Jak szybko schudnąć? Wiele osób zdeterminowanych, aby w krótkim czasie zrzucić nadwagę, poszukuje błyskawicznych diet, po przeprowadzeniu których waga wskazuje 10 lub 15 kg mniej, sylwetka jest smukła, jak nigdy dotąd, a efekty kuracji są trwałe. Niestety, na ogół takie błyskawiczne diety są nieskuteczne. Wiele z nich charakteryzuje się zdecydowanie zbyt niską kalorycznością w stosunku do realnych potrzeb organizmu. Inne koncentrują się na jednym albo paru produktach żywnościowych, które trzeba jeść bez przerwy… Takie głodowe i zbyt monotonne diety zdecydowanie nie są naszymi sojusznikami.
Najlepiej poszukać złotego środka i wybrać taką dietę, która nie zawęża menu do jednego lub kilku produktów, a z drugiej strony jest tak zbudowana, aby dynamicznie pobudzać organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Jak schudnąć szybko i skutecznie? Oto 3 racjonalne, dobrze przygotowane diety odchudzające, które pozwalają sprawnie i szybko zrzucać nadwagę, a jednocześnie nie dopuszczają do głosu głodu i mają urozmaicony jadłospis.
Spis Treści
Jak skutecznie schudnąć?
Nie każda dieta jest korzystna dla organizmu. Duża część diet odchudzających, zamiast pomagać, przeszkadza w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Zmusza nas do ogromnych wyrzeczeń żywieniowych, które odbijają się negatywnie na samopoczuciu i zdrowiu. Po co stosować jadłospis, który obciąża organizm, doprowadza do niedoborów białka, witamin, żelaza lub innych ważnych składników pokarmowych? Po co katować się dietą, która z uwagi na swoją skrajnie niską kaloryczność lub monotonię, zakłóca normalne funkcjonowanie naszego organizmu, sprawia, że wciąż czujemy się źle, a na domiar złego po zakończeniu kuracji spotyka nas efekt jojo?
Dużo lepiej zastosować racjonalny wariant diety odchudzającej, taki, w którym co prawda zredukujemy ilość spożywanych kalorii, ale nie zredukujemy ilości posiłków. Zmodyfikujemy za to ich skład, bo to głównie od składu naszego menu zależy, czy organizm zaczyna magazynować zapasy w postaci tkanki tłuszczowej.
Chcąc efektywnie i trwale schudnąć w krótkim czasie warto postawić na dietę, w której prym wiedzie niskokaloryczna, zdrowa żywność o dużej zawartości błonnika, a także pokarmy wykazujące działanie detoksykujące oraz przyspieszające metabolizm (np. nabiał, ryby, przyprawy korzenne). Oto 3 takie diety.
Jak szybko schudnąć – niedroga i skuteczna dieta warzywna
Jeśli chcemy szybko schudnąć 5 kg lub 10 kg, dieta warzywna jest do tego idealna. W diecie warzywnej, wbrew jej nazwie, nie spożywamy samych warzyw, choć oczywiście stanowią one trzon menu. Zarówno samych warzyw, jak i sposobów ich komponowania i przyrządzania jest bez liku, a więc na pewno nie grozi nam monotonia żywieniowa.
Zasady diety warzywnej
Warzywa to skarbnica błonnika pokarmowego – najważniejszego sojusznika wyszczuplania sylwetki. To ten rodzaj żywności, który można scharakteryzować jednym prostym zdaniem – jesz i chudniesz! Warzywa mają bardzo mało kalorii, niski indeks glikemiczny (nie powodują skoków cukru we krwi), świetnie sycą, są pożywne, dostarczają mnóstwa cennych składników. Perfekcyjnie nadają się zatem na bazę jadłospisu, który ma prowadzić do dynamicznej utraty wagi.
Jadłospis w diecie warzywnej dzielimy na 5 posiłków, które staramy się spożywać regularnie (najlepiej co 2,5 – 3,5 godziny). W większości posiłków powinny dominować warzywa w najróżniejszych postaciach. W większym stopniu wykorzystujemy w posiłkach warzywa nieskrobiowe (np. marchew, burak, seler, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka, kapusta, cukinia, brokuł), w dużo mniejszym stopniu skrobiowe (ziemniaki, kukurydza, fasola).
Dieta warzywna trwa od 2 do 5 tygodni. Po jej zakończeniu nie wracamy do niezdrowych nawyków żywieniowych. Staramy się dalej utrzymywać lekki, dietetyczny, zdrowy jadłospis z dużą zawartością warzyw.
Jak komponować jadłospis w diecie warzywnej?
