Strona główna Odchudzanie Olej kokosowy – odchudzanie przy udziale najzdrowszego oleju świata

Olej kokosowy – odchudzanie przy udziale najzdrowszego oleju świata

by Karolina Karo
9 komentarzy

Ostatnia aktualizacja 26.10.2021

Olej kokosowy nie bez powodu uchodzi za jeden z najzdrowszych olejów świata. Przesądza o tym jego unikatowy skład, w którym obok bogatej palety wartościowych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych znajdziemy cały szereg witamin i biopierwiastków. Również konsystencja i własności fizyczne (m.in. temperatura dymienia) oleju kokosowego stawiają go w czołówce znanych nam źródeł tłuszczu.

Ze względu na specyficzne właściwości zdrowotne, pielęgnacyjne, a także aktywne wspomaganie odchudzania, olej kokosowy znalazł liczne zastosowania zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. I chociaż pewne wątpliwości może budzić spora zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, to jednak z uwagi na ich budowę, nie są one tak szkodliwe jak tłuszcze zwierzęce. Ponadto nikt rozsądny nie będzie spożywał oleju kokosowego w nadmiarze. Niewielka ilość kwasów MCT w żadnym razie nie wpłynie niekorzystnie na organizm.

Olej kokosowy – spożywajmy, ale nie w nadmiarze!

Mówi się dużo o walorach zdrowotnych oleju kokosowego, nie ustają jednak też głosy, że przecież zawiera on kwasy tłuszczowe nasycone, więc trzeba na niego uważać. Owszem, uważać trzeba, gdyż nic, nawet najzdrowszy produkt świata, jedzony w nadmiarze, nie jest zdrowy, ale jednocześnie nie warto go sobie odmawiać całkowicie, gdyż ominie nas sporo profitów.

Jeśli chodzi o kwestię kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym, trzeba zaznaczyć, że ze względu na ich charakterystyczną budowę, są bezpieczne, zarówno dla naszej sylwetki, jak i dla zdrowia. Na czym polega ich specyfika?

Charakterystyczna budowa oleju kokosowego

Olej kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe w 80-90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe w około 8% (jednonienasycone kwasy tłuszczowe około 6% i wielonienasycone kwasy tłuszczowe około 2%). Resztę stanowią inne związki.

W dużej części (ponad 60%) nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym to śedniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) zawierające 6-12 atomów węgla.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wyróżniają się krótszymi łańcuchami niż występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki tej właściwości są dużo szybciej asymilowane przez organizm, trawione i metabolizowane.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zamiast zalegać w organizmie i trafiać do zapasów energetycznych w formie tkanki tłuszczowej, są na bieżąco wykorzystywane przez organizm jako paliwo dla tkanek. Unikalna struktura tłuszczów w oleju kokosowym sprawia, że spożywany w niewielkich ilościach jest dla nas bardzo korzystny, zarówno jeśli chodzi o ogólną kondycję organizmu, zdrowie układu krążenia, poziom cholesterolu, jak również wygląd sylwetki.

Ile oleju kokosowego dziennie spożywać?

Jaka ilość oleju kokosowego jest optymalna? Na ile oleju kokosowego dziennie możemy sobie pozwolić? Standardem jest spożywanie około 2 łyżek stołowych oleju kokosowego na dobę.

Jednak jeśli w codziennym menu często wykorzystujemy również inne źródła tłuszczu (na przykład sięgamy chętnie po inne oleje, oliwę, masło, śmietanę) oraz jeśli jesteśmy w trakcie odchudzania i skrzętnie liczymy każdą kalorię, możemy ograniczyć się do 1 łyżki stołowej oleju kokosowego dziennie.

Olej kokosowy a olej palmowy – dwa skrajnie różne oleje mylnie uznawane za ten sam

Niekiedy olej kokosowy bywa mylnie identyfikowany z olejem palmowym, a tak naprawdę różni je wszystko. No, może z wyjątkiem faktu, iż oba mają pochodzenie roślinne i są substancjami o tłuszczowej budowie. Podczas gdy olej kokosowy wytwarzany jest z orzechów palmy kokosowej (tłoczony jest z kopry, czyli miąższu owoców palmy kokosowej), olej palmowy pozyskiwany jest z owoców palmy oleistej (czyli olejowca gwinejskiego).

Pochodzenie to jedno, a właściwości to drugie. Jak wiadomo olej kokosowy ma mnóstwo cennych właściwości i należy do najzdrowszych typów olejów, natomiast olej palmowy – wręcz odwrotnie. Ma całą listę niechlubnych wad i niestety jest cechą charakterystyczną najgorszego sortu produktów żywnościowych.

Olej palmowy ma niską jakość, nie posiada wartości odżywczych, jest tani, chemicznie utwardzany, wypełniony szkodliwymi dla zdrowia tłuszczami trans. Używany jest na masową skalę w żywności przetworzonej. Znajdziemy go w zdecydowanej większości słodyczy, gotowych daniach instant, kostkach rosołowych, margarynach, chlebie tostowym i wielu innych produktach. Warto zatem mieć na względzie niekorzystne działanie oleju palmowego (m.in. podnosi poziom złego cholesterolu, jest rakotwórczy) zanim sięgniemy po kolejny produkt z jego zawartością.

Rafinowany olej kokosowy a nierafinowany olej kokosowy

rozkrojony orzech kokosowy

Olej kokosowy, inaczej określany tłuszczem kokosowym lub masłem kokosowym, jest produktem coraz popularniejszym. Spotkamy go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w marketach (na półkach z super foods albo z żywnością ekologiczną), jak i w mniejszych sklepach spożywczych.

Olej kokosowy ma niecodzienną dla olejów roślinnych postać stałą (przypomina masło). Dopiero po zetknięciu z podwyższoną temperaturą staje się płynny. Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego – olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany. Czym charakteryzuje się jeden i drugi?

Rafinowany olej kokosowy

Olej kokosowy rafinowany jest prawie przezroczysty albo delikatnie białawy. Nie ma żadnego smaku, pozbawiony jest też zapachu. Znakomicie nadaje się do smażenia i pieczenia, bowiem jego temperatura dymienia to dopiero 204 stopnie Celsjusza.

Olej kokosowy rafinowany, w wyniku procesu rafinacji, kiedy to poddawany jest działaniu wysokich temperatur, traci niestety wiele ważnych dla zdrowia atrybutów. Jest co prawda dłużej przydatny do spożycia, ale ani nie posiada przyjemnego kokosowego zapachu ani tak wielu walorów prozdrowotnych. Oczywiście rafinacja nie pozbawia oleju całkowicie wartości odżywczych, wpływa jedynie na zmniejszenie ich poziomu.

Nierafinowany olej kokosowy

Nierafinowany olej kokosowy, tłoczony na zimno, ma białą barwę oraz specyficzny smak i zapach kokosa z delikatną nutą orzechów. Jest bogatszy w wartości odżywcze niż olej rafinowany, zawiera znaczne ilości antyoksydantów, witamin, biopierwiastków, wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Zdaniem wielu dietetyków nie tylko nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale wspomaga proces spalania kalorii. Z tych powodów jest droższy niż olej kokosowy rafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany nadaje się do różnego rodzaju potraw, do pieczenia i smażenia, do smarowania pieczywa i jako dodatek do dań na zimno. Temperatura dymienia oleju kokosowego nierafinowanego to 177 stopni Celsjusza. Co więcej, olej kokosowy nierafinowany ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Nawilża, chroni i odżywia skórę i włosy. Jest też świetnym lekiem na rozmaite stany zapalne skóry.

Olej kokosowy – skład

O cennych właściwościach oleju kokosowego decyduje jego unikalny skład, przede wszystkim obecność kwasu kaprylowego i laurynowego, których pozytywne działanie wewnętrzne i zewnętrzne potwierdziły badania naukowe. Ponadto w oleju z kokosów znajdziemy szeroki wachlarz witamin i minerałów.

Jedyna w swoim rodzaju kombinacja średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (mających odmienne od tłuszczów zwierzęcych właściwości) oraz kwasów jedno- i wielonienasyconych sprawia, że lepiej wchłaniane są substancje odżywcze, a układ pokarmowy, wątroba, trzustka czy woreczek żółciowy, są mniej obciążone.

Cenne składniki obecne w oleju kokosowym

  • kwas laurynowy,
  • kwas mirystynowy
  • kwas kaprynowy,
  • kwas kaprylowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas oleinowy,
  • kwas linolowy,
  • kwas linolenowy,
  • polifenole,
  • tokoferole,
  • tokotrienole,
  • fitosterole,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • wapń,
  • cynk,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Olej kokosowy – właściwości prozdrowotne

Wpływ oleju kokosowego na zdrowie jest większy niż mogłoby nam się wydawać, szczególnie gdy sięgamy po niego systematycznie, przynajmniej 4-5 razy w tygodniu. Tłuszcz ten, zwłaszcza w wersji nierafinowanej, to sposób na poprawę kondycji całego organizmu i redukcję licznych dolegliwości. To także metoda na zmniejszenie ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych, walkę z infekcjami, poprawę odporności.

Oto najważniejsze właściwości oleju kokosowego:

  • Regularne stosowanie oleju kokosowego prowadzi do poprawy metabolizmu tłuszczów, obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i podniesienia poziomu cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Normując stężenie cholesterolu we krwi oraz chroniąc serce i tętnice, olej kokosowy przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
  • Olej kokosowy pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Błyskawicznie dostarcza dużą porcję energii, nie podnosząc przy tym poziomu glukozy we krwi. Pomaga także normalizować wydzielanie insuliny przez trzustkę. Uczestnicząc w procesie zaopatrywania komórek w glukozę, ma wpływ na zmniejszenie poziomu cukru we krwi.
  • Olej kokosowy doskonale wpływa na pracę umysłu, poprawia koncentrację i procesy myślowe. Dostarcza naszemu mózgowi moc energii, sprawiając, że pracuje bardziej wydajnie. Mówi się też o korzystnym wpływie oleju kokosowego na zapobieganie chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona i demencji. Zawiera bowiem średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty przyczyniające się do poprawy funkcjonowania mózgu.
  • Olej kokosowy posiada wysoki poziom antyoksydantów, przez co staje się mocnym sojusznikiem w walce ze wszystkimi negatywnymi skutkami działania wolnych rodników. Dzięki antyoksydantom redukuje stany zapalne i usprawnia proces odnowy tkanek. Chroni komórki przed uszkodzeniami, sprawia, że organizm wolniej się starzeje, zmniejsza ryzyko nowotworów.
  • Olej kokosowy świetnie sprawdza się w zastosowaniu zewnętrznym – na skórę, włosy, a nawet zęby. Wykazuje działanie oczyszczające, wzmacniające i bakteriobójcze.
  • Olej kokosowy wzmaga funkcje odpornościowe organizmu. Likwiduje patogeny zagrażające zdrowiu naszego organizmu. Zwalcza wirusy, grzyby, drożdżaki, bakterie i pasożyty odpowiedzialne za rozmaite schorzenia i infekcje. Zmniejsza podatność na przeziębienia, grypę, infekcje dróg oddechowych, choroby skóry, stany zapalne dróg moczowych. Wykazuje też lekkie działanie przeciwbólowe.
  • Olej kokosowy wzmacnia organizm, dodaje wigoru, zwiększa wydolność fizyczną. Łagodzi objawy zmęczenia, szybko dostarcza energii i stawia nas na nogi nawet w momencie dużego znużenia i senności.
  • Olej kokosowy ma korzystny wpływ na kości i stawy.
  • Olej kokosowy pomaga przywracać równowagę hormonalną w organizmie.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

olej kokosowy w słoiczku, obok płatki kwiatów

Istnieje wiele gotowych produktów, kremów, maści, balsamów, odżywek, w skład których wchodzi olej kokosowy, jako że jego odżywcze i kojące właściwości znane są od dawna. Oprócz tego możemy naturalnie aplikować go w czystej postaci bezpośrednio na skórę twarzy czy rąk, stosować jako maskę na włosy lub czyścić nim zęby w celu ich wybielenia. To nie wszystko, można używać go jako preparatu do demakijażu, a nawet zastąpić nim tradycyjną piankę do golenia.

Olej kokosowy ma silne właściwości nawilżające, odżywiające i regenerujące. Sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna, gładsza, jędrniejsza. Nadający się do każdego rodzaju cery olej kokosowy wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka. Wyrównuje koloryt i redukuje przebarwienia. Doskonale wpływa też na włosy. Wzmacnia je, czyni mocniejszymi, zdrowiej wyglądającymi i bardziej błyszczącymi.

Olej kokosowy jest niezastąpionym pomocnikiem w walce z trądzikiem, podrażnieniami i stanami zapalnymi skóry. Przenika w jej głąb, eliminując szkodliwe bakterie i drobnoustroje, łagodzi stany zapalne, sprzyja zmniejszaniu blizn i przebarwień powstałych w wyniku zmian trądzikowych. Jest przydatny w zwalczaniu wszelkich niekorzystnych objawów skórnych, nadaje się także dla osób z delikatną, wrażliwą czy skłonną do alergii cerą.

Jak stosować olej kokosowy na skórę?

Z oleju koksowego prostym sposobem wykonamy domowy kosmetyk sprzyjający poprawie stanu skóry. Maseczki i peelingi to najczęściej wykonywane zabiegi z udziałem oleju kokosowego. Na jego bazie możemy przyrządzić także balsam do ciała.

Oto kilka kosmetycznych kompozycji z olejem kokosowym:

  • Odżywiająca i nawilżająca maseczka z olejem kokosowym (1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, pół rozgniecionego banana, 1 łyżka soku z cytryny). Składniki dokładnie mieszamy, nakładamy na 20 minut na twarz i spłukujemy.
  • Oczyszczająca i wyrównująca koloryt maseczka z olejem kokosowym (1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka zielonej glinki, odrobina wody różanej lub zwykłej wody). Łączymy składniki, nakładamy na 15 minut na twarz, zmywamy.
  • Ujędrniający i odmładzający peeling z olejem kokosowym (4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 4 łyżki fusów po kawie, 2 łyżki cynamonu). Ze składników robimy jednolitą masę. Nakładamy na ciało, masujemy przez 2 minuty i zmywamy.
  • Regenerujący balsam do ciała z olejem kokosowym (3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki rozpuszczonego wosku pszczelego, 2 łyżki olejku migdałowego). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia. Balsam aplikujemy na oczyszczoną skórę.

Jak stosować olej kokosowy na włosy?

Olej kokosowy przyspieszy regenerację włosów, wzmocni je i wygładzi. Wspomoże też zdrowie skóry głowy. Olejek kokosowy możemy stosować bezpośrednio na włosy, wykonać z jego udziałem zabieg olejowania albo też przygotować maskę z olejem kokosowym i innymi cennymi dla włosów składnikami.

  • Regenerująco-ochronna maska do włosów z olejem kokosowym (2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, rozgnieciony miąższ awokado, 1 łyżka olejku arganowego). Wymieszane składniki nakładamy na włosy na pół godziny, zmywamy, myjemy włosy łagodnym szamponem.
  • Przywracająca zdrowie, witalność i blask maska na włosy z oleju kokosowego (3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 żółtka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka kurkumy). Miksturę z tych składników nakładamy na włosy, lekko masujemy skórę głowy, po czy zmywamy za 20 minut i myjemy głowę łagodnym szamponem.

Olej kokosowy na odchudzanie

Wydawać by się mogło, że ze względu na obecność kwasów tłuszczowych, olej kokosowy sprzyja powstawaniu nadwagi. Tymczasem nie ma nic bardziej mylnego. Jak już zostało wspomniane, tłuszcz kokosowy charakteryzuje się specyficzną strukturą chemiczną, odmienną od innych tłuszczów. Ona decyduje o tym, że jest to produkt łatwo przyswajalny i szybko wykorzystywany przez organizm do wytwarzania energii. Nie przemienia się więc w tkankę tłuszczową i nie jest odkładany.

Olej kokosowy na odchudzanie może okazać się bardzo pomocny, ponieważ przyspiesza przemianę materii i nasila spalanie kalorii, wspomagając jednocześnie oczyszczanie organizmu z toksyn. Co więcej, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych, w tym tak ważnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wapnia i magnezu.

Dodatkowo stosowanie oleju kokosowego wpływa na zmniejszenie apetytu i sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości. Te właściwości w powiązaniu z szybszym metabolizmem i wzmożoną detoksykacją mogą (przy regularnym i dłuższym stosowaniu oleju kokosowego) doprowadzić do redukcji nagromadzonych zapasów w postaci tkanki tłuszczowej, przede wszystkim w okolicy brzucha.

Ważną zaletą tłuszczu kokosowego jest tez funkcja regulacyjna w odniesieniu do poziomu cholesterolu i glukozy. Oczywiście nie możemy przesadzić w ilości przyjmowanego oleju, gdyż jest on jednak dość kaloryczny. Z drugiej strony trudno się spodziewać, że ktoś zechce konsumować go w nadmiarze.

Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni

olej kokosowy w słoiczku

Olej kokosowy może stanowić znakomitą alternatywę dla innych rodzajów oleju i oliwy, nie wspominając już o tłuszczach zwierzęcych, jeśli chodzi o smażenie potraw.

Wysoka temperatura dymienia, i postaci rafinowanej, i nierafinowanej, sprawia, że jest to alternatywa nie tylko zdrowsza, ale i wygodniejsza w użytkowaniu. W wersji nierafinowanej olej nada dodatkowo potrawom egzotyczny smak i aromat.

Można go wykorzystać do pieczenia i zapiekania, na przykład smarując nim grzanki zamiast masłem. W ogóle ze względu na jego kremową konsystencję doskonale nadaje się do pieczywa w miejsce wszelkiego rodzaju smarowideł.

Olej kokosowy można też dodawać do: zup, sosów, dressingów, dań ryżowych, makaronowych, warzywnych i mięsnych, a także do ciast, ciastek, deserów, owsianek.

Olej kokosowy – przepisy wspierające odchudzanie

Lekka letnia zupa jarzynowa

Łyżkę masła kokosowego rozpuścić w rondelku, podsmażyć na nim pokrojoną włoszczyznę (można dodać różyczki kalafiora lub brokuła, cukinię, bakłażan), zalać 1 litrem wrzącej wody, dusić około 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, curry i szczyptą imbiru. Całość po ugotowaniu zmiksować na gładką masę. Do zupy – kremu można dodać łyżkę lekkiego jogurtu. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Błyskawiczne kotlety warzywne

Umyte różyczki kalafiora i brokuła lekko obgotować (powinny być półtwarde). Warzywa zmiażdżyć widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekany koperek lub natkę pietruszki. Dosypać mąki razowej do uzyskania właściwej dla kotletów konsystencji, ewentualnie dodać podsmażoną cebulkę. Formować kotleciki, delikatnie obtoczyć w razowej mące, smażyć na oleju kokosowym na złoty kolor.

Ciasteczka owsiane

100 ml oleju kokosowego rozpuścić w rondlu. Wsypać 200 gram płatków owsianych, 150 gram mąki (najlepiej razowej), dodać 1 jajko i 3 łyżki miodu, całość wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Następnie formować kulki o średnicy około 4 cm i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po wystudzeniu przechowywać szczelnie zamknięte.

Fit pudding z nasionami chia i olejem kokosowym

Gotujemy 200 ml mleka, wsypujemy 3 łyżeczki nasion chia, gotujemy na malutkim ogniu przez około minutę, cały czas mieszając. Dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy pokrojone jabłka, gruszki albo śliwki, wedle uznania. Dusimy przez kilka minut do miękkości, w międzyczasie dodajemy dużą szczyptę cynamonu. Czekamy, aż owoce ostygną. Do salaterek nakładamy pudding chia, na wierzchu umieszczamy owoce.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Czytaj więcej

9 komentarzy

Bajkał 28 sierpnia 2018 - 22:46

Super pomysły na wykorzystanie oleju kokosowego! Jutro robię te ciasteczka, obowiązkowo 🙂 Ja powiem szczerze, że odkąd zaczęłam używać oleju kokosowego, z tygodnia na tydzień przybywa mi rzeczy, do których go stosuję. Na początku niewinnie, do usmażenia jakichś placuszków, omletów czy naleśników. Potem także do kotletów. Potem coraz śmielej zaczęłam sobie z nim poczynać dodając go do zup, sosów, wypieków. Znalazł miejsce także na kanapkach zamiast masła hehe. A teraz przenosi się nawet do łazienki w celach pielęgnacyjnych.

Odpowiedź
AndżelikaG 29 sierpnia 2018 - 16:47

Bajkał to masz podobnie do mnie. Ze mną było tak, że kupiłam ten olej, bo był akurat w promocji w markecie a wcześniej gdzieś tam słyszałam że jest zdrowszy od innych tłuszczów. Ale tak z czystej ciekawości w sumie kupiłam po czym pomyślałam, że pewnie będzie zalegać z pół roku w lodówce i niepotrzebnie go kupiłam. Jednak myliłam się, bo zaczął być uniwersalnie używany wręcz do wszystkiego 🙂 Słoiki idą jak woda

Odpowiedź
groszeczek 31 sierpnia 2018 - 11:03

U mnie w domu jest i rafinowany, i nierafinowany. Ten pierwszy też jest używany do wszystkiego, a ten drugi to już rzadziej np. do sosów czy tam ciast, ciasteczek, w których chcę uzyskać kokosową nutę itp. Właśnie w nierafinowanym kokosowy smak jest wyczuwalny, w rafinowanym zaś nie. A i nierafinowanego też używam jako maski na włosy i na podrażnienia skóry jako że jest bogatszy w witaminy, minerały i zdrowotne kwasy.

Odpowiedź
Amba_Fatima 2 września 2018 - 15:40

Moja koleżanka ostatnio jakiejś obsesji dostała na punkcie tego oleju kokosowego. Nie używa już prawie normalnych kosmetyków. Znaczy chodzi o kremy, odżywki do włosów, basamy i takie tam. Zawsze w ruch idzie olej kokosowy. Rozumiem że ma dobre działanie dla skóry i włosów, ale nie ma co przesadzać.

Odpowiedź
Edyta 6 września 2018 - 09:14

U mnie słoik stoi w lodówce ale nie używam znowu tak nagminnie. Bo tani wcale nie jest (chodzi o nierafinowany dobrej jakości), a i po co przesadzaćz jednym rodzajem dobrego tłuszczu, jak jest ich znacznie więcej i każdy obdarzony szczególnymi właściwościami, np. olej lniany, konopny, z pestek dyni, z ostropestu…

Odpowiedź
samba 13 września 2018 - 18:28

Jestem na diecie odchudzającej i dietetyczka poleciła mi ten olej. Szczerze mówiąc bardzo mi podpasował, fajnie się na nim smaży, piecze, potrawy z jego udziałem wychodzą bardzo dobre. A i mam wrażenie, że poprawia wyniki jeśli chodzi o redukcję wagi. Oczywiście w połączeniu z innymi produktami z arsenału tych odchudzających.

Odpowiedź
JakoTaka 16 września 2018 - 10:18

jak ktoś nie zmieni swojego żywienia o 180 stopni, to olej kokosowy mu nie pomoże w odchudzaniu. Ludzie na diecie bardzo często myślą, że można iść na skróty. Że jakiś super produkt wystarczy dodać do starych nawyków żywieniowych i od razu wszystko się zmieni. A tu cały system jedzenia trzeba zmienić. Praktycznie od zera. Powymieniać wszystko, co się ma w lodówce na całkiem nowe, zdrowe. Przynajmniej ja miałam taką rewolucję. Jadłam same tuczące rzeczy i nie miałam tego świadomości. Ale jestem zadowolona ze zmian bo chudne.

Odpowiedź
Hinduska 19 września 2018 - 11:08

Jakotaka uchyl rąbka tajemnicy co powymieniałas i na co

Odpowiedź
JakoTaka 24 września 2018 - 16:53

Do Hinduska – Np. były to wędliny liche jakieś, przetworzone, tłuste – pieczenie, rolady, szynki słabej jakości. Sery żółte, topione i kremowe do smarowania, sosy gotowe majonezowe, pasty do smarowania i gotowe sałatki oparte na olejach i majonezach, zupy w proszku, biały makaron, zwykły chleb, wszystko dosłownie wymieniłam.

Odpowiedź

Skomentuj Edyta Cancel Reply

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie