Żeby cieszyć się dobrą kondycją i witalnością przez całe życie, niezbędne jest mocne, zdrowe serce. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, że prozaiczne, codzienne nawyki, które towarzyszą nam od lat, jak jedzenie przetworzonej żywności, negatywnie wpływają na nasze serce. Jak wzmocnić serce za pomocą prostych, przystępnych sposobów?
Spis Treści
- 1 Mięsień sercowy i jego rola w organizmie
- 2 Jakie są najczęstsze choroby serca?
- 3 Czym jest niewydolność serca?
- 4 Co prowadzi do osłabienia mięśnia sercowego? Czego nie lubi nasze serce?
- 5 Mocne serce i sprawny układ krążenia – recepta na dobrą formę
- 6 Dieta na wzmocnienie serca, produkty zalecane przy chorobach serca
- 7 Zioła na wzmocnienie serca i układu krążenia
- 8 Domowe sposoby na wzmocnienie serca
- 9 Kwasy omega 3 – naturalny sposób na polepszenie pracy serca i układu krwionośnego
- 10 Witaminy i minerały wzmacniające serce i usprawniające jego pracę
- 11 Jak wzmocnić serce po zawale i w chorobie wieńcowej?
- 12 Jak wzmocnić serce przy arytmii?
- 13 Aktywność fizyczna patentem na zdrowe serce
Mięsień sercowy i jego rola w organizmie
Serce to newralgiczny narząd decydujący o utrzymywaniu organizmu przy życiu. Gdy serce przestaje pracować, obieg krwi zostaje przerwany, co skutkuje utratą świadomości po upływie kilku sekund i utratą funkcji życiowych po paru minutach.
Serce umiejscowione jest w śródpiersiu i pokryte jest workiem osierdziowym wypełnionym płynem. Ma wielkość zaciśniętej pięści i waży około 300 g. Swoją pracę rozpoczyna w życiu płodowym. Zbudowane jest z tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej serca oraz sieci naczyń krwionośnych i nerwów.
Mięsień sercowy kurczy się około 100 razy dziennie. Przepompowując około 6 l krwi na minutę, mięsień sercowy dba o zasilenie każdej komórki ciała w tlen i składniki odżywcze.
Podstawową funkcją serca jest pompowanie krwi do 2 krwiobiegów – dużego (głównego) i małego (płucnego). W obrębie krwiobiegu dużego serce pompuje krew zaopatrzoną w tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek i tkanek. W obrębie krwiobiegu małego serce pompuje odtlenowaną krew do płuc, gdzie zostaje natlenowana, po czym wraca do serca.
Oprócz tłoczenia krwi i zaopatrywania organizmu w niezbędne substancje, serce stoi również na straży sprawnego odprowadzania zbędnych produktów przemiany materii z krwiobiegu.
Jakie są najczęstsze choroby serca?
Podobnie jak wiele innych organów, serce często ulega uszkodzeniom i stanom chorobowym z powodu niezdrowego trybu życia. Negatywny wpływ na ten narząd ma głównie nadmiar używek i nieprawidłowe odżywianie, ale istnieje również klika innych czynników, które są równie niekorzystne.
Najczęstsze cywilizacyjne choroby układu sercowo-naczyniowego to:
- choroba nadciśnieniowa,
- choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa),
- zwężenie tętnic,
- miażdżyca,
- zawał mięśnia sercowego,
- udar mózgu,
- tętniak,
- kardiomiopatia.
Czym jest niewydolność serca?
Niewydolność serca to stan, w którym serce działa na tyle nieefektywnie, że nie jest w stanie zapewnić organizmowi właściwej do prawidłowego funkcjonowania ilości tlenu i substancji odżywczych. Niewydolność serca pojawia się często w przebiegu choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnienia tętniczego, ale może być też konsekwencją innych chorób serca. Obserwowana jest u mniej więcej 1-2% populacji.
Co prowadzi do osłabienia mięśnia sercowego? Czego nie lubi nasze serce?
Chcąc wzmocnić serce i poprawić jego wydajność, warto zacząć od wyeliminowania czynników mających negatywny wpływ na organ.
Do chorób serca i układu krążenia przyczyniają się w głównej mierze takie czynniki jak:
- nadwaga i otyłość,
- brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia,
- wysoki poziom cholesterolu,
- częste skoki ciśnienia tętniczego,
- niezdrowa dieta, w tym: za dużo spożywanych tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, za mało warzyw i owoców, za dużo żywności przetworzonej okrojonej z cennych składników odżywczych i antyoksydantów,
- palenie papierosów,
- nadużywanie alkoholu,
- cukrzyca,
- stres,
- zaburzenia snu,
- częste przebywanie w warunkach zanieczyszczonego powietrza.
Mocne serce i sprawny układ krążenia – recepta na dobrą formę
W profilaktyce chorób serca najważniejsze jest wyrobienie sobie zdrowych nawyków, które będą towarzyszyć nam na stałe. Dotyczy to głównie zmodyfikowania diety, podniesienia poziomu aktywności i unormowania masy ciała. Niezwykle cenne mogą być długotrwale stosowane zioła na serce oraz produkty żywnościowe korzystnie wpływające na mięsień sercowy. Takie długofalowe, kompleksowe zmiany w stylu życia są bardzo wskazane i skuteczniejsze aniżeli samo zastosowanie kuracji farmakologicznej, przeprowadzenie krótkiej diety czy ograniczenie używek na jakiś czas.
Dieta na wzmocnienie serca, produkty zalecane przy chorobach serca
Żeby serce funkcjonowało w pełni wydolnie i zapewniało nienaganne krążenie krwi w obu obiegach, a naczynia krwionośne były drożne, elastyczne, szczelne i silne, niezbędny jest odpowiedni sposób odżywiania. Najlepsze rezultaty dają systemy żywienia w typie diety śródziemnomorskiej i diety DASH.
Nasz jadłospis przede wszystkim powinien być dobrze zbilansowany, bogaty, urozmaicony, lekki i zdrowy. W menu nie powinno być miejsca dla produktów, które przyczyniają się do wzrostu ciśnienia i odkładania się blaszki miażdżycowej, burzą gospodarkę glukozowo-insulinową, zaśmiecają i zakwaszają organizm oraz sprzyjają tyciu.
W diecie na zdrowe, mocne serce zaleca się spożywanie takich produktów jak:
- warzywa,
- owoce,
- ryby,
- chude białe mięso,
- chude wędliny,
- chudy nabiał (bardziej tłuste rodzaje serów należy ograniczyć),
- produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż, makaron z pełnego ziarna),
- płatki zbożowe, otręby,
- rośliny strączkowe (np. fasola, ciecierzyca, groch, soczewica),
- orzechy,
- ziarna i pestki,
- zioła (np. natka pietruszki, bazylia, oregano, koperek, kolendra),
- oleje roślinne.
Zaś produkty, których należy unikać, to:
- tłuste mięso,
- czerwone mięso,
- dania smażone w głębokim tłuszczu,
- fast foody,
- tłuste wędliny,
- wysoko przetworzone wędliny (np. pasztety, konserwy, parówki),
- tłusta śmietana, tłuste mleko,
- smalec,
- słodycze,
- gotowe dania,
- kolorowe napoje,
- białe pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- sól (można ją zastąpić innymi przyprawami).
Oprócz wprowadzenia zdrowej diety warto zrezygnować z palenia papierosów, a także mocno ograniczyć lub wyeliminować kofeinę i alkohol.
Zioła na wzmocnienie serca i układu krążenia
Istnieje szereg roślin leczniczych, które skutecznie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają twardnieniu tętnic, normują ciśnienie, usprawniają przepływ krwi i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, pozwalając na lepszą, bardziej produktywną pracę całego układu krążenia.
Rekomendowane są między innymi takie surowce ziołowe jak:
- głóg,
- miłorząb japoński,
- jemioła,
- rdest ptasi,
- kasztanowiec,
- konwalia majowa,
- naparstnica,
- dzika róża,
- pokrzywa.
Sprawdź także: Zioła na serce
Domowe sposoby na wzmocnienie serca
Stresujące, zabiegane życie, ciągła nerwówka, mała ilość snu i przepracowanie nie sprzyjają zdrowiu serca. Walcząc o mocne, dobrze funkcjonujące serce warto przede wszystkim nauczyć się walczyć ze stresem, uspokoić się wewnętrznie, zwolnić trochę tempo życia, wygospodarowywać codziennie czas na relaks i zapewnić sobie odpowiednią dawkę snu. Pomocne dla serca mogą być także następujące domowe sposoby:
- regularne nawadnianie ciała (picie dużych ilości wody mineralnej i zielonej herbaty),
- dodawanie oliwy z oliwek i nierafinowanych olejów roślinnych do rozmaitych dań na zimno,
- codzienne picie siemienia lnianego,
- częste dodawanie do potraw natki pietruszki, imbiru i czosnku,
- picie wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką miodu (2 razy dziennie),
- picie koktajli z blendera zrobionych na bazie zielonych warzyw (np. szpinaku, brokułów, jarmużu, selera naciowego).
Kwasy omega 3 – naturalny sposób na polepszenie pracy serca i układu krwionośnego
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 to zdrowy, dobroczynny rodzaj tłuszczów. Nie powodują wzrostu poziomu złego cholesterolu, jak czynią to tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, wręcz pomagają go obniżać. Jednocześnie przyczyniają się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Wzmacniają mięsień sercowy, wspierają regenerację tkanek i korzystnie wpływają na odporność. Są także bardzo cenne dla naszego mózgu.
Kwasy omega 3 znajdziemy przede wszystkim w:
- olejach roślinnych,
- nasionach (np. w siemieniu lnianym, nasionach chia, słoneczniku, dyni),
- orzechach,
- rybach morskich,
- owocach morza,
- tranie,
- awokado.
Łatwy sposób na wzmocnienie i poprawę kondycji serca: Corsanum
Witaminy i minerały wzmacniające serce i usprawniające jego pracę
Szukając sposobów na wzmocnienie serca, warto sięgać po suplementy i produkty spożywcze bogate w takie witaminy oraz makro- i mikroelementy jak:
- witaminy z grupy B,
- witamina A,
- witamina E,
- witamina K,
- witamina C,
- potas,
- krzem,
- cynk,
- selen,
- wapń,
- magnez.
Jak wzmocnić serce po zawale i w chorobie wieńcowej?
Należy kategorycznie zerwać z paleniem papierosów (unikać też biernego palenia), wyeliminować z diety produkty podnoszące cholesterol LDL i stosować dietę w typie diety śródziemnomorskiej. Sprawdzi się też stosowanie ziół na serce i technik antystresowych w celu zredukowania nadmiernej aktywności układu nerwowego, unormowania tętna i zmniejszenia ryzyka niedokrwienia serca. Pamiętajmy także o nawadnianiu organizmu, dobrym wysypianiu się, unikaniu wielkiego wysiłku fizycznego, stresu i sytuacji wywołujących u nas dużą nerwowość.
Jak wzmocnić serce przy arytmii?
W celu unormowania rytmu serca w arytmii zaleca się wprowadzenie do diety zwiększonych ilości produktów zawierających magnez i potas, czyli minerały odgrywające kluczową rolę w regulowaniu rytmu serca. Warto też sięgnąć po suplementy diety zawierające te składniki. Pomocne będą ponadto witaminy z grupy B, zioła o działaniu normującym pracę serca, zioła o działaniu odprężającym i uspokajającym. Warto też zwiększyć ilość ruchu na co dzień, wykonywać ćwiczenia oddechowe, ograniczyć ilość soli w diecie i wyeliminować używki.
Aktywność fizyczna patentem na zdrowe serce
Siedzący tryb życia i brak aktywności wiąże się z większym ryzykiem zawału serca, udaru, problemów krążeniowych i całej gamy chorób ogólnoustrojowych. Według danych zaprezentowanych przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne podniesienie poziomu aktywności fizycznej po przebytym zawale redukuje ryzyko śmierci aż o połowę (w ciągu 4 lat od zaistniałego epizodu zawału).
Gdy podejmujemy wysiłek fizyczny, zmuszamy mięśnie do pracy. Krew zaczyna szybciej krążyć, zwiększa się zarówno siła skurczu mięśnia sercowego, jak i liczba skurczów na minutę. Taka nasilona aktywność serca jest bardzo korzystna. Wpływa bowiem na wzmocnienie mięśnia sercowego i podwyższenie jego całkowitej wydolności wysiłkowej.
Dzięki umiarkowanej, systematycznej aktywności fizycznej serce częściej i intensywniej kurczy się i rozkurcza, sprawniej tłoczy krew i wyrzuca większe ilości krwi do tętnicy głównej, czyli aorty, dbając o lepsze ukrwienie całego ciała. Zalecane jest min. 30 minut umiarkowanej aktywności, ok. 3-4 razy w tygodniu. Może to być jogging, pływanie, szybkie marsze, trening na rowerze stacjonarnym lub inna forma ruchu.
Niższy cholesterol i sprawniejsze serce: Lipid Control Plus
Źródła: