Twoje włosy są suche, łamliwe, a końcówki się rozdwajają? Próbowałaś już różnych szamponów i odżywek, także tych z wyższej półki, a nadal nic nie pomaga? Możliwe, że problem tkwi wewnątrz, a kiepska kondycja Twoich włosów to sygnał, że nie dostarczasz swojemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Przeczytaj i dowiedz się, jak dieta wpływa na Twoje włosy.
Co szkodzi włosom?
Nasz wygląd często odzwierciedla stan naszego organizmu. Kiedy nie dbamy o swoją dietę widać to na naszej skórze, paznokciach, a także włosach. Negatywnie wpływają na nie zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, które znajdziemy w fast foodach, słodyczach i gotowych daniach. Uważajmy również na słone przekąski i w ogóle na nadmiar soli. Negatywny wpływ na urodę ma nadmiar kofeiny i alkoholu. Przyczyną słabych włosów może też być po prostu zbyt mała ilość kalorii dostarczanych do organizmu każdego dnia.
Czego potrzebują Twoje włosy?
Aby być zdrowe i silne, włosy potrzebują odpowiedniej ilości pełnowartościowych składników odżywczych. Duże znaczenie dla ich wzmocnienia mają białko, żelazo, cynk. Również odpowiednia porcja witamin z grupy B, witamina C oraz witamina A sprzyjają zdrowym, lśniącym kosmykom. Nie zapominaj o nawodnieniu od wewnątrz. Picie odpowiedniej ilości wody również przekłada się na kondycję włosów.
Dieta dla zdrowych włosów
10 najlepszych pokarmów na porost włosów według dietetyków to:
Jajka – są bogatym źródłem biotyny, która jest podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za zdrowie włosów.
Borówki – wykazują silne działanie przeciwutleniajace, dzięki czemu chronią mieszki włosowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Awokado – to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E, która sprzyja porostowi włosów i chroni skórę głowy przed uszkodzeniami.
Orzechy – zawierają niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz wiele witamin z grupy B, które zapobiegają wypadaniu włosów.
Fasola – zawiera dużo białka i cynku wspierających wzrost i naprawę włosów. Dostarcza też sporo żelaza, biotyny i kwasu foliowego.
Papryka – to nieocenione źródło witaminy C wspomagającej produkcję kolagenu, co przyczynia się do wzmocnienia włosów.
Szpinak – zawiera nie tylko żelazo i kwas foliowy, ale też witaminę A, która sprzyja wytwarzaniu przez skórę głowy nawilżającego i chroniącego włosy sebum.
Ryby – szczególnie te bogate w kwasy omega-3, jak np. łosoś, pomagają utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry głowy, co przekłada się na piękne, zdrowe włosy.
Mięso – zawiera łatwo przyswajalne żelazo, które odpowiada za dostarczanie komórkom organizmu, w tym także mieszkom włosowym, niezbędnych składników odżywczych.
Pomidory – są bogate w likopen – składnik, który sprzyja utrzymaniu zdrowej skóry głowy.
Aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników wpływających na wygląd i wzrost włosów można oczywiście też sięgnąć po różnego rodzaju suplementy. Jednak wybór zdrowych pokarmów poprawiających kondycję włosów jest tak duży, że każdy z powodzeniem wybierze coś dla siebie, a korzyści, jakie odniesie organizm nie ograniczą się tylko do pięknych włosów.