Kapsaicyna, substancja, która odpowiada za ostry smak papryki chili, to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów, mający korzystny wpływ na nasze zdrowie, oczywiście pod warunkiem spożywania go w niewielkich ilościach. Kapsaicynie przypisuje się właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, może też być pomocna w procesie odchudzania.
Spis Treści
Kapsaicyna – właściwości prozdrowotne i lecznicze
Badania dowiodły, że papryka chili, w postaci suszonej nazywana pieprzem cayenne, spożywana regularnie, aczkolwiek w ograniczonych dawkach, ma pozytywny wpływ na organizm. Posiada bowiem dużą ilość witaminy C, większą niż owoce cytrusowe, witaminę A w ilości przewyższającej marchew, witaminy z grupy B oraz inne cenne substancje, takie jak: żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, selen, przez co korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy.
Regulacja procesów trawienia, zwiększanie tempa metabolizmu i termogenezy decyduje z kolei o istotnym wpływie kapsaicyny na odchudzanie.
To nie wszystko. Ta ważna substancja ma również właściwości przeciwzapalne, na przykład w czasie przeziębienia pomaga udrożnić nos i zatoki, jest pomocna także przy bólach gardła, głowy i nerwobólach. Działa nie tylko przeciwbólowo, także przeciwbakteryjnie, hamując rozwój różnych szczepów bakterii. Ponadto kapsaicyna jest polecana w chorobach układu krążenia, ponieważ ma istotny wpływ na obniżenie poziomu ciśnienia i cholesterolu, poprawia również krążenie. Minimalizuje więc w ten sposób ryzyko wystąpienia udarów, zawałów, miażdżycy.
Kapsaicyna na raka
Prozdrowotne działania kapsaicyny w zakresie chorób układu krążenia wynikają z jej zdolności redukowania stresu oksydacyjnego. Fakt, że substancja ta jest silnym antyoksydantem, ma szerokie i pozytywne konsekwencje nie tylko w odniesieniu do wspomnianych schorzeń, ale także innych aspektów funkcjonowania organizmu. Brytyjscy naukowcy wykazali na przykład, że kapsaicyna ma również właściwości antynowotworowe, zabija bowiem komórki rakowe nie uszkadzając jednocześnie tych zdrowych. Przypuszcza się, że kapsaicyna najskuteczniej hamuje postęp nowotworów płuc, okrężnicy, prostaty, glejaka i czerniaka.
Kapsaicyna ma także ogromne znaczenie profilaktyczne, jeśli chodzi o choroby nowotworowe, pełni bowiem funkcję ochronną zabezpieczając przed tworzeniem się rakowych mutacji genowych.
Niezwykła kapsaicyna – odchudzanie na wysokim poziomie
Podobnie jak inne ostre przyprawy, pieprz cayenne jest termogenikiem, to znaczy stymuluje zwiększoną produkcję ciepła przez organizm, wspomagając tym samym proces odchudzania. Kapsaicyna, jako substancja termogeniczna, potęguje wytwarzanie ciepła zwiększając wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny z rdzenia nadnerczy. Aktywizuje metabolizm tłuszczów przyspieszając tym samym spalanie tkanki tłuszczowej.
Jednocześnie kapsaicyna hamuje apetyt i pozytywnie wpływa na trawienie węglowodanów, wybitnie przyczyniając się przez to do spadku masy ciała. Co więcej, zapobiega gromadzeniu się tłuszczu, a zwiększając wydzielanie soków trawiennych wpływa regulująco na cały proces przemiany materii.
Suplementacja kapsaicyny jest paradoksalnie polecana nie tylko osobom aktywnie uprawiającym sport, jako że wspomaga fizyczny trening, ale nawet, a może przede wszystkim, osobom prowadzącym siedzący tryb życia, które często uskarżają się na problemy z trawieniem.
Oczywiście nie oznacza to, że włączenie do jadłospisu pieprzu cayenne wystarczy, aby schudnąć. Najlepsze efekty osiągniemy stosując jednocześnie odpowiednią dietę, aktywność fizyczną i suplementację preparatów przyspieszających odchudzanie. Dobrze byłoby też znaleźć taki suplement, który zawiera nie tylko kapsaicynę, ale również inne substancje o podobnym działaniu.
Kapsaicyna – tabletki na odchudzanie
Popularność wszelkich suplementów wspomagających odchudzanie, w tym tak zwanych spalaczy tłuszczu, przerosła chyba nawet oczekiwania producentów. Nic dziwnego, że na rynku co chwila pojawia się jakiś nowy produkt z tej dziedziny, zachwalany jako rewelacyjny i najdoskonalszy sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Trzeba wobec tego rodzaju doniesień zachować ostrożność i podchodzić z pewną rezerwą, jako że większość preparatów zawierających substancje termogeniczne, mimo że opartych na naturalnych składnikach, ma jednak określone skutki uboczne.
Dotyczy to również kapsaicyny, która oczywiście jest dostępna w postaci tabletek, co więcej, stosowały ją z pozytywnym skutkiem ponoć takie gwiazdy, jak Angelina Jolie, Jennifer Lopez czy Britney Spears.
Kapsaicyna – opinie, efekty, skutki uboczne
Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tego rodzaju kurację odchudzającą, ponieważ długotrwałe przyjmowanie kapsaicyny może doprowadzić do degradacji żołądka i rozwoju choroby wrzodowej. Z kolei u niektórych osób nawet małe dawki mogą wywołać negatywne skutki, takie jak nudności czy wymioty, bóle żołądka, dolegliwości wątrobowe, a nawet zmiany skórne.
O ile stosowanie w codziennym jadłospisie pieprzu cayenne w niewielkich ilościach i naturalnej postaci jest w zasadzie bezpieczne, o tyle przyjmowanie skondensowanej dawki czystej kapsaicyny może spowodować właśnie tego typu zjawiska.
Jak wobec tego wybrać optymalny suplement, który z jednej strony działa jak termogenik, z drugiej nie przynosi negatywnych dla zdrowia i samopoczucia efektów? Warto zwrócić przede wszystkim uwagę na recepturę danego specyfiku. Powinien on mieć zrównoważony skład, gdzie poszczególne, oczywiście naturalnego pochodzenia substancje, uzupełniają się, potęgując jednocześnie swoje działania.
Takimi suplementami są między innymi Silvets oraz Garcinia Cambogia Actives. Oba, w przeciwieństwie do jednorodnych tabletek z kapsaicyną, stanowią starannie dobraną kompozycję składników znanych ze swoich właściwości przyspieszających metabolizm, hamujących apetyt i sprzyjających redukcji tkanki tłuszczowej.
W skład Silvets wchodzą między innymi: pieprz cayenne, guarana, jagody Acai i zielona herbata. Suplement Garcinia Cambogia Actives tworzą z kolei: skoncentrowany wyciąg z garcynii kambodżańskiej, rośliny znanej ze swojej zdolności do redukcji tłuszczu i ograniczania łaknienia, pieprz cayenne, guarana, zielona kawa i zielona herbata.
Nie ulega wątpliwości, że moc oddziaływania poszczególnych substancji jest, w wyniku ich koncentracji, większa niż w przypadku osobnego działania każdej z nich.
13 komentarzy
Słyszeliście o tej diecie chili 3D? Generalnie nie je się tłustości ani słodyczy i wprowadza się dużo przypraw właśnie z kapsaicyną, ale też i dużo ziół np. bazylię, miętę, szałwię… A może ktoś próbował tej diety?
ja próbowałem ale szybko się okazało że ta dieta nie jest dla mnie. Do każdego posiłku dodawałem sporo przypraw (zgodnie z zaleceniami). Nawet jak jadłem sorbet czy deser z jogurtu to dodawałem przyprawy – imbir, cynamon, świeżą miętę… powiem krótko – do tej diety trzeba mieć mocny żołądek. Od nadmiaru ostrych przypraw często mialem bóle brzucha i zgagę więc musiałem zrezygnować z tej diety. Czy kapsaicyna w kapsułkach tez będzie wywoływać takie efekty?
spróbuj, a sięprzekonasz. Ale prawdopodobnie tak…
Fakt, z ostrymi przyprawami to różnie bywa. Nie każdy może sobie na nie pozwolić. Jeśli jednak nie macie problemów z tolerancją papryki chili (cayenne), to polecam, czy to w jedzeniu, czy pod postacią kapsułek. Naprawdę daje radę jeśli chodzi o efekty termogeniczne, a co za tym idzie odchudzające. Biorę kapsułki z kapsaicyną i zauważyłam, że potliwość na treningach wzrosła, a i waga spada szybciej 😀 czyli kapsaicyna spełniła swoje zadanie 🙂
Ja mam niestety za delikatny żołądek na kapsaicynę. A szkoda 🙁
Jakie suple lepiej wybierać – z samą kapsaicyną czy wieloskładnikowe?
@ pink elephant – i takie, i takie mają swoje zalety. Czysta kapsaicyna da ci przede wszystkim efekt nasilenia termogenezy i pobudzi metabolizm. Jednak nie każdy dobrze toleruje duże dawki kapsaicyny przyjmowanie jednorazowo. Suple wieloskładnikowe są z tym dobre, że mają dobrze wyważone porcje poszczególnych składników. Ich plusem jest też że działają na kilku frontach jednocześnie (dodają energii, przyspieszają spalanie tłuszczu, hamują głód itd) i poszczególne substancje wzmagają nawzajem swoje oddziaływanie. Czyli efekt odchudzający zwielokrotniony.
Jak dla mnie super połączenie składników to kapsaicyna plus piperyna. Wiem bo testowałem na redukcji. Jak są w odpowiednich dawkach to efekty rewelka: hardkorowa potliwość w trakcie treningu, aż pali od środka i masz wrażenie że tłuszcz sam się z ciebie wypala haha 😉 przynajmniej ja tak miałem.
Też zauważyłam, że po tabletkach z kapsaicyną jest mi goręcej od środka i więcej sie pocę. Nie tylko podczas ćwiczeń ale i normalnie. Ale mnie to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, to dowód na to że kapsaicyna działa 😀 takie jej zadanie 😀
Dokładnie – jak nam gorąco i poty się leją to dobrze. Tak ma być. Im nam goręcej, tym nasz organizm musi podjąć więcej wysiłku żeby się schłodzic i tym prężniej spala kalorie.
Kapsaicyna jak dla mnie super sprawa. W wielu aspektach – bardzo odczuwalny efekt termogeniczny to raz, dwa – wywala wszystkie toksyny z organizmu, trzy – skutecznie zwalcza obsesję jedzenia słodyczy, cztery – zmniejsza nasilenie dolegliwości stawowych. Papryczka chili jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem 🙂
Co lepsze – kapsułki z kapsaicyną czy dieta z papryką chili dodawaną co dzień do posiłków?
jeśli ktoś chce szybko i sprawnie chudnąć, to dobry suplement diety z kapsaicyną będzie bardzo przydatny