Strona główna Odchudzanie Kurkuma na odchudzanie, oczyszczanie, trawienie… Czyli przyprawa dobra na wszystko!

Kurkuma na odchudzanie, oczyszczanie, trawienie… Czyli przyprawa dobra na wszystko!

by Karolina Karo
10 komentarzy

Jedna z najzdrowszych przypraw na świecie, kurkuma, pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w starożytnej medycynie chińskiej i w ajurwedzie. O jej wartości decyduje przede wszystkim główna substancja aktywna, kurkumina, mająca właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze, jak również, co ma w dzisiejszych czasach niebagatelne znaczenie, istotnie wspierająca odchudzanie.

Kurkuma – skład, właściwości prozdrowotne i lecznicze

Kurkuma to inaczej szafran indyjski, przyprawa o charakterystycznym, żółto-pomarańczowym zabarwieniu, dostępna u nas najczęściej w postaci sproszkowanej, ale od pewnego czasu także w postaci świeżych kłączy. To właśnie z kłączy rośliny nazywanej ostryżem długim, azjatyckiej byliny z rodziny imbirowatych, występującej na terenach południowo-wschodniej Azji, gdzie panuje klimat subtropikalny, pozyskuje się znaną i naszej kuchni przyprawę.

Co wchodzi w skład kurkumy? Kłącza ostryżu zawierają 70% skrobi, olejki lotne i żywice, fruktozę, glukozę i minerały, a około 5% stanowią kurkuminoidy, związki, do których należy między innymi kurkumina. To właśnie ona jest najważniejszą substancją aktywną pełniącą jednocześnie funkcję naturalnego barwnika. Ponieważ kurkuma nie posiada intensywnego smaku ani zapachu, można ją z powodzeniem dodawać do różnych potraw.

Jednak to nie atrybuty kuchenne decydują o nieocenionej dla zdrowia wartości kurkumy. Mimo że kurkumina stanowi zaledwie kilka procent zawartości ostryżu, wykazuje ogromną siłę i potężne spektrum oddziaływania. To jeden z najmocniejszych antyoksydantów zwalczających nadmiar tzw. wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia i zmiany nowotworowe.

Właściwości przeciwutleniające kurkumy to nie wszystko. Badania potwierdzają działania przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe, co ma znaczący wpływ na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Kurkumina oczyszcza wątrobę, jest pomocna przy cukrzycy i chorobach stawów, a nawet poprawia funkcjonowanie mózgu. Co ważne, kurkumina jest aktywna nie tylko na poziomie całego organizmu, ale również oddziałuje selektywnie na komórki somatyczne ustroju.

Kurkuma na odchudzanie, czyli jak egzotyczna przyprawa wspomaga utratę wagi

rynek z przyprawami

Przede wszystkim kurkuma w znaczący sposób stymuluje do działania układ trawienny. Wspomaga mianowicie wydzielanie soków trawiennych i żółci, niezbędnych w procesie spalania tłuszczów i białek, napędzając w ten sposób przemianę materii. Wspierając i regulując trawienie oraz wykazując właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, zapobiega zaparciom, wzdęciom tudzież innym schorzeniom układu pokarmowego i trawiennego. Szybszy metabolizm, łatwiejsze trawienie i lepsza praca wątroby, to ważne czynniki zapobiegające odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a w rezultacie sprzyjające smukłej sylwetce.

Woda z kurkumą na odchudzanie

Decydując się na kurację odchudzającą z udziałem kurkumy, warto skorzystać z pewnej sprawdzonej metody. Woda z kurkumą wypijana codziennie na czczo to kapitalny sposób na oczyszczenie organizmu, pobudzenie układu trawiennego do większej aktywności i przyspieszonej przemiany materii.

Należy przy tym podkreślić, że jeszcze skuteczniej wspiera odchudzanie połączenie kurkumy z innymi komponentami o znanym działaniu termogenicznym i stymulującym metabolizm. Koronnym przykładem może być zastosowanie kurkumy łącznie z pieprzem. Zawarta w pieprzu czarnym piperyna to substancja, dzięki której kurkumina wchłania się znacznie lepiej! Kurkuma z pieprzem to duet o spotęgowanych właściwościach, jeśli chodzi o sprawniejszą przemianę materii oraz lepsze i szybsze trawienie, a w konsekwencji wielki sprzymierzeniec odchudzania.

Sprawdź również : Ranking spalaczy tłuszczu

Jak wykorzystać kurkumę? Kilka niestandardowych podpowiedzi

kurkuma

Szafranu indyjskiego można używać w kuchni do bardzo wielu potraw – zup, sosów, dipów, sałatek, ryżu i makaronu, ciasta, koktajli, nawet jajecznicy. Szczypta przyprawy wystarczy, aby danej potrawie nadać piękny, złoty kolor i podkręcić jej smak. A jeśli do tego mamy świadomość, że ostryż długi posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jego obecność w naszej kuchni powinna stać się oczywistością. A oto przepisy na napoje sprzyjające odchudzaniu.

1. Napój z kurkumy i cytryny

Powszechnie wiadomo, jak pozytywny wpływ na zdrowie ma wypijana na czczo woda z cytryną. Oczyszcza organizm, dostarcza witaminy C, zwalcza wolne rodniki, w konsekwencji wpływa i na zdrowie, i na urodę. Jeśli do wody z cytryną dodamy kurkumy, zyskamy podwójnie – oczyścimy wątrobę, przyspieszymy metabolizm i oczyszczanie organizmu z toksyn, unikniemy kłopotów z trawieniem i wypróżnianiem.

Napój możemy wzbogacić o szczyptę cynamonu i odrobinę miodu, wtedy oprócz lepszego smaku możemy spodziewać się dodatkowych korzyści. Taki napój reguluje poziom cukru i ciśnienie, dostarcza organizmowi energii na cały dzień, podnosi odporność, pomaga w zwalczaniu dolegliwości reumatoidalnych i bólu stawów.

Składniki:

  • pół łyżeczki kurkumy
  • szklanka ciepłej wody
  • sok z jednej cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki dodajemy do wody i dokładnie mieszamy (kurkuma może osiadać na dnie szklanki). Wypijamy od razu.

2. Napar z kurkumy i imbiru

Imbir równie korzystnie wpływa na trawienie, a z uwagi na zawarte w nim shogaol i gingerol, pobudza produkcję żółci, przyspieszając spalanie tłuszczów, oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. Napar z obydwu składników z dodatkiem miodu napędzi metabolizm na cały dzień i dodatkowo ograniczy apetyt.

Napar sporządzamy w następujący sposób:

Składniki:

  • pół litra wody
  • 30 g świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka miodu

Wykonanie:

Imbir obieramy ze skórki, najlepiej poprzez oskrobanie łyżeczką, ścieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy starty imbir, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sitko, do przestudzonego napoju dodajemy miód i kurkumę, dokładnie mieszamy. Napój przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Pijemy codziennie rano przed posiłkiem, w ilości około szklanki. Przed użyciem należy zawartość butelki mocno wstrząsnąć.

3. Kremowy koktajl z kurkumą

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego)
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

Wykonanie:

Pokrojony w kawałki banan i pozostałe składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i mocno schładzamy.

Codzienne spożywanie tego rodzaju napojów z dodatkiem kurkumy przynosi wymierne korzyści naszemu zdrowiu. Nie tylko korzystnie wpływa na trawienie, pracę wątroby i trzustki, odporność, poziom cukru i cholesterolu, ale także wspomaga odchudzanie, ogranicza stany zapalne, minimalizuje problemy ze stawami, sprzyja zachowaniu młodego wyglądu.

Skuteczny spalacz tłuszczu z kurkumą: Nutrigo Lab Burner

Czytaj więcej

10 komentarzy

Ninka 29 sierpnia 2019 - 13:26

Wow, nie miałam pojęcia, że ta przyprawa posiada aż tak wiele cennych właściwości, a o odchudzaniu to już w ogóle bym nie pomyślała 😀 Czas zakupić dużą paczkę kurkumy i zacząć używać na potęgę, bo parę kilo do zrzucenia jest.

Odpowiedź
AsiaPoniedziałek 30 sierpnia 2019 - 18:09

Z tym używaniem kurkumy na potęgę, to ja bym jednak nie przesadzała. Nic nie jest dobre w nadmiarze. Jak za dużo kurkumy dodasz do potrawy, to możesz popsuć jej smak. Co prawda jest to przyprawa o dość neutralnym smaku, ale dodając jej dużo np. do zupy, daje charakterystyczny, trochę dziwny posmak. Ja na średni garnek zupy albo rondelek gulaszu czy jakiegoś dania warzywnego daję mniej więcej łyżeczkę kurkumy i jest ok. Kurkumę dodaję też do koktajli – na ok. 4 warzywa i 4 owoce 1 łyżeczka płaska kurkumy. Kiedyś dałam 2 to już było za dużo, ciężko było wypić i jakoś ciężko na żołądku było. Ogólnie używam kurkumy z 4-5 razy na tydzień w proporcji, jak podałam około 1 łyżeczka na koktajl lub potrawę. Poprawia trawienie, mam też wrażenie, że lekko mi przyspiesza spadki wagi, oczywiście nie sama. Stosuję też dietkę 1600 kcal dziennie i trochę ćwiczę.

Odpowiedź
Franka376 4 września 2019 - 15:37

Fajne wskazówki w artykule co do zastosowania kurkumy 🙂 Dziś na śniadanie zrobiłam jajecznicę z kurkumą – super sprawa, polecam. Syci na długi czas, a jednocześnie rozpędza metabolizm na cały dzień. Ten kremowy koktajl z kurkumą też super – odchudza i fajnie smakuje, zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

Odpowiedź
Biedronka 6 września 2019 - 21:12

Ten kremowy koktajl często u mnie gości odkąd zrobiłam go po raz pierwszy 😀 ostatnio codziennie piję jakąś miksturę z kurkumą. Naprawdę warto. Fajnie oczyszczają z toksyn, wysmuklają, eliminują zaparcia. Jak dążycie do efektu płaskiego brzucha, to takie napoje z kurkumą zdecydowanie się przydadzą.

Odpowiedź
Pawieoko 18 września 2019 - 12:57

Kurkuma – prosty i tani sposób na nadwagę, jeden z moich ulubionych. Polecam picie o poranku wody z kurkumą, cynamonem i sokiem z cytryny.

Odpowiedź
Sylwik90 24 września 2019 - 09:31

Kurkuma jest super. Kiedyś miałam mega wolną przemianę materii i przez to było mi bardzo ciężko schudnąć. Dzięki codziennemu piciu koktajli z takimi przyprawami jak właśnie kurkuma czy imbir, też chili, kardamon, cynamon przemiana materii jest szybsza, lepiej trawię pożywienie, mam też wrażenie że szybciej znikają mi fałdki 🙂

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie