Strona główna Odchudzanie Jak jeść amarantus – przepisy na 4 dania na różne pory dnia

Jak jeść amarantus – przepisy na 4 dania na różne pory dnia

by Karolina Karo
5 komentarzy

Amarantus to obok kaszy jaglanej i komosy ryżowej kolejny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Świetnie sprawdzi się między innymi w dietetycznych deserach, fit-sałatkach oraz lekkich daniach obiadowych, których przykłady przedstawiamy poniżej.

Amarantus – przepisy

Zdrowy i uniwersalny amarantus daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Oto 4 proste przepisy z amarantusem w roli głównej, które są tylko małą częścią tego, co tak naprawdę da się z tej niezwykłej kaszy zrobić:

ziarna amarantusa

Amarantus na słodko – przepis na pyszny mus z czekoladą, bananami i amarantusem

Składniki:

  • 2-3 banany
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • ok. 70 ml mleka
  • amarantus ekspandowany (popping) – ok. 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Banany blendujemy wraz z mlekiem, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy amarantus, ponownie mieszamy, wkładamy mus do lodówki w celu schłodzenia. Po ok. 30 minutach wyjmujemy deser z lodówki, posypujemy amarantusem oraz odrobiną startej czekolady i gotowe.

Nasi czytelnicy polecają również: 7 sposobów na niskokaloryczny obiad

Amarantus w kolorowej sałatce wiosennej

Składniki:

  • 2-3 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • kilka liści sałaty lodowej
  • garść liści świeżego szpinaku
  • szczypior lub natka pietruszki
  • papryka czerwona
  • garść oliwek czarnych lub zielonych
  • pół puszki kukurydzy
  • ok. 1 szklanka ugotowanego amarantusa
  • oliwa lub olej, sok z cytryny, sól, papryka ostra, oregano i bazylia

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ósemki, rzodkiewki w ćwiartki, ogórki w grube półplasterki, a paprykę w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Szczypior lub natkę siekamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy składniki, dodajemy szpinak, kukurydzę i ugotowany amarantus. Przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, papryką ostrą, oregano i bazylią. Mieszamy.

amarantus na talerzu

Obiadowy amarantus – przepis na szybką zapiekankę z amarantusem

Składniki:

  • ok. 2 szklanki ugotowanego amarantusa
  • opakowanie sera mozzarella w kulce
  • ok. 100 g żółtego sera
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie plus 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 małe cukinie
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 por
  • groszek konserwowy
  • ok. 300 g kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Pora siekamy i lekko podsmażamy, zdejmujemy z patelni. Następnie lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Mozzarellę kroimy na cienkie plastry, żółty ser ścieramy. Amarantusa mieszamy z pomidorami i lekko rozwodnionym koncentratem pomidorowym, dodajemy groszek, pora, kurczaka, cukinię, pieczarki, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie. Lekko mieszamy składniki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę amarantusa z kurczakiem i warzywami, następnie kładziemy plastry mozzarelli, a potem kolejną warstwę amarantusa. Całość posypujemy serem i ziołami i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. pół godziny.

Amarantus na śniadanie – przepis na zdrowe, szybkie i sycące poranne danie a’la owsianka

Składniki:

  • ok. 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu)
  • ok. 300 ml gorącego mleka
  • 1 duży banan
  • duża garść ulubionych dodatków, np.: ziaren słonecznika, pestek dyni, rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów

Przygotowanie:

Banana kroimy w plastry, wkładamy do miseczki, dodajemy amarantusa i dodatki, zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodsze smaki, możemy dodać trochę miodu lub cukru. W tego typu śniadaniach z amarantusem doskonale sprawdzają się również świeże owoce, np. jagody, maliny, truskawki.

Czytaj też: Nie tylko pszenica i gryka – nieoceniony amarantus jako składnik codziennej diety

Czytaj więcej

5 komentarzy

Iwonka 4 marca 2018 - 11:47

Jestem zakochana w amarantusie od pierwszego dnia jak go spróbowałam 🙂 . Dla mnie idealnie zastępuje np. otręby i inne produkty z tradycyjnych zbóż. Zawiera wszystko czego potrzebuje nasz organizm dla pełni zdrowia, białka, łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, witaminki i minerały. Przepisów na razie dużo nie mam, robię z amarantusa panierkę do kotletów drobiowych, a teraz zabieram się za ciasta z robionej z niego mąki.

Odpowiedź
Ziga 7 marca 2018 - 03:25

Zrobiłam ostatnio sernik z takiej mąki sernik i smakował całej rodzinie. Dużo innych przepisów można znaleźć w internecie bo amarantus staje się coraz bardziej popularny. Warto się do niego przekonać ze względu na korzystne właściwości prozdrowotne.

Odpowiedź
Boguś 9 marca 2018 - 17:21

Dobra konkurencja dla otrębów pszennych, tych nie lubię, a amarantus bardzo. Daje solidnego kopa energii do ćwiczeń i można go jeść na różne sposoby, gotować, na sucho, prażyć jak popcorn. Mega dobre są racuchy z mąki amarantusowej, robi się je tak jak każde inne, ale ja dodaję do tego zioła i lekko podduszoną na oliwie cebulkę. Przed siłownią nie ma nic lepszego.

Odpowiedź
maggy_25 12 marca 2018 - 22:03

Można go jeść praktycznie w każdej postaci, przetworzony, jako mąkę dodawaną do wypieków, smacznego i lekkiego makaronu, świetny jest też popping, jem go na surowo, najlepiej smakuje dodany do jogurtu i ciepłego mleka. Zielone liście dodaję do sałatek, ale trudno je dostać.

Odpowiedź
Player 1 16 marca 2018 - 14:37

Smak ma nieciekawy, bynajmniej mąka, wszystko inne da się przeżyć, ale po dobrym przyprawieniu też można się do tego przekonać. Tak zawsze jest, to co zdrowe jest niesmaczne, a to co szkodzi wprost przeciwnie. Na razie próbuję robić z tego ciasto i desery, dziewczyna nie chce jeść, mi nawet smakuje. Spróbuję przekonać ją do sałatek, ten wasz przepis już wypróbowałem.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek