O zaletach picia zielonej herbaty wiadomo nie od dzisiaj. Jej wyjątkowo korzystne dla organizmu właściwości, w tym pozytywny wpływ na odchudzanie, stały się przyczyną rosnącej popularności tego napoju. Wśród rozmaitych odmian zielonej herbaty na szczególną uwagę zasługuje matcha, herbata o intensywnym zielonym kolorze, której uprawa wymaga spełnienia wyjątkowych warunków i która charakteryzuje się wyjątkowymi atrybutami zdrowotnymi.
Spis Treści
Matcha – co to jest?
Herbata matcha towarzyszy od wieków doskonale znanej na całym świecie japońskiej tradycji, mianowicie ceremonii picia herbaty.
Ponoć już w XIII wieku buddyjscy mnisi odkryli jej wyjątkowe właściwości, dotyczące przede wszystkim sfery sprawności intelektualnych. Japońska herbata matcha miała być pomocna w zachowaniu koncentracji w trakcie medytacji trwających wiele godzin.
Jeden z buddyjskich mistrzów upowszechnił matchę w Japonii, skąd wiele wieków później powędrowała do Ameryki, a ostatnio zyskuje sobie uznanie w Europie.
Unikalne cechy tej herbaty – wyrazisty zielony kolor i prozdrowotne właściwości, są rezultatem starannej, kultywowanej od stuleci, tradycyjnej uprawy. Matchę produkuje się z liści specjalnych krzewów, zacienianych w końcowym etapie wegetacji, dzięki czemu obfitują one w chlorofil nadający jaskrawą zieloną barwę i wyposażający herbatę w bogactwo pożytecznych substancji aktywnych biologicznie.
Nazywana „eliksirem nieśmiertelnych”, herbata zielona matcha jest dzisiaj używana nie tylko jako gorący napój, ale także składnik wielu innych potraw oraz zimnych napojów energetyzujących.
Zielona herbata matcha – właściwości profilaktyczne i lecznicze
W odróżnieniu od innych rodzajów zielonej herbaty, matcha zawiera wielokrotnie więcej antyoksydantów, odpowiadających za neutralizację negatywnych oddziaływań wolnych rodników. Jak wiadomo, wolne rodniki to atomy tlenu o nieparzystej liczbie elektronów, atakujące i niszczące strukturę komórek, przez co przyczyniają się do powstawania wielu groźnych chorób, takich jak miażdżyca, choroby serca, nowotwory.
A ponieważ współczesny świat i styl życia sprzyja tworzeniu się wolnych rodników, tym cenniejszym sprzymierzeńcem okazuje się zielona herbata matcha. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze, w tym przede wszystkim katechiny, neutralizując rodniki tlenowe znacząco wspomagają układ odpornościowy i przywracają równowagę w organizmie.
Ta wyjątkowa zielona herbata wykazuje ponadto szereg innych cennych właściwości. Dzięki obecności katechin spowalnia proces starzenia, korzystnie wpływa na stan skóry i włosów oraz kondycję zdrowotną całego organizmu.
Ważne aminokwasy zawarte w herbacie matcha wspierają procesy neuropsychiczne, wspomagają pamięć i koncentrację, przyczyniają się do zachowania jasności umysłu, uspokajają i relaksują, nie powodując przy tym uczucia senności. Picie herbaty matcha podnosi samopoczucie i energię, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu.
Sprawdź, jak działają na organizm adaptogeny
Matcha a odchudzanie
W tym zakresie oddziaływanie matchy jest wielopłaszczyznowe. Przede wszystkim, za sprawą dużej zawartości chlorofilu, znakomicie oczyszcza organizm z toksyn.
Po drugie, przyspiesza metabolizm i stymuluje organizm do szybszego spalania kalorii, zapobiegając zarazem rozrastaniu się i ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej. Sama herbata nie posiada kalorii, a dostarczając organizmowi błonnika, przyczynia się do ograniczenia apetytu.
Wreszcie, dzięki zawartości chlorofilu i kofeiny, pobudza i dodaje witalności, przyspiesza regenerację po wzmożonym wysiłku fizycznym, a w przeciwieństwie do kawy nie wywołuje skutków ubocznych w postaci zwyżki ciśnienia czy przyspieszenia tętna.
Picie zielonej herbaty, a herbaty matcha w szczególności, nie tylko sprzyja chudnięciu i zdrowiu, ale też zapobiega licznym schorzeniom wynikającym z niewłaściwego trybu życia czy otyłości. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nawet najzdrowszy napój czy najsilniejszy suplement, nie są panaceum na wszystkie choroby świata ani na uzyskanie wymarzonej smukłej sylwetki, jeśli ich spożywaniu nie towarzyszą zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna. Dopiero połączenie tych elementów sprawi, że pozbędziemy się nadmiaru kilogramów.
Czytaj o: Green Barley Plus
Dobroczynna herbata matcha – jak spożywać?
Matcha to wyjątkowo zdrowe uzupełnienie codziennej diety. Ponieważ liście tej rośliny są najpierw suszone, a potem sproszkowane, pijąc ją spożywamy wszystkie cenne substancje odżywcze zawarte w napoju.
Dla uzyskania gorącego naparu zaparzamy matchę w czarce, zalewając ją wodą o temperaturze około 80 stopni i ewentualnie używamy bambusowej miotełki, aby otrzymać charakterystyczną piankę. Aby z kolei uzyskać zimny napój, wystarczy dokładnie wymieszać susz z zimną wodą.
Jest też sporo innych przepisów na wykorzystanie matchy, co więcej, pojawiają się ciągle nowe, jako że herbata ta zupełnie zawojowała współczesny świat. Można sporządzać z jej udziałem koktajle, dodawać do wypieków, zup, lodów, sporządzić latte, frappuccino, smoothie. Oto kilka przykładów:
- Zielony koktajl bananowy – obrany ze skórki, pokrojony i zamrożony banan, łyżeczkę herbaty matcha i szklankę mleczka migdałowego dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Matcha latte – łyżeczkę herbaty zalewamy połową szklanki wody o temperaturze 80 stopni, a po paru minutach dodajemy również ogrzane do tej temperatury pół szklanki mleka, zwykłego lub roślinnego.
- Zielone naleśniki – wystarczy do tradycyjnego ciasta naleśnikowego dodać 1-2 łyżeczki zielonej sproszkowanej herbaty i na przykład mleczka kokosowego zamiast krowiego i nadzwyczajny efekt mamy zagwarantowany.
- Krem inny niż wszystkie – miksujemy matchę z serkiem mascarpone i tym delikatnym kremem napełniamy kruche babeczki.
Matcha – opinie klientów i dietetyków
Bardziej wytrawni konsumenci podkreślają, że zdecydowanie lepsza jest herbata matcha japońska niż chińska, choć ta pierwsza jest też znacznie droższa. Wśród klientów nie ma w zasadzie sporu, jeśli chodzi o wartości prozdrowotne zielonych herbat, a matchy w szczególności. Bardziej sceptyczni są dietetycy twierdząc, że wszystkie zielone herbaty są zdrowe, a ogromna różnica cen nie jest w pełni uzasadniona. Jednocześnie przestrzegają, że analogicznie jak w przypadku innych produktów żywnościowych, nie należy zielonej herbaty spożywać w nadmiarze.
Zbyt duże ilości zawartych w herbacie substancji aktywnych mogą prowadzić do uszkodzenia komórek wątroby, podrażnienia żołądka, spowolnienia wchłaniania żelaza, wreszcie do bezsenności, stanów rozdrażnienia, kołatania serca.
10 komentarzy
Właśnie od niedawna jestem zwolenniczką herbaty matcha. Powiem, że ma rzeczywiście neizwykłe działanie oczyszczające organizm z toksyn. Jak nie wierzycie to sami spróbujcie 🙂 działa wyśmienicie na organizm
Zgadzam się z koleżanką. Długo borykałam się z problemami skórnymi. Dokładnie chodzi o trądzik, choć mój wiek już jest mocno niemłodzieńczy 😉 Dermatolog powiedziała mi, że mam mocno zatruty organizm. W sumie to się nie dziwię, bo mój tryb życia był daleki od ideału – gotowe jedzenie, papierosy, dużo kawy, alkoholu też niemało. Matcha zrobiła wielką oczyszczającą robotę, a pomogła jej zmiana diety i ograniczenie używek. Piję tą herbatę od 3 miesięcy i widzę, jakie postępy zrobiła moja skóra. Jest coraz gładsza, coraz mniej wyprysków, no rewelacja muszę powiedzieć!!
Ogólnie w urodowych sprawach to ta herbata rzeczywiście pomaga. Mnie na ten przykład pomaga z cellulitem. Muszę też przyznać, że i na nadwagę pomaga 🙂 Oczywiście sama nie zrobi za nas całej roboty, ale może pomóc. W duecie z ćwiczeniami daje dobre efekty.
Polecam, polecam, polecam, po tej herbacie czuję się i wyglądam 10 lat młodziej. Do niedawna nie miałam za grosz energii życiowej, nic mi się nie chciało i nastrój totalnie do dołu. Do tego w lustrze horror: włosy jak strąki, ziemista, brzydka cera, podkrążone oczy… zaczęłam pić matchę, bo dostałam w prezencie i jak się okazało był to bardzo udany podarunek. Uważam, ze ta herbata ma genialne zdolności oczyszczające. Jeśli wasze zdrowie i uroda kuleje to polecam, na pewno odczujecie różnicę.
Kupiłam herbatę matcha chińską ze względów ekonomicznych i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobra zarówno w smaku jak i działaniu, a wiele się naczytałam, że chińska to się za bardzo nie nadaje, że słaba jakość itd… nie wiem, być może japońska jest jeszcze lepsza, nie próbowałam. Niemniej jednak chińska jest bardzo dobra więc polecam.
Ja też mam chińską i też uważam, że jest bardzo dobra. Na pewno spróbuję też w przyszłości japońskiej tak dla porównania, ale jak na razie chińska mi służy znakomicie i zamierzam jej bronić 🙂
Ja mam akurat japońską i chwalę sobie. Na pewno na stałe nagości u mnie w kuchni. Dla mnie to rewelacja, bo wypijałam hektolitry kawy i szczerze mówiąc trochę już mi się przejadła. Szukałam jakiegoś zamiennika, który by podobnie jak kawa dodawał energii i wzmagał koncentrację (pracuję umysłowo). I znalazłam. Matcha też podobnie jak kawa pobudza, do tego ma bardzo ciekawy, intrygujący smak, no i oczywiście mega moce uzdrawiające. Czyli kilka korzyści w jednym.
Jako wielbicielka kawy myślałam, że coś takiego jak matcha zupełnie mi nie podejdzie. A tu niespodzianka. Trafiła w mój gust i to bardzo. Zwłaszcza matcha latte – no bombowy napój muszę przyznać 😀
Właśnie odebrałam przesyłkę z matchą. Ale uświadomiłam sobie, że nie posiadam miotełki bambusowej potrzebnej do przyrządzenia. Jak ją przygotować bez niej? Wie ktoś?
Możesz użyć ręcznego spieniacza do mleka. Ja też kiedyś używałem takiej małej trzepaczki kuchennej, jak nic innego nie miałem pod ręką.