Strona główna Odchudzanie Jaglanka – przepisy, właściwości, zalety dla zdrowia i sylwetki

Jaglanka – przepisy, właściwości, zalety dla zdrowia i sylwetki

by Karolina Karo
0 komentarzy

Jaglanka nie tylko z nazwy przypomina owsiankę. Przyrządza się ją w podobny sposób, ma podobną konsystencję i zbliżone wartości odżywcze. Jest równie lekka i dietetyczna jak owsianka, ale smakuje trochę inaczej, gdyż jej bazę stanowi kasza jaglana, a nie płatki owsiane. Dla osób szukających przepisów na zdrowe posiłki, które dobrze zaspokajają głód, są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego nie są nudne pod względem kulinarnym (gdyż można dodawać do nich najróżniejsze dodatki), jaglanka jest idealną opcją. Poznaj sprawdzone przepisy na jaglankę i przeczytaj, dlaczego warto włączyć jaglankę do menu.

Co to jest jaglanka?

jaglanka z owocami w salaterce

Jaglanka to, można by rzec, taka owsianka z kaszy jaglanej. Jest zbożowym daniem podawanym na zimno lub na ciepło. Ma gęstą konsystencję i na ogół obfituje w różnego rodzaju zdrowe dodatki. Spożywamy ją najczęściej na śniadanie lub drugie śniadanie, rzadziej na podwieczorek albo kolację.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą jaglanka to prawdziwy skarb dla naszego zdrowia, dlatego nie powinna omijać jadłospisów osób, których domeną jest zdrowe żywienie, ładna figura i aktywny styl życia.

Jaglanka tradycyjna

Jaglankę przyrządza się bardzo prosto, gotując kaszę jaglaną na wodzie, mleku lub mleku roślinnym (np. mleku owsianym, sojowym, ryżowym, orkiszowym), a następnie wzbogacając ją wybranymi dodatkami.

Przed ugotowaniem kaszę jaglaną trzeba przepłukać pod bieżącą wodą albo podprażyć na suchej patelni lub też przelać wrzątkiem – straci wtedy charakterystyczny gorzkawy smak. Samo gotowanie zajmuje około 10 minut. Kaszę jaglaną gotujemy tak samo jak inne typy kaszy, czyli w proporcji 2:1 (2 porcje płynu na 1 porcję kaszy), na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i pilnując, aby kasza nie przypaliła się. Gotowanie kończymy w momencie gdy kasza pochłonie cały płyn.

Jaglanka z płatków jaglanych

Zamiast kaszy jaglanej do przyrządzenia jaglanki można też użyć płatków jaglanych. Choć w procesie produkcji są poddawane delikatnej obróbce (zgniecenie, rozdrobnienie i parowanie ziarna), są równie zdrowe i wartościowe jak kasza jaglana. Jednocześnie są od niej szybsze w gotowaniu (wystarczą 2-3 minuty spędzone na małym ogniu).

Ze względu na minimalną czasochłonność jaglanka z płatków jaglanych zapewne zainteresuje osoby zabiegane i szukające błyskawicznych przepisów na dietetyczne posiłki i przekąski.

Kasza jaglana – właściwości prozdrowotne, wartości odżywcze. Baza jaglanki skarbnicą zdrowia

kasza jaglana

Stanowiąca bazę jaglanki kasza jaglana to niezwykle wartościowy, choć stosunkowo mało popularny, rodzaj kaszy. Wytwarzana jest z łuskanego ziarna prosa. Ze względu na neutralny smak jest bardzo uniwersalna i niesie ze sobą wiele sposobów podania i przygotowania. Można ją przyrządzać zarówno na słono, jak i na słodko – w obu wersjach smakuje znakomicie.

Kasza jaglana oprócz walorów kulinarnych ma liczne walory odżywcze. Zawiera wiele cennych składników pokarmowych i co ważne, jest zasadotwórcza, a tym samym przeciwdziała bardzo częstej dolegliwości, jaką jest zakwaszenie organizmu. Ale neutralizacja nadmiaru kwasów w organizmie to dopiero pierwsza z licznych prozdrowotnych właściwości kaszy jaglanej. Istotnym atutem kaszy jaglanej jest także jej lekkostrawność, zerowa zawartość glutenu oraz korzystny wpływ na pracę jelit.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka wartość odżywcza kaszy jaglanej. Znajdziemy w niej takie składniki jak:

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9),
  • witamina E,
  • błonnik pokarmowy,
  • lecytyna,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • mangan,
  • fosfor,
  • cynk,
  • selen,
  • krzem,
  • miedź,
  • białko,
  • aminokwasy (metionina, leucyna, izoleucyna, tryptofan),
  • karotenoidy,
  • polifenole.

Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej, jak i przyrządzanej na jej bazie jaglanki, dotyczą wielu sfer funkcjonowania organizmu.

Dlaczego warto jeść jaglankę?

  • Jaglanka wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia przebieg procesów trawiennych. Polepsza pracę jelit, redukuje zaparcia, wzdęcia, niestrawność, uczucie pełności i ciężkości, problemy z regularnym wypróżnianiem. Kasza jaglana wykazuje również zdolność do neutralizowania nadmiaru kwasów żołądkowych. Systematycznie konsumowana jaglanka może być zatem bardzo pomocna w zwalczaniu wrzodów żołądka, zgagi, refluksu. Ponieważ kasza jaglana jest delikatna i lekkostrawna, jaglanka doskonale nadaje się dla osób o wrażliwych żołądkach i zmagających się z problemami z wątrobą i jelitami.
  • Jaglanka wspiera proces odchudzania, usprawnia gospodarkę węglowodanową, pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartemu błonnikowi zapewnia uczucie sytości, zmniejsza apetyt na słodkie i chroni przed napadami głodu i niekontrolowanym spożyciem kalorii. Sprawia, że cukry dostarczane w pożywieniu są wolniej trawione i w zrównoważonym tempie uwalniane z jelita cienkiego do krwiobiegu. Choć kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70), badania wykazały, że jej spożywanie przyczynia się do spadku poziomu cukru we krwi, jest więc bezpieczna, a nawet zalecana, dla osób z problemami cukrzycowymi.

Sprawdź: Ranking Tabletek Na Odchudzanie

  • Jaglanka wspiera zdrowie układu krążenia. Błonnik zawarty w kaszy jaglanej przyczynia się do zmniejszenia masy ciała, a tym samym odciążenia serca i zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Składnik ten wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a co za tym idzie przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Dzięki polifenolom, potasowi i magnezowi zawartym w kaszy jaglanej jaglanka pomaga stabilizować ciśnienie krwi, poprawia też szczelność naczyń krwionośnych, przeciwdziała zakrzepom oraz pozytywnie wpływa na pracę tętnic i mięśnia sercowego.
  • Dzięki dużej ilości antyoksydantów w postaci polifenoli, karotenoidów i witaminy E, jaglanka wspomaga wymiatanie szkodliwych wolnych rodników z ustroju, zwalcza stany zapalne oraz wykazuje działanie protekcyjne dla komórek. Regularnie spożywana jaglanka przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, cukrzycy, miażdżycy, chorób serca, udarów, zawałów, schorzeń neurodegeneracyjnych.
  • Jaglanka działa w sposób alkalizujący (zasadotwórczy), neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie spowodowany m.in. niezdrową dietą, wyczerpaniem fizycznym, nadmiarem soli i słodyczy w menu, nadmiarem używek. Równolegle wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Redukuje tym samym objawy związane z zakwaszeniem organizmu i kumulacją toksyn takie jak m.in.: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności, nieświeży oddech, nieprzyjemny posmak w ustach, złe samopoczucie, problemy skórne, rozdrażnienie, bóle głowy, bóle mięśni.
  • Jaglanka jest cennym wsparciem podczas infekcji i przeziębień. Kasza jaglana zmniejsza ilość śluzu w organizmie i osusza błony śluzowe, tym samym jest bardzo przydatna w redukowaniu kataru, kaszlu, zapalenia zatok. Działa też przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, pomaga skuteczniej chronić się przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami.
  • Jaglanka jest bardzo pożyteczna dla naszego mózgu. Kasza jaglana zawiera magnez, witaminę E, tryptofan, lecytynę, cynk, witaminy z grupy B – wszystkie te składniki wykazują korzystny wpływ na układ nerwowy, koncentrację i sprawność umysłową oraz przyczyniają się do poprawy samopoczucia i redukcji zmęczenia psychicznego.
  • Jaglankę docenią osoby chorujące na celiakię i zmagające się z nietolerancją glutenu. Proso, z którego wytwarzana jest kasza jaglana, nie zawiera glutenu w przeciwieństwie do takich zbóż jak pszenica, owies, żyto czy jęczmień.
  • Jaglanka zawiera dużo dobrze przyswajalnej krzemionki, dlatego jej spożywanie jest bardzo korzystne dla zdrowia naszych stawów i kości.
  • Jaglanka korzystnie wpływa na skórę i włosy. Zarówno krzemionka, jak witaminy z grupy B, witamina E, polifenole, aminokwasy, miedź, cynk obecne w jaglance powodują, że danie to jest znakomitym naturalnym środkiem wzmacniającym i odżywiającym włosy oraz rewitalizującym skórę.

Jak przyrządzić smaczną jaglankę? Jakie dodatki pasują do jaglanki?

jaglanka z orzechami i granatem w salaterce

Atutem kaszy jaglanej jest jej uniwersalne zastosowanie – równie dobrze nadaje się do potraw na słono, jak i na słodko. Możemy ją podać do obiadu jako alternatywę dla ryżu i ziemniaków, możemy z jej udziałem tworzyć rozmaite pasty, farsze, sałatki. Doskonale sprawdza się też jako składnik dietetycznych dań na słodko, właśnie takich jak omawiana jaglanka!

Stworzona na bazie kaszy jaglanej jaglanka to doskonały sposób na pożywne śniadanie, przekąskę w ciągu dnia albo lekką kolację. Istnieje wiele przepisów na jaglankę, przy czym najczęściej spotykana wersja to gotowana na mleku jaglanka z owocami, np. jabłkami, bananami lub truskawkami. Nieco bardziej wyszukanym daniem jest jaglanka na mleku kokosowym, orzechowym lub migdałowym z owocowymi i zbożowymi dodatkami.

Udane i smaczne dodatki do jaglanki:

  • świeże owoce,
  • suszone owoce,
  • kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa,
  • duszone owoce, musy owocowe,
  • kakao, czekolada,
  • wiórki kokosowe,
  • płatki zbożowe, otręby,
  • masło orzechowe,
  • olej kokosowy,
  • ziarna i pestki (sezam, mak, dynia, słonecznik, komosa ryżowa, czarnuszka),
  • płatki migdałowe i migdały,
  • orzechy różnego rodzaju,
  • sery (np. ricotta, mascarpone, serki waniliowe, serki owocowe, serki twarożkowe, serki naturalne homogenizowane),
  • jogurty (owocowe, naturalne, typu greckiego),
  • mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, mleko roślinne,
  • przyprawy (cynamon, imbir, ziarenka z laski wanilii, anyż, goździki, kardamon),
  • miód, dżem, syrop klonowy, syrop z agawy, sok malinowy.

Jaglanka – przepisy

jaglanka z ziarnami, obok pokrojona pomarańcza

Uniwersalna jaglanka na mleku – na śniadanie, na drugie śniadanie, na przekąskę lub na pyszny deser

Jaglanka na mleku wyróżnia się aksamitną formą i delikatnym, niebanalnym smakiem. Duża zawartość białka, węglowodanów złożonych, minerałów i witamin sprawia, że doskonale nadaje się na pełnowartościowe śniadanie. Jest też dobrym sposobem na zaspokojenie głodu między posiłkami w trakcie aktywnego dnia.

Potrzebne składniki to: ok. 100 g kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżka miodu lub cukru, opcjonalnie kilka dodatków (np. banan, łyżka powideł, rodzynki, kilka truskawek, garść orzechów).

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na przemian w ciepłej i zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę. Gotujemy kilkanaście minut na niewielkim ogniu do momentu powstania gęstej papki. Pod koniec gotowania dodajemy miód lub cukier. Po wyłożeniu na salaterkę dodajemy banana, truskawki, rodzynki lub inne dodatki.

Jaglanka na wodzie – przepis dietetyczny dla osób skrzętnie liczących kalorie

Dla osób dążących do spadku masy ciała i starających się maksymalnie zawęzić ilość spożywanych dziennie kalorii, dobrym rozwiązaniem będzie jaglanka dietetyczna gotowana na wodzie. Pozbawiona jest produktów z dużą zawartością cukrów prostych i tłuszczów. Miód i cukier zastępujemy ksylitolem lub erytrolem. Jako dodatki wykorzystujemy owoce o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów.

Ok. 75 g kaszy jaglanej przelewamy kilka razy bieżącą (raz ciepłą, raz zimną) wodą. Do rondelka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy kaszę, gotujemy ok.15 minut. Następnie mieszamy kaszę z wybranymi owocami: jabłkami, truskawkami, porzeczkami, jagodami, wiśniami, brzoskwiniami, pomarańczami, gruszkami, kiwi, melonem. Opcjonalnie dodajemy garstkę pestek dyni lub orzechów, dosładzamy jaglankę ksylitolem lub innym dietetycznym słodzikiem.

Wyśmienita jaglanka na mleku kokosowym

Jeśli mamy ochotę na jaglankę w tropikalnym wydaniu, warto ugotować ją na mleku kokosowym i dodać kilka egzotycznych owoców.

Składniki to: 100 g kaszy jaglanej, 1,5 szklanki mleka koksowego, wybrane owoce tropikalne (np. ananas, mango, marakuja, granat, kiwi, cytrusy, arbuz), 1 łyżka brązowego cukru lub miodu.

Płuczemy kaszę, gotujemy w mleku kokosowym przez kilkanaście minut na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Wykładamy jaglankę na salaterkę, dodajemy pokrojone owoce. Dosładzamy do smaku.

Fit jaglanka z owocami i jogurtem

Fit jaglanka na chudym jogurcie naturalnym to znakomita metoda na urozmaicenie diety odchudzającej. Jako dodatki sprawdzą się różnokolorowe owoce oraz podkręcające smak orzechy lub ziarna.

Przygotowujemy: 50 g kaszy jaglanej, kubek jogurtu, miks owoców (np. maliny, brzoskwinia, gruszka, granat, czereśnie, melon, winogrona, mandarynki, kiwi), miks ziaren lub orzechów (np. nerkowce, orzechy ziemne, włoskie, słonecznik, dynia, sezam).

Gotujemy kaszę na wodzie, lekko studzimy. Dodajemy jogurt i owoce, delikatnie mieszamy. Dosładzamy do smaku. Wykładamy na miseczkę, posypujemy ziarnami lub orzechami.

Jaglanka z bananem i masłem orzechowym – przepis na rewitalizujący posiłek

Jaglanka z bananem i masłem orzechowym to prawdziwa bomba energetyczna, która zapewni nam sytość i uchroni przed spadkami mocy witalnych w ciągu dnia.

Składniki jaglanki: pół szklanki płatków jaglanych lub kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka lub wody, 2 banany, 1,5 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, łyżeczka soku z cytryny.

Płatki lub kaszę jaglaną gotujemy na wodzie lub mleku. Masło orzechowe łączymy z miodem lub syropem klonowym i sokiem z cytryny, mieszamy do powstania jednolitego sosu. Płatki lub kaszę wykładamy na miseczkę, na wierzch kładziemy plastry banana, polewamy sosem.

Wybitnie prosta jaglanka z jabłkiem

Jaglanka z jabłkiem to prosty i ekspresowy w wykonaniu sposób na smaczną, pożywną przekąskę. Jej składniki to: pół szklanki płatków jaglanych, 1 szklanka mleka lub wody, 1 duże jabłko, 2 łyżki rodzynek, cynamon, miód lub cukier.

Gotujemy płatki jaglane na mleku lub wodzie. Dodajemy starte na tarce jabłko, rodzynki i dużą szczyptę cynamonu. Dosładzamy do smaku, mieszamy, wykładamy na miseczkę.

Nocna jaglanka z dodatkami

Nocna jaglanka zainteresuje każdego, kto lubi mieć gotowe śniadanie tuż po wstaniu z łóżka! Składniki jaglanki to: pół szklanki płatków jaglanych, 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie), 1 łyżka miodu, 1 szklanka mleka lub mleka roślinnego, wybrane dodatki.

Płatki jaglane i nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano dosładzamy i dodajemy wybrane dodatki, np. kakao, startą czekoladę, owoce, migdały, orzechy lub ziarna.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie