Z uwagi na swoją unikalną zawartość nasiona konopi zaliczane są do tzw. super żywności i są jednym z najpopularniejszych elementów zdrowej diety. Dzieje się tak między innymi za sprawą optymalnej wartości odżywczej, idealnej proporcji nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogactwa witamin i składników mineralnych.
Spis Treści
Konopie siewne – roślina uniwersalna
Cannabis Sativa, czyli konopie siewne, to roślina pochodząca z Azji Środkowej i znana ze swoich dobroczynnych właściwości od tysięcy lat. Ziarna konopi dostarczają pełnowartościowego, doskonale przyswajalnego białka, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce, kwasów Omega 3, 6, i 9, błonnika i szeregu witamin, w tym szczególnie ważnej dla zachowania młodości witaminy E.
Nazywane także siemieniem konopnym znajdują zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w farmaceutycznym i kosmetycznym. Z kolei włókna konopne wykorzystywane są do produkcji tekstyliów, lin, żagli, różnego rodzaju kompozytów, płyt budowlanych, artykułów sanitarnych.
Produkty z konopi siewnych dostępne na rynku
Oprócz ziaren na rynku dostępne są inne produkty powstałe z Cannabis Sativa, mianowicie białko konopne, mąka, masło, otręby, wreszcie oleje i olejki, w tym niezwykle cenny, esencjonalny olejek CBD. Dużą popularnością cieszy się również tłoczony na zimno olej konopny, znany od dawna w polskiej kuchni i wykorzystywany jako dodatek do sałatek, ziemniaków, kasz, a nawet chleba.
Należy zwrócić uwagę, że nasiona konopne, o których mowa, nie są tożsame z marihuaną, chodzi o zupełnie inną roślinę. Konopie indyjskie, z których pozyskuje się marihuanę, różnią się od konopi siewnych nie tylko wyglądem, ale i składem chemicznym. W indyjskich występują substancje psychoaktywne, przede wszystkim THC, czyli tetrahydrokannabinol, oddziałujący na funkcje mózgu. Konopie siewne takowych substancji nie zawierają, są w związku z tym całkowicie legalne, bezpieczne dla zdrowia i pozbawione właściwości narkotycznych.
Przeczytaj także: Olejek CBD – rewolucyjny suplement diety niszczący wiele dolegliwości
Nasiona konopi – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Jak już wspomniano, nasiona konopne są źródłem tak potrzebnych organizmowi, a często dostarczanych w zbyt małych ilościach, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9, co więcej, występujących tu w najlepszych dla zdrowia proporcjach. Znajdziemy w nich ponadto pełnowartościowe białko, liczne aminokwasy, witaminy C, E, D, B1, B2, B6, niacynę, wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, miedź, błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny.
Musimy jednak pamiętać, że najbardziej wartościowe są nasiona konopi niełuskane, bowiem proces obróbki powoduje, że nasiona konopi łuskane zostają zubożone o znaczą część wartościowych składników.
Ta specyficzna super żywność to nie tylko idealne uzupełnienie zdrowej diety, ale także pomoc w zwalczaniu wielu schorzeń. Obecność cennych aminokwasów służy na przykład wzmacnianiu układu odpornościowego, a ponieważ siemię konopne zawiera także selen, sprzyja poprawie płodności i potencji u mężczyzn. Antyoksydanty zapobiegają przedwczesnemu starzeniu i stanowią pomoc w leczeniu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca czy nowotwory. Siemię konopne może być także dużym wsparciem w przypadku problemów z jelitami – zawarty w nim błonnik pokarmowy reguluje trawienie i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.
Sprawdź: GreenLeaf CBD Oil
Nasiona konopi – jak jeść i dlaczego warto je jeść?
Nie ulega wątpliwości, że ziarna konopi warto wprowadzić jako stały element zdrowej diety z co najmniej kilku powodów. Przede wszystkim ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na organizm – zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia, przyczyniają się do lepszego funkcjonowania komórek i poszczególnych narządów, polepszają funkcje umysłowe.
Liczne antyoksydanty, w tym witamina E, pozwalają dłużej zachować młodość, pozytywnie oddziałują na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wreszcie znajdujący się w nasionach błonnik nie tylko poprawia trawienie, ale jest także sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami.
Przeczytaj także o prozdrowotnych właściwościach kwercetyny
Nasiona konopi – przepisy
Siemię konopne to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Można je potraktować po prostu jak swego rodzaju posypkę do sałatek, surówek, deserów lub na kanapki, można też zastosować na bardziej wyrafinowane sposoby. Oto kilka przykładowych przepisów na wykorzystanie nasion konopi.
1. Kolorowe koktajle z nasionami konopi
- Koktajl zielony – do blendera wrzucamy parę liści jarmużu, cząstki obranej ze skórki pomarańczy, starte jabłko i łyżeczkę nasion konopi. Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy nieco soku z cytryny. Całość miksujemy.
- Koktajl bananowy – tym razem bierzemy dwie garści rukoli, dojrzałego banana, pół szklanki wody, łyżeczkę nasion, sok z cytryny, ewentualnie szczyptę cynamonu. Całość miksujemy. Koktajle schładzamy przed spożyciem.
- Malinowy mus – szklankę malin (mogą być borówki lub jagody) miksujemy ze szklanką wody z dodatkiem paru łyżeczek jogurtu. Po przełożeniu do naczynia na wierzchu układamy kilka całych malin i posypujemy nasionami konopi.
2. Sałatka z serem pleśniowym, pomidorami, oliwkami i siemieniem konopnym
Składniki:
- 50 g sera pleśniowego
- 100 g rukoli
- 2 pomidory
- pół szklanki oliwek
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki siemienia konopnego
- olej konopny lub inny
Wykonanie:
Ser pleśniowy i pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki. Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sera i pomidorów. Rukolę myjemy i wraz z oliwkami łączymy z pozostałymi składnikami. Dosypujemy siemię, dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy.
3. Zupa krem z awokado i czosnku z dodatkiem nasion konopnych
Składniki:
- szklanka bulionu
- awokado
- 100 ml śmietany 30%
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżki nasion konopi
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy śmietanę, rozdrobnione widelcem awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i połowę nasion. Mieszając podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Całość miksujemy na gładko, na koniec dosypujemy resztę nasion.
4. Ciasteczka kakaowo-konopne w kształcie kulek
Składniki:
- 100 g migdałów
- 100 g daktyli
- łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- zapach waniliowy
- łyżka nasion konopi
- łyżka wody
Wykonanie:
Migdały mielimy w malakserze tak, aby pozostały małe kawałeczki. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki oprócz nasion, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w nasionach. Wstawiamy na parę godzin do lodówki.
5. Kasza jaglana z owocami i ziarnami konopi
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- szklanka mleka
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
- owoce – banan, jagody, borówki, maliny, truskawki – do wyboru
- łyżka nasion konopnych
Wykonanie:
Kaszę przepłukujemy zimną wodą, a następnie zalewamy na kilka minut wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę przecedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól i olej. Gotujemy na małym ogniu około 12 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. Kaszę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce, posypujemy cynamonem i nasionami. Można polać jogurtem.
Sprawdź: Czym są i jak działają adaptogeny
15 komentarzy
Nasiona konopi są absolutnie fantastyczne pod każdym względem. Niedrogie, uniwersalne w kulinarnym zastosowaniu, pełne bezcennych substancji, a przede wszystkim mają wszechstronne właściwości prozdrowotne. Odczuwam ich działanie na każdym kroku – poprawiła mi się cera, łatwiej mi zrzucać kilogramy, poprawiły mi się włosy, przestałam mieć problemy trawienne, mam lepszą odporność, więcej energii… na pewno jeszcze by się sporo tego uzbierało 😉
Bardzo ciekawy artykuł. Dzięki za rzeczowe wypunktowanie najważniejszych zalet siemienia konopnego i za ciekawe pomysły na ich wykorzystanie w kuchni 🙂 Dopiero zaczęłam odkrywać cudowne właściwości tego składnika, a już jestem zachwycona.
Zaskakująco pozytywne działanie. Spróbowałam nasion konopnych przez przypadek, od kogoś. A zaraz potem zamówiłam 😀 Super nadają się do koktajli z blendera. Praktycznie do każdego zestawu je dodaję. Efekt – szybszy metabolizm i szybsze odchudzanie. Po takim koktajlu z warzyw, owoców i nasion konopi nie czuję się głodna i nie podjadam. Ostatnio zauważyłam też, że nie odczuwam już niedoborów witaminowych, które objawiały się u mnie w różny sposób, np. łamliwe paznokcie, obniżona odporność, zajady itd. Jak ktoś się zastanawia, czy warto kupić, to naprawdę nie ma nad czym, super sprawa to siemię konopne 🙂
Super działają na zdrówko i to w różnych aspektach. Interesuje mnie też ten olejek cbd. Miał ktoś styczność? Myślę o zakupie
Iwonka9 – ja miałam styczność, a w zasadzie mam cały czas styczność. Siemie i olejek konopny cbd stosuję codziennie. Mam problemy z tarczycą, do tego dopadają mnie spadki nastroju, kłopoty ze snem, osłabienie i zmęczenie… w moim przypadku bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta i właśnie takie produkty jak siemię konopne czy olejek są bardzo wskazane i baaardzo pomagają.
Iwonka9 olejek cbd to jeden z najlepszych, najskuteczniejszych supli na rynku o niezmierzonym wachlarzu pozytywnych działań. Jeśli masz jakieś kłopoty ze zdrowiem lub sferą mentalną to nie zastanawiałbym się.
Siemie konopne – stosuję i polecam 🙂 W mojej kuchni produktów konopnych nigdy nie brakuje. To super roślinka, dzięki której wszyscy w domu jesteśmy zdrowsi 🙂 zaczęło się od oleju konopnego zimno tłoczonego, który kupiłam dla przetestowania w markecie. Spodobał mi się (w tym spodobał mi się jego wpływ na włosy i skórę- super 🙂 ) Potem zaczęłam rozglądać się za innymi produktami z konopi i tak trafiłam na siemię, mąkę, napoje konopne, a nawet słodycze. Iwonka9 – co do olejku cbd to nie próbowałam, ale wiem np. że mojej koleżance bardzo pomaga na nerwicę wegetatywną.
Podobno nasiona konopi są przydatne w budowaniu masy mięśniowej. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii? Na odżywki białkowe mam uczulenie, szukam właśnie czegoś naturalnego.
Vlado nasiona konopne jak najbardziej mogą wspomóc budowanie masy, podobnie jak inne produkty z dużą zawartością białka. Myślę że dobrze dobrany plan treningowy i dietka plus właśnie jakieś produkty z gamy super food i wszystko jest do zrobienia. Odżywki nie są konieczne.
Zgadzam się z przedmówcą, dla trenujących nasiona konopi to super sprawa. Super odżywiają mięśnie, u mnie też poprawiają potreningową regenerację, zmniejszają częstotliwość i nasilenie zakwasów. Co prawda ja nie ćwiczę na przyrost masy, raczej lekko rzeźbię mięśnie, można powiedzieć 😉 ale to nieważne, myślę że w każdym przypadku siemię pomaga mięśniom pracować, reszta to kwestia doboru treningu.
Też jestem fanką nasion konopi. Ostatnio trafiłam na fajną ich wersję – prażone nasiona konopi. Naprawdę rewelacja, bo można je chrupać bez żadnej obróbki, tak prosto z torebki. Tego mi właśnie brakowało 🙂
Prażone są fajną przekąską, to fakt, ale są już lekko przetworzone (podobnie jak nasiona konopi łuskane, które też można znaleźć na rynku) i przez to trochę mniej wartościowe od takich naturalnych.
To że są lekko przetworzone nie znaczy, że nie warto ich kupować. Też mają wiele wartości odżywczych, trochę tylko są okrojone. Ja tam korzystam z takich przetworzonych – łuskanych nasion konopi, bo niełuskane są dla mnie zbyt ciężkostrawne. I uważam, że robią kawał dobrej roboty dla mojego zdrowia. Poprawiły mi się wyniki i lepiej się czuję.
Ja też korzystam z przetworzonych i bardzo sobie chwalę. Przeważnie kupuję te łuskane. Są delikatne i bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Ale ostatnio trafiłam też na otręby konopne i mielone konopie i zakupiłam – też super sprawa. Niełuskanych, całych nasion konopi nie kupuję, bo nie mam ich jak zmielić.
Każdy ma swoje sposoby na siemię i każdy dobry 🙂 Ja np. kupuję właśnie całe, niełuskane, wrzucam małymi porcjami do młynka do ziaren i mielę na bieżąco. Takie zmielone dodaję do jogurtów, zup-krem, past. Czasem też dorzucam garść ziaren konopi do smoothie.