Zaletą diety warzywnej jest fakt, iż nie musimy się specjalnie ograniczać co do wielkości posiłków, szczególnie w przypadku dań złożonych z samych warzyw albo w przeważającej części z warzyw. Takie potrawy warzywne (np. zupy jarzynowe, leczo warzywne, pasty warzywne, zapiekane warzywa, pasztety z warzyw) wyróżniają się bardzo niską kalorycznością, dlatego możemy sobie pozwalać na solidne porcje.
Wiodącą część naszego codziennego menu powinny stanowić:
- warzywa spożywane na surowo,
- warzywa gotowane, duszone, grillowane lub pieczone bez tłuszczu,
- koktajle warzywne,
- soki warzywne,
- lekkie zupy z warzyw,
- gulasze warzywne,
- pasty warzywne,
- dietetyczne sałatki z warzyw,
- surówki.
Dieta warzywna doskonale nadaje się dla osób, dla których szybka utrata wagi jest priorytetem, ale ze względu na nadmierny apetyt i częste podjadanie pomiędzy posiłkami, ciężko im zrzucić kilogramy. Jadłospis oparty na warzywach przyczynia się do ustabilizowania poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie eliminacji ataków wilczego głodu i wyregulowania apetytu.
Jednocześnie dieta warzywna sprzyja unormowaniu procesów trawiennych i redukcji dokuczliwych objawów takich jak zaparcia, wzdęcia. Co ważne, dieta warzywna to nie tylko sposób na szczupłą sylwetkę, ale także na zdrowy organizm i piękny wygląd. Warzywa są genialnym czyścicielem ciała ze złogów i toksyn. Ze względu na pokaźną zawartość witamin, biopierwiastków i antyoksydantów, odżywiają i odmładzają organizm oraz kompleksowo poprawiają samopoczucie!
Jeśli chodzi o inne produkty dozwolone w diecie warzywnej, to są to:
- owoce,
- chude mięso drobiowe i chude ryby,
- sery twarogowe,
- jaja,
- chude mleko,
- jogurt naturalny,
- kefiry,
- grube kasze,
- brązowy ryż,
- nasiona,
- razowe pieczywo.
Pamiętajmy jednak, by traktować powyższe produkty jako dodatki do posiłków, a nie główny składnik. Bazą każdego (albo prawie każdego) posiłku powinny być warzywa!
Przykładowy jadłospis w diecie warzywnej
- Śniadanie: omlet z pomidorami i szpinakiem, miseczka sałatki z sałaty lodowej, oliwek, papryki (przyprawiona sokiem z cytryny)
- Drugie śniadanie: kubek jogurtu naturalnego, 2 marchewki, mały grejpfrut
- Obiad: duża miseczka gulaszu z warzyw i pół szklanki kaszy gryczanej
- Podwieczorek: koktajl z owoców i warzyw
- Kolacja: sałatka z papryki, ogórka, rzodkiewek, groszku, jajek na twardo, tuńczyka (z sosem jogurtowo-ziołowym)
- Śniadanie: kasza jaglana z dynią i gruszką
- Drugie śniadanie: gazpacho, grzanka razowa
- Obiad: kotleciki z brokułów, talerz surówek (np. surówka z kapusty pekińskiej i marchwi, surówka z buraka i surówka z pora i jabłka)
- Podwieczorek: jogurt naturalny z granolą i owocami
- Kolacja: zapiekane cukinie z farszem z pieczarek, piersi kurczaka i papryki
Sprawdź: Koktajle Na Odchudzanie – Ranking
Jak szybko schudnąć – podkręcająca metabolizm dieta jogurtowa
Jak bardzo szybko schudnąć bez głodówek i bez konieczności jedzenia przez dłuższy czas tego samego produktu? Dobrym patentem może okazać się dieta jogurtowa. Jej skuteczność w redukcji nadmiernych kilogramów jest wynikiem specyficznego oddziaływania fermentowanych przetworów mlecznych na nasz organizm.
Dlaczego dieta jogurtowa to dobry patent na odchudzanie?
Jogurt naturalny oraz inne produkty z kategorii chudego nabiału wywołują długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu zapobiegają sięganiu po nadprogramowe jedzenie. Co więcej, dzięki obecności cennych bakterii probiotycznych pomagają budować zdrową florę bakteryjną jelit, oczyszczają ciało z toksyn, regulują trawienie, eliminują zaparcia i wzdęcia, stabilizują rytm wypróżnień. Wspierają tym samym wyszczuplanie okolic talii i bioder i sprawiają, że tzw. oponka na brzuchu szybciej zanika.
Co bardzo istotne w aspekcie odchudzania, jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, jako produkty białkowe, przyspieszają metabolizm i zwiększają ilość spalanych przez nasz organizm kalorii (do strawienia białka potrzebujemy większych pokładów energii, stąd zużycie kalorii wyższe). Podnosząc tempo metabolizmu, jogurty i podobne artykuły żywnościowe wzmagają tempo redukcji masy ciała, tym bardziej, jeśli są konsumowane regularnie i w znacznych ilościach.
Dieta jogurtowa – zasady
Choć dieta jogurtowa bazuje na jednej kategorii produktów, nie jest monotonna ani nużąca. Można puścić w niej wodze kulinarnej fantazji, szczególnie, że do dyspozycji, obok fermentowanych przetworów mlecznych, mamy całą gamę produktów dodatkowych.
W diecie jogurtowej spożywamy 5 posiłków dziennie. 3 z nich powinny być posiłkami pożywnymi, pełnowartościowymi, a 2 pozostałe można uznać za przekąski.
Bazą jadłospisu w diecie jogurtowej są jogurty naturalne oraz artykuły pokrewne, czyli maślanki, kefiry i zsiadłe mleko. Istotny składnik menu to także chude sery twarogowe. Produkty spożywamy w ramach wszystkich lub prawie wszystkich posiłków w ciągu dnia.
Sporo miejsca w diecie jogurtowej powinny zajmować także warzywa i owoce. W naszym menu mogą znaleźć się również nieznaczne ilości takich produktów jak: chude mięso, chude ryby, kasze, brązowy ryż, płatki zbożowe, otręby, ziarna. Każdego dnia możemy zjeść także około 2-3 kromki razowego chleba.
Produkty niedozwolone w diecie jogurtowej to: słodycze, słodkie napoje, tłuste i mączne potrawy, dania fast food, chipsy, mrożone gotowe potrawy, dania garmażeryjne, czerwone mięso, tłuste gatunki ryb.
Jogurtowa dieta odchudzająca powinna trwać 14-21 dni. W tym czasie schudniemy około 5-7 kg. Ważne, by po zakończeniu diety nie powracać do wysokokalorycznego jedzenia, zamiast tego zachować dietetyczne, lekkie menu.
Przykładowy jadłospis w diecie jogurtowej
- Śniadanie: jogurt naturalny z dodatkiem ziaren i rodzynek, kromka chleba razowego z szynką z kurcząt, sałata, ogórek
- Drugie śniadanie: pieczywo ryżowe, smoothie z jogurtu i banana
- Obiad: porcja klopsu przyrządzonego z gotowanego mięsa drobiowego i gotowanych warzyw, pół szklanki kaszy gryczanej, mizeria (na jogurcie naturalnym lub maślance)
- Podwieczorek: twarożek z owocami
- Kolacja: pół grahamki z jajkiem na twardo i pomidorem, 300 ml maślanki
- Śniadanie: owsianka z jogurtem, duszonym jabłkiem i cynamonem
- Drugie śniadanie: serek wiejski z zielonym ogórkiem i koperkiem, smoothie z kefiru i owoców
- Obiad: lekka zupa brokułowa, na drugie danie 3-4 łyżki brązowego ryżu, kawałek pieczonej piersi indyka, fasolka szparagowa
- Podwieczorek: deser z jogurtu, nasion chia i malin lub truskawek
- Kolacja: kubek jogurtu, 2 kromki razowego chleba z serem mozzarella light, oliwkami i pomidorem
Sprawdź: Koktajle Na Odchudzanie – Ranking
Jak szybko schudnąć – wyszczuplająca sylwetkę i poprawiająca zdrowie dieta detox
Dieta detox nie tylko przyczynia się do sprawnej utraty wagi, ale także zapewnia poprawę pracy całego organizmu. To doskonała opcja dla osób, które oprócz zbyt wysokiego poziomu tkanki tłuszczowej borykają się z kumulacją toksyn w ustroju (spowodowaną na przykład niezdrową dietą, przebywaniem w zanieczyszczonym środowisku czy nadmiarem używek).
Sprawdź: Ranking Tabletek Na Odchudzanie
Na czym polega dieta detox?
Nadmiar toksyn w organizmie to dziś bardzo powszechne zjawisko. Jego najczęstsze skutki to: złe samopoczucie, pogorszenie kondycji skóry i włosów, łatwe przybieranie na wadze, wzmożony apetyt, osłabienie, częste zmęczenie i znużenie, senność, bóle głowy, problemy z koncentracją, problemy trawienne, uczucie ciężkości, brak energii, obniżenie odporności.
Likwidująca toksyny z ciała dieta detox pomoże nam skutecznie uwolnić się od tych symptomów, wyregulować spowolniony metabolizm, odzyskać siły witalne, zregenerować ciało i aktywować utratę tkanki tłuszczowej.
Dieta detox trwa od 2 do 4 tygodni. Kluczowymi jej składnikami są produkty pobudzające procesy samooczyszczania organizmu. Są to głównie:
- produkty błonnikowe (mają zdolność do wiązania i wydalania toksyn, stymulują ruchy perystaltyczne, a tam samym wymiatają szkodliwe, niepotrzebne substancje i niestrawione resztki pokarmów z jelit),
- produkty moczopędne (pobudzają pracę nerek i zwiększają produkcję moczu, wraz z którym dynamicznie usuwane są toksyny z ciała),
- produkty mające zdolność do oczyszczania krwi (np. niektóre zioła, produkty bogate w antyoksydanty),
- produkty żółciopędne i poprawiające czynność wątroby.
Lista produktów oczyszczających organizm z toksyn:
- grejpfruty,
- cytryny,
- pomarańcze,
- borówki,
- żurawina,
- jabłka,
- suszone śliwki,
- awokado,
- brokuły, szpinak, jarmuż i inne zielone warzywa,
- buraki,
- natka pietruszki,
- seler,
- cebula i czosnek,
- pomidory,
- kapusta,
- karczoch,
- produkty kiszone (ogórki kiszone, kapusta kiszona),
- młody zielony jęczmień,
- kiełki,
- siemię lniane,
- płatki zbożowe (np. owsiane, jęczmienne, żytnie),
- nasiona chia,
- otręby,
- zarodki pszenne,
- błonnik witalny,
- ziarno słonecznika,
- pestki dyni,
- chlorella i spirulina,
- kasza jaglana,
- kasza gryczana,
- kasza jęczmienna,
- kefir, maślanka,
- kurkuma,
- goździki,
- imbir,
- zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, ostropest plamisty, łopian, czystek, brzoza),
- ocet jabłkowy,
- aloes,
- zielona herbata.
Podczas diety detox posiłki staramy się jeść regularnie, nie za rzadko i nie za często, najlepiej co 3-4 godziny. Tym samym konsumujemy 4-5 posiłków dziennie. Produkty z powyższej listy należy umieszczać we większości posiłków. Jednocześnie dbamy o to, aby nasz jadłospis w całości składał się ze zdrowej, dietetycznej żywności.
Co ważne, w trakcie diety pamiętamy o spożywaniu dużej ilości płynów. Przez cały okres diety staramy się utrzymywać kaloryczność jadłospisu na poziomie około 1400-1500 kcal dziennie.
Priorytetem w diecie detox jest wykluczenie z menu słodyczy, słonych przekąsek, fast foodów, gotowych dań, złej jakości wędlin, generalnie wszystkich produktów o niskiej wartości odżywczej, zawierających dużo konserwantów i innych sztucznych dodatków oraz znaczne ilości cukrów i tłuszczów. Niewskazane są również kawa, mocna czarna herbata i alkohol.
Dieta detox – jadłospis
Ze względu na swoją wielozadaniowość dieta detox ma coraz więcej zwolenników. To dobra metoda na szybką i sprawną eliminację toksyn, poprawę kondycji fizycznej i psychicznej, polepszenie pracy organów, odmłodzenie i regenerację ciała oraz polepszenie stanu skóry i włosów. To również jeden z najlepszych sposobów na trwałe i skuteczne odchudzanie.
Menu w diecie detox może wyglądać następująco:
- Śniadanie: jajecznica z pomidorami z dodatkiem natki pietruszki, kromka pumpernikla, pół grejpfruta
- 2 śniadanie: kanapka z chleba razowego z guacamole (pasta z awokado, papryczki chili, kolendry i czosnku), napar z pokrzywy
- Obiad: pieczona ryba, pieczone frytki z batatów, dip z jogurtu greckiego i czosnku, surówka z czerwonej kapusty, zielona herbata
- Podwieczorek: koktajl z blendera przyrządzony z selera korzeniowego, marchwi, gruszek i jabłek, garść pestek dyni
- Kolacja: dietetyczna zupa gulaszowa (z papryką, pomidorami, pieczarkami, cebulką i piersią kurczaka)
- Śniadanie: bogata owsianka (płatki owsiane uprzednio zalane wrzątkiem, orzechy włoskie, ziarno słonecznika, suszone śliwki, borówki, jogurt naturalny i miód)
- 2 śniadanie: roladki z tortilli pełnoziarnistej z twarożkiem, łososiem i bazylią bądź rukolą
- Obiad: zupa krem z zielonych warzyw (np. z brokułów, selera naciowego, pora, zielonego groszku), na drugie danie ryż brązowy, szaszłyk z mięsem z piersi indyka, surówka z kapusty, zielona herbata
- Podwieczorek: kanapka z chleba pełnoziarnistego z hummusem i sałatą, szklanka wody z cytryną. miodem i imbirem
- Kolacja: sałatka z kaszy jaglanej, oliwek, kaparów, papryki i suszonych pomidorów