, nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, reumatoidalnym zapaleniem stawów etc.
O czym warto wspomnieć, zawarty w imbirze gingerol, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też przeciwdziała powstawaniu przerzutów, jeśli choroba nowotworowa już zaistniała.
Imbir a cukrzyca
Według licznych przeprowadzonych badań, imbir wpływa na zmniejszenie i unormowanie poziomu cukru we krwi. W związku z tym może on być bardzo pomocny dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością oraz będących w stanie przedcukrzycowym.
Główną substancją o działaniu przeciwcukrzycowym w imbirze jest gingerol. Jak wykazano, systematyczne stosowanie imbiru przez co najmniej kilka tygodni skutkuje obniżeniem stężenia glukozy we krwi, mierzonego zarówno rano, jak i po posiłkach.
Imbir reguluje aktywność enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za rozkład glukozy i usprawnia metabolizm węglowodanów.
Co więcej, dzięki imbirowi nasze komórki stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. W konsekwencji zjawisko uporczywego utrzymywania się wysokiego poziomu cukru we krwi zostaje zredukowane.
Przeczytaj recenzję preparatu skutecznie obniżającego poziom cukru we krwi (bez recepty): Redusugar
Korzystny wpływ imbiru na układ sercowo-naczyniowy
Imbir na wiele sposobów wspiera nasz układ krwionośny i serce. Poprawia krążenie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, w ten sposób redukuje ryzyko zawału serca i miażdżycy. Stabilizuje ciśnienie tętnicze, przeciwdziała agregacji płytek krwi, zapobiega zakrzepom. Korzystnie wpływa na san naczyń krwionośnych, stosowany regularnie obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Imbir na stawy
Herbata z imbiru i napary z imbiru to naturalne metody na dolegliwości stawowe stosowane od dawien dawna. Imbir korzystnie wpływa zarówno na strukturę, jak i na funkcjonowanie stawów, a także aktywnie zwalcza stany zapalne i bóle, które negatywnie odbijają się na naszych zdolnościach motorycznych.
Spożywanie imbiru jest zalecane w przypadku artretyzmu oraz takich dolegliwościach stawowych jak: ból stawu, ból pleców, uczucie sztywności w stawie, ograniczenie ruchomości stawu, nadmierne tarcie i trzeszczenie w stawie, obrzęki i zaczerwienienia w obrębie stawów.
Skuteczność imbiru potwierdza fakt, że jest składnikiem wielu maści rozgrzewających i wieloskładnikowych suplementów diety na stawy. Doskonale sprawdza się chociażby w połączeniu z chondroityną i glukozaminą. Znakomite rezultaty daje też duet imbir i kurkuma w zwalczaniu rozmaitych dolegliwości stawowych.
Przeczytaj recenzję preparatu z imbirem, kurkumą, chondroityną i glukozaminą na bóle stawów: Proflexen
Dobre efekty możemy również uzyskać, stosując imbir zewnętrznie poprzez przykładanie na bolące stawy lub mięśnie bezpośrednio surowego, startego korzenia. Taki okład lub kąpiel z dodatkiem startego bądź sproszkowanego imbiru, przyniesie ulgę także w migrenie lub dla zmęczonych mięśni i bolących, ciężkich nóg.
Wpływ imbiru na trawienie
Suszony i świeży imbir stosowany jest od wieków w celu pozbycia się rozmaitych dolegliwości układu pokarmowego. Znajdujący się w imbirze olejek eteryczny pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając w ten sposób trawienie i niwelując dolegliwości w postaci wzdęć, zaparć, niestrawności, gazów czy zgagi. Dodawanie sproszkowanego korzenia bądź świeżych kawałków do potraw ma zatem nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne.
Co warto podkreślić, imbir ma również dodatni wpływ na wątrobę. Stymuluje wytwarzanie żółci, usprawnia czynność wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami. Poza tym wykazuje działanie odtruwające, przez co odciąża naszą wątrobę i sprawia, że pracuje wydajniej.
Inne cenne właściwości imbiru
Imbir, z uwagi na działanie rozkurczające, pomaga kobietom w czasie menstruacji. Warto również wspomnieć, że dzięki zdolności do pobudzania przepływu krwi w obrębie narządów płciowych, imbirowi przypisuje się cechy afrodyzjaku, dlatego polecany jest osobom chcącym poprawić swoje libido.
Kolejna cenna właściwość imbiru to pomoc w chorobie lokomocyjnej. Roślina skutecznie zmniejsza mdłości i hamuje odruch wymiotny. Pozwala nam w ten sposób lepiej zapanować nad nieprzyjemnymi dolegliwościami i podnieść komfort podróży.
Z uwagi na zdolność do stymulowania krążenia krwi imbir będzie także wsparciem dla osób, które borykają się z bladą, chorowitą cerą, często czują się przemęczone i senne, a także często i łatwo marzną oraz odczuwają niemal ciągły chłód w okolicach kończyn dolnych.
Imbir na odchudzanie
Ta roślina, oprócz szeregu cennych właściwości zdrowotnych, jest też bardzo cennym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.
Obecne w kłączu substancje, mianowicie zingiberol oraz związki fenolowe: gingerol, zinferon i shogaol, odpowiadające za ostry, palący smak, to termogeniki. Substancje te, poprzez podnoszenie ciepłoty ciała, zwiększają zużycie kalorii przez organizm oraz stymulują spalanie zapasów tłuszczu. Dzięki temu cały proces przemiany materii ulega przyspieszeniu, co stanowi wybitną pomoc w odchudzaniu.
Co więcej, zarówno sproszkowany imbir, jak i imbir świeży, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co dodatkowo usprawnia metabolizm. Imbir działa też rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, ułatwiając wypróżnianie. Sprzyja to eliminacji dokuczliwych wzdęć i zaparć, które bardzo często pojawiają się u osób z nadwagą i które przyczyniają się do uczucia ciężkości oraz zwiększenia obwodu talii.
Wreszcie substancje znajdujące się w imbirze stabilizują poziom leptyny, czyli hormonu odpowiadającego za uczucie sytości. Sprawiając, że po posiłku przez długi czas czujemy się najedzeni i rzadziej odczuwamy potrzebę sięgnięcia po pożywienie, imbir chroni nas przed konsumowaniem nadprogramowych kalorii.
Warto powiedzieć również o innej ważnej dla odchudzających właściwości imbiru. Mianowicie roślina ta stymuluje oczyszczanie organizmu z wszelkich zbędnych substancji. Proces ten powoduje, że w naszym ciele przestają zalegać szkodliwe toksyny, złogi, uboczne produkty przemiany materii, a tym samym nasz metabolizm zostaje uregulowany, a tłuszcz szybciej znika z naszej sylwetki.
Sprawdź: Ranking Tabletek Na Odchudzanie
Imbir – zastosowanie w kuchni. Jak jeść i w jakich potrawach można go uwzględnić?
Do niedawna wielu z nas imbir kojarzył się co najwyżej z herbatą czy napojem z udziałem miodu podawanym w przypadku przeziębienia, ewentualnie z grzanym piwem czy winem z dodatkiem tej przyprawy. Tymczasem warianty zastosowań tej cennej rośliny są o wiele szersze.
W zależności od tego, czy zakupimy sproszkowany imbir, czy imbir w formie marynowanej, kandyzowanej, czy też świeży korzeń imbiru, można go wykorzystać na najróżniejsze sposoby. Z całą pewnością, ze względu na unikalny, wyrazisty smak, warto na stałe wprowadzić ten nietuzinkowy korzeń do swojej kuchni. Imbir to genialny sposób na wydobycie z każdej banalnej potrawy wyszukanego, mocnego charakteru.
Spożywanie imbiru w postaci sproszkowanej, marynowanej i kandyzowanej
Imbir mielony to kapitalny dodatek do zup, sosów, past, farszów, dań jednogarnkowych, potraw w stylu azjatyckim, koktajli z blendera i detoksykujących napojów, a także do ciast, ciastek i pieczonych owoców.
Kandyzowany imbir (z uwagi na ostrość pokrojony na mniejsze plasterki) można traktować jako drobną przekąskę, ewentualnie jako lek na ból gardła (w tym przypadku lepszy będzie jednak surowy).
Marynowany imbir jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się jako dodatek do najrozmaitszych dań i na zimno, i na ciepło. Możemy go dodawać do sałatek, potraw na bazie ryb i owoców morza, orientalnych zup, potraw mięsnych i warzywnych.
Spożywanie imbiru w postaci surowej
Ogromne pole do popisu stwarza imbir w postaci surowej. Dodany do mięsa czy owoców morza, nie tylko urozmaici i wzbogaci smak potrawy, ale i uczyni ją bardziej rozgrzewającą, co spowoduje szybsze spalenie tkanki tłuszczowej i kalorii.
Świeży imbir pasuje do herbaty, wtedy będzie pełnił funkcję rozgrzewającą, jak również do różnych owoców i warzyw, dzięki którym powstanie smaczny i zdrowy koktajl.
Wystarczy wrzucić do blendera ananasa, kiwi czy banana lub też jarmuż, zielone ogórki albo szpinak, dodać dwa plasterki surowego imbiru, parę kostek lodu, sok z cytryny i połączyć wszystko w jednolitą masę. Smacznego!
Imbir – właściwości kosmetyczne
Dzięki bogactwu cennych substancji bioaktywnych imbir znakomicie sprawdza się w pielęgnacji skóry oraz poprawianiu jej jakości. Stymuluje mikrokrążenie w skórze, co wpływa na jej lepsze dotlenienie i odżywienie oraz pobudzenie procesów regeneracji.
Stosowany na twarz sprawia, że nasze cera wygląda zdrowiej, promienniej i młodziej. Stosowany na włosy, wzmacnia je i dodaje naturalnego piękna i blasku. Stosowany na ciało zmniejsza cellulit, wyszczupla, odświeża, sprawia, że skóra jest lepiej napięta, bardziej witalna i jędrna.
Domowe kosmetyki z imbirem – sprawdzone przepisy
Nawilżająco-rewitalizująca maseczka z imbiru
Łyżeczkę imbiru łączymy ze startą na tarce połową jabłka i łyżką płynnego miodu. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy na twarz, omijając okolice oczu. Zmywamy za 15 minut.
Maska na włosy z imbirem (o działaniu wzmacniającym, regenerującym i pobudzającym porost włosów)
Olejek imbirowy łączymy z olejkiem jojoba i olejkiem arganowym (po 1 łyżeczce każdego olejku). Dodajemy łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. Nakładamy na włosy na około godzinę. Zmywamy maskę, po czym myjemy włosy łagodnym szamponem.
Antycellulitowy, energetyzujący i ujędrniający peeling do ciała z imbirem
Około 100 g cukru łączymy z dwoma łyżkami startego na tarce imbiru. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wymieszaniu nakładamy na ciało, lekko masujemy przez 2-3 minuty i spłukujemy.
Imbir – przeciwwskazania
Imbir jest surowcem naturalnym, bezpiecznym dla naszego zdrowia. Uważać powinny jednak na niego osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na refluks, gdyż może zadziałać w sposób podrażniający. Również kobiety w ciąży nie powinny stosować imbiru w zbyt dużych ilościach.
17 komentarzy
Uwielbiam smak imbiru. Bardzo go cenię za jego wyjątkową nutę pikanterii, taką inną niż wszystkie 🙂 często pakuję imbir do różnych potraw, aż domownicy się uskarżają, że znowu przeważa w daniu TEN smak. Muszę przestać katować rodzinę imbirem bo mnie wyklną 😀
Imbir na odchudzanie? Dobrze wiedzieć. Ostatnio coraz więcej sięgam po wszelkie naturalne wspomagacze odchudzania i muszę powiedzieć, że przy odpowiednim wkomponowaniu w dietę naprawdę robią swoje. Ostatnio np. zgubiłam 2,5 kg w miesiąc. Może to nie jest zawrotna liczba, ale ja i tak się ciesze. Mam złe doświadczenia z pewnym lekiem na odchudzanie już wycofanym zresztą i dlatego unikam tabletek. Ktoś wie gdzie można kupić świeży imbir?
@Migdałowa świeży imbir kupisz w marketach. Normalnie jest na stoiskach z warzywami i owocami. Jak nie w jedym to w innym na pewno będzie.
Imbir jest niesamowity. Herbata z imbirem to od lat używany przeze mnie sposób na przeziębienia. Ma niesamowite właściwości rozgrzewające. Całkiem przez przypadek zauważyłam też, że takie herbatki z imbirem pomagają na moje dolegliwości stawowe 🙂
Pamiętam, że imbir często się pojawiał w różnych „magicznych miksturach” w zeszycie prowadzonym przez moją babcię. To był taki zbiór naturalnych receptur na różne dolegliwości. Rzeczywiście imbir to magiczna roślinka, można wyciągnąć z niej bardzo wiele, gorzej, jak ktoś nie lubi jego smaku 😉 No ale w końcu nie zawsze dla smaku ma być dodawany, ale jako lekarstwo. Jeśli chodzi o mnie to bardzo często przyrządzam napoje z imbirem i koktajle z imbirem – w celu pobudzenia metabolizmu, ale i dla smaku. Napój z imbirem to najprostsza rzecz na świecie: w dzbanku mieszam wodę niegazowaną mineralną ze startym imbirem, sokiem z cytryn i listkami mięty. I do lodówki. Wypijam rano jedną szklankę i wciągu dnia też popijam. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem czy powolną przemianą materii to niech spróbuje! A co do koktajli z blendera to polecam taki zestaw składników: pomarańcza, kiwi, banan, ogórek, natka pietruszki, starty imbir.
Muszę wypróbować twoje smoothie, brzmi zachęcająco. Ja z imbirem robie inny koktajl, mianowicie jabłka i marchewki przepuszczam przez sokowirówkę, do tego dosypuję trochę nasion chia albo siemienia lnianego i dodaję starty świeży lub mielony imbir. Można się nieźle zasycić takim koktajlem, a kalorii ma mało 😀
Dziewczyny imbir odchudza naprawdę. Od mniej więcej 2 miesięcy piję wodę z imbirem i cytryną. Normalnie do butelki z mineralną niegazowaną wsypuję starty imbir, dodaję sok z cytryny i czasem tez dołożę troche mielonego cayenne. I taką wode popijam w ciągu całego dnia. Schudłam już 5 kg. Nie mam do tego specjalnie żadnej diety, ale w sumie małe posiłki jem, pieczywo ograniczylam, słodyczy i tłustych rzeczy nie jem wcale, za to dużo warzyw i owoców, jogurtów, serków.
Co wy na to, żeby połączyć grejpfruty z imbirem i ze sproszkowaną chlorellą? Wszystkie trzy mają genialne właściwości detoksykujące i pomagają rozruszać metabolizm. Chyba od jutra spróbuję taki zestaw!
Emila myślę, że to może być petarda!!! też sobie zaserwuję taki zestaw i jazda na siłownię 🙂 🙂