Strona główna Odchudzanie Nie tylko pszenica i gryka – nieoceniony amarantus jako składnik codziennej diety

Nie tylko pszenica i gryka – nieoceniony amarantus jako składnik codziennej diety

by Karolina Karo
0 komentarzy

Często określa się go mianem zboża XXI wieku, jest niezwykle wartościowy pod względem odżywczym oraz niezwykle wszechstronny pod względem kulinarnym. Jeśli masz ochotę wprowadzić nowy składnik do swojej diety, postaw na amarantus, który okaże się ciekawym zamiennikiem dla kasz i ryżu i który wykorzystasz na wiele ciekawych sposobów.

Co to jest amarantus?

amarantus

Amarantus (szarłat) to uprawiana od tysięcy lat roślina obdarzona bardzo wysokimi walorami odżywczymi. Wywodzi się z Ameryki Południowej i podobnie jak popularna wśród miłośników zdrowej kuchni komosa ryżowa należy do rodziny szarłatowatych.

W sklepach najczęściej pojawia się pod postacią ziaren przeznaczonych do gotowania, spotkać go możemy również w formie płatków lub mąki. Dużą popularnością cieszy się również tzw. amarantus ekspandowany (czyli amarantus popping), który ze względu na sposób obróbki oraz konsystencję porównać można z preparowanym ryżem lub popcornem.

Amarantus – właściwości odżywcze i zdrowotne

Amarantus na pewno zaciekawi osoby, które poszukują żywności jak najbogatszej w białko. Ta roślina ma go bardzo dużo, a dodatkowo jest to białko niezwykle dla nas cenne, dobrze przyswajalne i zawierające w składzie wszystkie aminokwasy niezbędne. Na uwagę zasługuje także duża ilość błonnika pokarmowego, dzięki któremu amarantus wspiera walkę o szczupłą sylwetkę. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużej ilości żelaza, wapnia, a także fosforu, potasu, magnezu, witamin C, A, E, witamin z grupy B oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym to także ważne atuty amarantusa.

ziarenka amarantusa

Bogata gama składników odżywczych w amarantusie przekonuje nas, że jeść go warto i że mocno zyska na tym nasze zdrowie. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i potasowi amarantus zadba o nasze serce i układ krążenia oraz pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki dużej ilości białek i wapnia korzystnie wpłynie na naszą odporność oraz kondycję naszych mięśni i kości. Dzięki przeciwutleniaczom będzie przeciwdziałać starzeniu się komórek naszego organizmu i nowotworom.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza amarantus uchroni nas przed anemią lub jeśli już na nią cierpimy, pomoże ją zwalczać. Magnez i potas zawarty w tej roślinie będzie sprzyjać zdrowiu naszego układu nerwowego oraz pozytywnie wpłynie na naszą kondycję psychiczną.

Jak wykorzystać amarantus w kuchni?

amarantus

Nieprzetworzone ziarno amarantusa możemy wykorzystywać w kuchni w taki sam sposób, jak inne kasze – jako dodatek do mięs, ryb lub warzyw, jako składnik farszów, dietetycznych sałatek, zapiekanek czy dań jednogarnkowych. Ugotowana i zmielona kasza amarantus może posłużyć jako baza past do kanapek oraz wegetariańskich kotletów, pulpecików i pasztetów.

Amarantus ekspandowany (popping) sprawdzi się natomiast jako dodatek do owsianek, jaglanek, mleka, jogurtów, koktajli, puddingów i deserów. Możemy dodawać go do zup i sałatek, a także wykorzystać jako zdrowy wariant panierki lub posypkę do ciast i ciastek.

Amarantus – jak gotować?

Amarantus ekspandowany jest gotowy do spożycia i w ogóle nie wymaga gotowania, natomiast nieprzetworzone ziarno amarantusa gotujemy bardzo podobnie, jak inne kasze oraz ryże.

Szklankę amarantusa (po uprzednim przepłukaniu gorącą wodą) zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ziarno na małym ogniu około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po wchłonięciu płynu sprawdzamy, czy kasza jest miękka. Jeśli nie, dolewamy trochę wody i gotujemy ją kolejnych 5 minut.

Czytaj też: Jak jeść amarantus – przepisy na 4 dania na różne pory dnia

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek