Czasami bywa, że takie dolegliwości jak: osłabienie, zmęczenie, senność, podatność na przeziębienia, zmiany skórne, zaburzenia trawienia, nie są w ogóle kojarzone z niedoborami określonych składników odżywczych. Tymczasem często są one rezultatem hipowitaminozy, czyli niedostateczną ilością witamin w organizmie.
Spis Treści
Niedobór witaminy B – jak rozpoznać i jak zwalczać?
W większości wypadków dolegliwości wynikające z hipowitaminozy nie pojawiają się nagle i w dużym nasileniu, stąd trudno je od razu powiązać z brakiem witamin. Tak zdarza się w przypadku witamin z grupy B, odpowiedzialnych za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i zdrowie psychiczne, jak również za dobry stan skóry i wzroku, odporność. Zaburzenia snu i koncentracji, rozdrażnienie lub apatia, problemy z układem pokarmowym, zmiany o charakterze dermatologicznym czy wypadanie włosów powinny jednak stanowić poważny sygnał ostrzegawczy.
Wchodzące w skład grupy B witaminy spełniają bardzo ważne funkcje w odniesieniu do poszczególnych organów i funkcji życiowych. Niedobór witamin z grupy B uzupełnimy sięgając po takie pokarmy jak wątróbka, szpinak, płatki owsiane, otręby, ryby, drób, soja, fasola, orzechy i pestki, nabiał i jajka.
Niedobór witaminy A – objawy i zwalczanie
Podobnie jak w przypadku innych witamin, niedobór witaminy A jest najczęściej wynikiem nieodpowiedniej diety, to jest pokarmów ubogich w ten właśnie składnik. Witamina A jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, dobry stan błon śluzowych i odporność, ponadto ma wpływ na funkcjonowanie hormonu wzrostu i zapobiega chorobom tarczycy. Zbyt niskie spożycie witaminy A może powodować tzw. kurzą ślepotę, problemy ze skórą, paznokciami, włosami, wysychanie błon śluzowych, osłabioną odporność, zahamowanie wzrostu, a nawet zaburzenia cyklu rozrodczego.
Źródłem witaminy A są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Występująca w produktach zwierzęcych nosi nazwę retinolu, a w produktach roślinnych beta-karotenu. Witaminę A znajdziemy przede wszystkim w rybim tranie i tłustych rybach, podrobach, jajkach, przetworach mlecznych oraz pokarmach roślinnych takich jak szpinak, jarmuż, pomidory, marchew, czerwona papryka, sałata, dynia, wiśnie, śliwki, brzoskwinie.
Niedobór witaminy E – jak sobie z nim radzić?
Nazywana witaminą młodości witamina E jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, co znacznie opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo zapobiega utlenianiu się kwasów tłuszczowych przeciwdziałając tym samym powstawaniu blaszek miażdżycowych oraz odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Jej niedobór może powodować zaburzenia przemiany materii i pracy szeregu innych narządów i układów, problemy z koordynacją i koncentracją, pogorszenie wzroku, osłabienie odporności, przedwczesne starzenie.
Aby poradzić sobie z niekorzystnymi objawami, warto sięgać po: oleje roślinne, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, migdały, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, jajka, mleko, warzywa zielone, także masło roślinne i margaryny.
Niedobór witaminy K – główne symptomy i zwalczanie
Niedobór witaminy K, analogicznie jak witaminy E, występuje raczej rzadko, jego przyczyną są zazwyczaj zaburzenia wchłaniania tłuszczu lub inne schorzenia układu pokarmowego, jak również długotrwałe przyjmowanie antybiotyków lub niektóre diety odchudzające. Witamina K odgrywa istotną rolę w procesach krwiotwórczych oraz gospodarce wapniowej. Skutki jej niedoboru to zaburzenia krzepliwości krwi i mineralizacji kości oraz podwyższone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, biegunek i zapalenia jelita.
Bogatym źródłem witaminy K są przede wszystkim warzywa liściaste – sałata, kapusta, jarmuż, szpinak, rzeżucha, botwinka, ale także brokuły, kalafior, rzepa, zielona fasolka. Niewielkie ilości zawarte są w wątrobie, zielonej herbacie, mleku i jego przetworach, marchwi, ziemniakach, pomidorach.
Niedobór witaminy C – objawy i zwalczanie
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest bezsprzecznie jednym z najważniejszych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trudno przecenić jej znaczenie, odpowiada bowiem za cały szereg procesów, jak na przykład uszczelnianie naczyń krwionośnych, obniżanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, regulacja produkcji kolagenu, ochrona przed toksynami i wolnymi rodnikami, wzmacnianie odporności i wiele innych.
Najbardziej oczywistymi objawami niedoboru witaminy C są: pękające naczynia krwionośne, osłabienie i zmęczenie, spadek odporności, bóle stawów i mięśni, suchość skóry, zapalenia dziąseł. Naturalną witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach, największe jej ilości zawierają: czarna porzeczka i acerola, cytrusy np. grejfpfruty, czerwona papryka, natka pietruszki, jeżyny, maliny, truskawki, szpinak, brokuły, szparagi. Bardzo wysoką zawartość tej substancji wykazuje chrzan, jest ona także w zielonym groszku, jabłkach, pomidorach.