Strona główna Zdrowie Owoc dzikiej róży – właściwości lecznicze i zastosowanie. Wsparcie zdrowia na wielu frontach

Owoc dzikiej róży – właściwości lecznicze i zastosowanie. Wsparcie zdrowia na wielu frontach

by Karolina Karo
0 komentarzy

Owoc dzikiej róży to od wieków jeden z czołowych surowców wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Kryje w sobie ogromne ilości witaminy C, moc cennych flawonoidów i wiele innych składników aktywnych, dzięki którym jest nieocenionym wsparciem dla całego organizmu. Pobudza układ odpornościowy do pracy, przeciwdziała infekcjom i przeziębieniom, aktywizuje procesy detoksykacji organizmu. To tylko kilka z licznych właściwości zdrowotnych owoców dzikiej róży. Oprócz szerokiego zastosowania w fitoterapii atutem dzikiej róży jest jej genialny wpływ na skórę.

Dzika róża – potęga zdrowia w małych czerwonych owocach

owoce dzikiej róży

Dzika róża to krzew z rodziny różowatych kwitnący od maja i owocujący od sierpnia. Jest rośliną jednopienną, chętnie zapylaną przez owady, w tym pszczoły i trzmiele. Jest niezwykle wytrzymała, odporna na działanie niskich temperatur i mało wymagająca. Jej łacińska nazwa to Rosa canina L.

Surowcami leczniczymi są kwiaty i owoce dzikiej róży. Niekiedy wykorzystuje się również liście (np. do naparów o działaniu detoksykującym i wzmacniającym). Jednakże najbardziej cenione i wyposażone w najszerszą gamę właściwości zdrowotnych są owoce rośliny. Są one jednym z najlepszych roślinnych sojuszników wysokiej odporności organizmu.

Dzika róża jest dość wysokim krzewem, osiągającym ok. 2,5 m wysokości. Posiada wygięte łukowato ku dołowi gałęzie, które pokryte są grubymi, hakowatymi kolcami. Wyposażona jest także w jajowato-eliptyczne, ząbkowane liście i jasno różowe lub białawe kwiaty o 5 płatkach. Owocnie są lekko wydłużone lub kuliste (mają ok. 2,5 cm), czerwone lub czerwono-pomarańczowe, zaopatrzone w mięsistą pokrywę, pod którą znajdują się liczne drobne owoce przypominające nasiona.

Dzika róża jest jednym z częściej widywanych w stanie dzikim krzewów w naszym kraju. Jest również rozpowszechniona w wielu innych miejscach, w tym w całej Europie, Afryce, Azji i Australii. Jako roślina lecznicza posiada bardzo długą tradycję. Była wykorzystywana już w lecznictwie Hipokratesa w IV wieku przed naszą erą. Dużą sławę zdobyła w czasach II wojny światowej. Stanowiła remedium na niedobory witaminy C i chroniła przed szkorbutem.

Dzika róża preferuje klimat umiarkowany i ciepły. Jej naturalnymi siedliskami są obrzeża lasów, miedze, widne lasy, zręby, zarośla, zbocza, przydroża, tereny przy rzekach, tereny górskie.

Owoc dzikiej różny – skład

Dzięki obfitości składników bioaktywnych owoc dzikiej róży to recepta na zdrowie, dobre odżywienie organizmu, moc wigoru i nienaganne samopoczucie. Owoce dzikiej róży zawierają dużo witaminy A ważnej dla utrzymania zdrowego wzroku, korzystnie wpływającej na regenerację skóry i wspomagającej procesy gojenia się ran.

Obecna w owocach róży witamina E, jako silny antyoksydant, pełni ważną rolę w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, dzika róża jest bogatym źródłem flawonoidów, które stanowią potężną armię antyoksydacyjną i przeciwzapalną oraz pomagają w walce z procesami starzenia się i przewlekłymi chorobami.

Istotnym atutem owoców róży, jeśli chodzi o skład, jest też bardzo wysoka zawartość witaminy C. Posiada jej około dwadzieścia razy więcej niż cytrusy i około dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka.

Średnio owoc dzikiej róży zawiera 600-1000 mg witaminy C na 100 g. Co ciekawe istnieje odmiana, która zawiera aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku z owoców. Bezsprzecznie dzika róża jest jedną z najbogatszych roślin w tę witaminę, więc jeśli szukamy produktów, które spożywane nawet w małych ilościach zapewniają pokaźny zastrzyk witaminy C, Rosa canina jest do tego idealna.

Cenne dla zdrowia składniki obecne w owocach dzikiej róży to:

  • flawonoidy (izokwercetyna, kwercetyna, rutyna, astragalina),
  • karotenoidy (beta-karoten, zeaksantyna, likopen, luteina),
  • antocyjany,
  • witaminy B1, B2, B3, B6,
  • kwas foliowy,
  • pektyny,
  • galaktolipidy,
  • kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy),
  • garbniki,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • karotenoidy,
  • minerały: żelazo, potas, magnez, krzem, wapń.

Dodatkowo w nasionach dzikiej róży, z których produkuje się olej różany, znajdują się cenne dla zdrowia kwasy omega 3 i omega 6.

Owoc dzikiej róży na odporność

suszone owoce dzikiej róży

Owoc dzikiej róży zawiera doskonale przyswajalną przez organizm witaminę C w bardzo wysokich dawkach, a jak wiadomo witamina ta stosowana regularnie przez dłuższy czas wspomaga proces budowania naturalnej odporności i przyspiesza odpowiedź immunologiczną organizmu w momencie wtargnięcia czynników chorobotwórczych. Owocuje to mniejszą podatnością na przeziębienia i infekcje różnego typu i rzadszą zapadalnością, a także krótszym czasem i mniejszym natężeniem objawów, jeśli już do przeziębienia lub infekcji dojdzie.

Obok witaminy C owoc róży zawiera także szereg innych składników, które wspierają układ odpornościowy: flawonoidy, karotenoidy, witaminy z grupy B, antocyjany.

Owoc dzikiej róży wspiera układ odpornościowy na kilka sposobów:

  • uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed patogenami,
  • blokuje namnażanie wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za stres oksydacyjny komórek i wywołujących ich uszkodzenia,
  • ma działanie wzmacniające i rewitalizujące organizm oraz hamujące procesy starzenia,
  • hamuje rozwój wirusów i bakterii,
  • stanowi źródło błonnika pokarmowego będącego pożywką dla dobrych bakterii tworzących mikroflorę jelitową mającą duży wpływ na odporność,
  • pomaga regulować reakcje zapalne i zmniejszać poziom cytokin prozapalnych, tym samym redukuje stany zapalne,
  • pomaga chronić błony śluzowe, które stanowią płaszcz obronny przed wirusami i drobnoustrojami,
  • wspiera proces powstawania przeciwciał,
  • stymuluje aktywność komórek odpornościowych.

Owoc dzikiej róży – właściwości lecznicze

Owoc dzikiej róży oprócz wzmacniania mechanizmów obronnych organizmu, wykazuje także bogate spektrum innych prozdrowotnych właściwości, w tym między innymi:

  • wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje trawienie, zwalcza bóle brzucha i biegunki,
  • pomaga w odbudowie błon śluzowych, w tym błony śluzowej żołądka,
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami,
  • ma działanie moczopędne, usprawnia oczyszczanie układu moczowego, przeciwdziała namnażaniu drobnoustrojów w drogach moczowych,
  • ze względu na silne właściwości przeciwzapalne w obrębie struktur stawowych, jest niezwykle pomocny przy zapaleniu stawów i chorobie zwyrodnieniowej stawów,
  • zapobiega osteoporozie, przyspiesza odbudowę chrząstki stawowej,
  • obfituje w przeciwutleniacze, przez co jest cennym wsparciem dla osób narażonych na częsty kontakt ze szkodliwymi czynnikami, np. smogiem, dymem papierosowym, chemikaliami,
  • unieszkodliwia reaktywne formy tlenu i przeciwdziała mutacjom komórek, przez co wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • wykazuje właściwości żółciopędne i rozkurczowe, wspomaga drogi żółciowe,
  • pozytywnie wpływa na pracę nerek i ułatwia ich filtrowanie,
  • olejek różany stosowany w aromaterapii ma działanie uspokajające, antystresowe, przeciwdepresyjne i relaksujące,
  • pomaga w odtruwaniu organizmu ze szkodliwych substancji,
  • ma działanie ściągające, przyspiesza regenerację tkanek,
  • wspomaga układ krążenia, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, korzystnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, pomaga normować ciśnienie krwi,
  • olejek z dzikiej róży łagodzi bóle głowy.

Jak i kiedy stosować owoc dzikiej róży?

owoc dzikiej róży, obok olejek z dzikiej róży

Owoc dzikiej róży to wszechstronny sposób na poprawę zdrowia. Pomaga w przypadku problemów z wątrobą, nerkami, drogami żółciowymi, układem trawiennym, sercem i wysokim ciśnieniem krwi.

Sprawdza się w przypadku nagromadzenia toksyn w organizmie, stosowania używek, osłabienia odporności, braku sił witalnych i wysokiej podatności na choroby. Jest też dobrym wyborem w przypadku ubogiej diety i niedoborów żywieniowych. Warto także po niego sięgać w sezonie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia organizmu i zmniejszenia podatności na przeziębienia.

Owoc dzikiej róży dostępny jest w sprzedaży w bardzo wielu postaciach. Do wyboru mamy między innymi: sok z dzikiej róży, suszone owoce dzikiej róży, syropy i krople zawierające wyciągi z dzikiej róży, a także całą serię suplementów diety w kapsułkach i tabletkach. Jednym z takich preparatów z owocem dzikiej róży jest NuviaLab Immune. Jest to wieloskładnikowy preparat na poprawę odporności, który obok owoców róży zawiera także wiele innych cenionych składników wspomagających układ odpornościowy.

Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży zazwyczaj zbiera się jesienią, gdy są już mocno dojrzałe. Optymalny czas to od sierpnia do października. W tym okresie owoce uzyskują pełnię smaku, koloru i wartości odżywczych.

Dojrzałe owoce dzikiej róży są intensywnie czerwone, mają jednolity odcień, błyszczącą, świeżo wyglądającą skórkę i pozostają średnio twarde. Gdy owoce są już bardzo miękkie, pomarszczone i brązowawe, oznacza to że są przejrzałe.

Jak zrobić herbatę z dzikiej róży?

1 czubatą łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalewamy niepełną szklanką bardzo gorącej, ale niewrzącej wody. Zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Odcedzamy. Napary z dzikiej róży pijemy 2-3 razy dziennie.

Owoc dzikiej róży – kulinarne zastosowania

Ze świeżych owoców dzikiej róży możemy przyrządzać prozdrowotne soki, syropy, wina i lecznicze nalewki. Owoce róży świetnie nadadzą się również do domowej produkcji dżemów, konfitur i wypieków. Konfiturą z dzikiej róży lub marmoladą z dzikiej róży często nadziewane są pączki.

Dzika róża w kosmetyce

Dzika róża jest często wykorzystywana w celu poprawy kondycji skóry, przy czym sprawdza się zarówno jako składnik rewitalizujący, odżywiający, regenerujący, jak i upiększający. Surowcami stosowanymi w kosmetyce są kwiaty, owoce i nasiona. Z nasion róży tłoczony jest niezwykle wartościowy dla skóry olejek.

Dzika róża, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, pobudza syntezę kolagenu odpowiedzialnego za jędrność i sprężystość skóry. Witamina C wraz z karotenoidami rozświetlają cerę, rozjaśniają przebarwienia i dbają o promienny, jednorodny koloryt skóry.

Witamina E obecna w dzikiej róży spowalnia procesy starzenia skóry. Witamina A wzmacnia funkcje ochronne skóry. Flawonoidy korzystnie wpływają na naczynka krwionośne i neutralizują wolne rodniki szkodliwe dla skóry, natomiast kwasy organiczne pomagają w złuszczaniu martwego naskórka, pobudzają procesy odnowy i zapewniają witalny wygląd cery.

Owoc dzikiej róży doceniany jest w domowych zabiegach przede wszystkim jako baza maseczek. Do takiej maseczki możemy wykorzystać świeże owoce róży, które należy zblendować, a po uzyskaniu jednolitej papki połączyć z jogurtem naturalnym lub oliwą i nałożyć na twarz. Mogą to być też owoce suszone – zalewamy 1 łyżkę suszu gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy trochę oliwy i nakładamy na twarz.

Jako składnik domowych maseczek doskonale sprawdzi się także olej z dzikiej róży. 1 łyżeczkę olejku łączymy z zieloną glinką, dokładnie mieszamy, po czym powstałą papkę aplikujemy na twarz.

Olejek z nasion dzikiej róży może posłużyć nam również do domowego peelingu. Wystarczy połączyć jego niewielką ilość z brązowym cukrem lub fusami kawy. Peeling przyrządzimy też ze sproszkowanych nasion dzikiej róży, które należy wymieszać z jogurtem lub maślanką.

Z płatków kwiatów dzikiej róży i z suszonych owoców dzikiej róży można także przygotować domowy tonik do przemywania twarzy.

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie