O tym, że odchudzanie to długa droga z przeszkodami, wie każdy, kto choć raz próbował pozbyć się nadwagi. Największym wrogiem szczupłej sylwetki są mało aktywny tryb życia, tucząca dieta oraz… nadmierny apetyt, który każe nam sięgać po zbyt duże, w stosunku do potrzeb organizmu, ilości jedzenia. Jeśli chcesz zawalczyć o szczupłą figurę, zmień styl życia na aktywniejszy oraz wprowadź dietę błonnikową, która jest silną bronią przeciw notorycznemu głodowi.
Dieta błonnikowa (inaczej dieta bogatoresztkowa lub dieta wysokobłonnikowa) to dieta lecznicza, rekomendowana m.in. osobom borykającym się z chorobami jelit i zaparciami.
Jednakże dzięki wyjątkowym właściwościom błonnika często z powodzeniem spełnia także funkcję diety odchudzającej.W czasie jej trwania należy układać jadłospis w taki sposób, by przeważająca ilość posiłków bazowała na produktach bogatych w błonnik pokarmowy.
Ważna uwaga – nieodzownym elementem diety wysoko błonnikowej jest picie zwiększonych ilości wody niegazowanej (min. 2l – 2,5l dziennie). Błonnik bowiem charakteryzuje się tym, iż dopiero pod wpływem wody nabiera swych cennych właściwości. Pęcznieje w żołądku, w ten sposób skutecznie go wypełnia, a co za tym idzie hamuje uczucie głodu.
Spożywając produkty bogate w błonnik czujesz sytość przez długi czas po posiłku i nie masz chęci na podjadanie. Jednocześnie błonnik wykonuje w twoim organizmie dużo dobrej roboty – efektywnie nakręca tempo przemiany materii, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit i wymiata z nich zalegające resztki pokarmów, sprawiając że pozbywasz się nieprzyjemnych wzdęć, zaparć, uczucia ciężkości.
Jak długo powinna trwać dieta bogata w błonnik? Wszystko zależy od ciebie. Możesz uczynić z niej długotrwały system żywienia, o ile rozsądnie ułożysz menu i będziesz stosować zasadę picia dużych ilości wody.
Co zawiera dużo błonnika – lista produktów
W zakresie zawartości błonnika pokarmowego królują produkty pełnoziarniste (nieoczyszczone z łuski), niemniej jednak również w innych typach żywności znajdziemy jego sporą ilość. Warto stosować je wymiennie, ponieważ na zbyt monotonnej diecie nie da się wytrzymać zbyt długo.
Produkty bogate w błonnik to:
otręby i płatki zbożowe (np. pszenne, żytnie, gryczane, orkiszowe)
kasze (np. gryczana, jęczmienna, owsiana)
mąka razowa
ryż brązowy
suszone owoce
świeże owoce
rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica, ciecierzyca, groch)
warzywa (np. marchew, burak, brokuł, brukselka, seler)
orzechy
ziarna i pestki (np. sezam, mak, słonecznik, błonnik witalny, dynia)
chleb razowy, chleb pełnoziarnisty
makaron pełnoziarnisty
Dieta błonnikowa – jadłospis
Produkty bogate w błonnik są niedrogie, niewyszukane i bardzo różnorodne, a więc dieta wysokobłonnikowa zdecydowanie należy do łatwych i jest to jej dużą zaletą. Niemniej jednak wymaga ona od nas odrobiny kulinarnej inwencji i przygotowań.
Żywność, na której powinny opierać się nasze posiłki, to: kasze, brązowy ryż, warzywa, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe, owoce, makaron razowy. Możemy też same przyrządzać wysoko błonnikowe odpowiedniki placków, klusek, wypieków, używając do tego mąki razowej zamiast białej.
Ponieważ dieta błonnikowa ma nam pomóc zgubić kilogramy, pamiętajmy o jednoczesnym wyeliminowaniu z menu produktów z dużą ilością tłuszczu i cukrów prostych. Możemy zaś sięgać po chude mięsa i ryby, jaja oraz chudy nabiał.
Oto przykładowy jadłospis w diecie błonnikowej:
Dzień 1
Śniadanie: jaglanka na chudym mleku z ziarnami słonecznika i gruszkami
2 śniadanie: pół grahamki z serkiem twarogowym, papryka
Obiad: zupa krem z pomidorów z bazylią, pełnoziarnista tortilla z piersią kurczaka, sałatą i sosem jogurtowo-ziołowym
Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny z błonnikiem witalnym
Kolacja: pieczywo razowe z szynką drobiową, sałatą, ogórkami, rzodkiewką i szczypiorkiem
Dzień 2
Śniadanie: naleśniki z mąki pełnoziarnistej (smażone na niewielkiej ilości oliwy) z jogurtem i jagodami acai (bądź innymi owocami, np. truskawkami, malinami, bananami)
2 śniadanie: pieczywo ryżowe, kilka surowych marchewek lub 2 pomidory
Obiad: makaron razowy, pulpeciki drobiowe w sosie chrzanowym (na jogurcie), surówka
Podwieczorek: serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy) z otrębami
Kolacja: sałatka z tuńczyka, serka wiejskiego i ogórka, mała kromka chleba razowego
Dzień 3
Śniadanie: jajecznica z pomidorami, kromka chleba żytniego
2 śniadanie: jogurt z pestkami dyni, płatkami owsianymi i rodzynkami
Obiad: zupa a’la barszcz ukraiński na skrzydle indyczym, zabielana jogurtem
Podwieczorek: smoothie z wybranych warzyw i owoców z siemieniem lnianym
Kolacja: tosty pełnoziarniste z pastą pieczarkową, pomidor
Nie zawsze masz czas na przyrządzenie wysokobłonnikowego posiłku?
Poznaj Fibre Select – wyjątkowy suplement, który pomoże ci wytrwać na diecie!
Redaktorka blogów i portali, kreatorka treści, specjalistka ds. content marketingu. Piszę o odchudzaniu, urodzie, modzie, zdrowiu, trenowaniu, odżywianiu, suplementacji, psychologii. Jestem entuzjastką rozwoju osobistego i zdrowego, aktywnego trybu życia. Tworząc artykuły, dzielę się własnymi doświadczeniami, przekazuję przydatną wiedzę i przedstawiam sprawdzone wskazówki i recepty na różne niedogodności. Zajmuję się również testowaniem i recenzowaniem ciekawych produktów z kategorii suplementów diety, preparatów leczniczych, kosmetyków oraz urządzeń i gadżetów codziennego użytku. Uwielbiam bieganie, jazdę na rowerze i spacery po urokliwych zakątkach. Jestem fanką dobrych, ciekawych kosmetyków oraz naturalnych sposobów pielęgnacji skóry i włosów. Lubię przy pomocy roślin leczniczych i stworzonych na ich bazie suplementów udoskonalać ciało i umysł. Jestem też miłośniczką zdrowej, kolorowej, wypełnionej aromatami, smacznej kuchni. Kocham sztukę, kulturę i literaturę.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. AkceptujęCzytaj więcej