Jagody goji to owoce kolcowoju, rośliny z rodziny psiankowatych, rosnącej w podzwrotnikowym i umiarkowanym klimacie Tybetu, Mongolii i Chin, obecnie uprawianej w wielu innych krajach całego świata. Ze względu na swoje wyjątkowo cenne właściwości, jagody goji były od dawien dawna stosowane w medycynie chińskiej. Nazywane niekiedy najzdrowszymi owocami świata, używane były jako lek na wiele schorzeń, a przede wszystkim jako panaceum na dłuższą młodość i dobrą kondycję psychofizyczną.
Spis Treści
Jagody goji – skład
Jak twierdzą starożytne chińskie księgi, pewien mędrzec, dzięki spożywaniu owoców kolcowoju chińskiego, miał w dobrym zdrowiu dożyć aż 225 lat. Niezależnie od tego, czy wierzymy w magiczną moc jagód, musimy zaufać badaniom naukowym. Potwierdzają one mianowicie wyjątkową wartość odżywczą tych owoców, co nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie.
Jagody goji zawierają mnóstwo ważnych składników odżywczych – witamin, minerałów, aminokwasów, polisacharydów i innych cennych substancji. Przede wszystkim są bogatym źródłem karotenoidów, w tym beta karotenu. Wzmacniającej odporność witaminy C i witaminy młodości E jest w nich więcej, niż w jakiejkolwiek innej roślinie.
Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen, wapń, miedź, fosfor i german, co do którego badania potwierdziły jego działanie antynowotworowe. Ponadto jagody goji zawierają polisacharydy wzmacniające system odpornościowy, kwasy tłuszczowe i aminokwasy, w tym takie, których nie produkuje organizm; wspomagające wzrok zeaksantynę i luteinę, wreszcie błonnik usprawniający proces trawienia i korzystny dla osób odchudzających się.
Jagody goji – właściwości
Starożytna medycyna chińska przypisywała tym owocom zdolności regeneracji nerek i wątroby oraz właściwości lecznicze pomocne w chorobach płuc, serca i przy reumatyzmie. Mało tego, uważano, że jagody goji opóźniają procesy starzenia, nazywając je owocami długowieczności, co zresztą jest wysoce prawdopodobne z uwagi na bogatą zawartość antyoksydantów.
Obecność przeciwutleniaczy ma ogromne znaczenie nie tylko dla procesów regeneracyjnych komórek i spowalniania ich starzenia, ale także dla profilaktyki antynowotworowej, w szczególności w odniesieniu do raka żołądka, okrężnicy i gruczołu krokowego oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Owoce goji wpływają także na poprawę wzroku oraz kondycję skóry, mięśni i kości, przeciwdziałając osteoporozie. Łagodzą dolegliwości układu oddechowego, regulują ciśnienie i poziom cukru we krwi, dodają sił i witalności.
Mają również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawiają samopoczucie, wpływają kojąco na nerwy, ułatwiają zasypianie, polepszają pamięć i koncentrację, minimalizują objawy migreny. Mówi się także o dobroczynnym wpływie jagód goji na układ rozrodczy. Potęgują mianowicie potencję u mężczyzn i normalizują cykl menstruacyjny u pań.
Jagody goji na odchudzanie
Każdy, kto kiedykolwiek próbował zrzucić zbędne kilogramy, doskonale wie, że schudniecie nie jest sprawą prostą. Niejednokrotnie ani surowa dieta, ani forsowne ćwiczenia fizyczne nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Czasami organizm potrzebuje mocnego bodźca, aby metabolizm się rozkręcił i nastąpiło szybsze spalanie kalorii. Takim impulsem mogą być właśnie jagody goji. Odchudzanie w ich asyście może być dla nas i szybsze, i łatwiejsze. Obok wielu innych właściwości prozdrowotnych czy nawet leczniczych, owoce te mają bowiem cechy pomocne w redukowaniu tkanki tłuszczowej. Znane są z tego rodzaju działań do tego stopnia, że ich promowaniem jako zdrowej żywności zajęły się takie gwiazdy, jak Madonna, Angelina Jolie czy Tom Cruise.
Odchudzająca moc jagód goji to przede wszystkim efekt obecności błonnika. Ta substancja nie tylko ułatwia trawienie i wypróżnianie, ale również powoduje uczucie sytości, skutecznie blokując apetyt. Niewielka porcja konsumowana codziennie podkręci metabolizm, nie dostarczając przy tym zbyt wielu kalorii, co więcej, nie powodując, jak to ma miejsce w przypadku innych owoców, wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ponadto, co przy odchudzaniu ma także istotne znaczenie, jagody kolcowoju. oczyszczają organizm z toksyn.
Czytaj też: Imbir na odchudzanie
Jagody goji – opinie
Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że chociaż jagody goji są bez wątpienia pomocne w odchudzaniu, to jednak same cudów nie zdziałają. Nie ma na świecie takiego produktu spożywczego czy suplementu, który skutecznie spaliłby tkankę tłuszczową i zredukował wagę przy jednoczesnym braku aktywności fizycznej i niezdrowych nawykach żywieniowych. Ruch oraz zbilansowana, niskokaloryczna dieta, w połączeniu z jagodami goji, to najwłaściwsza recepta na zdobycie i utrzymanie smukłej sylwetki. Warto zatem po nie sięgać, tym bardziej, że oprócz redukcji tuszy, przyniosą nam szereg innych korzyści zdrowotnych.
Dlatego dziwią niektóre z opinii internautów, którzy skarżą się, że spożywali jagody goji i wcale nie schudli, a nie wspominają zupełnie o zmianie trybu życia. Trudno polemizować z tego rodzaju komentarzami, jeśli ktoś nie jest świadomy, że żaden z rzekomo cudownych spalaczy tłuszczu nie zadziała w sytuacji, kiedy dostarczamy organizmowi zbyt dużej ilości kalorii i absolutnie nie pomagamy mu w ich przemianie w energię.
Jagody goji – jak jeść
Na naszym rynku owoce te dostępne są w postaci suszonej oraz soków bio. Suszone jagody goji to znakomity dodatek do płatków śniadaniowych, wszelkiego rodzaju sałatek, koktajli, napojów, wypieków i innych deserów, ale także zup czy mięs. Wchodzą też w skład rozmaitych ziołowych i owocowych herbat. Oprócz tego mamy do dyspozycji soki z owoców goji oraz wygodne w codziennym stosowaniu i zawierające określoną, bezpieczną dawkę, kapsułki czy tabletki.
Nie ulega wątpliwości, że jak wszystkie jagody, owoce kolcowoju chińskiego mają mnóstwo korzystnych dla organizmu właściwości. Niemniej jednak tych wyjątkowo nie można jeść do oporu, powinno się spożywać nie więcej, niż 15-20 gram dziennie. W przypadku systematycznego przyjmowania leków należy zachować szczególną ostrożność, a najlepiej skonsultować to z lekarzem, ponieważ zawarte w jagodach substancje mogą wchodzić w niebezpieczne dla zdrowia interakcje z niektórymi lekami.
Jagody goji – przepisy, czyli przykłady zastosowania w kuchni
Najprostszy sposób wykorzystania jagód goji to zdrowotna herbata. Wystarczy zalać suszone owoce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut, a następnie dodać łyżeczkę miodu. Taka porcja witamin bez wątpienia zmobilizuje organizm do większej aktywności.
Równie łatwa metoda ich spożywania to dodanie porcji jagód do owsianki, płatków śniadaniowych, muesli, jogurtu. Zmielone w młynku do kawy i zmiksowane z truskawkami i bananem, dadzą w rezultacie wyjątkowo smaczne i efektowne smoothie.
Jagody kolcowoju są też pysznym dodatkiem do sałatek. I tak na przykład: porcję rukoli mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy około 20 dkg pokruszonego sera feta lub koziego, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ewentualnie solą i pieprzem, wsypujemy łyżkę jagód, mieszamy i pyszna sałatka gotowa. Można uzupełnić truskawkami lub innymi owocami.
