Strona główna Zdrowie Pestki dyni – właściwości lecznicze, zastosowanie, składniki odżywcze. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie mają popularne nasiona!

Pestki dyni – właściwości lecznicze, zastosowanie, składniki odżywcze. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie mają popularne nasiona!

by Karolina Karo
0 komentarzy

Ze względu na wysoką zawartość cynku, antyoksydantów i wielu innych składników pestki dyni posiadają duży potencjał prozdrowotny, który warto wykorzystać. Mają korzystny wpływ na układ krążenia i układ odpornościowy oraz wspomagają zwalczanie dolegliwości ze strony układu moczowego. Pestki dyni to także cenna pomoc w męskich problemach. Spożywane regularnie dbają o zdrowie i dobre samopoczucie, a co więcej, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Dowiedz się, w jaki sposób stosować pestki dyni, aby aktywnie wspomagały cały organizm.

Pestki z dyni – składnik zdrowej kuchni i roślinna recepta na wiele dolegliwości

Pestki dyni to dostępna zarówno w łupinkach, jak i w formie łuskanej, zdrowa przekąska, którą można również pozyskać własnoręcznie wprost z dyni. Wystarczy przekroić dynię, wydobyć pestki, ususzyć, a następnie schować w suche miejsce.

Jako że nasiona dyni są jednymi z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym ziaren, warto wykorzystać ich potencjał w walce o lepsze zdrowie i samopoczucie.

mężczyzna obiera dynię

Dynia to warzywo, w przypadku którego zarówno miąższ, jak i nasiona, czyli pestki, wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Miąższ dyni, stanowiący około 75% całościowej masy owoców dyni, obfituje w cenne dla zdrowia antyoksydanty z grupy karotenoidów, w tym beta-karoten, alfa-karoten i luteinę. Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym więcej zawartych karotenoidów.

Pestki dyni są zasobne w antyoksydanty, znaleźć w nich też można cenne dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole oraz inne dobroczynne substancje. Z pestek dyni tłoczony jest ponadto olej, będący w czołówce najbardziej zdrowych olejów roślinnych. Olej z pestek dyni ma bardzo korzystny wpływ zarówno na zdrowie, jak i na stan skóry.

Wartości odżywcze pestek dyni

Dynia nie jest zbyt często wykorzystywanym w jadłospisie warzywem, tymczasem jej wartość żywieniowa jest bardzo wysoka. Jeśli nie przepadamy za specyficzną w smaku, nieco mdłą dynią, nie musimy od razu wykluczać jej z posiłków. Możemy gotować ją w towarzystwie innych, nieco bardziej wyrazistych warzyw i sosów, które podbiją jej smak.

Bez względu na to, czy jesteśmy przekonani do smaku miąższu dyni, czy nie, i czy używamy jej w kuchni, czy nie, zdecydowanie warto wprowadzić do menu pestki dyni. Są skarbnicą składników odżywczych, a do tego są bardzo smaczne i pasują do wielu dań.

Pestki dyni zawierają szeroki wachlarz cennych dla zdrowia składników, w tym witamin i minerałów, wśród których prym wiedzie cynk. W garści świeżych pestek dyni znajdziemy aż 2,5 mg cynku. Pestki dyni stanowią też dobre źródło witaminy młodości, czyli witaminy E. Na uwagę zasługują również obecne w pestkach dyni beta-sitosterole, łagodzące problem nietrzymania moczu i dbające o zdrowie prostaty.

Najważniejsze składniki pestek dyni:

  • witaminy (witamina A, witamina E, tiamina, niacyna, kwas foliowy, ryboflawina, witamina B6, witamina K, witamina C),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone),
  • składniki mineralne (cynk, selen, magnez, potas, fosfor, wapń, miedź),
  • fitosterole,
  • kukurbitacyna,
  • polifenole,
  • lecytyna,
  • lignany,
  • białko,
  • błonnik pokarmowy.

Wartość energetyczna pestek dyni to 560 kcal w 100 g. Jedna garść tego produktu dostarcza około 100 kcal, jedna łyżka – 60 kcal.

Choć pestki dyni są dość kaloryczne, możemy włączyć je do diety nawet gdy jesteśmy w trakcie odchudzania. Dlaczego? Ponieważ zjadane są zazwyczaj w niewielkich ilościach (po 2-3 garstkach pojawia się uczucie sytości i apetyt mija). Poza tym pestki dyni zawierają dużo sprzyjającego szczupłej sylwetce błonnika pokarmowego i mają bardzo niski indeks glikemiczny. Nie niosą więc ryzyka skoków wagi ciała.

Pestki dyni – właściwości zdrowotne

pestki dyni w salaterce

Spożywanie pestek dyni codziennie albo kilka razy w tygodniu to świetny sposób na uzupełnienie wielu niedoborów witaminowych i mineralnych. Przede wszystkim nasiona dyni pokrywają deficyty cynku, a co za tym idzie wspomagają funkcje seksualne, stymulują proces odtruwania organizmu i aktywizują układ odpornościowy do lepszej pracy.

Jedzenie pestek dyni to także metoda na dostarczenie organizmowi całego szeregu witamin i pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrej kondycji skóry, w tym witaminy A, witaminy E i witamin z grypy B. Dlaczego jeszcze warto sięgać po pestki dyni?

Pestki dyni na drogi moczowe

Włączenie pestek dyni do menu na stałe to jeden z najskuteczniejszych domowych sposobów na dolegliwości ze strony układu moczowego. Chodzi tu zarówno o infekcje dróg moczowych, jak i inne problemy zdrowotne, których efektem jest nietrzymanie moczu, częstomocz czy trudności z opróżnieniem pęcherza.

Dlaczego pestki dyni należą do czołówki naturalnych wspomagaczy zdrowia układu moczowego? Odpowiedź stanowi ich bogaty skład, w którym znaleźć można co najmniej 8 składników działających ochronnie i wzmacniająco na układ moczowy oraz regulujących jego pracę. Są to między innymi: cynk, selen, kukurbitacyny, mangan, beta-sitosterole, fitoestrogeny, witamina C, adenozyna.

W jaki sposób pestki dyni wspomagają drogi moczowe:

  • redukują stany zapalne w obrębie dróg moczowych,
  • zwalczają bakterie odpowiedzialne za infekcje dróg moczowych,
  • wzmacniają mięśnie w obrębie pęcherza oraz mięśnie dna miednicy, przeciwdziałając problemowi nietrzymania moczu,
  • poprawiają funkcjonowanie cewki moczowej,
  • zmniejszają parcie na pęcherz, przeciwdziałają nadreaktywności pęcherza moczowego,
  • wzmacniają naczynia krwionośne w obrębie dróg moczowych,
  • działają moczopędnie, zwiększają moc strumienia moczu, ułatwiając oddawanie moczu,
  • regulują częstotliwość oddawania moczu,
  • zapobiegają zaleganiu moczu w pęcherzu, pomagają w jego opróżnianiu do końca.

Wysoce skoncentrowany ekstrakt z pestek dyni wzbogacony o inne składniki wspomagające drogi moczowe można znaleźć w preparacie UrinoFix.

Pestki dyni – właściwości dla mężczyzn (na prostatę i dobrą sprawność seksualną)

Pestki dyni, głównie dzięki zawartości cynku, selenu, kwasów omega oraz steroli, dbają o prawidłową pracę narządów rozrodczych, a także chronią komórki gruczołu krokowego, przeciwdziałając przerostowi prostaty.

Dzięki zawartym beta-sitosterolom nasiona dyni przyczyniają się do zmniejszenia objętości prostaty, prowadzą do obniżenia zawartości prostaglandyn w tkance prostaty i regulują procesy zapalne w komórkach prostaty. Dbają też o utrzymanie poprawnej pracy pęcherza moczowego.

Pestki dyni powinny na stałe znaleźć się w diecie mężczyzn chcących zadbać o zdrowie prostaty, a także panów chcących zwiększyć libido, poprawić sprawność seksualną i polepszyć płodność. Zawarty w pestkach dyni cynk ma pozytywny wpływ na jakość i ilość produkowanej spermy oraz liczbę i ruchliwość plemników. Również cynk reguluje wydzielanie hormonów, w tym testosteronu, dbając o utrzymanie popędu płciowego i potencji na odpowiednim poziomie.

Sprawdź wieloskładnikowy preparat wspierający zdrowie prostaty: Prostoxalen

Pestki dyni na zdrowie układu krążenia

Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i fitosterolom pestki dyni przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co oznacza, że są bardzo dobrym środkiem prewencyjnym przeciwko chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca, choroba wieńcowa, zawały i udary. Składniki te dodatnio wpływają również na funkcjonowanie mięśnia sercowego. Zdrowiu układu sercowo-naczyniowego służy także zawarta w nasionach dyni witamina K i potas.

Pestki dyni jako ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi

Zawarte w pestkach dyni: cynk, witamina A, witamina C i witamina E, jak również fitozwiązki, takie jak karotenoidy, fitosterole i lingany, sprawiają, że pestki dyni wyróżniają się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Uczestnicząc w usuwaniu nadmiaru wolnych rodników z ustroju, przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu komórek, a w efekcie chronią je przed uszkodzeniami.

Właściwości antyoksydacyjne pestek dyni przekładają się na spowolnienie procesów starzenia oraz zwiększenie ochrony przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory, cukrzyca, zwyrodnienie plamki żółtej, a także chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.

Pestki dyni na robaki

Pestki dyni zawierają kukurbitacynę będącą silną bronią przeciwko robakom bytującym w ludzkim organizmie. Działa ona w ten sposób, że uszkadza układ nerwowy pasożytów i ułatwia ich wydalenie z ustroju. Zawarta w pestkach dyni kukurbitacyna jest szczególnie pomocna w przypadku pasożytów przewodu pokarmowego, takich jak: tasiemiec, tęgoryjec dwunastnicy, glista ludzka, owsiki.

W celu pozbycia się robaków stosuje się na czczo 2-3 łyżki rozdrobnionych pestek dyni połączonych z 2 łyżkami miodu lub soku owocowego. Po 30 minutach, by wywołać efekt przeczyszczenia, należy wypić łyżeczkę lub łyżkę oleju rycynowego. Pasożyty zostają usunięte wraz z kałem.

Pestki dyni a cukrzyca

Pestki dyni mają bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożywanie nie wywołuje skoków poziomu glukozy we krwi. Co więcej, pestki dyni nie tylko nie podnoszą poziomu cukru we krwi, ale wręcz pomagają normować jego stężenie. Dlatego ich obecność w diecie jest zalecana osobom borykającym się z problemami na tle cukrzycowym.

Pestki dyni na poprawę funkcjonowania układu nerwowego

Ponieważ pestki dyni są źródłem magnezu, cynku, selenu, lecytyny, potasu i kwasów omega, wywierają bardzo pozytywny wpływ na układ nerwowy. Normują nastrój, przeciwdziałają zmęczeniu psychicznemu, pomagają zachować dobrą wydajność umysłową.

Jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają pestki dyni?

  • usprawniają i przyspieszają proces usuwania metali ciężkich i toksyn z organizmu,
  • działają wzmacniająco na kości i zęby,
  • stymulują wzrost włosów i paznokci,
  • wykazują korzystne działanie na skórę – regenerują ją i rewitalizują,
  • pozytywnie wpływają na płodność u kobiet i wspomagają prawidłowy rozwój płodu (dzięki zawartości kwasu foliowego),
  • przyspieszają proces gojenia ran.

Jak stosować pestki dyni dla celów zdrowotnych?

pestki dyni w salaterce, obok surowa dynia

Cenne właściwości pestek dyni odczujemy w pełni, stosując ten produkt często i w odpowiednich ilościach. Optymalna porcja to 30 g pestek dyni na dobę (około 3 łyżki).

Dzienną porcję pestek dyni (30 g) możemy skonsumować na raz lub w 2-3 dawkach. Możemy podjadać pestki bez dodatków, przyrządzać z nimi koktajle z blendera albo po rozdrobnieniu mieszać z miodem, jogurtem lub sokiem i spożywać pod postacią papki.

Prażone pestki dyni i surowe pestki dyni – zastosowanie w kuchni

Pestki dyni to dobrze znana miłośnikom zdrowej kuchni przekąska o ciekawym smaku i wielu możliwościach kulinarnych. Można je jeść na surowo lub uprażyć na suchej patelni. Można podjadać je samodzielnie, w towarzystwie innych nasion (np. słonecznika) i orzechów albo dodawać do deserów, koktajli z blendera i dań.

Pestki dyni sprawdzą się jako dodatek do sałatek, farszów, past, sosów typu pesto, jogurtów, owsianek, serków i twarożków, a także wypieków (ciast, ciastek, babeczek). Można także posypywać nimi tosty i kanapki oraz dodawać do niektórych dań na gorąco, w tym do do zup (przede wszystkim zup-krem), potraw makaronowych i ryżowych.

Jak przechowywać pestki dyni?

Pestki dyni należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli zamierzamy trzymać je w domu przez dłuższy czas, najlepiej przechowywać je w lodówce.

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie