Ostatnia aktualizacja: 24.09.2021
Ocet jabłkowy to roztwór kwasu octowego uzyskiwany w wyniku fermentacji jabłek. Chociaż wykazuje wiele cech wspólnych ze znanym octem spirytusowym, jest jednak bardziej przyjazny dla organizmu. Nie brakuje mu walorów kulinarnych, a co więcej, wyróżnia się wielorakimi właściwościami prozdrowotnymi. Ma też szereg zastosowań kosmetycznych (np. jako płukanka do włosów) oraz praktycznych (np. jako środek czyszczący). Ostatnio stał się też niesłychanie popularny wśród osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Czy rzeczywiście ocet jabłkowy może pomóc w odchudzaniu? Jak należy go w takim przypadku stosować?
Spis Treści
- 1 Czym jest ocet jabłkowy?
- 2 Co zawiera ocet jabłkowy?
- 3 Ile kalorii zawiera ocet jabłkowy?
- 4 Czy ocet jabłkowy zakwasza organizm?
- 5 Ocet jabłkowy – właściwości
- 5.1 Ocet jabłkowy na sprawnie działający układ sercowo-naczyniowy
- 5.2 Ocet jabłkowy na obniżenie poziomu cukru we krwi
- 5.3 Właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe octu jabłkowego
- 5.4 Ocet jabłkowy na odporność. Działanie antybakteryjne i antyseptyczne octu jabłkowego
- 5.5 Korzystny wpływ octu jabłkowego na trawienie i oczyszczanie organizmu
- 6 Ocet jabłkowy – zastosowanie
- 7 Jak stosować ocet jabłkowy do pielęgnacji skóry i włosów?
- 8 Ocet jabłkowy na odchudzanie
- 9 Ocet jabłkowy – przepis
- 10 Ocet jabłkowy – opinie. Czy rzeczywiście działa na odchudzanie?
Czym jest ocet jabłkowy?
Ten bursztynowej barwy napój wytwarza się na drodze dwuetapowej fermentacji. Na początku łączy się sok, cydr lub zmiażdżone jabłka z drożdżami, przez co następuje proces fermentacji alkoholowej.
Następnie dodaje się bakterie powodujące przekształcenie alkoholu w kwas octowy, stanowiący główną substancję aktywną. Z czasem na powierzchni płynu pojawia się lekko galaretowata substancja, czyli tak zwana matka octowa. Stanowi ona bogatą skarbnicę dobroczynnych bakterii oraz innych cennych składników.
Cały proces fermentacji octu jabłkowego trwa kilka tygodni. Po pierwszych 10-14 dniach płyn powinien być przecedzony przez gazę, odstawiony, a potem znów przecedzony po kolejnych 2 tygodniach. Finalnie ocet jabłkowy powinien być lekko mętny i mieć głęboką żółto-pomarańczową barwę. W smaku powinien być wyraźnie kwaskowy, z delikatnym słodkawym akcentem. Pachnieć powinien jabłkami, nie drożdżami.
Ocet jabłkowy jest bardzo wartościowy pod względem zdrowotnym. Zawiera kwas octowy, przyjazne dla organizmu bakterie, enzymy i aminokwasy. Wśród nich nich szczególnie ważne są związki polifenolowe mające silne działanie antyoksydacyjne, a także pektyny, witaminy i minerały.
Co zawiera ocet jabłkowy?
W składzie octu jabłkowego znajdziemy takie składniki jak:
- aminokwasy,
- pektyny,
- flawonoidy (katechiny, kwercetyna),
- enzymy,
- kwas mlekowy,
- kwas octowy,
- kwas cytrynowy,
- kwas kumarowy,
- kwas galusowy,
- kwas kawowy,
- kwas chlorogenowy,
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina E,
- miedź,
- magnez,
- potas,
- fosfor,
- wapń,
- siarka,
- krzem,
- chlor,
- żelazo.
Ile kalorii zawiera ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest niskokaloryczny, jedna łyżka stołowa octu jabłkowego dostarcza jedynie 3 kcal, 100 ml octu jabłkowego dostarcza tylko 20 kcal. Można więc z całą stanowczością powiedzieć, że jest to produkt bezpieczny dla figury, a nawet więcej – z uwagi na obecność substancji regulujących metabolizm, normujących poziom glukozy we krwi i blokujących łaknienie, jest to produkt o właściwościach wyszczuplających.
Czy ocet jabłkowy zakwasza organizm?
W odróżnieniu od octu spirytusowego ocet jabłkowy ma odczyn lekko alkaliczny (zasadowy), pomimo swego kwaskowego smaku. Wynika to głównie z zawartości dużych ilości minerałów o odczynie alkalicznym w occie jabłkowym. Ocet spirytusowy ma bardzo kwaśny odczyn i może prowadzić do zakłócenia pH w organizmie i zakwaszenia. Natomiast ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową w ustroju. Nie tylko nie zakwasza organizmu, ale też pomaga zneutralizować nadmiar kwasów, przywracając równowagę między zasadami a kwasami.
Sprawdź skuteczny sposób na zakwaszenie organizmu: Spirulin Plus
Ocet jabłkowy – właściwości
Szklanka przegotowanej wody z łyżką octu jabłkowego wypijana raz lub 2 razy dziennie to doskonały sposób na poprawę pracy całego organizmu w wielu aspektach.
Jednym z nich jest usprawnienie procesu usuwania toksyn z ustroju, innym wzmocnienie mechanizmów odpornościowych, ale to dopiero początek listy cennych właściwości octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy na sprawnie działający układ sercowo-naczyniowy
Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na nasz układ krążenia. Chroni i wzmacnia serce oraz reguluje jego pracę, usprawnia przepływ krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zakrzepom. Bardzo istotne jest także działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Dzięki tym właściwościom ocet jabłkowy zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym tak groźnych dla życia, jak udar mózgu, choroba niedokrwienna czy zawał serca. Systematyczne picie octu jabłkowego z wodą polecane jest wspomagająco przy problemach z sercem, krążeniem i zbyt wysokim ciśnieniem.
Ocet jabłkowy na obniżenie poziomu cukru we krwi
Nie bez przyczyny często podkreśla się pozytywny wpływ octu jabłkowego na poziom cukru we krwi. Z uwagi na zawartość pektyn oraz kwasu chlorogenowego ocet jabłkowy wpływa w sposób stabilizujący na gospodarkę węglowodanową w organizmie.
Ocet jabłkowy zmniejsza i spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, przez co przeciwdziała gwałtownym skokom cukru we krwi. Zwiększa też wrażliwość komórek na działanie insuliny, przez co zapobiega utrzymywaniu się zbyt wysokiego stężenia glukozy w krwiobiegu.
Właściwości te sprawiają, że po rozcieńczony ocet jabłkowy (1 łyżka octu na 1 szklankę wody) przed posiłkami często sięgają osoby z insulinoopornością, będące w stanie przedcukrzycowym i borykające się z cukrzycą.
RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE
Właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe octu jabłkowego
Ze względu na obecność silnie oddziałujących antyoksydantów hamujących rozwój wolnych rodników, ocet jabłkowy zabezpiecza komórki przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami i mutacjami oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza ryzyko nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, miażdżycy, cukrzycy i innych schorzeń cywilizacyjnych. Systematyczne picie wody z octem jabłkowym wspomoże też regenerację organizmu, doda nam witalności i sprawi, że nasza skóra dłużej zachowa młody wygląd.
Ocet jabłkowy na odporność. Działanie antybakteryjne i antyseptyczne octu jabłkowego
Dzięki dużej zawartości kwasu octowego ocet jabłkowy wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego też często stosuje się go do dezynfekcji. Jest również pomocny w leczeniu grzybicy i różnych infekcji skórnych, stanów zapalnych gardła, stawów i zatok, infekcji uszu.
Wykorzystuje się go też do łagodzenia dolegliwości bólowych mięśni i stawów. Okłady z octu przynoszą wyraźną ulgę przy bólach stawów, zatok, gardła, ucha.
Sprawdź żelki z octem jabłkowym na dobrą odporność i szczupłą sylwetkę – Hey!Gummy
Ocet jabłkowy jest też sprzymierzeńcem sprawnie działającego układu immunologicznego i niskiej podatności na ataki patogenów. Obecne w occie dobroczynne bakterie kwasu mlekowego (probiotyki) uczestniczą w kształtowaniu zdrowej mikroflory jelitowej i hamują namnażanie bakterii chorobotwórczych.
Bogactwo probiotyków, kwasu octowego, związków polifenolowych, witamin i biopierwiastków sprawia, że ocet jabłkowy znakomicie służy budowaniu wysokiej odporności organizmu.
Korzystny wpływ octu jabłkowego na trawienie i oczyszczanie organizmu
Enzymy, pektyny, kwas octowy, bakterie probiotyczne – wszystkie te składniki octu jabłkowego poprawiają procesy trawienne i przeciwdziałają dokuczliwym dolegliwościom w okolicy jamy brzusznej, na przykład po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Ocet jabłkowy pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, usprawnia metabolizm węglowodanów i tłuszczów, wspomaga przyswajanie składników pokarmowych.
Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa też na pracę jelit, usprawnia ruchy perystaltyczne i stymuluje proces usuwania toksyn, niepotrzebnych produktów ubocznych przemiany materii, resztek pokarmowych oraz złogów tłuszczu z organizmu.
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Ocet jabłkowy znajduje także szerokie zastosowanie w życiu codziennym. Z uwagi na to, że hamuje rozwój bakterii E Coli, odpowiedzialnych za psucie się jedzenia, używa się go na przykład do konserwacji produktów żywnościowych.
Właściwości bakteriobójcze octu jabłkowego powodują, że jest on wykorzystywany nie tylko w zakresie higieny osobistej, to jest do pielęgnacji włosów, zębów, skóry, ale także jako środek czyszczący w kuchni czy łazience. Tego rodzaju właściwości octu jabłkowego są szczególnie cenione przez osoby preferujące ekologiczny styl życia.
Jak stosować ocet jabłkowy do pielęgnacji skóry i włosów?
Ocet jabłkowy stosowany zarówno wewnętrznie, jak i wewnętrznie, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na domowe kosmetyki z octem jabłkowym.
- Tonik z octu jabłkowego – 50 ml octu jabłkowego łączymy z ok. 150 ml wody. Mieszamy. Przemywamy twarz raz lub 2 razy dziennie. Tonik ma działanie: bakteriobójcze, oczyszczające, przeciwzapalne, normalizujące produkcję sebum, złuszczające, nawilżające, łagodzące, redukujące przebarwienia.
- Maseczka z octu jabłkowego – mieszamy 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 2 łyżeczkami otrębów albo płatków owsianych. Dokładnie mieszamy składniki. Nakładamy na 10 minut na twarz, zmywamy. Maseczka ma działanie: odświeżające, oczyszczające, nawilżające, wygładzające, zmiękczające, rewitalizujące, antybakteryjne, wyrównujące koloryt.
- Peeling z octu jabłkowego – łączymy 1 łyżkę stołową octu jabłkowego i jedno jabłko starte na tarce. Mieszamy. Nakładamy na twarz an 10-15 minut, spłukujemy. Peeling ma działanie: przeciwtrądzikowe, oczyszczające pory, przywracające prawidłowe pH skóry, złuszczające martwy naskórek, odżywiające, wygładzające.
- Płukanka z octu jabłkowego do włosów – 2 łyżki stołowe octu jabłkowego łączymy z 1 litrem wody w sporej misce. Umyte uprzednio włosy zanurzamy w miksturze i płuczemy przez 1-2 minuty. Następnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Płukanka ma działanie: oczyszczające włosy i skórę głowy, przeciwłupieżowe, dodające blasku, poprawiające koloryt, wzmacniające, wygładzające, ochronne.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Kuracja polegająca na piciu roztworu octu jabłkowego przed głównymi posiłkami, a mająca na celu pozbycie się zbędnych kilogramów, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Badania potwierdzają, że picie octu jabłkowego zwiększa uczucie sytości, co bezpośrednio przyczynia się do przyjmowania mniejszych ilości kalorii i co za tym idzie, spadku wagi.
Nie ulega wątpliwości, że dla osób borykających się z nadmiernym apetytem, zwłaszcza na słodycze czy fast-foody, znacznie lepszym rozwiązaniem jest systematycznie spożywany ocet jabłkowy na odchudzanie niż przyjmowanie jakiś syntetycznych farmaceutyków.
Oprócz tego ocet jabłkowy znakomicie oczyszcza organizm z toksyn, co również nie pozostaje bez wpływu na proces chudnięcia. Dodatkowo stymuluje produkcję enzymów trawiennych oraz przyspiesza metabolizm.
Wspomagająca proces trawienia i obniżająca poziom cholesterolu pektyna oraz inne składniki octu jabłkowego przyczyniają się do łagodzenia problemów trawiennych, normalizacji poziomu cukru, detoksykacji organizmu, szybszej przemiany materii i intensywniejszego spalania tłuszczu z ciała.
Patent na szybkie odchudzanie? Żelki z octem jabłkowym – Hey!Gummy
Jak pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć?
Ten środek jest w zasadzie bezpieczny i nie wywołuje skutków ubocznych przy normalnym użytkowaniu. Jeśli przeprowadzamy kurację odchudzającą, należy sporządzić roztwór wodny (1 łyżka octu na szklankę wody) i wypijać go 3 razy dziennie, na pół godziny przed głównymi posiłkami – śniadaniem, obiadem, kolacją.
W żadnym wypadku nie wolno przesadzić ani ze stężeniem, ani z ilością wypijanego roztworu. W przeciwnym razie możemy podrażnić śluzówkę żołądka i doprowadzić do wrzodów żołądka lub do odwapnienia kości!
Ocet jabłkowy – przepis
Jak zrobić ocet jabłkowy we własnej kuchni? To bardzo proste. Oto sprawdzony, domowy sposób:
Składniki:
- 1 kilogram jabłek
- 1 litr i 1 szklankę wody
- 20 dkg cukru
- 1 dkg drożdży
- kawałek razowego chleba
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub wrzucamy do sokowirówki. Miazgę przekładamy do szerokiego naczynia, dodajemy wodę, 10 dkg cukru, drożdże i kawałek razowego chleba. Przykrywamy gazą i zostawiamy na 10 dni.
Miksturę należy codziennie zamieszać kilka razy drewnianą łyżką. Po 10 dniach roztwór filtrujemy przez gazę, do czystego płynu dodajemy kolejne 10 dkg cukru i odstawiamy na półtora miesiąca.
Po procesie fermentacji (kiedy ocet zacznie pachnieć tylko octem i jabłkami, a nie drożdżami) zdejmujemy z wierzchu matkę octu, która zdążyła się wytworzyć, umieszczamy ją w innym słoiku, a resztę płynu przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek.
Ocet przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Wyjętą uprzednio matkę octową możemy wykorzystać do produkcji kolejnego octu – przyspieszy ona cały proces fermentacji.
Ocet jabłkowy – opinie. Czy rzeczywiście działa na odchudzanie?
Jak zwykle w odniesieniu do rozmaitych środków wspomagających odchudzanie opinie są podzielone. Jedni użytkownicy chwalą skuteczność octu jabłkowego, inni twierdzą, że wcale im nie pomógł. Co więcej, wśród zwolenników też nie ma jedności. Część uważa, że najlepszy jest ocet w płynie, zwłaszcza sporządzony domowym sposobem, część preferuje ocet jabłkowy w tabletkach. Duża część osób chwali sobie ostatnio wieloskładnikowe suplementy diety z octem jabłkowym.
Nie opowiadając się po żadnej stron należy sięgnąć po starą, aczkolwiek niezbyt lubianą prawdę, że żaden ze specyfików nie będzie dostatecznie skuteczny, jeśli kuracji odchudzającej nie potraktujemy kompleksowo, to znaczy nie połączymy suplementacji ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną.
15 komentarzy
Ocet jabłkowy robię sama od pewnego czasu. Jak ktoś ma trochę czasu to polecam taki własnej roboty. Nie jest oczyszczany, a tym samym nie jest zubożony i zawiera pełnię cennych substancji. Taki własnej roboty ocet jabłkowy wykorzystuję nagminnie w kuchni, ostatnio też robię małą kurację typowo pod odchudzanie. Działa dobrze na trawienie, detoksykuje. Czy spala tłuszcz jeszcze nie wiem, bo za krótki czas.
Fajnie połączyć kurację octem jabłkowym z jakąś inną. Ja na przykład łączę z zielonym jęczmieniem. Jedno i drugie razem daje mega dobre efekty 😀 na wadze już 4 kg mniej 😀 Spróbujcie sobie wypijać przed posiłkami roztwór z wody i octu jabłkowego (przepis praktycznie jak w artykule). Do tego pomiędzy posiłkami roztwór z wody i sproszkowanego młodego zielonego jęczmienia. Jęczmień może być też wpleciony w koktajle warzywno-owocowe jeśli takowe pijecie. Można pić taki rozwodniony jęczmień 2 lub 3 razy dziennie. U mnie zazwyczaj 2.
Jaki ten ocet jabłkowy kupić? W sklepach jest tyle tego że nie wiadomo co wybrać…
Przede wszystkim zawsze sprawdzaj etykietę, zobacz, czy ocet jabłkowy jest naprawdę stuprocentowym octem jabłkowym, a nie np. spirytusowym z domieszką soku jabłkowego, bo podobno i takie kwiatki się zdarzają. Ja do picia używam tych niefiltrowanych octów jabłkowych bio, ale i filtrowany z kamisa stoi u mnie w kuchni, często trafia do sałatek, sosów itp.
Nie jestem przekonana do tego picia octu. Kojarzy mi się to z jakimś aktem desperacji. Kilka lat temu miałam taką znajomą-desperatkę, która piła ocet, ale uwaga, spirytusowy. Nigdy tego nie róbcie, ona wylądowała w szpitalu z rozwalonym żołądkiem i z tego co pamiętaj jeszcze długo miała z tym żołądkiem problemy.
Ocet spirytusowy to zupełnie inna para kaloszy 🙂 Ocet jabłkowy jest łagodniejszy i ma wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Zupełnie nie ma co porównywać z bezwartościowym pod względem odżywczym, szkodliwym i wyniszczającym wręcz octem spirytusowym. Picie octu spirytusowego to totalna głupota, natomiast picie octu jabłkowego w rozsądnych ilościach i w odpowiednim stopniu rozcieńczenia, może przynieść wiele korzyści.
Nie wiem, jak można pić ocet spirytusowy, naprawdę głupota nie zna granic. Można w ten sposób nabawić się anemii, rozwalić wątrobę, żołądek, wyniszczyć cały organizm. Ocet jabłkowy to już inna kwestia, jest zdrowy i naturalny, ale też nie można z nim przesadzać. Niemniej jednak taka łyżka czy nawet dwie octu jabłkowego na szklankę wody to bezpieczna proporcja. Sama stosuję (nawet zalecił mi to lekarz) i chwalę sobie. Jako że nie lubię kwaśnych smaków, urozmaicam sobie tę mieszankę odrobiną miodu.
Mnie też picie wody z octem jabłkowym poradził lekarz. Miałam zawyżony cholesterol i cukier, ale prochów unikam jak ognia, więc pozostały naturalne sposoby. Ocet jabłkowy okazał się doskonałym antidotum, po 2 miesiącach wyniki dużo lepsze 🙂 Ciekawa sprawa, że przy okazji tej kuracji schudłam, myślę że właśnie za sprawą octu jabłkowego.
Ja nie lubię octu dlatego kupiłam tabletki z octem jabłkowym. Biorę od 2 tygodni. Pomaga na zaparcia, wzdęcia i nie mam po nim ataków apetytu z tego co na razie zauważyłam