Tapioka to bogata w skrobię kasza o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Choć nie jest tak zasobna w białko czy minerały, jak kasza amarantus, ma inne atuty, które sprawiają, że warto po nią sięgać, szczególnie jeśli prowadzimy dietę bezglutenową, wegetariańską, zdrową dietę dla aktywnych lub jeśli borykamy się z uporczywymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Poznaj właściwości, sposób gotowania i przykładowe przepisy z udziałem tapioki.
Spis Treści
Co to jest tapioka?
Tapiokę pozyskuje się z mielonej rośliny uprawnej o nazwie maniok jadalny. W sklepach najczęściej spotkać ją można pod postacią białej, drobnej lub nieco grubszej kaszy (o wyglądzie perełek), jak również w formie płatków i mąki. Szczególnym uznaniem cieszy się tapioka wśród osób, które ze względu na choroby układu trawiennego, alergie pokarmowe bądź nadwrażliwość żołądka lub jelit, muszą trzymać się lekkostrawnej diety. Ważne miejsce zajmuje również tapioka w diecie wegan i wegetarian oraz osób będących na diecie z obniżoną zawartością białka.
Tapioka – właściwości
W istocie, białka w tapioce znajdziemy bardzo mało, podobnie, jak tłuszczów czy błonnika. Z witamin i minerałów obecnych w tapiokowych perełkach wymienić można: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk, tiaminę, kwas foliowy, jednak są to niewielkie ilości. W znaczącej większości tapioka składa się z węglowodanów, głównie ze skrobi, a w kilku procentach z cukrów prostych.
Kiedy warto sięgnąć po tapiokę?
Tapioka jest niezwykle pożywna i dobrze zaspokaja głód, jednocześnie jest delikatna i łatwostrawna, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie wywołuje żadnych dolegliwości trawiennych.
Jednak, jak się okazuje, jest doskonałym rozwiązaniem dietetycznym nie tylko dla osób cierpiących na zaburzenia trawienia. Coraz chętniej sięgają po nią również zwolennicy zdrowego i aktywnego stylu życia, poszukujący w swych zmaganiach kulinarnych produktów lekkich, nieprzetworzonych, pożywnych i będących dobrym źródłem naturalnych węglowodanów.
Warto przeczytać: 3 dietetyczne zupy które wspomogą odchudzanie
Jak wykorzystać tapiokę w kuchni?
Jest uniwersalna i neutralna w smaku, można ją przyrządzać na słodko i na słono, posiada miękką, delikatną konsystencję i właściwości żelujące, zapewnia każdej potrawie odpowiednią gęstość i dodaje jej pożywności – dzięki tym walorom tapioka charakteryzuje się bardzo różnorodnym zastosowaniem w kuchni. Oto, co można zrobić z tapioki:
- możemy dodawać ją do zup i sosów (zamiast makaronów czy ryżu i w celu zagęszczenia);
- z mąki z tapioki zrobimy bezglutenowe placki, naleśniki, racuchy i kluski;
- świetnie nada się na składnik dań jednogarnkowych;
- doskonale sprawdzi się w sałatkach;
- można ją rozdrabniać, robić z niej pasty, używać do farszów;
- będzie dobrym dodatkiem do jarskich kotletów warzywnych;
- można dodawać ją do warzywno-owocowych koktajli z blendera;
- jest idealna do przyrządzania lekkich puddingów, dietetycznych ciastek i deserów.
Tapioka – jak gotować?
Kuleczki tapioki gotujemy podobnie, jak inne kasze. Niekiedy należy tapiokę moczyć przed gotowaniem, ale jeśli nie znajdziemy takiej informacji na opakowaniu, możemy pominąć ten krok.
Do ugotowania około 4 łyżek tapioki potrzebować będziemy 1,5 szklanki wody. Wrzucamy tapiokę na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. W międzyczasie sprawdzamy, czy kasza nie wchłonęła całego płynu, jeśli tak się stanie, dolewamy nieco wody. Warto też od czasu do czasu przemieszać tapiokę podczas gotowania. Gdy perełki zrobią się przezroczyste, to znak, że kasza jest gotowa.
Tapioka – przepisy
Lekkostrawna tapioka pomoże nam w komponowaniu pożywnego, a jednocześnie delikatnego dla układu trawiennego menu. Oto, przykładowe przepisy z tapioką, aczkolwiek pamiętajmy, że możemy ją wykorzystać również na wiele innych sposobów.
1. Tapioka – pudding waniliowy
- około 1/3 szklanki kulek tapioki
- około 1,5 szklanki mleka
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu lub cukru
- garść jagód
Pudding z tapioki to smaczna, sycąca przekąska, a jednocześnie dobra alternatywa dla kupnych budyniów w proszku. Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy perełki tapioki, gotujemy je na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód lub cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Gdy kasza zrobi się przezroczysta, zdejmujemy garnek z ognia. Przekładamy pudding do salaterek, na wierzchu układamy jagody.
Nasi czytelnicy polecają: Jak szybko stracić 5kg na diecie sokowej
2. Tapioka – deser z owocową nutą
- około 1/3 szklanki tapioki
- około 1,5 szklanki mleka kokosowego lub zwykłego
- świeże mango
- około 100 ml jogurtu greckiego
- syrop lub konfitura z truskawek lub malin
- łyżka cukru
Mleko wlewamy do garnka, słodzimy do smaku i gotujemy. Wsypujemy tapiokę i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż płyn zostanie wchłonięty, a kulki tapioki uzyskają przezroczystą barwę. Przekładamy do pucharków i czekamy do wystygnięcia i stężenia. Na zastygłą tapiokę nakładamy warstwę pokrojonego drobno mango, następnie warstwę jogurtu, a na koniec polewamy deser syropem lub nakładamy łyżkę konfitury.
3. Tapioka – przepis na zupę warzywną inaczej
- pół kalafiora
- pół brokuła
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- puszka zielonego groszku
- pęczek koperku
- pół szklanki tapioki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, czosnek, tymianek
Warzywa oczyszczamy. Kalafiora i brokuła rozdrabniamy, pora, marchew, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Warzywa z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego podgotowujemy na bulionie warzywnym lub mięsnym. Po ok. 20 minutach dodajemy groszek i tapiokę. Gotujemy do momentu, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Zaciągamy zupę jogurtem, dodajemy przyprawy i posiekany koperek.
Zadbaj o zdrowie układu trawiennego, przeczytaj o probiotykach.