Bardziej pracochłonna wersja to owsiane ciasteczka z jagodami goji. Szklankę żytniej mąki mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i 3 łyżeczkami cynamonu. W drugim naczyniu mieszamy jajko ze szklanką mleka, 4 łyżkami oleju i łyżką miodu. Dodajemy masę do mąki, mieszamy, dosypujemy szklankę płatków owsianych i drugą otrębów pszennych, 50 gram suszonych jagód i tyle samo żurawiny.
Wszystko łączymy na gładką masę, formujemy przy pomocy łyżki ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Sprawdź też: Tabletki na odchudzanie, które musisz poznać walcząc z nadwagą
15 komentarzy
Jagoda goji od ok 2 miesięcy jest moją ulubioną przekąską. Polecam każdemu, kto ma problem z opanowaniem pojadania słodyczy. Ja zrobiłam tak, że wyniosłam z domu wszystkie słodycze, a te miejsca w szafkach zapełniłam chipsami z owoców, suszonymi owocami, orzechami różnych odmian, pestkami dyni… Niektórzy mówią, że takie przekąski też nie są za fajne, bo mają dużo cukrów (jak suszone owoce) albo tłuszczu (jak orzechy). Ja się nie zgadzam, bo zjadam niedużą porcję takich przekąsek i wcale nie mam ochoty na więcej 😀 a słodycze pochłaniałam tonami. Wracając do tematu, suszone jagódki goji należą do moich faworytów. Są pyszne i super zdrowe 🙂
Bardzo dobra i zdrowa przekąska. Fajne jest w nich to, że zaledwie kilka sztuk wystarczy, by naładować się cennymi substancjami bio 🙂 W dzisiejszych czasach, kiedy wszystko napakowanej jest chemią jedzenie takich wysoko wartościowych produktów ma szczególne znaczenie
potwierdzam działanie zdrowotne jagód goji. Jestem już 60+ a więc ciągle coś tam dolega. A to cholesterol za wysoki, a to ciśnienie leci w górę, a to stawy siadają… Powiem, że odkąd zjadam codziennie po ok. 2 garstki tych jagód czuję się lepiej i wyniki badań też lepsze. I lekarz mniej biadoli 😉
Co powiecie o jagodach goji w sensie odchudzania? Słyszałam od znajomej że pomagają ale trudno mi jakoś wyobrazić to sobie
Owoce goji mogą być dodatkiem do odchudzania, same w sobie nie zrobią z Ciebie chudzielca. Mogą Ci pomóc w trzymaniu apetytu w ryzach, mogą podkręcić tempo metabolizmu, mogą pomóc wyregulować trawienie itp. najlepiej, gdy spożywasz je razem z innymi, podobnie działającymi superfoods (np. zielonym młodym jęczmieniem). Ale wszystko to są tylko dodatki, jak nie będziesz się ruszać i nie obniżysz spożycia kalorii to nici z figury modelki.
Mam patent na zajefajną sałatkę z jagodami goji. To coś w sam raz dla odchudzających. Siekamy kapustę pekińską, dodajemy garść owoców goji, szklankę kukurydzy konserwowej, trochę świeżego ananasa pokrojonego w kostkę, paprykę czerwoną pokrojoną w paski. Doprawiamy oliwą, ocetem jabłkowym, łyżeczką miodu, solą. Możemy dać też chili dla pikanterii.
Jak dla mnie rewelacja! Nie lubię łykać tabletek, a goji okazało się tym, czego szukałam. Strzał w dziesiątkę normalnie. Minęły mi wszystkie dolegliwości. Wieczny alergik i chorowitek to określenie, które do niedawna mnie definiowało. Odporność na poziomie zero, choć fizycznie nic mi nie jest, nie mam żadnych wirusów, chorób itp. Takie geny chyba. No i ta moja licha odporność znacznie się wzmocniła na skutek działania jagód goji. Nie powiem, bo jem ich sporo (małą paczuszkę albo pół dziennie), ale łapię trzy czwarte mniej infekcji i czuję się dużo lepiej.
Jak ktoś ma kłopoty z sercem/ciśnieniem to polecam jagody goji.
pojadam jagody goji często po treningu, zanim dotrę do domu na porządny obiad. Fajny sposób, aby szybko uzupełnić węgle. Do tego goji zawiera dużo przeciwutleniaczy, które wspomagają regenerację po wysiłku.