Amarantus to obok kaszy jaglanej i komosy ryżowej kolejny produkt, który możemy wykorzystać zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Świetnie sprawdzi się między innymi w dietetycznych deserach, fit-sałatkach oraz lekkich daniach obiadowych, których przykłady przedstawiamy poniżej.
Spis Treści
Amarantus – przepisy
Zdrowy i uniwersalny amarantus daje ogromne pole do popisów kulinarnych. Oto 4 proste przepisy z amarantusem w roli głównej, które są tylko małą częścią tego, co tak naprawdę da się z tej niezwykłej kaszy zrobić:
Amarantus na słodko – przepis na pyszny mus z czekoladą, bananami i amarantusem
Składniki:
- 2-3 banany
- 2 czubate łyżeczki kakao
- ok. 70 ml mleka
- amarantus ekspandowany (popping) – ok. 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Banany blendujemy wraz z mlekiem, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy amarantus, ponownie mieszamy, wkładamy mus do lodówki w celu schłodzenia. Po ok. 30 minutach wyjmujemy deser z lodówki, posypujemy amarantusem oraz odrobiną startej czekolady i gotowe.
Nasi czytelnicy polecają również: 7 sposobów na niskokaloryczny obiad
Amarantus w kolorowej sałatce wiosennej
Składniki:
- 2-3 pomidory
- pęczek rzodkiewek
- ogórek zielony
- kilka liści sałaty lodowej
- garść liści świeżego szpinaku
- szczypior lub natka pietruszki
- papryka czerwona
- garść oliwek czarnych lub zielonych
- pół puszki kukurydzy
- ok. 1 szklanka ugotowanego amarantusa
- oliwa lub olej, sok z cytryny, sól, papryka ostra, oregano i bazylia
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ósemki, rzodkiewki w ćwiartki, ogórki w grube półplasterki, a paprykę w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Szczypior lub natkę siekamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy składniki, dodajemy szpinak, kukurydzę i ugotowany amarantus. Przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, papryką ostrą, oregano i bazylią. Mieszamy.
Obiadowy amarantus – przepis na szybką zapiekankę z amarantusem
Składniki:
- ok. 2 szklanki ugotowanego amarantusa
- opakowanie sera mozzarella w kulce
- ok. 100 g żółtego sera
- puszka krojonych pomidorów w zalewie plus 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 małe cukinie
- kilka dużych pieczarek
- 1 por
- groszek konserwowy
- ok. 300 g kurczaka
- sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Pora siekamy i lekko podsmażamy, zdejmujemy z patelni. Następnie lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Mozzarellę kroimy na cienkie plastry, żółty ser ścieramy. Amarantusa mieszamy z pomidorami i lekko rozwodnionym koncentratem pomidorowym, dodajemy groszek, pora, kurczaka, cukinię, pieczarki, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie. Lekko mieszamy składniki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę amarantusa z kurczakiem i warzywami, następnie kładziemy plastry mozzarelli, a potem kolejną warstwę amarantusa. Całość posypujemy serem i ziołami i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. pół godziny.
Amarantus na śniadanie – przepis na zdrowe, szybkie i sycące poranne danie a’la owsianka
Składniki:
- ok. 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu)
- ok. 300 ml gorącego mleka
- 1 duży banan
- duża garść ulubionych dodatków, np.: ziaren słonecznika, pestek dyni, rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów
Przygotowanie:
Banana kroimy w plastry, wkładamy do miseczki, dodajemy amarantusa i dodatki, zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodsze smaki, możemy dodać trochę miodu lub cukru. W tego typu śniadaniach z amarantusem doskonale sprawdzają się również świeże owoce, np. jagody, maliny, truskawki.
Czytaj też: Nie tylko pszenica i gryka – nieoceniony amarantus jako składnik codziennej diety
5 komentarzy
Jestem zakochana w amarantusie od pierwszego dnia jak go spróbowałam 🙂 . Dla mnie idealnie zastępuje np. otręby i inne produkty z tradycyjnych zbóż. Zawiera wszystko czego potrzebuje nasz organizm dla pełni zdrowia, białka, łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, witaminki i minerały. Przepisów na razie dużo nie mam, robię z amarantusa panierkę do kotletów drobiowych, a teraz zabieram się za ciasta z robionej z niego mąki.
Zrobiłam ostatnio sernik z takiej mąki sernik i smakował całej rodzinie. Dużo innych przepisów można znaleźć w internecie bo amarantus staje się coraz bardziej popularny. Warto się do niego przekonać ze względu na korzystne właściwości prozdrowotne.
Dobra konkurencja dla otrębów pszennych, tych nie lubię, a amarantus bardzo. Daje solidnego kopa energii do ćwiczeń i można go jeść na różne sposoby, gotować, na sucho, prażyć jak popcorn. Mega dobre są racuchy z mąki amarantusowej, robi się je tak jak każde inne, ale ja dodaję do tego zioła i lekko podduszoną na oliwie cebulkę. Przed siłownią nie ma nic lepszego.
Można go jeść praktycznie w każdej postaci, przetworzony, jako mąkę dodawaną do wypieków, smacznego i lekkiego makaronu, świetny jest też popping, jem go na surowo, najlepiej smakuje dodany do jogurtu i ciepłego mleka. Zielone liście dodaję do sałatek, ale trudno je dostać.
Smak ma nieciekawy, bynajmniej mąka, wszystko inne da się przeżyć, ale po dobrym przyprawieniu też można się do tego przekonać. Tak zawsze jest, to co zdrowe jest niesmaczne, a to co szkodzi wprost przeciwnie. Na razie próbuję robić z tego ciasto i desery, dziewczyna nie chce jeść, mi nawet smakuje. Spróbuję przekonać ją do sałatek, ten wasz przepis już wypróbowałem.