Systematycznie wypijane koktajle z blendera mają nieoceniony wpływ na zdrowie i sylwetkę! Każda porcja gęstego smoothie to pokaźna porcja cennych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów. Pijąc koktajle za jednym zamachem zapewniamy sobie zastrzyk energii, stymulujemy metabolizm i walczymy z nadmiernymi kilogramami. Zobacz, jak komponować koktajle na odchudzanie!
Spis Treści
Koktajle białkowe na odchudzanie
Koktajle białkowe przygotowujemy na bazie wybranego chudego nabiału – mleka, maślanki, kefiru, zsiadłego mleka albo jogurtu naturalnego. Do proteinowego smoothie możemy też dodać kawałek białego sera, twarożek lub serek wiejski w celu zwiększenia jego pożywności i ilości dostarczanych białek.
Kolejny komponent to źródło węglowodanów, czyli owoce (np. truskawki, jagody, wiśnie, banany, gruszki, jabłka, maliny, kiwi). Cennymi dodatkami, które zwiększą wartość odżywczą koktajlu, będą: orzechy, nasiona, migdały, otręby zbożowe, płatki owsiane. Zaś walory smakowe podniosą: świeże zioła (np. mięta, bazylia), przyprawy (np. cynamon, imbir), suszone owoce, miód.
Koktajle proteinowe mogą być bardzo cennym wsparciem w procesie zbijania dodatkowych kilogramów. Szczególnie polecane są osobom aktywnym, ponieważ wspomagają mięśnie i zapewniają szybszą regenerację po treningu.
Koktajle białkowe:
- karmią mięśnie;
- przyspieszają metabolizm, nasilają spalanie kalorii;
- dają poczucie sytości, hamują głód;
- dzięki zawartym owocom dostarczają cennego dla odchudzających błonnika;
- dają potężną porcję minerałów i witamin;
- przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku;
- wspomagają układ odpornościowy.
Sprawdź niecodzienny sposób na szczupłą sylwetkę: Fast Burn Extreme
Koktajle białkowe – przepisy
Koktajl białkowy z truskawkami i serkiem wiejskim
Szykujemy: ok. 400 ml chudego mleka, 1 opakowanie serka wiejskiego, ok. 200 g truskawek, 2 łyżki otrąb pszennych i opcjonalnie 1-2 łyżki miodu. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na gładko.
Koktajl białkowy z brzoskwiniami, kiwi i słonecznikiem
Przygotowujemy: duży kubek jogurtu naturalnego, 2 brzoskwinie, 1 kiwi, 2 garstki łuskanego słonecznika, pół łyżeczki cynamonu. Owoce obieramy, łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy.
Zielone koktajle na odchudzanie
Zielone koktajle to nie tylko świetny sposób na płaski brzuch i szybszy metabolizm, ale także skuteczna metoda na detoksykację i rewitalizację organizmu, podbudowanie odporności oraz uzupełnienie niedoborów witaminowych.
Zielone i liściaste warzywa takie jak: brokuł, szpinak, jarmuż, sałata, cukinia, ogórek, pietruszka (nać), botwina, szczaw, seler naciowy, por, rukola, szczypior, obfitują w antyoksydanty, błonnik pokarmowy, witaminy (A, E, K, C, B) i minerały (żelazo, magnez, potas, wapń).
Jak przyrządzać zielone koktajle?
Bazą każdego zielonego smoothie są oczywiście warzywa i liście, ale dla wzbogacenia smaku, warto zawsze dorzucić jakiś owoc, np. gruszkę, jabłko, pomarańczę, arbuza, grejpfruta, kiwi, awokado, winogrona.
Pożytecznymi w aspekcie odchudzania, odżywiania i oczyszczania organizmu dodatkami do zielonych koktajli będą także: spirulina i chlorella, zielony jęczmień, kurkuma, siemię lniane, trawa pszeniczna. Dla uzyskania płynnej konsystencji, zielone koktajle uzupełniamy odpowiednią ilością wody.
Zielone koktajle na odchudzanie – przepisy
Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem, selerem naciowym i kiwi
Bierzemy ok. 150 g świeżych liści szpinaku, 2-3 ogórki gruntowe, 2 łodyżki selera naciowego, 2 owoce kiwi. Ogórki i kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Selera również kroimy na mniejsze kawałki. Składniki blendujemy, dodajemy ok. 100 ml wody, pół łyżeczki kurkumy i trochę soku z cytryny, mieszamy.
Zielony koktajl z cukinią, jarmużem, natką pietruszki i ananasem
Potrzebne będą: 2 duże garści jarmużu, 1 średnia cukinia, pęczek natki pietruszki, pół świeżego obranego ananasa. Cukinię i ananasa kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy 2 łyżki siemienia lnianego i sok z połowy cytryny. Miksujemy.
Koktajle owocowo-warzywne na odchudzanie
Stanowią niskokaloryczną alternatywę dla mniej dietetycznych przekąsek, stymulują metabolizm, pobudzają trawienie zapobiegając zaparciom i wzdęciom, dostarczają energii potrzebnej do realizacji codziennych zajęć, zaspokajają głód zaopatrując przy tym organizm w całą paletę cennych składników. Mowa o koktajlach owocowo-warzywnych, które, jeśli na stałe zagoszczą w naszym menu, będą mocno sprzyjać odchudzaniu.
Koktajle warzywno-owocowe sprawdzą się jako lekkie drugie śniadanie lub podwieczorek, mogą też być dopełnieniem posiłku głównego, na przykład śniadania lub kolacji. Wystarczy blender i nieco inwencji twórczej – szeroka gama dostępnych w sklepach i na bazarach owoców i warzyw daje nam nieograniczone wręcz pole do tworzenia własnych koktajlowych wariacji!
Komponując owocowo-warzywne smoothies starajmy się równoważyć proporcje między jednymi i drugimi, przykładowo: do 2 marchewek i 1 buraka dodajmy 2 spore jabłka. W ten sposób nuty warzywne nie będą dominowały nad nutami owocowymi i vice versa. Koktajle owocowo-warzywne warto też wzbogacać produktami z wysoką zawartością błonnika (np. płatkami i otrębami zbożowymi, nasionami i pestkami, orzechami, suszonymi śliwkami, błonnikiem witalnym etc.), szczególnie, jeśli mają nam służyć jako równoważnik posiłku.
Poznaj błonnik witalny Fibre Select – znakomitą bazę dla odchudzających koktajli
Owocowo-warzywne koktajle odchudzające – przepisy
Koktajl odchudzający z buraka, świeżego szpinaku, mandarynek i jabłka
Obieramy jednego dużego buraka, kroimy na małe kawałki. Jedno większe jabłko i 2-3 mandarynki obieramy i rozdrabniamy na mniejsze cząstki. Owoce i warzywa umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy dwie garści liści szpinaku. Dosypujemy dwie łyżki otrąb żytnich (lub innych). Miksujemy.
Koktajl odchudzający z selera, ananasa, ogórka, gruszki
Przygotowujemy: 1 dużego selera, ok. 1/3 świeżego ananasa, 2 ogórki gruntowe, 1 gruszkę. Selera i ananasa obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy składniki w blenderze. Dodajemy 2 łyżki nasion chia, 1 łyżkę płatków owsianych, odrobinę wody, kawałek świeżego startego imbiru (lub pół łyżeczki sproszkowanego) oraz garść natki pietruszki lub liści kolendry. Blendujemy składniki na gładko.
3 komentarze
Koktajle są mega pomocne w odchudzaniu i nie wyobrażam sobie rezygnacji z nich. Waga leci w dół dużo sprawniej. Od jakiegoś czasu zastępują mi niektóre posiłki, najpierw drugie śniadania czy popołudniowe przekąski, a teraz nawet i kolacje. Z tym, że żeby taki koktajl stał się pożywnym posiłkiem, to trzeba go zrobić na bogato – dużo warzyw, owoców, ale i sporo jakichś zbożowych produktów, np. ja oprócz płatków, ziaren dorzucam też czasami różne kasze, amarantusa, komose ryżową, kus kus…
Oregano – mam podobnie. Zaczynało się niewinnie – raz od święta jakieś smoothie, a teraz piję je praktycznie co dzień i to w ramach różnych posiłków. Ostatnio na śniadania serwuję sobie mega pożywne koktajle z kaszą jaglaną i różnymi owocami oraz nasionami, płątkami – spróbujcie, taki koktajl rozbuja wam metabolizm na cały dzień i nie będziecie głodne co chwila 😉
Koktajle z blendera są z tym dobre, że można do nich dodać praktycznie wszystko. Z tymi kaszami – super pomysł. Właśnie wypróbowałam z kaszą gryczaną, mlekiem, bananem, migdałami i kakao. Wyszło cudo 😀