Strona główna Odchudzanie Nasiona chia – na odchudzanie, na witalność, na zdrowe, mocne serce… Poznaj wszystkie atuty chia

Nasiona chia – na odchudzanie, na witalność, na zdrowe, mocne serce… Poznaj wszystkie atuty chia

by Karolina Karo
0 komentarzy

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2021

Nasiona chia, z uwagi na cenny skład, bogaty arsenał właściwości zdrowotnych i uniwersalne zastosowanie, to jeden z najchętniej wybieranych produktów z grona super food. W tych niewielkich rozmiarów ziarnach kryją się wielkie pokłady korzystnych dla naszego organizmu substancji. Jedną z nich jest błonnik pokarmowy, dzięki któremu nasiona chia mogą aktywnie wspierać proces zrzucania nadwagi. Jednakże nie tylko błonnik odpowiada za właściwości odchudzające chia. Dowiedz się, co zawierają i jak działają ziarna chia, w jaki sposób wspomagają proces redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej oraz jakie inne korzystne działania wywierają na nasz organizm.

Nasiona chia – niedościgniona porcja bio-substancji

Nasiona chia, szeroko dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i na marketowych półkach z super foods, to nic innego, jak nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.).

Jest to roślina jednoroczna o małych, białych lub fioletowych kwiatach i obszernych liściach. Szałwia hiszpańska należy do rodziny jasnowatych i dorasta do wysokości około 1 m. Wywodzi się z Meksyku i Gwatemali. Uprawiali ją już Majowie i Aztekowie wiele wieków temu. Ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz niezwykłe działanie prozdrowotne nasiona chia stanowiły ścisłą podstawę ich diety. Niektóre źródła donoszą, że nawet przypisywano im cudowne właściwości lecznicze.

Jakie wartości odżywcze posiadają nasiona chia?

15019456949 f5a8ae30ef z

Ziarna chia cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. W istocie, niosą ze sobą prawdziwą bombę cennych składników odżywczych, wśród których nie brakuje kwasów omega 3 i kwasów omega 6 w bardzo sprzyjających proporcjach.

Nasiona chia zawierają duże ilości białka, i to nie byle jakiego, bo wyróżniającego się bardzo korzystnym zestawem aminokwasów. Co warto podkreślić, białko zawarte w nasionach chia zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), czyli takie, których sami nie jesteśmy w stanie zsyntetyzować i które muszą być dostarczane w pożywieniu, co czyni je białkiem pełnowartościowym.

Pokaźna paleta minerałów i witamin zawarta w tych niepozornych ziarenkach to kolejna warta uwagi kwestia. W chia znajdziemy również duże ilości antyoksydantów, które walczą z groźnymi dla naszego zdrowia wolnymi rodnikami.

Cenne składniki zawarte w nasionach chia

  • białko,
  • kwasy omega 3 i omega 6,
  • flawonoidy (kwercetyna, kamferol),
  • kwas rozmarynowy,
  • kwas cynamonowy,
  • kwas chlorogenowy,
  • kwas protokatechowy,
  • witamina B1, B2, B3, kwas foliowy (B9),
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina A,
  • żelazo,
  • chrom,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • miedź,
  • mangan,
  • cynk,
  • selen.

Nasiona chia – właściwości zdrowotne. W jaki sposób nasiona szałwii hiszpańskiej wspomagają nasz organizm?

Jeśli zafundujemy sobie co dzień około 3 łyżeczki nasion chia, szybko odbije się to pozytywnie na naszym zdrowiu. Uzupełnimy deficyty minerałów, witamin i białka, zapewnimy sobie dużą dawkę kwasów omega 3 i 6, wzmocnimy układ immunologiczny, poprawimy kondycję całego organizmu, polepszymy samopoczucie, poczujemy się zrewitalizowani, a nasze komórki będą lepiej chronione przed szkodliwymi czynnikami.

Nasiona chia a układ krążenia

Nie jeden, a cały szereg składników obecnych w nasionach chia wspomaga zdrowie serca i układu krążenia. Najważniejsza jest tu oczywiście rola kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które regulują ciśnienie, pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, chronią serce, poprawiają kondycję żył i tętnic, zapobiegają arytmii.

Istotne zadania dla układu krążenia spełniają także obecne w chia biopierwiastki: potas, magnez, wapń, sód, które stoją na straży prawidłowego ciśnienia krwi i stabilnej pracy serca. Swoją ważną funkcję mają też zawarte w chia flawonoidy, które przyczyniają się do wzmocnienia i uszczelnienia naczyń krwionośnych. Wszystkie te właściwości sprawiają, że nasiona chia zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia, takich jak: nadciśnienie, choroba wieńcowa, udar, zawał, miażdżyca, zakrzepica.

Inne cenne właściwości nasion chia

  • wzmacniają odporność organizmu,
  • wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wymiatają szkodliwe wolne rodniki z ustroju, hamują starzenie organizmu, zabezpieczają komórki przed uszkodzeniami i chronią przed nowotworami i innymi chorobami cywilizacyjnymi,
  • wzmacniają stawy, kości, zęby,
  • pozytywnie wpływają na mięśnie,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • zapobiegają gwałtownym skokom cukru we krwi,
  • redukują stany zapalne w organizmie,
  • wspierają mózg i układ nerwowy, podnoszą wydajność umysłową i poprawiają samopoczucie psychiczne.

Sprawdź skuteczny preparat na zwiększanie potencjału mózgu: Brain Actives

Nasiona chia – kalorie

nasiona chia w słoiku

Nasiona chia zawierają 486 kcal w 100 g produktu. Nie są to jednak kalorie, które zagrażają naszej figurze. Pamiętajmy, że nasiona chia składają się w dużej części z białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, a przecież te składniki stymulują spalanie tkanki tłuszczowej i redukcję wagi ciała, a nie jej przyrost.

Gdyby mimo to przeszkadzała nam wysoka kaloryczność nasion chia, weźmy pod uwagę, że dziennie nasion chia spożywamy bardzo mało (około 3 łyżeczki), więc i tak nie ma szans, aby przyczyniły się do tycia.

Nasiona chia – właściwości wyszczuplające, czyli nasiona chia na odchudzanie i na zdrowie układu pokarmowego

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, chia wywiera dobroczynny wpływ na układ trawienny, dlatego jest polecana nie tylko osobom chcącym zrzucić nadwagę, ale także tym, którym dokuczają rozmaite dolegliwości ze strony układu pokarmowego, na przykład niestrawność, gazy, zgaga, zaparcia, wzdęcia, problemy jelitowe.

Nasiona chia wiążą w wodę w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do zwiększenia objętości mas kałowych. Pobudzają też ruchy perystaltyczne jelit, stymulują wydalanie toksyn i złogów z ustroju i normują cykle wypróżniania. Inną cenną właściwością chia jest udział w kształtowaniu korzystnej mikroflory jelitowej.

Spożywając chia ograniczymy głód, a uczucie sytości będzie towarzyszyć nam przez długi czas po posiłku. Będzie nam łatwiej kontrolować spożywane kalorie i rzadziej będziemy sięgać po jedzenie, co z całą pewnością odbije się pozytywnie na naszej wadze.

Warto zauważyć, iż nie tylko błonnik pokarmowy zawarty w chia dba o nasz powrót do szczupłej figury. Na uwagę zasługują także odchudzające właściwości białka, którego w ziarnach tych jest wyjątkowo dużo. Białko hamuje apetyt, przyspiesza metabolizm i prowadzi do intensywniejszego spalania kalorii przez organizm, a więc sprzyja redukcji masy ciała.

To jeszcze nie wszystko – we wnętrzu nasion chia znajdziemy również kwas chlorogenowy, który reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie i zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny, przez co pomaga nam walczyć z insulinnopornością i generalnie wszelkimi zaburzeniami poziomu glukozy we krwi. Co ważne, kwas chlorogenowy spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego do krwi, przeciwdziała atakom wilczego głodu, redukuje apetyt, a tym samym ułatwia zrzucanie kilogramów.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Nasiona chia – jak jeść?

deser z nasionami chia

Jak jeść nasiona chia? Albo stosując prosty przepis, w ramach którego łączymy około 3 łyżeczki chia ze 150 ml wody, czekamy do napęcznienia i wypijamy, albo dodając ziarenka do rozmaitych potraw i płynów, które na co dzień spożywamy.

Pamiętajmy, że nasiona chia są bardzo zdrowe, ale jak ze wszystkim, trzeba w ich stosowaniu zachować umiar. Nie poleca się spożywać więcej niż 2 łyżki nasion chia dziennie.

Dzięki neutralnemu smakowi nasiona chia możemy dodawać do wszelakich typów potraw, począwszy od dań obiadowych, poprzez sałatki i smoothies, aż po fit-słodycze (np. pudding chia, dietetyczne batony z chia).

Możemy dodawać je do potraw w całości, a także mielić, uzyskując zamiennik dla zwykłej mąki. Możemy zagęszczać nimi zupy i sosy (po spotkaniu z wodą tworzą gęstą zawiesinę) oraz stosować do farszów, kotletów, pulpetów w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Nasiona chia możemy dodawać do koktajli, owsianek, surówek, sałatek oraz do własnej roboty pieczywa i ciastek. Sprawdzą się także jako składnik dietetycznych deserów oraz jako zdrowa alternatywa dla panierki z bułki tartej. Dzięki tym ziarenkom możemy „odchudzić” naszą kuchnię, rezygnując z bomb kalorycznych w postaci ciężkich, zaciąganych mąką lub tłustą śmietaną sosów i zup czy panierowanych w tradycyjny sposób mięs.

Nasiona chia – przepisy

Nasiona chia – przepis na dietetyczne paluszki z piersi kurczaka w fit panierce

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: czosnek suszony, oregano, tymianek, bazylia, papryka ostra, pieprz, sól

Przygotowanie:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w podłużne kawałki, następnie obtaczamy w przyprawach i w soli. Jajko wybijamy na talerz, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy widelcem. Nasiona chia mieszamy z mąką razową i sezamem. Obtaczamy kawałki mięsa w jajku, a następnie w naszej panierce. Układamy paluszki na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Przepis na koktajl z nasionami chia (na odchudzanie i na witalność)

Składniki:

  • 2 kiwi
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:

Kiwi, grejpfruta i pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Selera kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki oraz wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy nasiona chia i siemię lniane, blendujemy składniki na gładkie smoothie.

RANKING SPALACZY TŁUSZCZU

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie