Strona główna Zdrowie Mangostan (Mangosteen) – egzotyczny owoc bezcenny dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Mangostan (Mangosteen) – egzotyczny owoc bezcenny dla zdrowia i dobrego samopoczucia

by Karolina Karo
9 komentarzy

Mangostan, nazywany inaczej garcynią, smaczeliną, żółtoplą, żółcieczą, uchodzi za jeden z najsmaczniejszych tropikalnych owoców. Jest on bardzo aromatyczny, w smaku przypomina nieco morelę, pomarańczę i ananasa, ma poza tym mnóstwo wartości odżywczych i właściwości lecznicze. Bywa dostępny w Polsce w postaci świeżych owoców, ale częściej spotkać można owoce mangostanu w syropie, w puszkach.

Mangostan – co to za roślina?

Mangostan

Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L.), to gatunek wiecznie zielonego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych na południu Azji. Stamtąd pochodzi, ale spotkać go można również w lasach Brazylii i Australii. Osiąga 25 metrów wysokości, a owocuje dopiero po 10 latach.

Owoce są okrągłe, ciemnofioletowe, wielkością zbliżone do mandarynek, z grubą skórką i białym, bardzo soczystym miąższem. Z uwagi na swoje oddziaływania lecznicze, traktowany był od wielu wieków przez ludy Azji nie tylko jako wyjątkowo smaczne pożywienie, ale także jako lek i środek zapobiegawczy w wielu schorzeniach. Mangostan zawiera bowiem mnóstwo cennych substancji.

Mangostan – właściwości prozdrowotne

Znane początkowo jedynie społecznościom lokalnym, korzystne dla zdrowia właściwości mangostanu, z czasem stały się przyczyną popularności tego owocu na całym świecie. Mangostan zawiera wiele cennych składników, mianowicie minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy: B1, B2, B6, witaminę C, A i E oraz przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Pod względem zdolności ich wychwytywania owoc mangostanu zdecydowanie wyprzedza inne naturalne produkty.

Mangostan to między innymi źródło antyoksydantów zwanych ksantonami oraz innych przeciwutleniaczy jak koenzym Q10, polifenole, czy wreszcie witamina C. Jednym ze związków zawartych w mangostanie są katechiny, wykazujące właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, antynowotworowe, potrafią nawet hamować rozwój wirusa HIV.

Dzięki obecności tych wyjątkowo cennych substancji, Garcinia mangostana znacząco wpływa na podniesienie odporności organizmu i spowolnienie procesów starzenia. To jeszcze nie wszystko, tego rodzaju pozytywnych cech garcynia ma bowiem znacznie więcej.

Mianowicie korzystnie wpływa na układ nerwowy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobie Alzheimera, chorobom układu sercowo-naczyniowego, normalizuje proces przemiany materii, ułatwia regenerację organizmu i gojenie się ran, sprzyja leczeniu choroby wrzodowej żołądka, wspomaga redukcję masy ciała. Korzystnie oddziałuje też na siłę mięśni, sprawność stawów i kondycję umysłową, łagodzi objawy towarzyszące klimakterium.

Jak spożywać mangostan?

wnętrze owoców mangostan

Oczywiście najzdrowszy i najbardziej wartościowy jest świeży owoc, jednak dość trudno go dostać, a nie bardzo nadaje się do dłuższego przechowywania, podobnie jak do obróbki cieplnej. Pozostaje zatem sięgać po najczęściej dostępną formę, mianowicie syrop z mangostanu, sok lub koncentrat.

Ewentualnie można używać suplementów w postaci ekstraktów w kapsułkach lub owoców liofilizowanych i sproszkowanych. Proszek z mangostanu jest o tyle łatwy w użytkowaniu, że bez problemu rozpuszcza się w płynach, można zatem sporządzić z jego udziałem koktajl mleczno-owocowy, dodać do dowolnego soku, wody, jogurtu itd.

Dużą popularnością cieszy się ostatnio suplement diety w postaci syropu z mangostanu (spotkamy go pod nazwą Manogstan lub Mangosteen). Zdaniem producentów, suplementacja tego produktu nie tylko przynosi ogromne korzyści zdrowotne, co wynika zresztą z właściwości samego owocu, ale także stanowi znaczące wsparcie dla osób, które chciałyby w krótkim czasie zredukować wagę. Czy tak jest w istocie? Czy owoce Garcinia mangostana w postaci syropu mogą przyczynić się do redukcji zbędnych kilogramów?

Mangostan na odchudzanie

Spożywany w naturalnej postaci owoc Garcinia mangostana, oprócz wspomnianych właściwości prozdrowotnych, może odegrać pewną rolę w procesie odchudzania. Liczne zawarte w owocach antyoksydanty zapobiegają stłuszczeniu organów wewnętrznych i usuwają toksyny z organizmu, w wyniku czego jesteśmy ogólnie zdrowsi, czujemy mniejsze zmęczenie, mamy więcej energii. To oznacza bardziej aktywny tryb życia, a więc i większy wydatek kalorii.

To nie wszystko, mangostan hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm i stymuluje proces termogenezy, co w konsekwencji prowadzi do redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej. Oprócz wielu innych ważnych substancji mangostan obfituje w błonnik pokarmowy, który przyczynia się do poprawy trawienia i polepszenia pracy jelit oraz zapewnia uczucie sytości.

Nic dziwnego, że ta egzotyczna roślina znalazła zastosowanie w licznych suplementach diety mających za zadanie wsparcie dla odchudzających się. Suplementacja syropu z mangostanu niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych, ale przede wszystkim sprzyja zdrowemu trybowi życia i, jak mocno wierzy liczna grupa konsumentów, osiągnięciu i zachowaniu smukłej sylwetki.

Mangostan – opinie konsumentów

Nie ulega wątpliwości, że największym zainteresowaniem, zdecydowanie większym niż świeże owoce, cieszy się mangostan w postaci syropu wspomagającego odchudzanie. Stosunkowo łatwo dostępny, podobno bardzo dobrze hamuje uczucie głodu, przyspiesza spalanie tłuszczu i przemianę materii. Mało tego, producent twierdzi, że samo spożywanie preparatu zapewni schudnięcie bez żadnych dodatkowych wysiłków czy zabiegów, w postaci na przykład zrównoważonej diety czy aktywności fizycznej. I jak to zwykle w takich przypadkach bywa, opinie konsumentów są skrajnie różne – od zachwytów spowodowanych rzekomym schudnięciem o 20 kg, po sceptyczne stwierdzenia o całkowitej nieskuteczności specyfiku.

Mangoosten

Nie kwestionując w żadnym razie prozdrowotnych oddziaływań mangostanu, warto jednak zauważyć, że jeśli zależy nam na odchudzaniu, może lepiej byłoby wybrać odpowiedni gatunek z rodziny Garcinia, taki, który ma najsilniejsze właściwości termogeniczne i tłumiące apetyt, mianowicie Garcinia Cambogia, czyli garcynię kambodżańską.

Charakteryzuje się ona dużą zawartością HCA – kwasu hydroksycytrynowego biorącego udział w biosyntezie kwasów tłuszczowych. Garcynię kambodżańską znajdziemy na przykład w suplemencie Green Barley Plus, który oprócz ekstraktu z tej rośliny zawiera wyciąg z młodego zielonego jęczmienia. Taki skład powoduje spotęgowanie działań sprzyjających skutecznemu procesowi utraty wagi.

Green Barley Plus

Czytaj także: Green Barley Plus – odchudzanie bezpieczne i z korzyścią dla zdrowia

Czytaj więcej

9 komentarzy

peonia 24 lipca 2018 - 20:08

Słyszałam o tym syropie mangosteen ale akurat nie w kontekście odchudzania ale nabierania sił witalnych. Moja znajoma to stosowała po dość poważnych problemach zdrowotnych. Na pewno pomogło jej to szybciej stanąć na nogi. Sama chwaliła, że odkąd pije ten syrop to nie jest już taka słaba i czuje, że jej organizm lepiej funkcjonuje.

Odpowiedź
Dagmara1981 25 lipca 2018 - 14:54

Bo to bardzo pożyteczny owoc jest 🙂 u nas praktycznie nieznany, ale w rejonach, gdzie rośnie, od dawna jest środkiem do leczenia wielu chorób. Mimo swojej bogatej tradycji, mangostan spotyka się w Polsce z wieloma sceptycznymi głosami na swój temat, że to niby kolejny cudowny wynalazek, który ma tylko zarabiać, a tak naprawdę to nic nie daje. Ja zawsze mówię, najpierw spróbuj, a potem mów, że nic nie daje. Jeśli ktoś jest zdrów jak koń, to może rzeczywiście nie zauważyć działania mangostanu, ale jak ktoś boryka się z osłabieniem organizmu albo rożnymi schorzeniami, np. układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, chorobami wirusowymi itp. to mangostan może zrobić kawał dobrej roboty i dać namacalne pozytywne efekty w postaci polepszenia stanu zdrowia. Jego rolą jest bowiem pobudzanie procesów regeneracyjnych organizmu, „naprawa” tego, co nadwątlone. Nie można też zapominać o tym, że mangostan chroni nas przed nowotworami i starzeniem. Ogólnie super owoc.

Odpowiedź
Panda 29 lipca 2018 - 19:43

w sensie prozdrowotnym może rzeczywiście jest pożyteczny. zawiera wiele cennych substancji ale co z jego rzekomymi własnościami odchudzającymi?

Odpowiedź
Laurka 3 sierpnia 2018 - 16:38

Co do odchudzania, to mangostan nie jest w tej dziedzinie żadnym mocarzem, a wręcz przeciwnie. Jak dla mnie wcale nie przyspiesza redukcji kilogramów. Kupiłam sok z mangostanu za ok 100 zł i piłam co dzień według zaleceń. Niestety butelka została opróżniona a waga nie poszła w dół wcale.

Odpowiedź
Kamila 3 sierpnia 2018 - 22:56

@Laurka nic a nic? Żadnych efektów?

Odpowiedź
Laurka 6 sierpnia 2018 - 20:11

Kamila, no ja osobiście ich nie doświadczyłam, ale na mnie wiele rzeczy nie działa choć na innych tak. Jedyne co czułam po tym soku, to więcej energii i jakby minimalnie mniejszy apetyt.

Odpowiedź
Iga 11 sierpnia 2018 - 20:13

Sok z mangostanu mam na stałe na podorędziu w swojej kuchni 🙂 Uważam, że picie go w celach odchudzania ma jedynie sens jeśli równolegle podejmuje się inne działania. Jest on po prostu pełnym cennych składników wyciągiem z owoców i nie działa aż silnie, żeby sam z siebie spalił nam cały tłuszcz. Ale może pomóc. Mnie np. pomaga utrzymać swoje „rygory” prowadzące do utraty wagi – dodaje mi energii i niweluje zmęczenie, dzięki temu mam siłę i chęć, żeby co dzień wyjść sobie pobiegać 🙂 Do tego mam wrażenie że tłumi nadmierny apetyt i reguluje trawienie i nie mam problemów z brzuchem jak balon i uczuciem pełności, co kiedyś często mnie nawiedzało. Moja rada: zacznijcie się więcej ruszać i mądrze jeść, a problemy z nadwagą same zaczną znikać

Odpowiedź
Wiktoria 18 sierpnia 2018 - 13:23

Wszystkie te bio soki i syropy działają bardzo delikatnie. Mają za zadanie raczej ogólnie poprawiać zdrowie, ale nie są skierowane typowo pod obniżanie wagi. Lepiej kupić jakieś kapsułki

Odpowiedź
sowanocna 5 września 2018 - 17:16

Zgadzam się z autorką artykułu, że z rodziny garcinia najlepsze efekty odchudzające daje garcinia cambogia. Miałam kiedyś tabletki z garcinia cambogia i to naprawdę hamuje głód. Schudłam ok 10 kg w 2 miesiące bo automatycznie zaczęłam o połowe mniej jeść.

Odpowiedź

Skomentuj Iga Cancel Reply

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie