Orzechy pekan, czyli owoce orzesznika jadalnego cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w wartości odżywcze. To sprawia, że są cennym dodatkiem do diety. Jakie zastosowanie mają odżywcze orzechy pekan? Co daje ich regularne spożywanie?
Spis Treści
Orzechy pekan – krótka charakterystyka
Orzechy jadalne pekan pochodzą z Ameryki Północnej i są uważane za składnik tradycyjnej kuchni południowych Stanów Zjednoczonych. W Europie rozsławili je Hiszpanii, dziś znane i lubiane są na całym świecie. Mają kształt podobny do jajka. Pod łupiną występuje smaczny, jadalny miąższ. Orzechy pekan przypominają nieco orzechy włoskie, charakteryzują się delikatnym słodkim i maślanym smakiem, szeregiem pozytywnych właściwości oraz bogactwem składników mineralnych.
Orzech pekan – właściwości
Regularne spożywanie orzechów pekan może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Są polecane przez dietetyków, mają właściwości prozdrowotne. Przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, są źródłem cennych dla organizmu antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom tj. choroby serca, cukrzyca czy choroby nowotworowe. Właściwości antyoksydacyjne orzechów pekan wynikają z ich wysokiej zawartości witaminy E. Orzechy pekanowe są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne dla organizmu i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie mózgu oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Wysoka zawartość magnezu jest pomocna w zapobieganiu migrenom, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa pozytywnie na samopoczucie. Z kolei zawarty w orzechach pekan błonnik pokarmowy wpływa na trawienie i przyspiesza proces wydalania toksyn z organizmu. To sprawia, że orzechy pekan są pomocne w utrzymaniu zdrowia jelit, zapobiegają zaparciom. Panie na pewno ucieszy fakt, że orzechy mogą łagodzić objawy PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Orzechy mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki temu nie powodują wahań cukru we krwi, a także sycą na długo.
Zastosowanie orzechów pekan w kuchni
Orzechy pekan mają wszechstronne zastosowanie, mogą być składnikiem wielu potraw. Najczęściej spożywa się je w postaci surowej, jako zdrowa przekąska, ale są także świetnym dodatkiem do sałatek, ciast, muffinów, chleba, czy deserów. Sprawdzą się również jako składnik sałatek czy pesto, można je łączyć z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Orzechy pekan można też mielić i używać jako dodatek do płatków śniadaniowych, owsianek, koktajli, czy jogurtów.
Właściwości odżywcze orzechów pekan
Orzechy pekan są bogate w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy oraz minerały. W 100 g orzechów znajduje się około 19 g białka, 72 g tłuszczu, 14 g węglowodanów oraz 9 g błonnika pokarmowego. Są także źródłem witaminy E, witaminy B1, B6 oraz kwasu foliowego. Do minerałów, które znajdują się w orzechach pekan, należy miedź, cynk, magnez, fosfor, potas oraz żelazo. Są także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, że wszystkie orzechy są bogatym źródłem tłuszczów, dlatego nie powinny być spożywane w nadmiarze. Jest to szczególnie ważne dla osób, które nie chcą przytyć. Zalecana dzienna porcja to 30 g, czyli około 10 orzechów.
Orzechy pekan to wartościowy składnik zdrowej diety, który wzbogaca ją o wiele cennych składników odżywczych i walorów smakowych. Można je dodawać do wielu potraw, a także stosować jako zamiennik czipsów czy innych niezdrowych przekąsek.
Artykuł sponsorowany