Strona główna Zdrowie Perełkowiec japoński (sofora japońska) – odporność i układ krwionośny pod ochroną

Perełkowiec japoński (sofora japońska) – odporność i układ krwionośny pod ochroną

by Karolina Karo
0 komentarzy

Perełkowiec japoński (Styphnolobium japonicum), znany również jako sofora japońska (Sophora japonica), posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, które głównie są związane z bogactwem flawonoidów obecnych w tej roślinie. Znamienną rolę odgrywa wysoka zawartość rutyny i kwercetyny, które sprawiają, że perełkowiec jest niezastąpionym sojusznikiem wysokiej odporności organizmu. Rutyna (inaczej rutozyd) znana jest ze swoich właściwości wzmacniających naczynia krwionośne oraz działania przeciwzapalnego, kwercetyna to silna broń przeciw alergiom. Dzięki obecności tych substancji, perełkowiec japoński stał się cenionym naturalnym środkiem w walce z różnego rodzaju dolegliwościami zdrowotnymi, w tym związanym z pracą układu krwionośnego i odpornościowego.

Perełkowiec japoński (sofora japońska) – walory dekoracyjne plus niezwykłe walory prozdrowotne

Depositphotos 461537148 S

Perełkowiec japoński (Styphnolobium japonicum), inaczej szupin japoński, sofora japońska lub szupin chiński, to niezbyt dobrze znana w Europie roślina ozdobna i lecznicza. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, najprawdopodobniej z Chin i Korei i zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej (m.in. stosowana jest jako środek stabilizujący ciśnienie krwi, przeciwkrwotoczny, przeciwzapalny i normujący czynność serca). Choć w Azji ma wielowiekową tradycję, na Stary Kontynent perełkowiec trafił późno, bo dopiero w XVIII wieku.

Perełkowiec japoński jest obszernym drzewem liściastym o mocno rozgałęzionej, pięknej koronie sprawiającej wrażenie kopuły. Na uwagę zasługuje jednak nie tylko imponująca korona, ale także malownicze kwiaty i ozdobne owoce perełkowca. Dzięki tym walorom sofora japońska to jedno z najatrakcyjniejszych dla oka i najbardziej cenionych drzew dekoracyjnych. Dlatego można ją znaleźć w coraz liczniejszych parkach oraz ogrodach botanicznych. Szczególnie efektownie prezentuje się w okresie kwitnięcia.

Perełkowiec japoński należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną bardzo miododajną. Wydziela duże ilości nektaru, który mocno przyciąga owady. Co ciekawe, pszczoły zbierają nektar perełkowca nawet z odłamanych, spoczywających na ziemi kwiatów. Perełkowiec kwitnie późno – w lipcu i sierpniu, owocuje zaś od września do listopada.

Drzewo perełkowiec dorasta do 30 m wysokości. Korona jest kulista, gęsta, pień krótki i gruby, kora ciemnoszara, mocno spękana. Sofora japońska ma nieparzystopierzaste liście złożone z kilkunastu małych, jajowatych listków. Posiada też biało-kremowe motylkowate kwiaty zebrane w duże, wydatne kwiatostany usytuowane na wierzchołkach pędów.

Owocami są zielone mięsiste strąki wyposażone w wyraźne przewężenia pomiędzy poszczególnymi nasionami. Przez swą nietypową strukturę owoce perełkowca japońskiego przypominają sznury pereł. Niektórym kojarzą się też z różańcami.

Rutyna, kwercetyna, i nie tylko – perełkowiec jako skarbnica flawonoidów

Depositphotos 440707010 S

Perełkowiec japoński zawiera szereg składników aktywnych, z których dużą część (nawet około 30%), stanowią niezwykle cenne dla zdrowia flawonoidy, w tym między innymi rutyna, kwercetyna, izoramnetyna, kemferol, genisteina. Wspomagają one system immunologiczny organizmu, przyspieszając procesy regeneracyjne oraz redukując czas trwania infekcji. To sprawia, że perełkowiec japoński jest często wybieranym naturalnym lekiem wspomagającym walkę z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Najważniejsze składniki perełkowca japońskiego to:

  • Kwercetyna. Perełkowiec japoński posiada wysoką zawartość kwercetyny znaną z doskonałych właściwości przeciwzapalnych, przeciwhistaminowych i przeciwalergicznych. Przynosi ulgę w przypadku reakcji uczuleniowych i stanów zapalnych. Wspiera układ odpornościowy, pomaga regulować ciśnienie krwi i chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami i obumieraniem.
  • Rutyna. Perełkowiec japoński jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł rutyny. Jest to jego najważniejszy związek stanowiący ok. 20% suchej masy pąków. Rutyna, czyli rutozyd, posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, hamuje reakcje alergiczne, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi, zmniejsza obrzęki, pomaga łagodzić objawy niewydolności żylnej.

Inne cenne dla zdrowia składniki perełkowca japońskiego:

  • soforykozyd,
  • sorabielazyd,
  • izoramnetyna,
  • genisteina,
  • kemferol,
  • glikozydy,
  • witamina C,
  • olejki eteryczne,
  • kwasy organiczne,
  • alkaloidy,
  • triterpeny,
  • izoflawony,
  • polisacharydy,
  • fosfolipidy.

Perełkowiec japoński – właściwości lecznicze

Surowcem leczniczym są nierozwinięte pąki kwiatowe i owoce perełkowca japońskiego. Są one wyjątkowo bogate w rutynę i jej pochodne oraz kwercetynę. Dzięki tym składnikom sofora japońska wykazuje wysoką skuteczność w łagodzeniu objawów przeziębienia, wzmacnianiu organizmu i wspomaganiu procesu rekonwalescencji po rozmaitych chorobach i infekcjach.

Wysokie stężenie rutyny i innych flawonoidów sprawia, że perełkowiec to także cenna pomoc w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym.

Jak działa perełkowiec japoński:

  • wzmacnia system odpornościowy,
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne poprzez zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych i hamowanie odpowiedzi zapalnej,
  • pomaga hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych,
  • ma silne właściwości antyoksydacyjne, zwiększa stabilność błon komórkowych, chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki tlenowe,
  • pomaga normalizować poziom cukru i cholesterolu we krwi,
  • chroni serce, poprawia kondycję układu krążenia,
  • hamuje krwotoki,
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy, redukuje biegunki, wzdęcia, skurcze brzucha,
  • pomaga przy uczuleniach na pyły i w innych alergiach, blokuje mechanizm uwalniania histaminy, przez co redukuje objawy alergii takie jak kichanie, katar, swędzenie oczu, reakcje skórne.

Perełkowiec na odporność, perełkowiec w profilaktyce i leczeniu przeziębień

Depositphotos 74468095 S

Perełkowiec japoński zyskuje coraz większą popularność jako naturalny surowiec budujący odporność. Dzięki dużemu stężeniu flawonoidów roślina stymuluje układ immunologiczny do aktywności, przez co wzmacnia mechanizm wychwytywania i neutralizowania patogenów (np. wirusów, bakterii, pasożytów). Jednocześnie uczestniczy w wygaszaniu procesów zapalnych.

Dzięki tym działaniom zmniejsza częstotliwość zapadalności na przeziębienia i infekcje, np. infekcje górnych dróg oddechowych czy choroby grypopodobne. Perełkowiec zmniejsza ponadto reakcje alergiczne poprzez ograniczenie wydzielania histaminy, tym samym obniża częstotliwość występowania symptomów alergii.

Regularne spożywanie preparatów z perełkowca japońskiego pod postacią wyspecjalizowanych preparatów (np. NuviaLab Immune) przyczynia się do wzrostu sił witalnych, wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu i zwiększenia ochrony przed infekcjami oraz poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Perełkowiec na układ krwionośny

Dzięki wysokiej zawartości kwercetyny, rutyny i innych flawonoidów sofora japońska ma wysoki potencjał antyoksydacyjny. Dzięki temu aktywnie ochrania komórki przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dzięki flawonoidom perełkowiec hamuje proces magazynowania lipidów w tkankach, pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu LDL i przeciwdziała powstawaniu blaszki miażdżycowej na ściankach tętnic. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga normalizować ciśnienie krwi. Działa też przeciwzakrzepowo (hamuje proces zlepiania się płytek krwi). Poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych, przeciwdziała ich pękaniu.

Perełkowiec japoński na żylaki

Wysokie stężenie rutyny korzystnie wpływającej na naczynia żylne sprawia, że ekstrakty z perełkowca są coraz częściej wykorzystywane w preparatach mających na celu poprawę wydolności żył i ograniczenie dokuczliwych objawów, szczególnie w obrębie kończyn dolnych.

Wyciągi z perełkowca japońskiego stosowane systematycznie usprawniają krążenie krwi, wzmacniają naczynia żylne, uszczelniają je i poprawiają ich funkcjonowanie. Tym samym przeciwdziałają zastojom krwi w kończynach dolnych, zmniejszają widoczność żylaków i pajączków naczyniowych oraz niwelują takie dolegliwości, jak obrzęki nóg, ciężkość nóg, mrowienie, kurcze w nogach, drętwienie kończyn, bóle nóg związane ze złym krążeniem w kończynach dolnych.

Perełkowiec japoński – jak go stosować?

Sposoby stosowania perełkowca japońskiego mogą być różne w zależności od preferencji i celów terapeutycznych:

  • Napary z suszonych kwiatów perełkowca japońskiego. Jednym z najpopularniejszych sposobów spożywania perełkowca jest przygotowywanie naparów. Aby przyrządzić taki napar, należy zalać około 1-2 łyżek suszonych kwiatów perełkowca japońskiego szklanką gorącej wody i pozostawić do zaparzenia przez około 10-15 minut. Napary można pić 2-3 razy dziennie. Dodatek miodu lub cytryny może poprawić ich smak.
  • Ekstrakty z perełkowca. Jeśli zależy nam na łatwiejszym sposobie spożycia i większych dawkach substancji aktywnych w małej porcji specyfiku, możemy skorzystać z ekstraktów z perełkowca japońskiego w postaci płynnej lub kapsułek. Ekstrakty są zwykle bardziej zasobne w składniki aktywne, co może ułatwić i przyspieszyć osiągnięcie pożądanych efektów zdrowotnych.
  • Gotowe suplementy diety z perełkowcem. Na rynku dostępne są także gotowe, wieloskładnikowe suplementy diety zawierające ekstrakty z perełkowca japońskiego (np. NuviaLab Immune). Zawartość perełkowca wespół z innymi składnikami wzmacniającymi układ immunologiczny czyni je skuteczną drogą do uzyskania wysokiej odporności organizmu.

Jak zrobić nalewkę z perełkowca?

Suszone lub świeże pąki kwiatów perełkowca wkładamy do dużego słoja lub butelki z szeroką szyjką i zalewamy alkoholem (50-procentowym lub 60-procentowym). Zalecana proporcja to 1:4 (np. 1 szklanka pąków kwiatowych na 4 szklanki alkoholu). Zakręcamy naczynie i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Raz dziennie lub raz na 2-3 dni potrząsamy naczyniem. Po 2-4 tygodniach odcedzamy nalewkę i przelewamy do ciemnej butelki. Pijemy 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Perełkowiec jako drzewo ozdobne – warunki i uprawa

Perełkowiec japoński preferuje ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsca. Najlepiej rośnie na glebach dobrze przepuszczalnych, średnio wilgotnych, zasadowych, wapiennych, żyznych, ale toleruje też gleby gorszej jakości, np. suche (perełkowce są odporne na suszę). Glebę wokół pni warto ściółkować (np. za pomocną kory sosnowej). Młode drzewka na zimę warto okrywać (np. słomą).

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie